Curierul Zilei - Va mai exista România peste 20 de ani ?
PRIMA PAGINA arrow Editoriale arrow Gheorghe Smeoreanu arrow Va mai exista România peste 20 de ani ?
 Publicitate pdf
Va mai exista România peste 20 de ani ?
(17 voturi)
Monday, 02 December 2019

Din punctul meu de vedere

Va mai exista România peste 20 de ani ?


Ieri, de Ziua Naţională, m-am gândit că în loc să îmi pun pe Facebook cocarda cu Tricolor să abordez problema viitorului României, pentru că dacă iubeşti pe cineva principala grijă este ce se va întâmpla cu subiectul iubirii tale. Ceva trebuie să se întâmple fiindcă aşa nu se mai poate, drumul pe care am apucat-o este atât de periculos încât, dacă încercăm să fim lucizi, vedem că peste un deceniu sau două România ar putea deveni o formă fără fond, o carapace goală, poate doar un simbol, dacă asta vă mai linişteşte. Fiindcă o ţară fără nicio proprietate, fără independenţă energetică, fără o Constituţie care să fie respectată, fără suveranitate, nici nu se mai poate numi ţară.

Aş vrea ca tocmai acum să avem curajul de a explora cea mai sumbră dintre perspective şi anume cea globalistă, să vedem ce ar putea fi România dacă trendul actual se menţine. Vom mai pune o inimă roşie la status în prima zi de decembrie ? Aceasta-i întrebarea şi pentru a încerca să răspundem vă propun să citim un text cutremurător dintr-o carte semnată de Jacques Attali, apărută recent la ”Polirom” și intitulată ”Scurtă istorie a viitorului”.
Jacques Attali nu este Naom Chomsky, nu este teoreticianul dezavuat al libertarianismului, obligat să își scoată cărțile în regim de samizdat. Nu este nici bizarul Yuval Noah Harari, promotorul unui progresism agresiv menit să șocheze tinerele generații.  Jacques Attali a fost consilierul lui Francois Mitterand, a participat la fondarea BERD, a publicat peste o mie de editoriale în L`Express şi a semnat peste 60 de cărţi. Îi putem acorda oarecare  încredere fără să fim socotiţi nişte naivi. Iată cum vede Attali viitorul apropiat.
”În jurul anului 2035, după o îndelungată luptă și în mijlocul unei grave crize ecologice, Statele Unite, imperiu încă dominant, vor fi învinse de această mondializare a piețelor, îndeobsebi financiare, și de puterea întreprinderilor, în special de cea a companiilor de asigurări. Epuizate din punct de vedere financiar și politic, ca toate celelalte imperii anterioare lor, Statele Unite vor înceta să mai gestioneze afacerile planetei; totuşi, nu vor fi înlocuite de vreun alt imperiu şi nici de o altă naţiune dominantă. În mod provizoriu, lumea va deveni policentrică, gestionată de aproximativ 10 puteri regionale.
Apoi, cam prin 2050, piaţa, fără frontiere prin chiar natura ei, se va impune asupra democraţiei limitate instituţional la un anumit teritoriu. Puterea statului va descreşte; noi tehnologii nanometrice vor reduce consumuriloe de energie şi vor transforma până şi ultimele servicii rămase colective: sănătatea, educaţia, securitatea şi suveranitatea; vor apărea noi obiecte importante de consum (pe care le voi numi supraveghetori) permiţând măsurarea şi controlul în conformitate cu normele: fiecare persoană va deveni propriul său medic, profesor şi controlor. Economia va fi tot mai preocupată de economisirea energiei şi a apei. Autosupravegherea va deveni forma extremă a libertăţii, iar limita ei va consta în teama de a nu putea respecta normele. Transparenţa va deveni o obligaţie: toţi cei care vor fi tentaţi să-şi ascundă apartenenţele, apucăturile, starea sănătăţii sau nivelul informaţiei vor fi a priori suspecţi. Creşterea longevităţii va aduce puterea în mâinile celor vârstnici, iar aceştia vor alege să se îndatoreze din ce în ce mai mult. Statul va intra într-un fel de eclipsă, lăsând întreprinderile şi oraşele în prim-plan. Hipernomazii vor conduce un imperiu fără un teritoriu anume, un hiperimperiu. Nimeni nu va mai fi loial decât faţă de sine însuşi; întreprinderile nu îşi vor mai recunoaşte niciun fel de naţionalitate; cei săraci vor constitui o piaţă printre atâte altele; legile vor fi înlocuite cu contracte, justiţia cu arbitrajul, serviciile de ordine, cu mercenarii”.
Îmi pare rău, dar pentru a vedea ce spune în continuare Jacques Attali va trebui să citiţi cartea, nu am cum să o transcriu aici, nici măcar în părţile ei esenţiale. Am dat însă suficiente date pentru a avea ce comenta în continuare.
Dacă aşa vor sta lucrurile, ce va mai fi România peste zece sau douăzeci de ani, aşadar chiar în timpul vieţii noastre ? Desigur, Attali nu este un profet canonizat în Biblie, nu suntem obligaţi să îl credem cuvânt cu cuvânt, dar cred că nici nu putem să il ignorăm, mai ales că nu este singurul care gândeşte astfel despre viitor.
Iar acum vă pun câteva întrebări pe care le consider zguduitoare.
 Nu cumva există cineva, în România, care ştie cum vor sta lucrurile în viitor ? Ar putea fi Iohannis cel care ştie, ar putea fi generalii săi din serviciile secrete ? Dacă da, atunci am putea începe să înţelegem anumite lucruri, cum ar fi că oamenii care ştiu se gândesc că nu mai are rost să lupte pentru ceva ce este condamnat la dispariţie în aşa de scurt timp. Poate îşi spun că după ei, potopul. Poate chiar se mângâie cu ideea că este bine să ne ferească de lupte inutile, de iluzii pentru care putem pierde energii care ar putea fi altfel consumate. Poate chiar îşi spun, ei între ei, că vânzând tot şi predând tot fără luptă putem scăpa cu mai puţine răni, iar în viitor cumpărătorii vor fi obligaţi să apere acest spaţiu dintre Carpaţi, Dunăre şi mare fiindcă astfel se vor apăra pe ei înşişi.
 Unde vor fi însă noi, românii, conform acestui scenariu ? Unii vor îngroşa ceea ce numim acum diaspora şi se vor aglutina în societăţile din vest. Cei rămaşi acasă vor fi tot mai puţini datorită ratei negative a natalităţii. Puţini fiind, vom putea să supravieţuim mai bine.
Sincer, oricare ar fi ipotezele, acest scenariu nu îmi place deloc. Contează însă că nu îmi place mie şi, posibil, nu vă place nici vouă ? Nu contează.
Până una, alta, zic să nu ne facem griji, fiindcă în afară de ipotezele lui Jacques Attali avem la îndemînă şi ipoteza că există Dumnezeu, iar Dumnezeu iubeşte România.
Aşa să fie ?

