Curierul Zilei - Ultima lună pentru depunerea Declaraţiei Unice
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow Ultima lună pentru depunerea Declaraţiei Unice
 Publicitate pdf
Ultima lună pentru depunerea Declaraţiei Unice
(0 voturi)
Friday, 12 July 2019


Ultima lună pentru depunerea Declaraţiei Unice


După cum se ştie, a rămas mai puţin de o luna până când se poate depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi Declaraţia 230, prin care se poate dona către orga­ni­­zaţiile non-guvernamentale (ONG-uri).   

Termenul limita de depunere a celor doua formulare este 31 iulie 2019. Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat că, în cazul în care nu donaţi 2% sau 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri, aceasta suma nu intră în buzunarul nostru, ci rămâne la stat. Conform ziare.com, potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinatate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Formularul se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligaţia:

l declarării impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/şi din străinatate în anul 2018;
l declarării impozitului pe venitul estimat/normă de venit a se realiza din Romania în anul 2019;
l declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Veniturile supuse declararii sunt:

l activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
l venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă;
l cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.
După ce autorităţile anunţasera că în acest an Declaraţia unică se depune doar în format electronic, la finalul lunii mai a fost abrogată această restricţie. Astfel, depunerea formularului se poate realiza atât prin transmitere electronică, cât şi prin depunerea pe hârtie la registratura autorităţii fiscale sau formularele pot fi transmise prin poştă. În format electronic, se poate depune accesând butonul „Depunere declaraţie unică“ din partea dreapta sus a paginii principale a portalului ANAF, sau prin www.e-guvernare.ro.

Pentru voucher de bicicletă se depune Declaraţia unică

Cei care au primit vouchere pentru biciclete în 2018 sunt obligaţi să depună în acest an Declaraţia Unică şi să plătească un impozit de 10%, mai scrie ziare.com. În caz contrar, vor primi o amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei. Potrivit ANAF, aceste venituri sub formă de vouchere reprezintă venituri din alte surse. „Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară şi se impozitează prin depunerea Declaraţiei Unice de către beneficiarul veniturilor (persoană fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de aceastaă natură obţinute în anul 2018, persoana fizică are obligaţia depunerii declaraţiei unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018 - Secţiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018“ este explicaţia ANAF-ului.

Donaţi către ONG-uri

În ceea ce priveşte Declaraţia 230, aceasta se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor şi/sau venituri din pensii din Romania, în următoarele situaţii, după caz:
a)dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţeaza şi funcţioneaza în condiţiile legii şi a unităţilor de cult;
b)dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii;
c)dispun asupra destinaţiei sumei reprezentînd 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, în conditiile legii. Formularul se depune şi de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi/sau pensii din străinatate, impozabile în Romania, conform legii. Aşadar, cei care doresc să ajute ONG-urile trebuie să completeze formularul 230 (care poate fi descărcat de pe site-urile ONG-urilor sau al Fiscului)şi apoi îl trimit către ANAF.
S.M.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 571

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Medicamentele şi cerealele cumpărate de stat
Dar pănă acum ??De ce doar acum ???E foarte tărziu acum...Păcat .Stiați că e necesar sî totuși nu ați făcut-...
13/10/19 09:18 Mai mult...

Vine infernul?
Cred ca caderea guvernului inseamna faliment pentru tara. Deja sa scunpit alimentele si a sarit euro. Cu PSD bine,rau ne...
12/10/19 18:05 Mai mult...

Jaf de 70.000 lei, la Primăria Băbana
Pe DC177 din Grosi s-a efectuat o lucrare care este plina de denivelari. Se asteapta iesirea din garantie.
12/10/19 13:57 Mai mult...

Jaf de 70.000 lei, la Primăria Băbana
”Sunt si cativa salariati din Primarie, consilieri locali,[care nu si-au ridicat salariul] dar la ei nu e problema, ca...
12/10/19 13:46 Mai mult...

Jaf de 70.000 lei, la Primăria Băbana
In toată primăria nu s-a găsit o camera video care sa bata pe cutia de pantofi in care primarul depoziteaza banii ale...
12/10/19 12:29 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info