Curierul Zilei - „Dacã mai venea lîngã mine și altcineva, nu renunțam!“
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow „Dacã mai venea lîngã mine și altcineva, nu renunțam!“
Fapt divers*** ️ Reţinut că şi-a şters urmele accidentului     Fapt divers*** ️ I-a făcut moşmoane de 180 lei!     Cultural*** ️ Sfîntul Nicolae, ocrotitorul copiilor     Social*** ️ S-a redeschis Cetatea Poienari     Sport*** ️ Victoria este obligatorie!     Sport*** ️ Ce peşti puteţi pescui pe Dunăre    
 Publicitate pdf
„Dacã mai venea lîngã mine și altcineva, nu renunțam!“
(4 voturi)
Monday, 19 July 2010

EXCLUSIVITATE:  Benone Lazãr explicã motivele pentru care a renunțat la fotbal și la clubul Internațional:

„Dacã mai venea lîngã mine și altcineva, nu renunțam!“

# Patronul este supãrat pe autoritãți, dar și pe alți oameni de afaceri care nu au vrut sã se implice la club alãturi de el

 

 

La cîteva zile dupã ce a anunțat cã își va retrage echipa de fotbal Inter­național, am stat de vorbã cu Benone Lazãr, omul care a susținut financiar clubul, și am aflat motivele pentru care s-a ajuns la aceastã de­cizie radicalã. Astfel, pa­tronul Internațional Lazãr Company ne-a spus cã se aștepta și își dorea o colaborare cu oficia­litã­țile locale sau chiar cu alți oameni de afaceri argeșeni, însã nimeni altcineva în afarã de el nu dorea sã susținã echipa de fotbal. În aceste condiții, s-a ajuns la aceastã decizie, fot­ba­lul rãpindu-i lui Benone Lazãr și foarte mult timp care trebuie dedicat afacerii. 

 

Voia o colaborare cu primãria

Bunã ziua, domnule Lazãr! Dați-ne mai multe detalii de­spre retragerea echipei!

- Chiar mã bucur cã m-ați contactat, sã lãmurim cîteva lucruri, pentru cã au apãrut în piațã tot felul de variante. A fost un concurs de împrejurãri. Proiectul nostru a fost pentru Curtea de Argeș, dar criza economicã nu ne-a permis sã investim cu forțe proprii și sã facem un stadion. Istoricul lui Internațional îl știți: ascensiunea de la C la B și apoi la A, pelerinajul la Mioveni, pe urmã, venirea la Pitești. La sfîrșitul sezonului, nici nu mi-a trecut prin cap cã voi renunța la echipã. La banchetul nostru, dl primar Tudor Pendiuc era foarte optimist în privința noastrã. Chiar le-a ținut un mic discurs jucãtorilor și le-a zis cã încearcã sã facã o altfel de colaborare, cã pînã acum ce-a fost a fost puțin, și anume doar sã ne lase sã jucãm pe stadionul Nicolae Dobrin. Pe mine chiar m-a întrebat ce altã denumire sã dea echipei, sã fie legatã de județ sau de Pitești. Eu am spus cã sînt de acord cu orice propunere, numai sã nu disparã Internațional.

Ce altceva a mai fost?

- Dupã acest episod, a urmat episodul Finanțe. Cred cã știți, vizavi de Finanțe, cã ne-au blocat conturile cã nu am plãtit jucãtorii pe contract de muncã, ci pe convenție. Au calculat cei de la Finanțe pe 2007 și 2008 și ne-au spus cã avem de platã 18,7 miliarde lei vechi. Am fost foarte suprãrat, pentru cã, efectiv, numai în județul Argeș s-a fãcut treaba asta, iar la alte cluburi, nu. Eu aveam o eșalonare de 680 milioane și trebuia sã plãtesc pe 3 august. Mi-am plãtit curentele, ultima datã pe 22 iunie. Am plãtit cash, întrucît contul era blocat. Pe 23 iunie a fost procesul pentru blocarea contului. N-am mai putut sã plãtesc curentele, deoarece deveniserã curente și cele 18,7 miliarde și automat aș fi recunoscut suma.

 


Erați dispus sã cedați acțiuni?

- Da, eram de acord sã cedez chiar 50% din echipã, dar dînsul mi-a zis cã nu e cazul, și sã rãmînem noi cu 51%, sã nu intervinã alte discuții, și sã merg pe proiectele mele, cã sînt bine gîndite. Iar eu eram chiar entuziasmat cînd a pronunțat Cupele Europene. Dupã care, la cîteva sãptãmîni, mi-a dat de înțeles, prin dl Ionicã, faptul cã primãria nu poate sã investeascã. Eu am tot insistat sã cooptãm în staff mai mulți oameni de afaceri. Am luat însã pulsul și nici unul nu s-a arãtat interesat. 


 

„Nu mã simțeam confortabil singur“

Au apãrut la un moment dat unele rãutãți în presã despre dvs...