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1061

Comentarii (16)
Scris de Alu'Nelu in 04-12-2019 05:57 - Vizitator
 
 
George, tu ai cazut din trenul pe care scrie Romania. Ai luat bilet la cuseta cu PSD, ca ti-a placut sa va imbratisa-ti sub aceeasi patura, si acum ai ramas cu mina intinsa.  
 
Intrebarea nu este daca va mai exista Romania, intrebarea (retorica fireste) este daca va mai exista PSD, daca vor mai exista Criteriile tale sau daca vei mai exista tu George? 
 
Vezi ca au ajuns minerii la Pitesti... prietenii stiu de ce ... hahahaha...
 
Scris de Corda Ciulumata in 03-12-2019 07:42 - Vizitator
 
 
La toamna votez PSD. PLM...
 
Scris de CVititor in 02-12-2019 21:38 - Vizitator
 
 
Sergiu ,Credeam ca esti doar prost...m-am inselat,esti si nesimtit...cred ca esti si urat pt.ca de obicei aceste 3 "calitati" sunt congruente...imi pare rau pt.cele consemnate,n-ar trebui sa fiu provocat atata timp cat eu pastrez un ton decent.
 
Scris de sergiu in 02-12-2019 19:33 - Vizitator
 
 
În sfârşit, a apărut şi postacul CVititor cu obsnuita-i limbă pe partea dorsală a lui Smeoreanu. Dar măcar acum concluzia e corectă: Smeoreanu trebuie să se lase de meserie, că nu-l mai crede nimeni. Nişte ţărani, nu ca el ca Dăncilă şi ceilalţi intelectuali din PSDragnea!
 
