Curierul Zilei - Strategii folosite primăvara la crap
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Strategii folosite primăvara la crap
 Publicitate pdf
Strategii folosite primăvara la crap
(0 voturi)
Saturday, 25 May 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Strategii folosite primăvara la crap


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.

Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta ce strategii de pescuit la crap folosim primăvara. Informaţiile au fost oferite de Cătălin Toader, unul dintre cei mai buni pescari de crap din România, membru al echipei CRAP 24, colaborator constant al revistelor de specialitate din România pe disciplina pescuit la crap, fotograful oficial şi coordonatorul echipei media la World Carp Classic, fondator şi redactor şef la revistadecrap.ro.

Te gândeşti să-ţi începi noul sezon pe o baltă nouă unde ştii că se prinde constant la un anumit tip de nadă? Să pescuieşti oare cu aceeaşi nadă sau să să-i „înveţi” cu o nadă diferită şi să treci balta de partea ta?. Ei bine, dacă şi se arată la orizont începutul noului sezon de pescuit iar aceste întrebări nu-ţi dau pace, ne-am gândit să-ţi venim în ajutor cu ceva sfaturi. În ciuda multor convingeri care susţin că pentru a realiza aşa ceva ai nevoie de foarte mulţi bani, noi credem că pentru „a suci” o baltă ai nevoie de… timp. Totul se rezumă la timp.
Dacă timpul tău este foarte limitat, atunci nici să nu te gândeşti să impui o nadă proprie pe o baltă unde deja o alta face legea. Află nada „prinzătoare” şi, dacă vrei să „întorci” balta în favoarea ta, încearcă să-ţi creezi avantaje prin prezentări diferite. Dă-ţi frâu liber imaginaţiei şi jonglează cu flotabilitatea momelilor, pescuieşte cu momeli a căror vizibilitate este foarte ridicată, adaptează-ţi monturile la modul de hrănire a peştilor şi la tipul de substrat pe care pescuieşti, foloseşte săculeţi sau pungi de PVA cu nadă etc. De asemenea, încearcă să nădeşti pe arii cât mai largi, dacă ceilaţi pescari o fac pe suprafeţe concentrate, iar dacă regula bălţii este să plasezi momeala în mijlocul patului de nadă,  atunci o montură plasată la marginea acestuia poate reprezenta „cireaşa de la marginea tortului”.

Nădirea poate face diferenţa

O altă metodă ar fi să foloseşti momeli ceva mai mari, dacă toţi ceilalţi pescuiesc cu momeli mici sau să nadeşti cu nade de mărimi diferite şi, de ce nu, chiar culori diferite. În felul acesta, vei crea confuzie în rândul peştilor, aceştia nu vor mai trata cu maximă suspiciune o anumită dimensiune sau culoare, iar tu vei avea o gamă mult mai variată din care să îţi alegi momelile. Aflat la celălalt pol, în rândurile fericiţilor pescari care au suficient timp pentru pescuit, te poţi gândi la începerea unei campanii de nădire a bălţii cu o nadă în care ai încredere. Nimic nu se compară cu satisfacţia capturilor la o nadă proprie. Dacă ai încredere în nadă, iar aceasta este suficient de echilibrată din punct de vedere nutritiv, crapii nu o vor refuza, iar balta poate trece de partea ta. Este ceva muncă, iar o astfel de campanie poate fi destul de costisitoare din punct de vedere al timpului şi banilor, dar sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a ieşi ceva mai rezonabil. În primul rând, pentru a reduce semnificativ costurile şi vizitele pe baltă, poţi apela la un prieten sau poate chiar mai mulţi. Caută şi alţi pescari interesaţi să pescuiască pe balta respectivă şi împărţiţi costurile şi zilele campaniei de nădire. Oricum, costurile nu trebuie să fie foarte mari, pentru că prenădirea unei bălţi nu înseamnă automat tone de nadă aruncate în baltă.

