Curierul Zilei - Pescuitul la răpitori
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Pescuitul la răpitori
 Publicitate pdf
Pescuitul la răpitori
(0 voturi)
Friday, 15 November 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul la răpitori


Curierul zilei şi-a pro­pus să vină în spri­jinul pes­carilor sportivi din ju­deţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o bal­tă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pes­cuit la diverse specii de peşti, nade, mo­meli şi monturi pentru prinderea acestora, re­ţete culi­na­re pe bază de peşte şi cele mai im­portante legi în vigoare privind pescuitul spor­­tiv. Pentru o par­ti­­dă re­uşită este nevoie să fiţi cît mai bine infor­maţi despre spe­cia de peşte pe ca­re o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde ade­vărate cap­turi. În această săptă­mînă, vă vom prezen­ta Pescuitul la răpitori. Informa­ţiile sunt ofe­rite de profesio­niştii de la totalfishing.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit spor­tiv din ţară.       

Informaţii generale

Partidele de pescuit la răpitor sunt incitante. Stilul în sine este unul dinamic, care consumă multă energie. Pescarul de spinning vă fi suspus de fiecare data unor provocări care îl solicită la maxim. Fie că discutăm de condiţii meteo sau geografia locului unde veţi pescui la răpitor, se ard multe calorii într-o astfel de partidă de pescuit. Sunt multe lacuri de pescuit unde îţi poţi încerca şansele dacă ai la tine năluca de răpitor corectă, lanseta de spinning adecvată sau mulineta de pescuit optima. Pentru a prinde un şalău, somn, avat, biban sau clean, trebuie să ştim câteva lucruri despre echipamentul de pescuit la răpitor.

Alegerea echipamentului

Echipamentul de pescuit la răpitor se alege după anumite criterii cu o bază logică în spate. Fiecare specie de peşte răpitor are un anumit tipar în comportament, hrana şi poziţionare în lac sau rău. Nu îi găsim oriunde şi oricum. Peştii răpitori au anumite tabieturi. Echipamentele de pescuit la spinning sunt concepute pentru fiecare specie în parte. Unele lansete de pescuit sunt mai uşoare, altele sunt mai lungi iar anumite lansete permit exclusiv utilizarea de năluci foarte mari în dimensiuni.

Lanseta pentru pescuit la răpitor

Lanseta pentru pescuit la răpitor are mai multe forme. Este gândită să asigure toate scenariile în care pescarul de răpitor se poate găsi. Exista situaţii când este nevoie să realizăm un pescuit la spinning la depărtare de mal, cu năluci grele, sau din barcă. Nălucile pentru pescuit la răpitor influenţează la rândul lor, datele constructive ale unei lansete de pescuit la răpitor. Distanţa de asemenea. Şi nu numai. Trebuie luată în calcul şi specia ţintă alături de dimensiunea exemplarelor din areal.

Lungimea lansetei pentru pescuit la răpitor

Tehnica de pescuit la răpitor de pe mal, necesită lansete de spinning mai lungi. Cu cât o lanseta este mai lungă, cu atât vom reuşi să lansăm năluca mai departe la apă. Distanţa joacă un rol cheie în pescuitul la spinning de pe mal. Putem traversa în recuperare cu nălucile de răpitor zone mai mari şi cu potenţial ridicat care pot produce atacuri. Este o metodă destul de limitată care, din păcate, va consuma multe năluci din trusa de răpitor a pescarului. Peştii răpitori au tendinţa să se poziţioneze în zone cu agăţături. O partida de pescuit la spinning de pe mal oferă evoluţii limitate nălucilor care pot rămâne în agăţătura pe substrat în zonele unde sunt evoluate. Pentru o calibrare cât mai bună, pescuitul la răpitor de pe mal necesită lansete cu lungimi între 2,40 metri şi 2,70 metri. Aceste lungimi asigură distanţa necesară pentru a lansa nălucile în zonele cu potenţial. Asigură şi un control mai bun al peştelui în urma înţepării. Se ştie că pestii răpitori sunt energici şi oferă drill-uri pe cinste.

Tipul lansetei

Avem doua posibilităţi când vorbim de lansetele pentru pescuit la răpitor. Există două mari clase în acest sens. Lansetele clasice de spinning şi lansetele de baitcast. Desi deservesc acelaşi scop, vin pe platforme constructive diferite. În funcţie de abordarea bălţii de pescuit, a nălucilor şi a peştilor ţintă, vom alege care stil este mai indicat. Sunt diferenţe majore între modul în care se prezintă cele două tipuri de lansete de răpitor. O prima diferenţă sesizabilă vă fi mandrina, apoi dispoziţia şi poziţionarea inelelor şi apoi zona terminală inferioară ( mânerele sau gripul lansetei ).

