Curierul Zilei - Intervale de hrănire în pescuitul la crap
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Intervale de hrănire în pescuitul la crap
Aniversare
 Publicitate pdf
Intervale de hrănire în pescuitul la crap
(0 voturi)
Saturday, 15 June 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Intervale de hrănire în pescuitul la crap


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta intervalele de hrănire în pescuitul crapului şi monturi de crap folosite în Delta Dunării. Sfaturile sunt oferite de Cătălin Vişoianu, colaborator constant al revistelor de specialitate din România pe disciplina pescuit la crap, fotograful oficial şi coordonatorul echipei media la World Carp Classic, fondator şi redactor şef la revistadecrap.ro şi nu în ultimul rând pescar de crap cu rezultate remarcabile în echipa CRAP24.

Ţi s-a întâmplat, ca pe lacul pe care pescuieşti, să ai parte doar de două perioade scurte în care apar prezentările? De obicei, una dimineaţa devreme şi a doua pe înserat. În restul timpului, fie că scoţi lansetele din apă, fie că le laşi pe vad, rezultatul pare că ar putea fi acelaşi, nu? Ei bine, iată câteva recomandări pentru a putea prinde peşte pe întreaga perioadă a partidei, dar şi despre cum să-ţi optimizezi la maxim „ferestrele” în care peştii se hrănesc!

Dimineaţa şi seara, perioadele optime

Dimineaţa şi seara au fost dintotdeauna perioade optime pentru pescuitul la crap şi nu numai. În mare, cred că totul se reduce la creşterea şi diminuarea nivelului de lumină. În aceste intervale, chiar şi cei mai precauţi crapi devin deseori foarte vulnerabili. În afară de faptul că în lumină mai slabă firele şi monturile tale sunt mai greu de sesizat, crapii se hrănesc mult mai încrezători decât, să zicem, în miezul zilei. Şi nu este neapărat un comportament atipic. Majoritatea animalelor devin mai active din punct de vedere nutriţional dimineaţa şi seara. Sfatul meu este să încerci să exploatezi la maxim aceste perioade de hrănire şi iată şi câteva recomandări care te vor ajuta să profiţi mai mult de aceşti timpi.

Pescuieşte când peştii se hrănesc

În primul rând, este esenţial să nu faci gălăgie pe vadul de pescuit aproape de ivirea zorilor şi să te asiguri că ai toate monturile în apă înainte de lăsarea serii. Nu ar fi deloc productiv să deranjezi vadul exact în aceste perioade. Foarte mulţi peşti îşi cunosc habitatul mult mai bine decât credem noi, prin urmare, pe timpul zilei, îţi recomand să ai fire de pescuit cât mai puţin vizibile şi, pe cât posibil, culcate pe substrat. Pentru o foarte bună aşezare a firelor pe fundul apei, atunci când topografia substratului permite, este recomandată folosirea back-leads-urilor. Pe timpul zilei, crapii sunt foarte precauţi şi vor da mai multe târcoale vadului nădit înainte de a lăsa garda jos. Fac asta pentru a evalua „oferta”, gradul de pericol la care se expun, iar pe lacurile unde sunt pescuiţi frecvent, „miros” eventualele „capcane” care pot fi în zonă. Încearcă să nu îi alertezi brăzdând cu firele de pescuit coloana de apă. Acestea pot fi foarte vizibile şi pot transmite vibraţii pe care crapii le interpretează ca un potenţial pericol.

Ascunde-ţi firele

Metoda mea favorită pentru pescuitul de primăvară, pe ape foarte limpezi, sau când am de-a face cu crapi extrem de precauţi este, fără îndoială, un fir principal şi forfac din fluorocarbon. De obicei, folosesc doar un safety clip pe firul principal sau, dacă este cazul, atașez un leader ceva mai gros, dar tot din fluorocarbon. Pe lângă protecţia sporită la abraziune, leaderul va proteja peştele în timpul drilului şi, fiind mai gros, va garanta o rezistenţă mai mare la îmbinarea cu forfacul. Sub niciun pretext nu folosi tub anti-tangle sau fir textil la forfac. Ţine toată linia din  fluorocarbon şi „rezultatele” nu vor întârzia să apară. Iar dacă ai îndoieli referitoare la posibilitatea forfacului de a se încurca în jurul leaderului, adaugă la cârlig un stringer sau un mic săculeţ PVA plin cu pelete.

Caută peştii între ape

Crapii pot fi prinşi în majoritatea timpului, doar că, uneori, tactica de abordare a acestora are nevoie de mici adaptări. De exemplu, căutarea crapilor între ape, cu un zig rig, sau un pescuit la plută în zone mai puţin accesibile, sau chiar schimbarea ceva mai frecventă a momelii şi a tipului de momeală. Este adevărat, toate acestea presupun eforturi suplimentare, dar sunt metode care funcţionează, care au adus şi vor aduce în continuare mulţi crapi pe saltea, chiar şi în perioadele aparent nefavorabile.

