Curierul Zilei - Sfinţii zilei
 Publicitate pdf
Sfinţii zilei
(0 voturi)
Saturday, 28 September 2019


Sfinţii zilei

În această lună, în ziua a douăzeci şi opta, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Hariton mărturisitorul.
Acest sfânt a trăit pe vremea împăratului Aurelian în cetatea Iconiei, din Eparhia Licaoniei. Fiind adus înaintea judecăţii şi mărturisind cu îndrăzneală ca Hristos este Dumnezeu, a fost bătut de patru slujitori şi cu foc ars. Dar după sfârşitul împaratuluilui Aurelian (270-276), scăpând sfântul, s-a dus în pustiu, unde a căzut între tâlhari, care prinzându-l şi legându-l, a scăpat de dânşii într-acest chip: venind un şarpe şi intrând în vasul în care ţineau tâlharii vin, şi-a vărsat otrava în vin, din care bând ei, toţi au murit. Iar sfântul, făcând peştera biserica şi adunând mulţime de călugări, a făcut mănăstire, scoţând dintr-o piatră uscată izvor de apă şi arătându-se lecuitor de orice boală; iar la adânci bătrâneţi a adormit întru Domnul.
Adevărata oglinda a proorocilor, a fost următor dascălului sau Ieremia, când acesta plângea prădarea şi pustiirea Ierusalimului. Şi în timpul cât a durat pustiirea Ierusalimului, Baruh se închisese într-o peşteră şi plângea înstrăinarea lui Ieremia; şi n-a ieşit de acolo până la întoarcerea poporului. Iar când s-a întors poporul, Baruh, ieşind din peşteră, auzit-a iarăşi cu Abimeleh cele ce văzuseră Ieremia în uimire când era lovit cu pietre. Şi se arătau a fi ca un suflet în două trupuri aceşti doi prooroci, deoarece dumnezeiescul Duh însemna şi îi adeverea pe amândoi. Baruh a propovăduit mai limpede despre orânduiala întrupării lui Hristos, zicând: "Acesta este Dumnezeul nostru, nu se va socoti altul lângă Dânsul" şi celelalte. Şi ar putea cineva din cei ce cu dragoste ostenesc a lua seama la cărţile prooroceşti, să afle pe proorocul Baruh ca prooroceşte mai mult despre Hristos şi despre Ierusalim. După ce a îngropat pe Ieremia cu sârguinţă, curând după petrecerea aceluia, către Domnul s-a petrecut şi acesta.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sfinţitului Mucenic Marcu pastorul; a Sfinţilor Mucenici şi buni fraţi Alexandru, Alfiu (Alfeu) şi Zosima; a Sfântului Mucenic Pimen, a Sfinţilor Mucenici Nicon, Neon, Eliodor (Heliodor) şi celelalte fecioare şi fii.
Aceşti sfinţi au trăit pe vremea împăratului Diocletian (284-305), în cetatea Pisidiei, în Asia Mică, când acolo era domnitor Magnus.
Iar Fericitul Marcu, un păstor, păştea oile, având părul capului alb şi lung până la călcâie. Sf. Marcu a fost arestat pentru mărturisirea deschisă a credinţei creştine în Antiohia Pisidiei.  Cei treizeci de soldaţi care-l păzeau au fost convertiţi la creştinism de Sf. Marcu fiind martirizaţi la Niceea prin tăierea capului. Iar pe sfântul l-au trimis la Claudiupoli, unde au chemat fauri ca să facă legăturile sfântului.
Şi au venit trei fraţi, anume Alfie, Alexandru şi Zosima, care locuiau în satul Cataliton, meşteri deprinşi la lucrul fierului. Începând a bate fierul, curgea apă pe ei şi li se muiau mâinile, dar fierul nu se lasa bătut; iar ei mirându-se de ceea ce li se întâmpla, şi auzind dumnezeiesc glas care-i îndemna să se nevoiască împreuna cu Marcu, au mărturisit că sunt creştini. Atunci îndată au fost supuşi la chinuri felurite, în timpul cărora şi-au dat duhul.
Iar Marcu a fost încălţat cu încălţăminte de chinuire, bătut, împuns cu frigări şi, după ce i s-a tăiat limba, i s-a tăiat şi capul la Claudiopolis. Când au luat capul sfântului mucenic să-l ducă în templul păgân al lui Artemis, toţi idolii s-au prăbuşit la pământ şi au fost distruşi. Martorii acestei minuni, Nicon, Neon, Heliodor împreună cu alţi tineri bărbaţi şi femei au crezut în Hristos, şi-au mărturisit credinţa creştină, au fost chinuiţi împreună cu mulţi tineri şi fecioare şi le-au tăiat capetele la locul ce se cheamă Maromilium (Moromilio). Amin.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 484

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info