Curierul Zilei - Cum se face un suc natural

*** La Petrochimie, vin anglo-americanii!      *** Sute de sindicalişti argeşeni protestează în Capitală      *** Percheziţii la Dan Săndulescu      *** Alertă în zadar pentru doi beţivani!      *** Deţinuţii vor pleca mai repede acasă      *** Şi-a găsit fratele într-un spital în Suedia      *** „Rivalitate exagerată!“      *** O victorie şi un egal în Campionatul Naţional!      *** 7 echipe calificate la turneul final      *** Cîte 10 jucători de la adversari      *** O victorie, un egal şi trei înfrîngeri      *** LPF a stabilit echipa ideală a turului sezonului regulat în Liga I Betano, în urma unor criterii de departajare proprii      *** Liga Campionilor, etapa 3      *** Mircea Bârloiu expune la Metopa      *** Drama unei tinere mame!      *** Turist în tenişi, rătăcit spre Bîlea Lac!      *** Urs împuşcat la Corbi!     

 
Cum se face un suc natural Imprimare E-mail
(7 voturi)
sâmbătă, 12 decembrie 2009

 Cum se face un suc natural

La Mãrãcineni, a fost organizatã, ieri, o demonstrație, în premierã, a tehnologiei de producere a sucurilor de fructe 100% naturale, din fructe disponibile în zona noastrã. Evenimentul a fost organizat în curtea ing. Gheorghe Voica, un pomicultor care avea toate cele necesare, de cãtre specialiști de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomiculturã și de la Societatea Naționalã a Pomicultorilor din România.    
 

Se pãstreazã și un an

Au fost prezente cîteva zeci de pomicultori, împreunã cu specialiști și cu producãtori ai echipamentelor necesare. „În orice sat ar trebui sã fie cel puțin o astfel de instalație, și nu s-ar mai arunca merele“, le-a recomandat tuturor celor prezenți ing. Ilarie Isac, președintele SNPR. „Ne-am gîndit cã fermierii trebuie sã mai aibã la îndemînã o soluție de valorificare a recoltei de fructe, în afarã de consumul lor în stare proaspãtã sau de producerea de țuicã. Una din aceste soluții alternative este cea de a prepara sucuri. Dar ca sã ținã, nu mai facem o soluție concentratã, ci punem sucul la pasteurizare, adicã îl ținem la 82 grade, timp de 5 minute. În acest timp, se distrug microflora, microorganismele ce determinã fermentarea sucului, care se poate pune apoi în sticle sterilizateși pãstrate chiar și mai mult de un an. Vitaminele nu sînt termostabile, la 100 grade se distrug. Totuși, la 82 grade ele nu sînt afectate, rãmîn aproape toate și se pãstreazã ș i aroma - dacã folosim mere ionatane, de pildã, sucul va avea exact aceastã aromã“, ne-a mai explicat Ilarie Isac. Procedeul este foarte simplu - fructele se spalãși se introduc într-un zdrobitor. „Zdrobitura“, adicã pasta de mere tocate, se pune într-o presã obișnuitã, de unde sucul se obț ine prin presare. Pasteurizarea se face în damigene speciale, rezistente la cãldurã, în care se introduce pasteurizatorul - un fel de termoplonjon. Instalația prezentatã, adusã din Franța, folosește damigene cu capacitatea de 25 l, termoplonjonul funcționeazã la 380 V, iar dupã ce încãlzește lichidul la 82 grade - în circa 25 minute - instalația  emite un semnal, apoi temperatura rãmîne pe loc 5 minute, dupã care sucul poate fi turnat în sticle. Francezii depoziteazã, de regulã, sucul astfel obținut în recipiente de sticlã, de 1 litru, închise cu capace de bere, dar și bidoanele de plastic, închise ermetic, pot fi folosite la fel de bine.

