Curierul Zilei - Sute de mame minore în Argeş!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow Sute de mame minore în Argeş!
 Publicitate pdf
Sute de mame minore în Argeş!
(0 voturi)
Saturday, 28 September 2019

Joi a fost Ziua Mondială a Contracepţiei

Sute de mame minore în Argeş!


Direcţia de Sănătate Publică Arges derulează în pe­ri­oada 26 septembrie 15 octombrie campania pen­tru  Ziua Mondială a Contracepţiei, avand sloganul “Con­tracepţia:  Dreptul tau, este si responsabilitatea ta!“

Ziua Mondială a Contracepţiei se celebrează anual la 26 septembrie, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare privind contracepţia, prevenirea sarcinilor neintenţionate, prevenirea deceselor mamei şi copiilor, planificarea familială, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate. Contracepţia/planificarea familială (PF) permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii şi asupra intervalului dintre sarcini.
Suntem campioni în UE la copii născuţi de mame sub 15 ani
Beneficiile contracepției/planificării familiale (PF):
• Prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală (prezervativul).
• Reducerea necesităţii avortului, în special a avortului la risc.
• Prin prevenirea sarcinii neintenționate, contracepția/PF previne decesele mamei și copiilor.
•   Scăderea numărului de persoane fără mijloace de trai sustenabile.
La nivel mondial, 214 milioane de femei de vârstă reproductivă vor să evite o sarcină.
Utilizarea contraceptivelor variază substanțial în întreaga lume, atât în ​​ceea ce privește utilizarea totală, cât și tipurile de metode utilizate.  Exemple de metode moderne includ pilula, dispozitivele intrauterine, implanturile, injectabilele, prezervativele și sterilizarea.
În fiecare an, aproximativ 303.000 de femei mor din cauza complicațiilor în timpul sarcinii și nașterii, aproape toate în țările în curs de dezvoltare. Aproximativ o treime din decesele materne ar fi prevenite anual dacă femeile ar avea acces la contracepție eficientă. Pe plan internațional, conform Global Health Policy din 2019 se prevede să se îmbunătățească accesul la sănătatea reproductivă și PF la nivel global, prevenind astfel decesele materne și sarcinile neintenționate. În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuți vii), conform datelor Eurostat. Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile. În 2017,  cele mai multe nașteri la grupa de vârstă 10 – 14 ani au avut loc în România (383), Bulgaria (129) și Franța (115), iar la grupa de vârstă 15 – 19 ani, în Marea Britanie (14.749), România (12. 641), Franța (10.540) și Germania (10.378).
În județul Argeș, în 2018 s-a inregistrat un numar de 406 nasteri la adolescente (grupa de varsta sub 18 ani).
Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale (Salvați Copiii România).Contracepția/planificarea familială (PF) urmărește conștientizarea importanței cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și copiilor, spațierea sarcinilor/nașterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.
Scopul campaniei: informarea populaţiei generale, în special tinerilor și populațiilor defavorizate, cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă. Obiectivele campaniei sunt : creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive; creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie; creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare ;  scăderea numărului de sarcini nedorite;  reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.
A scăzut numărul avorturilor
În perioada ianuarie-septembrie 2018, numărul de avorturi în România a fost de 40.539, comparativ cu 44.000 efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2017 (12,0 avorturi ‰ femei fertile în 2018 comparativ cu 13,0 ‰ femei fertile în aceeaşi perioadă a anului 2017).
La nivelul județului Argeș, din datele furnizate de Serviciul de Statistică al DSP Argeș, o situație comparativă a cazurilor de avorturi în ultimii 3 ani se prezintă astfel:
- total cazuri in 2016 = 1586 cazuri, in 2017 = 1357 cazuri, in 2018 = 1218 cazuri
- din totalul cazurilor, la cerere au fost in 2016 = 978 cazuri, in 2017 = 706 cazuri si in 2018 = 699 cazuri
- cele mai multe cazuri s-au inregistrat la grupa de varsta 25-34 ani
     Şi la nivelul judeţului nostru se remarcă o scădere a numărului de avorturi.
În 1994 a fost înfiinţată Reţeaua naţională de planificare familială prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sănătăţii Publice, care a elaborat Programul de Sănătate răspunzător de sănătatea reproducerii.
În Argeș funcționează 9 cabinete de planificare familială, din care 4 cabinete sunt în Pitesti; adresabilitatea la aceste cabinete pentru utilizarea metodelor moderne de contraceptie este in medie de 2100-3000 beneficiare pe trimestru. S-a constatat ca dintre metodele moderne de contraceptie in mediul rural sunt utilizate mai frecvent pilulele contraceptive, iar in mediul urban mai frecvent este utilizat prezervativul.
In 2013 Ministerul Sanatatii a initiat elaborarea unui proiect al Strategiei Nationale de Sanatate Publica 2014-2020, in care avortul NU este promovat ca metoda de planificare familiala si se pune accent pe PREVENTIE, atat pentru sarcini, cat si pentru boli.
La nivelul judetului nostru acţiunile de informare, educare şi comunicare ce se vor desfasura in cadrul campaniei, mai ales in randul adolescentilor si tinerilor se vor concentra asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială si in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.
   I.Ivănoiu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 718

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info