Curierul Zilei - „Dictatorul a fost executat!“
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow „Dictatorul a fost executat!“
 Publicitate pdf
„Dictatorul a fost executat!“
(0 voturi)
Monday, 16 December 2019

30 de ani de la căderea regimului Ceauşescu

„Dictatorul a fost executat!“

Ce scria presa la Revoluţie


Anul acesta se aniversează 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, atunci când regimul Ceauşescu a căzut , iar dictatorii au fost împuşcaţi în urma unui proces fulger. Conform Wiki­pedi­a, Revoluţia Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii desfăşurate în țara noastră între 16 şi 25 decembrie 1989, care au dus la căderea preşedintelui Nicolae Ceau­şescu şi la sfârşitul regimului comunist din România. Demon­stra­ţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu. Înainte de revoluţia româ­nă, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod paşnic la democraţie. România a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi.  

Evenimentele din România au început la Timişoara, pe 16 decembrie, când s-a încercat evacuarea pastorului Laszlo Tokes din locuinţă, iar enoriaşii au făcut un scut uman în faţa casei lui. A doua zi protestele au continuat şi s-a ajuns să se tragă focuri de armă în centrul oraşului, în timp ce armata bloca cu tancuri şi TAB uri accesul în oraş. Pe 18 decembrie s-a decretat Legea Marţială, iar asupra unui grup de 30 de tineri care au manifestat la Catedrală s-a tras, unii murind, alţii scăpând cu viață. Pe 19 decembrie armata a deschis focul asupra munictorilor de la ELBA, iar pe 20 decembrie, 100.000 de protestatari au ocupat Piaţa Operei, creându-se Frontul Democratic Român. Pe 21 decembrie trenuri pline cu muncitori din Oltenia au sosit la Timişoara pentru înăbuşirea protestului, dar aceştia au trecut de partea protestatarilor, iar seara, după ce armata a fraternizat cu demonstranţii, Timişoara a fost declarat Oraş Liber. În aceeaşi zi au izbucnit manifestaţii anticeauşiste în mai multe oraşe din ţară. Tot pe 21, la Bucureşti a fost organizată o mare adunare populară menită să exprime sprijinul populaţiei faţă de conducerea de partid şi de stat, iar de aici a pornit răsturnarea Regimului. Până seara revolta a fost înăbuşită în sânge, însă a doua zi, de la prima oră, munictorii de pe mai multe platforme industriale au pornit spre centrul Bucureştiului, pentru ca la 9.30 piaţa din faţa Comitetului Central să fie plină. În jurul prânzului, soţii Ceauşescu au fugit cu elicopterul după ce demonstranţii au pătruns în sediul CC, la 12,30 a fost ocupată şi Televiziunea Română, începând transmisia Revoluţiei. Au fost trei zile de „război“ în Capitală, acesta încheindu-se odată cu împuşcarea lui Ceauşescu si a soției acestuia pe 25 decembrie, într-o garnizoană din Târgovişte.