Lanseta de spinning pentru pescuit la răpitor

Lanseta de spinning pentru pescuit la răpitor este uşor de identificat în rafturile unui magazin de pescuit. Se aseamănă cu lansetele de crap, doar că sunt mult mai “ firave “ aparent. În realitate, sunt capabile să suţtină greutăţi remarcabile şi să lupte “corp la corp“ cu peşti răpitori şi de 60 de kilograme. Vin în lungiumi cuprinse între 1,90 metri şi 2,70 metri uzuzal. Excepţional le vom găsi construite pe lungimi şi de 3,00 metri. Sunt gândite atât pe puteri de lansare cât şi pe tipuri de acţiune. Aceşti ultimi doi termeni îi vom descoperi puţin mai tărziu. Sunt dotate cu inele performante care asigură o fluiditate ridicată firului atunci când se execută o lansare la apă. Greutatea inelelor este extrem de mică pentru a nu influenţa comportamentul lansetei de răpitor. Principiul de funcţionare are la baza forţă în lansare, forţă în drill şi gradul de senzitivitate care permite pescrului de răpitor să sesizeze trăsătură. Sistemul de avertizare a trăsăturilor în pescuitul la răpitor cu năluci artificiale are la baza transmiterea în mană în zona de contact (zona unde pescarul ţine ansamblul lanseta/mulineta) a unei unde de şoc scurta şi intensă. Aşa se manifestă trăsătură unui peşte răpitor în lanseta de spinning. Forţele la care se face referire sunt reprezentate de capacitatea lansetei de a absorbi şocurile aplicate în momentul lanseului de pescar şi exprimate de peşte în timpul drill-ului.

Lanseta de casting

Mandrina cu “ trăgaci” este primul semn că am luat contact cu o lansetă de baitcast pentru pescuit la răpitor. Următorul aspect puţin ciudat vor fi inelele. Sunt multe şi mici în diametru. În majoritatea cazurilor, aceste lansete nu depăşesc 2,20 metri. Au fost concepute pentru pescuitul la răpitor din barcă. Acest stil de pescuit oferă acces mai mare pescarului de răpitor în zonele unde exista potenţial piscicol ţintă ridicat. Faptul că poţi sonda o zonă mai mare este un avantaj. Cu cât zona de explorare se măreşte, aici având avantajul bărcii, cu atât lungimea lansetei scade. Dar şi aici avem o barieră minimă a lungimii: 1,90 metri. Lansetele de baitcast obligă pescarul să utilizeze mulinetele dedicate acestui stil. Nu se aseamănă nici pe departe cu mulinetele de spinning clasice. Forma compactă, tipul şi dispunerea manivelei fac ca aceasta mulinetă să nu fie greu de reperat. Este gândită pe un profil care să îi permită pescarului să o “ îngroape în palmă” într-o poziţie susţinută. Lansetele de baitcast susţin aceleaşi forte că şi lanstele de spinning. Pe lângă diferenţele constructive între cele două clase, exista şi avantaje. Spre exemplu, evoluţia unei năluci reactive cu un ansamblu de cast este mult mai dinamică şi mai apropiată de realitate decât cu un ansamblu lansetă/mulineta de spinning.

Acţiunea lansetei pentru pescuit la răpitor

Ştim clar că unele lansete pentru pescuit la răpitor sunt mai flexibile, în vreme ce altele sunt mai rigide. Uşor de sesizat acest aspect atunci când ţinem în mana lanseta şi încercăm miţcări repetate în vertical (sus/ jos). Aceasta flexibiltate oferă pescarului de răpitor repere importante care îl ajută să aleagă o lansetă pretabilă anumitor năluci şi peşti. Punctele unde lanseta se curbează în aceasta mişcare, dezvăluie tipologia acţiunii cu care a fost echipată. Acţiunea lansetelor de pescuit la răpitor poate fi segmentata pe 3 trepte: rapidă, moderată sau parabolică. Aceste tipuri de acţiune fac referire la punctul de unde sub tensiune aplicată, lanseta se vă îndoi şi cât de mult o vă face. În funcţie de tipologia constructivă a nălucii de răpitor la care apelam, vom decide şi ce lansetă este indicat să folosim. Un amănunt important este că lansetele parabolice ( cele care se curbează până în zona inferioară) sunt acceptate de pescarii de răpitor pentru placerea drill-ului şi pentru faptul că acest grad ridicat de flexibilitate asigură un contact bun al nălucii în gura peştelui. Puţin probabil să scape. Pierdem însă la capitolul control, manevrabilitate, şi distanţa de lansare cu aceste lansete.