MONTURI DE CRAP PENTRU DELTĂ

Pentru că în Deltă avem de-a face cu peşti sălbatici, extrem de precauţi, condiţia esenţială este ca monturile să conţină cât mai puţine elemente constructive. Cu cât montura este mai simplă, cu atât va fi mai eficace. O să vă mire, dar sunt doar două tipuri de monturi pe care le vom folosi în Deltă: montura Inline Semi-fixă şi montura Plumb Pierdut.

MONTURA INLINE SEMI-FIXĂ

Foarte utilă atunci când avem şansa abordării unui loc productiv, dar fără agăţătură. Ne va fi de mare folos în două variante:
1. Când pescuim perpendicular pe cursul apei, (de pe mal sau dintr-o barcă ancorată în imediata apropiere a malului).
În acest caz montura va fi formata din:
– Tub Anti Tangle (40cm)
– Plumb inline tip Kling On, (îl găsiţi la producători precum Fox, Carp System, dar şi în variante mai ieftine cu origine locală), cu greutăţi cuprinse între 110 şi 140 g, alegerea greutăţii optime făcându-se la faţa locului, exclusiv în funcţie de puterea curentului apei.
– Fir monofilament pentru forfac, lungime 16-18cm, cu rezistenţa la rupere cuprinsă între 20 şi 25lb. Condiţia esenţială este ca firul să fie cât mai rigid, pentru că indiferent cât de mic este curentul apei, montura va fi purtată de acesta şi nu va rămâne niciodată exact în locul în care a fost aruncată. În astfel de condiţii, apare nevoia de a elimina orice posibilitate de încurcare a monturii în jurul plumbului.
– Vârtej cu anou nr.8. Anoul este cel care permite forfacului permanent o poziţionare optimă pe substrat, chiar dacă, aşa cum spuneam, plumbul a fost purtat de curent câţiva centimetri sau chiar metri.
– Cârlig Wide Gape cu ochet drept. De departe cele mai bune rezultate le-am băinut cu acest model. Explicaţia eficientei lui este dată de faptul că  funcţionează cel mai bine dintre toate modelele în combinaţie cu monofilamentul utilizat în construcţia monturii cu fir de par. La alegerea cârligelor, trebuie sa ţinem cont că structurile din adâncurile Deltei sunt dintre cele mai diverse.
De la cele care conţin rocă, buturugi intrate în putrefacţie şi terminând chiar cu diverse obiecte de metal ce ruginesc liniştite pe fundul apei, aici putem avea tot felul de surprize. Ca urmare, alegeţi de fiecare dată cârlige foarte rezistente. Mă refer atât la menţinerea ascuţimii vârfului, dar şi la materialul din care au fost construite, chiar dacă asta ne va forţa uneori să alegem un cârlig cu o greutate ceva mai mare.
Nu vor fi de folos cârligele uşoare, teflonate, care nu trebuie să vă lipsească din trusa atunci când mergeţi la o partidă de plăcere pe baltă sau în regim de competiţii. Ele au un vârf ascuţit excelent dar, din păcate, această caracteristică durează prea puţin. După cum deja ştiţi, modelul Wide Gape este produs de mai multe mărci consacrate, astfel că aveţi de unde alege. Privind mărimea cârligelor, funcţie de temperatura apei şi, implicit, de apetitul crapilor, vom utiliza cârlige începând cu nr.6 şi terminând chiar cu nr. 2.

Sfat CRAP24

Dacă foloseşti monofilament ca fir pentru forfac, NU este necesar să pui varniş siliconic pe tija carligului, mecanica monturii fiind optimă doar în lipsa acestuia. Singurul element în plus care îşi va dovedi utilitatea este stopper-ul de pe firul de păr, iar asta doar atunci când pui două boiliesuri pe firul de păr. Atenţie! În cazul monturilor semi-fixe este foarte important să blochezi bine vârtejul cu anou în locaşul plumbului. Acest lucru va permite declanşarea auto-înţepării.
2. Când pescuim în lungul cursului de apă, ancoraţi cu barca în amontele locului unde lansăm montura.
Este situaţia optimă, în care se elimină orice posibilitate de încurcare a firului forfacului, deoarece curentul apei lucrează în folosul nostru şi întinde aproape perfect montura pe substrat. Montura inline cu forfac suplu şi un singur boilies pe firul de păr Montura inline, cu forfac suplu şi un singur boilies pe firul de păr, este ideală când pescuieşti ancorat în lungul cursului de apă. Asta înseamnă că putem beneficia de avantajele utilizării unei monturi fine, construită din componente uşoare, care vor fi mai greu de depistat de către crapi. Aşadar, de data aceasta avem nevoie de:
– Plumb inline tip Kling On. Greutate 60-80 g
– Fir textil suplu cu rezistentă la rupere de 15-20lb
-Carlig Wide-Gape nr. 6 sau nr.4
-Agrafă rapidă
-Un con de protecţie cu lungime cât mai mare, tip Anti Tangle Sleeve
– Varnisul pentru pe tija carligului, care de data aceasta ne va fi de ajutor.
În aceasta situaţie, dispare tubul Anti Tangle care nu mai este necesar.

