Curierul Zilei - Pescuitul la somn
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Sport arrow Pescuitul la somn
 Publicitate pdf
Pescuitul la somn
(0 voturi)
Saturday, 21 September 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul la somn


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta Pescuitul la somn, momeli pentru prinderea somnului şi o reţetă culinară pe bază de peşte. Informaţiile despre pescuitul la somn şi momeli pentru prindetrea acestuia au fost oferite de Ghidul pescarului, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit.

Nu trebuie să fi un pescar profesionist, sau un expert pentru a putea captura exemplare frumoase de somn! Există o sumedenie de metode pe care le poţi adopta cu succes pentru pescuitul somnului.

Localizarea somnului

În general somnul se găseşte în iazuri, lacuri, dar şi în ape curgătoare, însă el se va găsi în anumite zone ale acestor ape. Aşa că dacă vreti să prindeţi un somn trebuie să găsiti locul unde se afla acesta. Practic pescarii nu fac altceva decât să se uite după zonele cu zooplancton, vegetaţie sau copaci căzuţi în apă, locuri unde somnilor le place sa se adune. Dacă vedeţi pete de verde închis sau negru în iaz sau lac, atunci puteţi să pregătiţi sculele de pescuit pentru că în acel loc veţi avea şanse mari de a prinde cel puţin un exemplar de somn. Aşa că dacă ati ales locul corect, jumătate din bătălie este câştigată. Apoi, trebuie să ştiti cum să atrageţi somnul către momeala din cârlig. Dar nu este aşa de uşor de păcălit, deoarece acest peşte s-a dovedit a fi foarte inteligent. Cu toate acestea, el are o slăbiciune pentru tot ce are un miros puternic de putred sau de sânge, iar acest lucru poate fi folosit în favoarea ta. Somnul nu poate rezista la bucăţile de peşte, aflate într-un uşor proces de putrefacţie.

Ce îl atrage

Mirosul de peşte, este favoritul somnului. Tot ce trebuie să faceţi este să tăiaţi bucăţi dintr-un peşte, să le lăsaţi puţin timp la soare şi apoi să le folosiţi ca momeală. Mirosul urât va determina somnul să vină mai aproape de momeală, moment în care nu va rezista să muşte din aceasta. Cârligul trebuie să fie foarte bine adaptat acestui tip de peşte, adică să fie un cârlig destul de mare, cu tijă lungă şi foarte bine ascuţit, ca atunci când peştele muşcă să nu se mai poată elibera. Mai sunt şi alte produse, care dacă sunt lăsate să se strice puţin, emană un miros irezistibil pentru somn. Putem aminti carne de pui putredă, ficat de vită sau pasăre amestecat cu sare şi usturoi. Aceste preparate sunt irezistibile pentru somn. Odată ce aţi pus ficatul în cârlig şi îl aruncaţi în apă, dacă există un somn în zonă sigur va ataca momeala. Cu succes în prinderea somnului puteţi folosi şi râma neagră, râma albă, viermuşi şi lipitori, acestea, este de recomandat să se pună în cârlig în mănunchi. S-au înregistrat succese deosebite şi atunci când s-a folosit momeala vie, cum ar fi carăşeii şi broscuţele.

Momeala mare, captură mare!

Totuşi înainte de a începe partida de pescuit la somn, trebuie să fiţi atenţi la sculele pe care le folosiţi. Vă recomand o vargă foarte rezistentă(acţiune 100-300gr.), mulinetă mare care să poată ţine mai mult fir de grosimi destul de mari, adică un fir de 0,4 – 0,6mm. Mai nou unii pescari, care urmăresc prinderea unor exemplare mari, folosesc fir textil. Montura utilizată, poate fi simplă, cu plumb culisant şi cârlig pe fund, sau plumb fix pe fundul apei. Bineînţeles că pentru pescarii experimentaţi există şi monturi mai sofisticate (vezi: „Montura pentru somn, Cat-o-Copter”).
Pescuitul la somn nu este foarte complicat, deoarece odată ce aţi agăţat un somn,  nu vă rămâne decât să îl scoateţi din apă. Totuşi este bine să reţineţi că, deseori, somnul agăţat se ascunde după obstacole sau intră sub stuf, de unde nu-l veţi mai scoate. Din primul moment al agăţării somnul trebuie manevrat cu atenţie. Un alt aspect interesant este acela că somnul odată înţepat luptă cu îndârjire iar când simte că este învins se bagă în nămol luând forma de seceră. Aceeaşi formă o ia şi în apele curgătoare, unde foloseşte coada contra curentului, îngreunând scoaterea din apă. În apele cu nămol pe fund, exemplarele mai mari sunt foarte greu de scos din acesta, prin urmare, unii pescari pentru a determina peştele să iasă de acolo, tensionează firul şi apoi îl ciupesc asemenea corzilor de chitară. Vibraţiile produse de acest fir determină somnul să iasă din mâl şi astfel puteţi să îl trageţi la mal. Nu pot preciza o perioadă exactă a anului pentru pescuitul somnului, în general părerile experţilor ar fi că la început şi sfârşit de vară ar avea un apetit crescut. De obicei este un peşte nocturn, aşa că cele mai bune rezultate se înregistrează pe înserat sau noaptea.
Pescuitul la somn nu necesită o tehnica deosebită, aşa că cele prezentate mai sus, sunt mai mult decât suficiente pentru o partidă de pescuit reuşită, chiar şi pentru un pescar începător. Este indicat ca un începător să meargă la o partidă de pescuit la somn, pentru început, deoarece are şansa unor capturi deosebite care îl vor „virusa” cu siguranţă pentru tot restul zilelor şi sigur îl vor determina să îşi dorească să cunoască cât mai mult din tainele pescuitului.
Cinci momeli
pentru somn