Săculeţul PVA este foarte important

Mult mai importantă decât cantitatea de nadă este regularitatea cu care nădeşti vadurile de interes. Hrănindu-se pe vadurile respective fară a fi pescuiţi, crapii devin mai încrezători, ceea ce îi face mult mai uşor de prins în partidele ulterioare. Aceştia vor accepta mult mai rapid noua nadă şi nu o vor asocia cu un potenţial pericol, aşa cum probabil o fac deja cu cea folosită de ceilalţi pescari. Rezultatele pot fi foarte satisfăcătoare dacă reuşeşti sa-ţi impui nada proprie. Dacă reuşeşti să-ţi impui nada proprie, rezultatele nu vor întârzia, iar unele pot fi chiar foarte corpolente. O altă metodă prin care poţi controla costurile este să foloseşti, pe lângă boiliesuri, pelete complementare. Acestea sunt considerabil mai ieftine şi, dizolvându-se mult mai repede primăvara pe apă rece, trimit un semnal nutritiv mult mai rapid în apă. În fine, indiferent de decizia pe care o iei vizavi de abordarea noului lac, nu uita ca la fiecare lansare să ataşezi la cârlig un săculeţ PVA. Umplut cu spărtură de boilies şi câteva pelete, acesta va crea o mică porţie de hrană în jurul momelii, ofertă greu de refuzat pentru orice crap proaspăt ieşit de la iernat.

Monturi şi momeli de primăvară

Oare ce tip de montură ar fi potrivită acum, la început de sezon? Iar în privinţa momelilor, unde lista este limitată doar de imaginaţia pescarului, în ce-ar trebui să-mi pun speranţele primăvară, când crapii sunt încă mofturoşi? Să pescuiesc oare cu monturile care mi-au dat randament tot sezonul sau poate ca ar trebui totuşi să schimb ceva în abordare?.
Primăvara, atâta timp cât apele sunt încă reci şi crapii nu se hrănesc frenetic, prefer să folosesc tacticile clasice pentru ape reci, începând de la localizare, monturi, momeli şi strategii de nădire. În consecinţă, încerc să reduc la minimul posibil dimensiunile tuturor elementelor care compun montura, pentru a face prezentările cât mai apetisante şi greu de refuzat. Cârlige foarte mici, nu mai mari de nr. 6 (bineînţeles, în funcţie de modelul folosit – sunt modele la care nr. 6 e mai mare decât nr. 4 la alte modele), de preferat chiar 8. Există unii pescari care refuză să folosească monturi cu cârlige atât de mici indiferent de situaţie, dar eu am prins peşti foarte mari cu cârlige foarte mici, important este ca tot ansamblul să funcţioneze perfect, inclusiv mâna pescarului. Revenind, este indicat să folosim fire de cârlig foarte moi, de preferat fără cămaşă de plastic, pentru ca absorbţia monturii să se facă fără probleme. Monturile mele favorite de primăvară sunt cele destinate pop up-urilor (datorită atracţiei rapide e care o exercită şi a faptului că sunt uşor de observat). Cel mai des folosesc o montură combi (un segment de fluorocarbon plus unul de fir mătăsos), sau montură de tip Chod (Whity Pool e una dintre cele mai eficiente pe care le cunosc), adică un segment scurt şi puţin curbat dintr-un fluorocarbon rigid, care să păcălească, pe cât posibil, vigilenţa crapilor.

Adaptaţi simensiunea momelilor la cârlig

Dimensiunile momelilor, fie că e vorba despre seminţe, boiliesuri, plastice sau combinaţii ale acestora, trebuie adaptate la tipul şi dimensiunile cârligului, aşa că vom avea de-a face, în cele mai multe cazuri, cu momeli de cârlig de dimensiuni foarte mici, uşor de apucat şi înghiţit. Una dintre combinaţiile mele preferate pentru începutul de sezon este o montură blow back cu anou, cârlig nr. 8 şi o peletă cu aromă de chironomide (larve de libelulă, cum li se spune pe la noi, în limbaj popular). Pe cârlig ataşez şi un săculeţ cu pelete şi groundbait cu aceeaşi aromă, sac pe care-l îmbib apoi cu chironomide lichefiate, pentru un plus de naturaleţe şi atracţie. O altă montură pe care o folosesc este una extrem de simplă, cu un boilies critic echilibrat foarte viu colorat, legat direct pe firul de păr, fără alte elemente metalice sau de plastic care să intervină în montură. În definitiv, dacă ai localizat corect peştii şi pescuieşti simplu, rezultatele nu au cum să întârzie.
Momeli folosite pentru crapi mari
Cauţi doar crapii mari ai lacului, dar momelile îţi sunt atacate constant de juniorii bălţii?. Vrei să scapi de trăsăturile albiturii şi să selectezi doar peştii mari? Te-ai săturat de tras de plătici, caraşi pălmaşi şi ciortani, dar nu ai încă o soluţie în această privinţă?. Un prim pas pentru selectarea crapilor mari ai bălţii este să pescuieşti cu boilies. Indiferent de locaţia aleasă, atâta timp cât există crapi mari în lac, un prim pas ar fi să pescuieşti cu boilies. Dacă ai boililes la cârlig, iar nada dată pe vad conţine la rândul ei boilies, este doar o chestiune de timp până când vei face cunoştinţă cu bătrânii lacului. Dacă te gândeşti totuşi la seminţe, iar balta este “infestată” cu albitură, şansa să-ţi intre caras sau chiar roşioară la boabe de porumb este foarte mare.