Secera şi Ciocanul din 22 decembrie: „Acţiuni antisocialiste!“

În tot acest timp, de la începutul revoltei de la Timişoara, presa vremii a ieşit zi de zi, însă până pe 23 decembrie s-a scris numai despre realizările Regimului Ceauşescu şi cele ale Revoluţiei Socialiste. În Argeş, ziarul de propagandă era Secera şi Ciocanul, care a ieşit pe piaţă până pe 22 decembrie, pentru ca pe 23 decembrie să fie tipărit primul număr din Argeşul Liber. În aceste zile, primele informaţii despre faptul că se întâmpla ceva, au apărut pe 22 decembrie, la prima pagină fiind publicat Decretul Prezidenţial privind instaurarea stării de urgenţă în judeţul Timiş, nespecificându-se concret ce s-a întâmplat acolo. În plus, în interior a fost publicat un articol de susţinere a partidului şi de condamnare a evenimentelor de la Timişoara (despre care nu se scrisese nimic până atunci): „Deplină unitate în jurul partidului. Riposta fermă a acţiunilor antisocialiste“ era titlul materialului în care condamnau ceva despre care nu se ştia practic ce a fost: „Am luat cunoştinţă de evenimentele grave de la Timişoara, organizate sub influenţa cercurilor revanşarde, șovine, reacţionare şi imperialiste străine care vor să ne abată de la construcţia socialismului“, spunea un prim muncitor, pentru ca un altul de la Uzina Dacia să completeze: „ne exprimăm indignarea manifestărilor grupurilor de huligani.... Am luat act de încercarea grosolană de amestec în treburile interne... Le răspundem prin muncă!“. Un muncitor de la Întrepinderea mi nieră Câmpulung spunea: „... acţiunile cu caracter antinaţional de la Tmişoara... sunt de acord cu poziţia partidului şi facem un apel către oamenii muncii din Timişoara să restabilească ordinea în oraş. Un alt om al muncii din comuna Teiu vorbea şi el despre faptul că „grupurile de huligani au atacat instituţiile statului. Nu-mi vine să cred şi condamn aceste acţiuni!“

Primul număr din Argeşul Liber, pe 23 decembrie

Pe 23 decembrie 1989, sâmbăta, a apărut primul număr din Argeşul Liber. Avea doar două pagini şi costa 25 de bani. Pe prima pagină era un editorial despre Revoluţie, un mesaj scris mare: „Cetăţeni şi cetăţene, Dragi Compatrioţi! În aceste zile...“, trei strofe din „Deşteaptă-te române“, componenţa Consiliului Judeţean Argeş plus informaţii de la intreprinderile de stat, cum se lucrează, adunate sub titlul „Să continuăm lupta la locurile noastre de muncă„. Un alt îndemn l-am putut citi în acest prim număr: „Muncitori, ţărani, intelectuali, vegheaţi şi asiguraţi ordinea publică!“, dar şi un articol intitulat „Cinste armatei“ şi un altul „Să apărăm fabrici şi uzine!“

 „Revoluţia a învins!“ - pe 26 decembrie

În numărul 2 al Argeşului Liber, apărut duminică 24 decembrie, se afla un Comunicat al FSN, plus un Comunicat al CJ Argeş, dar şi o poză mare cu oamenii strânşi în Piaţa Milea. În pagina doi am găsit informaţia „A fost arestat dictatorul!“ Luni, de Crăciun, pe 25 decembrie, era un nou comunicat al FSN dar şi informaţiile despre cum se lucrează în fabricile din Argeş: Dacia, CATC, Argeşeana, IRE, Lapte, Panificaţie. Pe 26 decembrie s-a citit „Revoluţia a învins!“  -“Dictatorul a fost executat“, dar şi un nou comunicat. Pe 27 decembrie a fost dat un nou comunicat în care se vorbea despre numirile lui Iliescu, Mazilu, Petre Roman şi Militaru în funcţiile de stat. De la numărul 9, Argeşul Liber a ieşit în 4 pagini şi costa 50 de bani.

Scânteia: „Stare de necesitate în Timişoara“

La nivel naţional ne aducem aminte în presa vremii de Scânteia şi România Liberă. Ultimele numere au apărut pe 21 decembrie (R.L.) şi 22 decembrie (S.). Ambele ziare au scris despre cuvântarea Tovarăşului şi despre vizita în Iran. Pe 21 decembrie am găsit în România Liberă la prima pagină „Decretul prezidenţial cu privire la instituirea stării de necesitate pe teritoriul Judeţului Timiş„- semnat de Ceauşescu. Aici se spunea despre o „încălcare gravă a ordinii publice prin acte teroriste de vandalism... preşedintele RSR decretează stare de necesitate, stare de alarmă şi se interzice, printre altele, circulaţia noaptea“. Primul număr al noii ediţii de România Liberă a apărut abia pe 11 ianuarie.