Ficatul de pui (în stare de putrefacţie)

Înainte de a îţi spune de ce trebuie să încerci ficatul de pui, merită să ştii că dacă te decizi asupra lui, fii pregătit de mirosuri cumplite şi ţine un prosop umed la îndemînă căci te vei murdări. Aceste calităţi îl fac extrem de atractiv pentru somn. Mirosul este asemănător cărnii putrezite, dar tocmai acesta împreună cu conţinutul proteic ridicat sunt cele care atrag somnul. Trebuie să ştii că este extrem de greu de pus şi păstrat pe cârlig, prima lansare fiind extrem de importantă.
- Foloseşte un recipient închis pentru păstrare (borcan) şi nu îl lăsa la soare.
- Dacă somnul nu apare, schimbă momeala la 30-40 minute; în felul asta reîmprospătezi dâra de mirosuri şi arome ce se răspândesc prin apă.
Carasul
Faptul cel mai important este că somnul îl iubeşte la nebunie. Dacă decizi să pescuieşti cu momeală vie, caraşii de mărimea palmei unui adult sunt una dintre momelile devastatoare pentru somnul mare. Înţepat în dorsală şi lăsat liber să înoate poate atrage adevăraţi monstri.
Râmele şerpeşti
Lungi, atingând deseori 30-40cm, de o grosime considerabilă şi culoare negru-verzui, pescuite atât în buchet cât şi individual, râmele şerpeşti sunt momeala perfectă pentru somnii de dimensiuni medii. Asta nu înseamnă că un somn de 30 kg nu „gustă“ aşa ceva. Deşi mai greu de găsit, fiind prezente în special în zonele nămoloase, cu stufăriş, merită efortul de a le avea. Dezavantajul major constă în faptul că atractivitatea lor nu se opreşte la somn.
Scoici
Fac parte din mediul natural şi constituie un bun segment din alimentaţia de bază a somnului. Două sau trei scoici întregi pe un cârlig de mărime mare dau rezultate. Pe Prut, pe Dunăre, pe baraje sau lacuri, le găsiţi uşor, îngropate în nămol la aproximativ 20cm adâncime.
Reţetă culinară
Somn la cuptor pe pat de legume
Ingrediente:
(4-6 porţii)
800 - 1000 gr. peşte
4 roşii
3 cepe
2 ardei iuţi (unul roşu şi unul verde)
1 ardei capia roşu
câteva fire de pătrunjel
câteva fire de cimbru proaspăt
1 pahar de vin alb
3-4 linguri ulei de măsline
1-2 linguriţe cimbru uscat
sare
piper (după gust)
opţional: 3-4 grăunţi de usturoi

Îmbucătura / bucăţi de peşte

Probabil cea mai folosită momeală de somn. Fie că este vorba de babuşcă, roşioară, caras, plătică, bucata de peşte necuraţat, înfiptă într-un cârlig de somn funcţionează în mai toate cazurile. Un lucru demn de reţinut este că bucata de peşte ce dă rezultate este zona mediană, cuprinzînd abdomenul şi intestinele.
Observaţie
- În Rusia, în delta Volgăi, momeala preferată cel mai des de somnii mari este fileul de avat;
- În SUA, somnii de dimensiuni mici şi medii sunt prinşi frecvent la crenvuşti / hotdog.
Mod de preparare:
Se curăţă peştele (de solzi şi de resturile de măruntaie, dacă mai este cazul) se spală bine şi se porţionează după preferinţă. După ce peştele este spălat se tamponează bine cu şerveţele de hârtie de bucătărie şi se lasă câteva minute pe aceste şerveţele, pentru ca apa să fie bine absorbită. Se condimentează peştele cu sare, piper, cimbru uscat, se unge cu 1 lingură de ulei, se acoperă cu folie alimentară şi se dă la rece 10-15 minute, sau până când terminăm de pregătit legumele. Se curăţă, se spală legumele (cepele, ardeii iuţi, ardeiul capia, roşiile) şi se taie rondele, iar verdeţurile (pătrunjelul şi cimbrul) se toacă mărunt. Atenţie! Dacă ardeii sunt prea iuţi se foloseşte câte jumătate din fiecare. Se aşează în tava/ vasul de gătit stratul de ceapă tăiată rondele, peste care se presară puţin cimbru uscat şi se condimentează (cu sare şi piper). Peste ceapă se adaugă rondelele de ardei capia şi se condimentează cu sare, piper, cimbru. Peste ardei se aşează bucăţile de peşte condimentate, peste care se toarnă restul de ulei şi tot vinul şi apoi se pun rondelele de ardei iute. Peştele se acoperă (”înveleşte”) cu rondele de roşii, se presară verdeaţa şi opţional usturoiul tăiat mărunt. Tava cu peşte se introduce în cuptorul încins la 195-200 grd.C şi se lasă cca. 40 minute (depinde de cuptor), sau până cînd peştele este bine făcut, iar roşiile de deasupra s-au rumenit puţin. Când este gata, se scoate tava din cuptor şi se presară verdeaţă proaspătă. Peştele se serveşte cald, se montează în farfurie împreună cu legumele şi se decorează farfuria cu verdeaţă şi lămâie. Se poate servi ca atare, sau alături de o salată verde, sau cu mămăliguţă, sau... după preferinţa voastră. Noi l-am servit simplu şi l-am asezonat doar la un pahar de vin alb rece. Poftă bună!
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 650

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info