Curierul Zilei - Stareţul a demolat casa rromilor
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Fapt Divers arrow Stareţul a demolat casa rromilor
 Publicitate pdf
Stareţul a demolat casa rromilor
(2 voturi)
Friday, 01 November 2019

După ani de procese,

Stareţul a demolat casa rromilor


Stareţul Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă” a fost şi încă este ocupat să scape de rromii care şi-au făcut case la baza mă­năstirii, mai mult sta­­­reţul a umblat şi prin instanţe să-şi facă dreptate. Părintele Mo­dest vrea să stopeze ela­nul imobiliar al ruda­rilor, care înlocuiesc ca­sele bă­trâ­neşti cu cons­trucţii noi, spaţioase, în care să încapă familiile nume­roa­se. Ieri o casă cons­truită ilegal pe tere­nul de aparţine mănăstirii a fost demo­la­tă cu buldozerul. Executorul ju­de­căto­resc care a pus în apli­care o sentinţă, înso­ţit de jandarmi, nu a ţinut cont de strigătele de dis­pe­rare ale romilor. Casa a fost pusă la pă­mânt de un buldozer.    

Chiar dacă rromilor nu li se pare normal să fie evacuţi din zona, de pe terenurile mănăstirii, stareţul nu a mai aşteptat, astfel că ieri, au sosit mascaţii de la IJJ Argeş, pentru a acorda sprijin executorului judecătoresc, cel care a mers sa pună în executare o hotărâre a instanţei prin care se dispunea să fie dărâmată casa pe care omul a construit-o illegal. Lângă casa bătrânească pe care o avea şi care era pe cale să se dărâme, astfel, specific rromilor de la Cetăţuia, respectivul şi-a ridicat o căsuţă, pe o stâncă, pe un teren care era… liber…

Mascaţii de la jandarmi cu ochii pe rromi

Locuinţa era poziţionată nu pe locul, ci lângă căminul părintesc, aşadar, altă casă, cu alt teren dedesubtul ei. Prin urmare, altă parcelă înhăţată din bunul altuia, cum ar spune stareţul. Pentru a fi pusă în executare hotărârea instanţei de judecată, executorul a avut nevoie de un buldoexcavator, cu ajutorul căruia construcţia a fost dărâmată. Chiar dacă rromii din cătun au început văicărelile şi chiar s-au gândit să fie şi agresivi,  nu le-a ieştit din cauza luptătorilor de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş, iar lucrurile au fost puse în legalitate. Iată decizia instanţei: ” Solutia pe scurt: Revine cu adresă ( cu atenţionare de amendă) către expert în construcţii Kiselevschi Sorin Ion pentru a efectua o expertiză în construcţii şi evaluare imobile, cu următoarele obiective: - să identifice şi să măsoare imobilul nou edificat de pârât, având în vedere planşa-foto de la filele 92 şi 93 dosar. - să stabilească contravaloarea de demolare. - să stabilească dacă imobilul nou edificat este ridicat pe vreunul dintre loturile identificate în expertiză Dumitrescu Valerica (fila 289 dosar ataşat) ca aparţinând reclamantei.
În vederea administrării probatoriului încuviinţat, va amâna judecarea cauzei la data de 13.11.2019. Pronunţată în şedinţa publică de la 09.10.2019.”. Cel care a rămas fără casă, Tudoroiu Ghiocel, este un tată singur cu 3 copii. Probabil acum, administraţia locală, ajutată şi de liderul rromilor din zonă, va avea o reacţie în acest caz, şi va găsi o soluţie pentru cei rămaşi fără locuinţă.

Stareţul mănăstirii a luat-o pe calea... instanţei

Instanţa de judecată  a pronunţat deja două hotărâri, prin care şantierele apărute pe pământurile Bisericii au fost sistate. Ce se întâmplă în prezent într-o parte a satului Valea Cetăţuia reprezintă o încălcare grosolană atât a dreptului de proprietate al schitului, cât şi a documentelor cu caracter definitiv obţinute de stareţul Modest Ghinea la capătul proceselor cu rudarii. Pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, conducătorul locaşului de cult a apelat la executorul judecătoresc, care a procedat la o delimitare a avutului mănăstiresc. Stareţul şi-a reluat drumurile la instanţă ca să împiedice apariţia unor case noi. Faţa bisericească a obţinut câteva hotărâri, una obţinută împotriva lui Sorin Cornea, cea de-a doua, împotriva lui Ghiocel Tudoroiu şi Ariton Mărunţelu.