- Așa este. M-a afectat foarte mult și pãrerea presei despre mine, despre echipã, despre originea mea. Pe lîngã toate acestea, cei din familia mea, mama, tata, soția, și toți ceilalți prieteni îmi spuneau sã mã las de fotbal. Benone, de ce nu renunți la fotbal, pentru cã ai un stres în plus?, mã întrebau apropiații. Apoi conjunctura la momentul ãsta nu era deloc favorabilã la nivel mondial și mi-am dat seama cã merg într-o direcție greșitã. Nu mã simțeam confortabil singur. Dacã mai venea lîngã mine și altcineva, sigur nu renunțam. Acest lucru mi l-a spus și Gelu Bosînceanu, fostul patron al Farului... Tot el mi-a mai zis: Benone, eu am fost fericit cînd m-am apucat de fotbal, dar am fost și mai fericit cînd m-am lãsat. Nu știu cum voi fi eu... Dupã toate astea, dacã 9 oameni din 10 îți zic cã ești beat, trebuie sã te duci sã te culci. În felul ãsta am decis cã trebuie sã renunț. Decizia am luat-o în timpul cantonamentului din varã al echipei.

Ați simțit cã lumea vã invidia cã sînteți dvs. omul din spatele unei echipe argeșene de Liga I și nu altcineva?

- Opinia multora nu era favorabilã mie ca și investitor în fotbal. Lucru care pe la noi se poartã, pe plaiurile mioritice. Sã dau timpul înapoi... și sã-mi aduc aminte... Cînd aveam 7 ani și eram în clasa I, am o pozã cînd luam premiul I și se vede cum o colegã se uitã cu invidie pe mine... Apoi, la 12-13 ani, culegeam fructe de pãdure, zmeurã, și aduceam mai mult decît toți la centru, așa cã șeful de centru m-a luat la verificat dacã nu cumva pun apã în ele. Cînd am fãcut casã cu etaj la Cuca, la 24-25 ani, lumea se uita chiorîș. Apoi, la 27-28 de ani, cînd am vîndut purcei în tîrg la Pitești, m-a luat un milițian în Rãzboieni, la Municipiu, și mi-a umplut tãlpile de bastoane, pentru cã nu a gãsit banii și pe cel cãruia îi vîndusem purceii, cã era mercurial atunci. În 2002, un coleg de-al vostru a scris cã nu mai sînt roșii și castraveți în Bascov din cauza mea. Și ar fi mai multe de discutat. Iatã de ce mi-am dat seama cã merg într-o direcție greșitã cu fotbalul. Chiar am fãcut un raport și mi-am dat seama cã mai aproape de mine trebuie sã fie familia, apoi afacerile și de-abia apoi fotbalul. Iar fotbalul îmi ocupa foarte mult timp, și în fel ãsta îmi era afectatã afacerea.

Lacrimi din partea jucãtorilor și a patronului

Cum ați suportat despãr­țirea de echipã?


- Pe moment îmi este foarte greu. Despãrțirea de bãieți a fost foarte dureroasã, vineri, la Tg. Jiu. Mã bucur însã cã fiul meu, Cãtãlin, a fãcut un joc foarte bun, iar mulți au zis cã a fost cel mai bun de pe teren. Am renunțat la fotbal, locul nostru revenindu-le Pandurilor. Am recuperat o parte din bani, transferîndu-le lor jucãtorii.


Fiul dvs. ce va face?

- Cãtãlin nu era un jucãtor supertalentat, iar viitorul lui nu era neapãrat fotbalul. Apoi, indiferent cît de talentat ar fi fost, la 26-27 de ani, clar i-aș fi sugerat sã vinã la firmã, cã acolo e viitorul lui. El juca fotbal de plãcere... În paralel cu fotbalul, și-a luat masterul în ASE și stãpînește foarte bine engleza. Iar celelalte legate de afacere i le completez eu.

 

Cea mai curatã echipã din fotbal

De cîți bani mai aveați nevoie?

- Bani se gãseau. Mai gãseam pe fundul sacului. Dar, repet, mergeam într-o direcție greșitã și am vrut sã mã opresc cînd trebuie. Oricum, am cãzut de pe un cal frumos, nu de pe un mãgar. Vreau sã menționez și faptul cã echipa mea era cea mai curatã din fotbalul românesc, în ceea ce privește situația financiarã. Și am aflat asta într-o discuție cu cei de la Federație.


Ionuț Badea a spus cã retragerea a fost din cauza problemelor financiare pe care le aveți...

- Ionuț a fost elegant și m-a întrebat ce sã zicã presei... I-am spus sã zicã așa, ca sã nu dau naștere la speculații. Dar, sã fie clar, nu am probleme financiare.

Fiul dvs, Cãtãlin, a spus cã țineați echipa pentru cã juca el fotbal...

- A spus bine. Și ãsta a fost unul din motive, cã echipa era fãcutã și datoritã faptului cã juca el fotbal. De comun acord am luat aceastã hotãrîre. Am zis cã e mai bine sã ne oprim acum, decît sã continuãm, explicîndu-i toate cele relatate mai sus. Am zis cã e suficient și pentru mine, și pentru el cît am stat în fotbal. 