Scris de CVititor in 02-12-2019 16:36 - Vizitator
 
 
Citesc articolul si apoi parcurg "pomelnicul"de comentarii...majoritatea fara continut,obscene ca de obicei ,acompaniate de frustrare si teme care nu aveau lagatura cu subiectul.Se vede de la o posta ca -o parte - din semnatari sunt oameni slab pregatiti,judecand dupa ortografia utilizata. 
In loc sa dezbatem subiectul propus,altfel extrem de interesant si la obiect,ramane mult mai simplu sa injuram modul de votare,PSD-ul,comunismul,si - subiect preferat-autorul ...etc. O Romanie golita de continut,ACESTA este subiectul propus si nu voturi,partide,frustrari... 
Cu astfel de oameni -lista de comentatori - vom fi propulsati acolo unde altii vor sa ajungem,dintr-o tara mandra cu oameni de omenie intr-o biata colonie europeana,cu consecintele de rigoare. Va risipiti energiile d-le Smeoreanu,cu astfel de "compatrioti" ajungem SIGUR acolo unde se vrea !
 
Scris de Ion in 02-12-2019 16:08 - Vizitator
 
 
Cata tristete pe sufletul acestui blajin pesedist. Oare ce s-o mai alege de biata tarisoara fara partidul mult iubit?! 
 
Alo, nea Smeo !!! Pentru multi cosmarul abia s-a incheiat. Pentru 'mneata si ai tai, se pare ca abia incepe. 
 
Eu chiar va doresc o viata lunga ca a lui Iliescu. Sa fiti nevoit sa indurati zilnic cum tara a evoluat ( nu involuat cu pesede ).
 
Scris de Viorel Boteanu in 02-12-2019 13:49 - Vizitator
 
 
Puteți să stați și în cap, viitorul va fi, în mod sigur, al social-democrației.
 
Scris de obs. argesean in 02-12-2019 12:10 - Vizitator
 
 
Probabil 99% dintre cunostintele dvs. sunt psdisti. Tanti Barata si ea o psdista convinsa. Nu mai plangeti, ne taram inainte spre normalitate. Daca o sa aveti viata lunga a lui Iliescu, o sa suferiti teribil.
 
Scris de Cititor in 02-12-2019 12:00 - Vizitator
 
 
... Daca 2 din 3 ce au venit sa aleaga AU VOTAT intr-un anume fel... Scuze.
 
Scris de Maria Stoenescu in 02-12-2019 11:48 - Vizitator
 
 
Dupa atatia ani tot un comunist ai ramas. Neschimbat ca in anii 90.
 
Scris de Marcel in 02-12-2019 11:48 - Vizitator
 
 
Secolul XXI-lea va fi religios sau nu va fi deloc ?
 
Scris de Cititor in 02-12-2019 10:04 - Vizitator
 
 
D-le smeoreanu, ati intrat cumva in depresie dupa alegeri? Lasati, viata merge inainte. Daca 2 din 3 din cei ce au venit sa aleaga intr-un anume fel, apoi asta-i viata. Nu vine o asa mare nenorocire cum preziceti (desigur, citand generos din conspiratiile altora). Eu cred ca suntem in etapa in care romanii trec (au trecut) de la faza in care erau manipulati prin stiri false, conspiratii care niciodata nu se adevereau, mituri, etc. la faza de emancipare politica. Sa nadajduim ca se va produce in timp si o emancipare economica si culturala. Incet, incet se desteapta oamenii si lasam in urma ceea ce a fost balast in trecutul nostru.
 
Scris de Comisaru' in 02-12-2019 09:51 - Vizitator
 
 
V-a exista,dar nu intreaga!
 
Scris de un iohanist in 02-12-2019 09:16 - Vizitator
 
 
Domnule Smeoreanu cu certitudine aveți nevoie de un psihiatru.
 
Scris de Boby in 02-12-2019 09:09 - Vizitator
 
 
Baga bai scriitorasule fasole cu cârnaț in tine si lasă-l pe Attali , că el are viziune , pe când tu ești doar un tonomat pe ieuro
 
Scris de trivaleanu in 02-12-2019 08:30 - Vizitator
 
 
Iluzionistul Smeo de la Vâlcea ne sugerează, implicit, că dacă am fi ales-o pe Veorica preşedinte şi cu PSD la putere, România ar fi rezistat schimbărilor fundamentale ale lumii. Adică în lumea policentrică preconizată, Românika ar fi fost un fel de fată mare, singurul rai al normalităţii de pe pământ, unica ţară mormală şi cu scaun la cap. Apoi, e tare îndoiala lui din final, dacă Dumnezeu iubeşte România. Ce trebuie înţeles e că Dumnezeu iubeşte PSD-ul şi că s-a supărat pe noi că l-am ales pe Johannis!:grin
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info