   
   

 

 

Sucul, mai rentabil decît țuica

Echipamentele necesare producerii de sucuri naturale au fost aduse prima oarã din Franța la Șuici, iar SNPR s-a ocupat de realizarea unui zdrobitor și a unei prese identice (prețul e de circa 1.500 lei fiecare sau 3.000 lei amîndouã), pentru a putea face demonstrația de ieri. De asemenea, pasteurizatorul de tip franțuzesc costã cca 1.200 euro - doar damigeana din sticlã rezistentã valorînd 100 euro. Materia primã idealã pentru sucuri o reprezintã merele de la noi, dar, pentru a obține gusturi variate, se mai pot adãuga, în proporție de circa 5%, gutui, vișine sau coacãze. În zona de sud, pentru sucuri se pot folosi și roșiile, iar instalația poate fi utilizatã și pentru must. Cei care au încercat mai multe variante spun cã gustul cel mai bun se obține la un suc 100% natural din combinația de caise, piersici și pere. Producerea unui astfel de suc natural - care, nu mai trebuie spus, are un gust delicios și un aspect plãcut, limpede - costã 18 lei/litru sau chiar 16 lei/litru, pentru bidoane de 5 litri. Fermierii francezi îl fabricã în mod curentș i de la ei poate fi cumpãrat cu 1,8-2 euro litrul. „Nu se folosesc mere stricate, ci doar din cele bune. Nu se pune deloc zahãr, nici altceva. Dacã un vînzãtor ar încerca sã adaugeși apã în suc, atunci mai trebuie pus zahãr și trebuie acidulat. Acesta e însã pasteurizat și se poate vedea la gust cã nu e acidulat, ceea ce înseamnã cã poate fi consumat de oricine“, ne-a explicat Aurelian Olteanu, și el membru fondator al SNPR. Printre cei veniți în calitate de producãtor, s-a aflat și primarul Topoloveniului, Gheorghițã Boțîrcã. „E interesant, mã gîndesc sã folosesc și eu așa ceva. E mai rentabil decît țuica. Atunci cînd vezi ce e aici, nu mai cumperi Tutti Frutti. Pe cine vine pe la mine o sã-l servesc și cu un suc“, ne-a spus Boțîrcã. Deja se pare cã ideea a prins, cîțiva fermieri din Argeș și Dîmbovița au venit sã ia dimensiunile presei, pentru a fabrica singuri una la fel. Cei care vor sã achiziționeze utilaje gata fãcute pot apela la Societatea Naționalã a Pomiculturilor, care are sediul la Institutul din Mãrãcineni, pentru a fi puși în legãturã cu fabricanții. 

Cãlin Popescu

 
< Precedent   Următor >


CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului
 

Comentarii

Blonda beată are interdicţie în cîrciumă
Blonda are deja rezervata o camera de 2x3 metri la Hotelul Colibasi - All Inclusiv, totul fara sa plateasca nici un ban.
18/10/17 13:14 Mai mult...

Maşină nouă, făcută zob la Albota
De cand Passat B6 este masina noua?
17/10/17 16:09 Mai mult...

„Lecţii maraton de 10-15 minute la Şcoala 3“
Aveti atatea nemultumiri si stati cu mainile in san? Mergeti fratilor si plangeti-va la inspectorat trebuie sa ii potile...
17/10/17 14:11 Mai mult...

Balta Nana, ideală pentru crap!
IN PRIMUL RAND INTREBATI ORICARE PESCAR CARE A FOST PE ACEASTA BALTA CATE RESTRICTII ARE ACEASTA BALTA, IN PRIMUL RAND T...
17/10/17 13:42 Mai mult...

„Lecţii maraton de 10-15 minute la Şcoala 3“
Calea de acces nu este folosita de locuitorii cartierului Teilor, acea intrare exista de acum 40 de ani de cand a fost d...
17/10/17 12:53 Mai mult...

căutare personalizată

Horoscop zilnic

Google Analytics

Sfinții zilei

Zi record

Marți, 19.09.2017

--- 4.149 vizitatori unici ---

 
 




 

Ghid TV

Mersul trenurilor

Flag Counter