Lucrările începute, sistate de judecători

Sorin Cornea, a fost primul împotriva căruia stareţul Modest Ghinea, ca reprezentant legal al Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă”, a cerut, la Judecătoria Câmpulung, o ordonanţă preşedinţială de sistare a lucrărilor. Acţiunea deschisă pe 11 mai 2017 s-a soluţionat şase zile mai târziu, cu un verdict favorabil proprietarei terenului afectat. Pe 17 mai 2017, cererea părintelui Modest Ghinea a fost admisă. Magistratul a dispus „sistarea imediată a lucrărilor de construcţie a imobilului-casă amplasat de pârât pe terenul proprietatea Mănăstirii „Cetăţuia”. Executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.”, după cum reiese din rezumatul prezentat pe portalul instituţiei.
A fost înregistrată a doua cerere a reclamantului Mănăstirea „Cetăţuia Negru Vodă”, prin stareţul Modest Ghinea, împotriva pârâtului Ghiocel Tudoroiu. O hotărâre similară s-a pronunţat pe 22 mai, când administratorul averii mănăstireşti a oprit a doua construcţie ridicată ilegal pe domeniul său.

Construiesc deşi nu au titlu de proprietate

Şi Ghiocel Tudoroiu s-a ales, ca urmare a demersurilor părintelui pus în posesie prin procesul verbal de predare silită, încheiat la data de 26 octombrie 2016, de Biroul Executorului Judecătoresc Mitu Mihai Ioan, cu lucrarea oprită, prin hotărâre judecătorească. În plus, spre deosebire de Cornea, pârâtul Tudoroiu este obligat să plătească 520 de lei, cheltuieli de judecată, Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă”. Pe 19 mai, stareţul i-a deschis proces lui Ghiocel Tudoroiu, pentru demolarea construcţiei. Ariton Mărunţelu, şi el pârât în două cauze care au avut ca obiect atât obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale de sistare a lucrărilor, cât şi „obligaţia de a face” constând în demolarea casei ridicate abuziv. Cele două acţiuni au fost înregistrate pe 20 iunie.“A căzut casa pe el şi a început să-şi facă altă casă, a scuzat Bombonel Tinca noile construcţii, pentru care stareţul a pornit acţiunile despre care relatăm. Sorin Cornea (n.r. al cărui şantier a fost stopat prin hotărâre judecătorească) are patru copii. Ce era să facă? Căzuse tavanul pe el… casă bătrânească, am fost la el în anchetă socială, căci primesc ajutor social. Problema este că tot noi (n.r. cei din Primărie) picăm la mijloc. Eu i-am învăţat pe toţi: când faceţi o construcţie, faceţi-o legal. Depuneţi cerere la Primărie, pentru autorizaţia de construire, că nu costă mult. Dar ne izbim de lipsa actelor de proprietate.
Din moment ce nu le are, degeaba face cerere la Primărie. Mai mult, li se spune: duceţi-vă la Stoeneşti! În ultimă instanţă, li s-au aplicat amenzi, care au şi fost contestate. „Pentru voi, e amenda mai mică, 2.000 de lei, dar pentru mine, ca funcţionar, care te las să construieşti, este mai mare!” Nu cred că asta este o scuză, dar să încercăm să punem lucrurile pe făgaşul normal, căci suntem şi noi cetăţeni”, spunea liderul comunităţii de la Valea Cetăţuii.
B. Radu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2791

Comentarii (2)
Scris de ce tare in 05-11-2019 20:19 - Vizitator
 
 
Popa nu are mana de dat.El vrea donatii.El vrea sa trimita copii la scoala.El vrea sa mearga pe drum.El solicita ajutor de la politie si de la justitie.Popa are averi si latifundii,paduri si domenii,cladiri megalomanice, pazite de statul Roman.El are usi deschise la primarie,si,..., diverse.Dar el nu da impozite.Banul e ochiul dracului,nu are popa asa ceva.
 
Scris de Cursul mov in 01-11-2019 15:12 - Vizitator
 
 
Sunteti cetățeni cand va convine. Sper sa va darame toată satra. Si la final sa va strângă si sa va mute in Câmpulung, ca si așa seamănă orașul cu o șatră.
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info