Puterea de aruncare a lansetei

Mulţi confundă acţiunea unei lansete de pescuit la răpitor cu puterea de aruncare. Sunt termeni diferiţi care reflectă propietaăţi diferite ale unei lansete de răpitor. Puterea face referire la greutatea pe care acestea o pot lansa la apă. Greutatea este într-o relaţie directa cu nălucă. Da, aţi ghicit, este vorba chiar de greutatea nălucii în sine. Întregul ansamblu. Daca ne referim la nălucile moi, trebuie luata în considerare şi greutatea jig-ului pe care o vom arma.`Puterea de aruncare a unei lansete poate pleca de la 0.5 grame şi poate ajunge până la 120 de grame. Este lesne de intuit că aceste cifre fac referire la o altă terminologie de specialitate. Este vorba de clasa de lansete generată de puterea de aruncare. În cele din urma, cele două propietăţi se vor combina şi obţinem lansete catalogate: Fast Ultra Light, Moderate Medium Heavy, etc.

Ultra Light

Această clasă de lansete pentru pescuit la răpitor face referire la gramaje mici de până în 8 grame. Speciile ţintă sunt cleanul, păstrăvul şi bibanul. Sunt gândite pentru peştii răpitori de talie mică. Se pot captura accidental şi exemplare mai mari, care, cu răbdare vor fi aduse la mal. Sunt lansete placate în drill.

Light şi Medium Light

Daca peştii cresc, atunci şi nălucile vor creşte. Nu că ar fi neapărat o regulă. Dar e bine să corelam mărimea nălucii cu talia peştilor vizaţi. O nălucă mai mare implică o greutate mai mare, deci o putere de lansare mai mare. Este un fel de reacţie în lanţ. Vom găsi în aceasta clasă de lansete pentru pescuit la răpitori gramaje intre 3 şi până la 12, uneori 15 grame. Peştii ce pot fi capturaţi sunt în linii mari aceiaşi. Obţinem o rezerva de putere mai mare pe lanseta dar nu ne vom mai adresa în sesiunile de pescuit cu năluci mici. Greutăţile subdimensionate nu vor putea fi lansate corect la apă.

Medium

Clasa medium de lansete pentru pescuit la răpitor este cea care sparge bariera şi între speciile de peşti. Daca la clasele anterioare am amintit bibanul, cleanul, păstrăvul, aici includem mai multe specii. Îşi fac apariţia în zona de selecţie şalăul, avatul, ştiuca şi somnul (de maxim 10 Kg ). Pleacă de la un 7 grame şi urca până la 28 de grame. Se modifică structura lansetei, este mai robustă dar rămâne uşoară. Inelele sunt mai generoase, vârfurile sunt distinct mai groase decât cele din clasele anterioare. Se pot aborda partidele de pescuit la răpitor cu o gama mai generoasa de năluci.

Medium Heavy şi Heavy

Clase deja separate. Jucării pentru copii mari. Lansete serioase, extrem de tehnice concepute pentru năluci mari şi pesti pe măsură. Aceste clase includ absolut toate taliile prezente în bazinul hidrografic românesc. Pleacă de la 10 grame pentru Medium şi se opresc la 30. Medium Heavy ia startul de la 15 grame şi poate urca până la 50 cu uşurinţă. În medie, orice peşte răpitor cu greutatea de 7 Kg (spre exemplu) din familia : şalău, somn, ştiucă sau avat va fi căutat cu lansete din aceste clase. Care e mai potrivita ? Năluca aleasa ne va spune acest lucru!

Extra Heavy

Pentru pescuit la somn cu năluci sau ştiuci capitale, ori pescuit în curenţi de apă puternici, vom fixa atenţia spre Extra Heavy. Aceasta clasa de lansete pentru pescuit la răpitor poate susţine greutăţi şi de 120 de grame. Fix pentru situaţiile descrise mai sus. Optim sunt cele de 2,40 respectiv 2,70 metri. Sunt monştrii cu care pescuim monştrii. Merita să le studiaţi daca aveţi ocazia să ajungeţi într-un magazin de pescuit.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 648

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

La 30 de ani găsit mort în casă
Un alt Dincă cu alta fata Posta anunțuri de angajare chema fetele la interviu în apartamentul unde are ,,biroul''si ...
21/01/20 13:17 Mai mult...

Un director nu a mai vrut funcţia!
Mioveniul e si mai breaz : Acolo directoare este o femeie care a lucrat la...Penitenciarul Colobasi .
21/01/20 12:51 Mai mult...

Un director nu a mai vrut funcţia!
Cine e doctor, face medicina cu oameni bolnavi , cine e "'absolvent de medicina'' nu prea se pricepe la pacienți, face ...
21/01/20 08:45 Mai mult...

Activitatea de lider este o muncă nenormată!
PSD=PRM Avea mare dreptate Corlateanu, cand spunea ca acest partid a ajuns o corcitura a PRM. Incepand cu "scumpul" de ...
21/01/20 08:01 Mai mult...

Cum a dus-o de nas Iohannis pe tânăra pesedistă Maria Din...
Mai lasa-ne mai neica cu Manzana si altii d-alde . Nu mai vrem sa ne intoarcem la comunism , ce nu intelegi ,matale !
21/01/20 07:45 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info