Curierul Zilei - Scria poezii pe săpun!
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow fapt-divers arrow Scria poezii pe săpun!
Website Title : wRock.org
 Publicitate pdf
Scria poezii pe săpun! Imprimare E-mail
(0 voturi)
joi, 16 iunie 2011

Cînd era deţinut politic, tatăl lui Tudor Gheorghe

Scria poezii pe săpun!

 

 Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Argeş a găzduit, miercuri, una din cele mai emoţionante manifestări, fiindcă participanţii au fost martorii unor mărturisiri cutremurătoare ale deţinuţilor din temniţele comuniste. Fundaţia Sfinţii Închisorilor şi Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Argeş au organizat o activitate în care a fost lansată antologia de poezii Poeţii după gratii şi a fost difuzat filmul cu acelaşi nume. Invitatul special la manifestare a fost Ilie Tudor, fost deţinut politic, tatăl marelui artist Tudor Gheorghe. Personalitate deosebită, bătrînelul de 88 de ani este dascăl la biserica din Podari, judeţul Dolj, aproape 6 tone de cartofi confiscate de la un aradean de 60 de ani. 

 

Nu s-a mai putut angaja în altă parte, din cauza faptului că l-au persecutat comuniştii, ştiind că a fost unul dintre copiii şcoliţi de Corneliu Zelea Codreanu pentru şcoala de comerţ, iar mai apoi, printr-o conjunctură, a ajuns să-i critice în faţă o poezie şefului de la Cultură, iar acest lucru i-a pecetluit soarta. Pe unde se ducea era recunoscut şi refuzat.

„Vibrau pereţii puşcăriilor, de versuri!“

Cunoscut opozant al regimului comunist, a fost condamnat, în 1958, la 22 de ani de închisoare, unde a cunoscut mari personalităţi, ca părintele Dumitru Stăniloae, filozoful Petre Ţuţea, poetul Radu Demetrescu Gyr, prinţul Alexandru Ghica, poetul Nichifor Crainic. A scris în temniţele comuniste numeroase poezii, pentru a-şi alina singurătatea. „Singurătatea, dacă n-ai cu ce s-o umpli, te omoară. Oamenii au găsit în temniţe poezia. Vibrau pereţii puşcăriilor, de poezie. Suferinţa creează valoare. Pînă acum, am scris 11 cărţi, iar a 12-a este în lucru. Încă nu ştiu cum o voi numi. Sînt amintiri ciudate, iar personajul principal sînt eu, dar din umbră. Viaţa m-a determinat să scriu şi amintirile“, a mărturisit Ilie Tudor.

„Ca valoare, fiul meu m-a depăşit“

Despre fiul său are numai cuvinte de laudă: „A fost un copil cuminte, dar viaţa l-a învăţat să fie dur, dar nu total. Şi el recunoaşte că de la mine a luat poezia şi glasul, iar de la mamă, dîrzenia. Din punct de vedere al valorii, fiul m-a depăşit. La început interpreta melodii pe versurile scrise de mine, dar nu îl mai las eu acum, că e prea înalt pentru mine. Ca părinte sînt foarte mîndru de el. Chiar dacă biletele la concertele lui sînt scumpe, lumea vine şi vin în special şi mulţi tineri, ceea ce este extraordinar“, a mai spus Ilie Tudor, care susţine că viaţa grea din temniţă l-a călit şi a ajuns să nu urască, fiindcă n-ar fi putut supravieţui cu povara urii. Filmul în care mai mulţi deţinuţi politici de pe vremea comunismului au povestit calvarul prin care au trecut şi cum se eliberau ei cu ajutorul poeziilor transmise prin codul Morse, din celulă în celulă, i-a impresionat pe spectatori.

