Curierul Zilei - Indurata, porumbul ideal pentru mămăligă
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow Indurata, porumbul ideal pentru mămăligă
 Publicitate pdf
Indurata, porumbul ideal pentru mămăligă
(3 voturi)
Saturday, 26 May 2012

Fiindcă are bobul tare şi sticlos,

Indurata, porumbul ideal pentru mămăligă

 

 Continuăm astăzi se­ria ma­terialelor legate de mă­măligă, un pre­pa­rat tradi­ţional, sub­es­timat de mulţi şi con­sumat doar ocazi­o­nal. Comparativ cu pîi­nea de pe piaţă, care de­seori conţine aditivi alimentari, mămăliga este naturală, reţeta originală fiind com­pu­­să din apă, mălai şi sa­re. Am luat părerile şi altor specialişti re­fe­ritoare la acest produs. 

 

Faţă de diabetologi, care re­co­mandă consumul de mămă­li­gă în loc de pîine, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, di­rec­torul Institutului de Cercetări Ali­men­ta­re, susţine că mămăliga de azi nu se compară cu cea pe care o mîncau bu­nicii noştri, sub­liniind că nu trebuie ju­decat un aliment după denumirea lui generică.

 

„Preparată din mălai prefiert, creşte glicemia“

„Pe vremuri, bunicii făceau mămăligă din porumbul numit cincantin, care era sticlos, cu bob rotund şi mic, un soi vechi, asemănător celui pentru floricele. Compoziţia mălaiului care era măcinat la moara cu pietre este diferită faţă de a mălaiului de azi. Era un mălai brut, care avea şi ţărîţe. Mămăliga se făcea greu şi de aici provine şi expresia că fata ma­re era bună de măritat cînd ştia să facă mămăligă. Mălaiul avea multe fibre, iar mă­măliga trebuia fiartă 40 de minute, poate chiar o oră, timp în care se mes­te­ca temeinic. Acum oricine poate face mămăligă, fiindcă mălaiul se fierbe re­pede, şi există mălaiul instant prefiert, care are un amidon ce se transformă în glucoză şi creşte glicemia. Mămăliga ve­che era recomandată diabeticilor, fi­ind­că avea indicele glicemic scăzut. As­tăzi cînd mămăliga are indicele glicemic ridicat,  nu prea mai este indicată diabe­ticilor. Mălaiul din acel soi vechi nu prea se mai găseşte. E pe cale de dispariţie“, ne-a precizat Gheorghe Mencinicop­schi.

 

Bogat în vitamine

Despre porumbul ideal pentru mă­mă­ligă am discutat cu Florin Traşcă, di­rectorul Staţiunii de Cercetare şi Dez­voltare Agricolă Piteşti, cu sediul la Al­bota. „Boabele de porumb conţin hi­draţi de carbon, 65 - 70%, din care ami­don peste 80%, proteine, 8 - 14%, din ca­re zeină 45%, lipide între 4 şi 5,5%, substanţe minerale 1 - 2%, celuloză cir­ca 2%. Boabele de porumb conţin vita­mi­nele: A, B1, B2, B6, E şi PP, dar nu au vitaminele C şi D. Compoziţia boa­be­lor este influenţată de trei factori: cei genetici (convarietate şi hibrid),  cei teh­no­lo­gici, cum ar fi fertilizarea, şi cei pe­do­climatici (solul, precipitaţiile, tempera­tura). Porumbul face parte din familia graminee, genul Zea, iar specia culti­va­tă în toată lumea se numeşte Zea Mays. Convarietatea cea mai bună pen­tru mălai este Indurata - porumbul cu bob sticlos sau tare. Acesta are partea superioară a bobului rotunjită. Din a­ceastă convarietate fac parte vechile li­nii şi soiuri româneşti, de aceea este cunoscut ca porumb românesc, deşi originile sale sînt tot din America. Ca­rac­terul sticlos al bobului îi oferă aces­tuia calităţi superioare pentru mălaiul folosit în consumul uman. Această con­varietate se găseşte pe piaţa româ­neas­că, se cultivă, dar are o produc­tivi­tate un pic mai mică decît alte con­va­rietăţi, însă acest lucru se echili­brea­ză prin preţul mai mare al mă­laiului faţă de cel al porumbului folosit ca furaj. Nu aş putea spu­ne că există o diferenţă ma­re între porumbul pentru mălai de pe vremuri şi cel de acum. Mămăliga este bună, dar asta nu în­seam­nă că trebuie con­sumat numai a­cest produs. E bine să mîn­căm şi pîine, fiindcă trebuie să avem o alimen­taţie cît mai va­riată şi echili­­brată“, ne-a de­clarat Flo­rin Traş­că.

  I.Şutan

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

S-au întâlnit doi şoferi beţi!
Sunt toți o apă și.un pământ dar nu.i vede nimeni. D.l Velea poate d.vs în sfârșit.
16/12/19 12:05 Mai mult...

După impact s-a rostogolit cu maşina
Induceti in eroare! A fost exact invers. Loganul este de vina :sigh
16/12/19 12:00 Mai mult...

Popor masochist ca al nostru nu cred că mai există pe lume
Ca de obicei , un articol bine documentat !!!! Ma bucur ca in presa mai exista oameni care scriu realitatea despre acest...
16/12/19 10:47 Mai mult...

Popor masochist ca al nostru nu cred că mai există pe lume
Sunt foaaaaaarte curios să-i văd pe postacii puterii. Cum vor putea ei contrazice un editorial atât de documentat, at...
16/12/19 09:52 Mai mult...

Popor masochist ca al nostru nu cred că mai există pe lume
MASOCHÍSM = Perversiune sexuală caracterizată prin apariția plăcerii sexuale numai în urma producerii unei dureri ...
16/12/19 09:52 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info