Pescuieşte cu boiliesuri mari

Faptul că mergi pe boilies nu o să ţină neapărat la distanţă triburile cu solzi mici, dar îţi va câştiga singur timp până când un crap mai îmbrăcat va vizita zona nădită. Acum, următorul pas pentru a scăpa de atacurile albiturii este să măreşti diametrul boiliesurilor cu care pescuieşti. Încercă să mergi pe variante de 22 sau chiar de 24 mm. Asta îţi va reduce considerabil rata trăsăturilor dar, pe de altă parte, ar trebui să ţină în frâu hoardele pălmaşe. Nu trebuie să şi nadeşti cu boiliesuri atât de mari, este suficient să le foloseşti ca momeală. Ba chiar o parte dintre cele cu care nădeşti pot fi solubile. Asta o să creeze preocupare peştilor mici, iar zgomotul pe care îl fac când aceştia se hrănesc va da de ştire şi crapilor serioşi că masa este servită.

Leagă firul de păr mai lung

Pentru a evita şi ciortanii, poţi supradimensiona firul de păr. Nu-ţi fie teamă, experimentează cu lungimea acestuia până la lungimi aparent ridicole. O să rămâi surprins de eficienţa acestei metode. Am pescuit cu distanţe de peste 10 cm între curbura cârligului şi momeală, iar seniorii lacului nu au întârziat să apară. Iniţial, legată astfel, montura mi s-a părut mai degrabă comică decât eficientă, dar peştii puşi pe saltea şi selecţia constantă a acestora m-a convins că este o metodă de luat în calcul atunci când ţinteşti doar crapi mari. Pe de altă parte, firul de păr foarte lung este eficient doar atunci când peştii se hrănesc agresiv şi nu îl recomand atunci când crapii sunt suspicioşi sau ai parte de trăsături discrete.

Boiliesuri pe jumătate

Te-ai gândit vreodată să pui la cârlig un boilies întreg plus unul pe jumătate? Ei bine, pescuind astfel îţi poţi creea un avantaj în lupta contra peştilor mici ai bălţii. Acestă prezentare funcţionează foarte bine pentru că boiliesurile puse împreună formează o momeală de dimensiuni mai mari, iar jumătatea de boilies, având interiorul expus, eliberează foarte rapid aromele şi atractanţii din interior, invitând peştii la o mică gustare. De asemenea, este foarte eficientă pe bălţile unde peştii sunt suspicioşi la momeli rotunde, păcălind astfel şi cei mai precauţi crapi. Un alt mare câştig al acestui tip de prezentare este că peştii de talie mică pot ataca, chiar smulge boiliesul înjumătăţit, şi tot vei avea un boilies întreg pe firul de păr, gata să păcălească un crap corpolent. Este o metodă care poate avea un succes incredibil pe ape bogate în peşti mici, mai ales atunci când pescuieşti cu spărtură de boiliesuri ca nadă. Având forma foarte asemănătoare cu bucăţelele de nadă din jurul ei, momeala este camuflată perfect pe patul de nadă.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 782

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

FC Argeş-Turris Măgurele şi Petrolul-CS Mioveni, la telev...
Batem cu 3-0 HAI FC ARGEȘ VICTORIE VICTORIE VICTORIE.
24/09/19 11:02 Mai mult...

Adolescent de 18 ani, înjunghiat!
sigur vor fi lasati in Libertate! in ultima vreme justitia dn Arges e de tot rahatul.
24/09/19 07:20 Mai mult...

Stenograma unui caz de trădare naţională
Da, Lia Savonea,o rusine a justitiei, pusa in functie politic, agreata si de Adrian Severin, corupt dovedit, se da impo...
24/09/19 05:26 Mai mult...

Stenograma unui caz de trădare naţională
Lia Savonea este o individa care a fost tot timpul de partea infractorilor din politica, in special pesedisti.Ea si Dana...
24/09/19 05:09 Mai mult...

Te-aş bate pe umăr dacă nu m-aş zgâria în epoleţi
articolul bate saua ca sa priceapa iapa! ce ma intereseaza pe mine jocurile din psd arges? pe autor, da, il inţeleg, ta...
23/09/19 19:33 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info