MONTURA PLUMB PIERDUT

Aşa cum aţi bănuit deja, este montura la care apelăm atunci când avem de-a face cu agăţătură diversă sau când pescuim în imediata apropiere a unei buturugi, indiferent că abordăm zona din aval sau din amonte faţă de structură. În ceea ce priveşte materialele utilizate, amintim din nou cele două situaţii diferite privind poziţia noastră: când pescuim perpendicular pe curs sau în lungul acestuia. În ambele cazuri vom înlocui de data aceasta plumbul inline cu un  plumb Kling On cu vârtej şi cu un kit tip “plumb pierdut”. În rest, vom folosi exact aceleaşi materiale descrise mai sus, aferente fiecărei situaţii în parte.

FIRE DE PESCUIT LA CRAP ÎN DELTĂ

Privind aceasta categorie, sfatul meu este să alegeţi întotdeauna monofilamente rezistente, dar cu un grad de elasticitate cât mai mare. Veţi descoperi avantajele acestei caracteristici în timpul drilurilor, când o lanseta moale, cu acţiune parabolică şi un fir cât mai elastic, vă vor fi de mare ajutor pentru a aduce un crap sălbatic la mal. Aici firele fără elongaţie, destinate castingului, nu îşi au locul. Şi de acestă dată vom descoperi mulţi producători, dar vă sfătuiesc să eliminaţi opţiunea achiziţiei on-line dacă nu cunoaşteţi deja produsul. Este esenţial ca înainte de cumpărare să-i puteţi testa calităţile legând un nod şi tensionând firul pentru a-i aprecia rezistenţa. Una din sugestiile mele este Stren Hi-Vis-Gold varianta SUA, de care eu nu mă despart de vreo câţiva ani. Grosimile variază între 0,33 mm, putând pescui liniştiţi cu el când nu avem parte de multă agăţătură şi 0,46mm când pescuim în imediata apropiere a buturugilor.

SFATURI LA MONTURI DE DELTĂ

În partidele de pescuit pe zonele cu apă curgătoare din Delta Dunării, vă recomand să:
– Nu folosiţi niciodată leadcore. Acesta, ca şi monofilamentele de linie de grosimi mari, creează vibraţii în masa apei care vor alunga deseori crapii. De fiecare data când sunteţi nevoiţi să pescuiţi cu fire groase, după ce aţi lansat şi montura s-a oprit pe fundul apei, detensionaşi firul, astfel încât să lăsaţi posibilitatea formării unei uşoare bucle, care porneşte de la vârful lansetei şi continuă până în punctul în care firul ia contact cu apa. În acest mod, veţi diminua efectul menţionat mai sus.
– Nu utilizaţi monturile Snow-Man. Indiferent cât de mic este curentul, nu vor avea niciodată o poziţie corectă pe substrat, în consecinţă nu vor fi eficiente.
– Toamnă târziu sau primăvară devreme, când apa înregistrează temperaturi mai mici de 10 grade, folosiţi monturi combi, confecţionându-le singuri, îmbinând avantajele monofilamentului rigid cu supleţea firului textil. Sunt mult mai eficace decât cele făcute utilizând firele textile cu cămaşă. Fir întins!
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 739

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Se încarcă instalaţiile pentru încălzire
O gigacalorie scumpita in primavara de la 230 lei la 260 lei ne asteapta in iarna. Asta dupa scumpirea din 2018 de la 1...
14/09/19 23:23 Mai mult...

Tânăr de 22 ani, înecat la bazin!
Numai mintiti atat el nu era pe margine era in apa si pe el nu la salvat niciun salvamar lăsați minciunile si daca nu...
14/09/19 22:27 Mai mult...

Dică este tentat să demisioneze!
Omul PSD este Dicâ , o Rușine de om .
14/09/19 19:14 Mai mult...

Răfuială între clanuri la Câmpulung!
Acestea sunt meritele comisarului Ciolan fînul lui Dan Nicolae singurul care a rămas fără să fie trimis în judecat...
14/09/19 14:10 Mai mult...

Catalog 2019
Super grafica sa speram ca si interiorul arata la fel precum coperta catalogului.... Bravo Curierul zilei... ceva nou si...
14/09/19 10:50 Mai mult...

Catalog 2019
Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info