 „Situaţie deosebit de gravă„

În Scânteia din 22 decembrie, deci în toiul Revoluţiei, se vorbea în pagina 3 despre „Înaltă răspundere pentru ordinea şi liniştea ţării... riposta fermă a oricărei încercări de a atenta la valoarea socialismului la integritatea şi independenţa patriei. Poporul român traversează o situaţie deosebit de gravă... să se facă faţă cu calm... să se reia activitatea în judeţul Timiş şi lucrurile să intre pe un făgaş normal!„

Libertatea, pe 22 decembrie!

În paralel, primul număr al ziarului Libertatea, primul cotidian românesc necenzurat de regimul Ceauşescu, a apărut chiar pe 22 decembrie 1989, la câteva ore de la fuga dictatorului. “Cetăţeni! Fraţi români! Am învins!”. Astfel titra, cu litere de-o şchioapă, primul număr al ziarului Libertatea. Cele patru pagini ale ediţiei anunţau, pentru prima dată, victoria democraţiei în faţa regimului comunist. Numărul 1 al publicaţiei a fost distribuit gratuit de către angajaţi, pe străzile însângerate ale Capitalei. Mai puteam citi: „APEL CĂTRE CETĂŢENII ORAŞULUI! Avem libertatea! Cucerită cu sînge, cu jertfa supremă a atîtor tineri, a atîtor eroi cărora încă nu le ştim numele. AVEM, ACUM, DATORlA SĂ FACEM CA, ÎN LINIŞTE VIAŢA ORAŞULUI SĂ INTRE ÎNTR-UN FĂGAŞ FIRESC Funcţiile vitale ale oraşului – APROVIZIONAREA, ALIMENTAREA CU APĂ ŞI ENERGIE, TRANSPORTUL ÎN COMUN, TELECOMUNICAŢIILE – trebuie să se desfăşoare normal, trebuie să asigure permanent cerinţele oamenilor Cetăţii”.

Silviu Mihai

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 708

Comentarii (1)
Scris de dictatorul in 16-12-2019 14:58 - Vizitator
 
 
Printre deciziile foarte bune (relativ putine la numar) luate de grupul Iliescu s-a aflat si executia dictatorilor, " în urma unui proces fulger". 
Pentru cei care regreta regimul sau regreta rapiditatea procesului (care nu a putut fi corect, in conditiile date) le pun urmatoarea problema: 
Sa presupunem ca nu erau executati, ci arestati si judecati cu lotul CPEx in 1990, apoi condamnati la 20 de ani de inchisoare. 
 
In cati ani credeti ca ar fi iesit din inchisoare, pe motiv de boala? 
In cati ani credeti ca N. Ceauesescu ar fi fost ales deputat pe listele Partidului Socialist al Muncii? 
Ce credeti ca ar fi scris Vadim Tudor si Adrian Paunescu despre el, prin anii 1990? 
 
Ne-ar fi ras in nas de pe bancile parlamentului?
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Tânăr furios, a incendiat gospodăria!
Omu' nu-i sanatos la cap ! Feriti-va de el, ori duceti-l unde-i este locul !
25/01/20 14:03 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Îngrozitor. Aflu că director de Spital este o pensionară îmbuibată de la penitenciar...cine este responsabil de eno...
25/01/20 13:50 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Domnule Primar,angajați medici tineri,care vor să muncească,terminați cu termitele cum este madam comisar șef Chirc...
24/01/20 21:47 Mai mult...

Rău platnicii riscă să rămână fără căldură!
Daca vreau sa ma debransez fiindca nu pot plati nu-mi dau voie Cum facem?
24/01/20 20:01 Mai mult...

Avem inspector şef nou la Poliţie!
Cum a scapat acest personaj cu aspect de militian comunist, din dosarul Mafia Permiselor? A fost suspect, apoi s-a pus p...
24/01/20 16:24 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info