 


 Concluzionînd, motivele pentru care ați renunțat sînt cã nu ați primit ajutor de la oameni de afaceri sau de la primãrie.

- Da... Fotbalul este un fenomen social și nu puteam sã-l fac eu singur în județul Argeș, indiferent ce comenteazã Golescu sau unu Dragoș Ungureanu pe forum...


 

Afacerea merge și nu are legãturã cu DNA

Unele zvonuri spun cã ați renunțat la fotbal pentru cã nu vã mai merge afacerea...

- Zvonurile nu sînt adevãrate. Chiar aș putea sã vã arãt bilanțurile provizorii dupã 6 luni la grupul Lazãr... În plus de asta, lucrãm la un proiect mare privind transporturile intermodale. Iar un alt proiect este de logisticã și distribuție pentru o firmã mare din Europa.

Alte zonuri sînt cã DNA v-a forțat sã renunțați la fotbal...

- Ce se zvonește prin ziare vizavi de DNA nu e nici asta adevãrat. Eu respect aceastã instituție și jur cã nu am fost niciodatã chemat, întrebat sau șicanat de aceastã instituție. Nu am avut de-a face cu DNA și nu cunosc sã fiu în vizorul lor.

Legãtura DNA nu ar fi fãcutã cu afacerile dvs., ci tot cu fotbalul...

- Fotbalul s-a curãțat foarte mult în ultimii 2-3 ani. ți se pare cã echipa noastrã a rãmas în Liga I pe nedrept?

Cum au reacționat jucã­torii?

- Au reacționat cu lacrimi. Au curs lacrimi pe Jiu la vale. Și mie mi-au dat lacrimile.

Familia cum a reacționat?

- Toți din familie s-au bucurat și m-au felicitat cã am știut cînd sã mã opresc. În afarã de familie, și bancherii m-au mai felicitat pentru decizie.

„A venit un elicopter și m-a scos în decor“

Vã veți mai implica în fotbal?

- Nu cred cã mã voi mai implica în fotbal la acest nivel. Deocamdatã e prematur sã mã pronunț.

De ce nu ați încercat sã dați locul Daciei sau lui FC Argeș?

- Cu FC Argeș e clar cã am încercat, discutînd cu dl Pendiuc... Iar de la Dacia.... Am primit vizita dlui țuțalã și a dlui Olteanu. Dacã ar fi dorit, echipa rãmînea la Mioveni. A rãmas ca sã discute cu primarul și cu Consiliul Local. Și nu au mai dat nici un semn de viațã. Nu s-a vrut deci nici la Mioveni.

Cu ce v-ați ales din fotbal?

- M-am ales cu energie consumatã! Am 10 ani de fotbal, cu o pauzã între 2005 și 2006. În acești 10 ani sînt trei episoade. Unul este cu Ștrandul cu Divizia C, unde am stat un an și apoi patru ani în B, cînd mi s-a promis cã mi se dã stadionul în concesiune și apoi am plecat la Vîlcea. Acolo mi s-a oferit doar 29% din club, lucru cu care nu am fost de acord. Episodul doi s-a derulat în 2006-2007, cînd m-am implicat la Dacia. Eram membru în Consiliul Director al clubului. Am vrut sã devin investitorul principal. Mi s-a propus acest lucru, dar a venit un elicopter la ultimul meci și elicele m-au scos în decor. Și episodul trei, acum trei ani, în C, apoi în B și anul trecut în A. Acum nu știu ce voi face eu în week-enduri. Trebuie sã gãsesc eu ceva, o ocupație, dacã nu mai e fotbalul...

A cheltuit 5-6 milioane euro

Ați avut și bucurii?

- Am avut și bucurii, și satisfacții. Nu îmi pare rãu deloc. Nu am cheltuit nici sume fabuloase. O parte din cheltuieli le-am recuperat prin transferul jucãtorilor și al drepturilor de televiziune. Dar nu asta e important, banii, ci faptul cã am avut puterea de a lua decizia la momentul oportun.

Supãrãri?

- Au fost și supãrãri. Cea mai mare a fost la meciul de la Pitești, cu Dinamo, cînd am condus la pauzã cu 1-0 și am luat bãtaie cu 3-1. Am fost supãrat pe maniera  de arbitraj a lui Balaj.

Cînd au apãrut primele zvonuri cã veți renunța, de ce le-ați negat?

- Era firesc sã fac în liniște strategia retragerii. Totul a fost calculat, altfel nu mi-ar fi ieșit cum doream eu.

Cîți bani ați cheltuit în fotbal?

- 5-6 milioane de euro. În prima parte și cu frații mei, dar apoi singur. Nu-mi pare rãu ce am fãcut! Rãmîn în istoria fotbalului și rãmîne și pentru mine un episod plãcut din viața mea. 

Silviu Mihai

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info