„La anchetă, m-au bătut cu ranga“

Mulţi dintre cei prezenţi în sală au lăcrimat cînd au auzit mărturisile extrem de emoţionante ale poeţilor de după gratii. Ilie Tudor avea 14 ani cînd a fost luat în grupul celor 70 de tineri ce urmau să fie şcoliţi în comerţ de Corneliu Zelea Codreanu. Era al 13-lea din coadă, fiindcă era mic de statură, iar Căpitanul îl îndrăgise, întrucît era foarte ager. A petrecut un an lîngă Căpitan, iar într-una din cărţile sale vorbeşte despre această perioadă. A povestit o întîmplare referindu-se la educaţia creştină şi cum se pedepseau singuri elevii lui Zelea Codreanu. Mai tîrziu, pe cînd avea 35 de ani, în urma unei înscenări a unui securist sub acoperire, care făcea de pază la şoseaua Craiova - Calafat, Ilie Tudor este  condamnat, pentru aşa-zisa constituire a unui grup care voia să răstoarne guvernul prin violenţă armată, la 22 de ani de închisoare. A trecut prin calvarul anchetei de la Craiova, unde scapă cu viaţă graţie părintelui din Podari, care fusese bătut crunt şi care i-a dat un sfat: „Ilie, spune ce vor ei, că altfel te omoară!“. În timpul anchetei şi-a căpătat şi un beteşug pe viaţă la piciorul stîng: „M-au bătut la picioare cu ranga! Am avut piciorul stîng mai în faţă şi toată lovitura acolo s-a dus. Am simţit doar prima lovitură, că apoi am leşinat. Cînd m-am trezit, am simţit o ţigară în ceafă şi am semnat de frică ce mi-au dat ei. Am ajuns la închisoarea de la Aiud, legat cu lanţuri. Eram doi cîte doi, eu şi părintele Constantin Sîrbu. I-am dat părintelui ciorapul meu, ca să-l pună sub lanţul de la picior, fiindcă acesta îi făcea răni. Părintele nu se putea uşura în prezenţa altcuiva şi de aceea a şi leşinat“, a mărturisit fostul deţinut politic.

 

Vîrstă înaintată, memorie vie

La Aiud, îl întîlneşte pe Horia Agarici, un mare pilot al armatei române, care a luptat în al Doilea Război Mondial şi care fusese condamnat la 25 de ani de muncă silnică. În temniţele întunecate în care primea doar 100 de grame de pîine pe zi, îşi împărţea puţinul cu cei bolnavi, fiindcă acolo învăţai ce înseamnă cu adevărat jertfa creştină. Îşi scria poeziile pe o bucată de săpun. „O bucată de săpun, nu mai mare ca telefonul ăsta, o ungeai cu salivă şi sclipea. Pe ea scriam versurile cu un cui sau un băţ. Îmi intrau patru strofe pe o bucată de săpun şi apoi le învăţam, ca să le şterg şi să scriu altele“, a mai spus bătrînul, care şi-a continuat povestirile din temniţe şi perioada după ce a fost eliberat. Amintirile sînt atît de vii în memoria lui sclipitoare, de invidiat la vîrsta sa înaintată. În timp ce povestea, retrăia momentele acelea şi au fost clipe în care nu şi-a mai putut stăpîni lacrimile. După ieşirea din închisorile în care a stat şase ani grei, şi-a reluat viaţa şi s-a eliberat de povara amintirilor cumplite prin scris.

 

Piteştiul a fost al 15-lea oraş în care s-a organizat  manifestarea „Poeţii după gratii“, care face parte dintr-o serie dedicată foştilor deţinuţi politici din închisorile comuniste. Prima din această serie a fost conferinţa „Despre martiri“, susţinută de Dan Puric, în primăvară. 

 

Iulia Şutan  Foto: Ion Tudor 

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

Mulţumiri lui Dan Manu şi Şerban Valeca pentru aceste Flo...
povesti electorale! cine a oprit psd-ul sa ia aceste masuri pozitive pana acum? cine garanteaza ca le va lua, dupa ce de...
22/04/19 10:41 Mai mult...

Mulţumiri lui Dan Manu şi Şerban Valeca pentru aceste Flo...
Citesc primul comentariu si nu imi vine sa cred! Mai exista in Romania oameni simpli, neinregimentati in partide poli...
22/04/19 10:27 Mai mult...

Mulţumiri lui Dan Manu şi Şerban Valeca pentru aceste Flo...
Absolut real tabloul prezentat,dramatic si trist in acelasi timp.Nu stiu unde vom ajunge continuand in aceeasi maniera.P...
22/04/19 08:24 Mai mult...

„Nu trebuie să căutăm scuze pentru acest eşec!“
Nesimțiți, asta sunteți, ați strâns puncte ca să puteți da meciurile la retrogradabile, băgați banii la pariuri...
22/04/19 07:54 Mai mult...

„Nu trebuie să căutăm scuze pentru acest eşec!“
singura explicatie e blatul adica vanzarea meciului.de ce joci cu visa si raul costin doi nesimtiti care nu joaca fotbal...
22/04/19 07:23 Mai mult...

Exclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info