Curierul Zilei - Expoziţie de telefoane, la Muzeul Goleşti
PRIMA PAGINA arrow Cultural Monden arrow Cultural Monden arrow Expoziţie de telefoane, la Muzeul Goleşti
 Publicitate pdf
Expoziţie de telefoane, la Muzeul Goleşti
(2 voturi)
Thursday, 31 January 2013

Expoziţie de telefoane, la Muzeul Goleşti

# Manifestare în parteneriat cu Muzeul Judeţean Buzău

 

 Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti în parteneriat cu Muzeul Judeţean Buzău organizează, începînd de mîine şi pînă pe  1 mai, expoziţia temporară itinerantă Telefonul de-a lungul timpului. 

Telefonul reprezintă una dintre cele mai mari invenţii ale omenirii şi a jucat un rol extrem de important în pro­gresul lumii moderne, deve­nind treptat un element e­sen­ţial în vieţile fiecăruia dintre noi.

 

Cea mai veche piesă are 115 ani

Inventat în a doua ju­mă­tate a secolului al XIX-lea, te­le­fonul a cunoscut o evo­luţie rapidă, ajungîndu-se în pre­zent la aparate fixe din ce în ce mai sofisticate şi ce­lulare dotate cu aparate de fotografiat sau mijloace de filmare. A­pa­­ratele expuse, devenite acum piese de muzeu, pot fi considerate adevărate măr­tu­rii istorice care permit înţe­legerea etapelor evolutive ale telefonului. Colecţia de telefoane a Muzeului Jude­ţean Buzău cuprinde peste 200 de piese de provenienţă străină şi româneşti, cea mai veche datînd din 1898. Ma­joritatea telefoa­ne­lor au fost donate de către colo­nelul Nicolae Antohi. A­ceasta constituie una dintre cele mai mari colecţii din ţară, toate telefoanele fiind restaurate cu piese origi­nale şi se află în stare de funcţionare. Sînt tele­foa­ne civile de masă, de pe­rete, tele­foa­ne militare şi centrale tele­fonice din peri­oade diferite. Cea mai veche piesă a­flată în patrimoniul mu­zeului, un model de telefon Ericsson, da­tează din 1898.

 

Expoziţia găzduită de Muzeul Goleşti cuprinde 40 de piese de excepţie, reprezentative pentru perioada 1898 – 1985. Verni­sajul expoziţiei va avea loc mîine, de la ora 12, în Salonul de Iarnă al Conacului Goleştilor.

 

Model lucrat de deţinuţii politici

 Acesta este dotat cu baterie locală şi reprezintă precursorul circuitului imprimat. Modelul a fost fabricat pe o perioadă de aproape 20 de ani, pînă în jurul anului 1920. Dintre pie­se, mai amintim şi două modele de telefon cu disc Anvers - de perete şi de masă, ambe­le din anul 1934. O altă piesă interesantă o reprezintă aparatul telefonic de masă artiza­nal, datînd din 1950. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, lucrat de către deţinuţii poli­ti­ci din penitenciarele româneşti, aceste telefoane funcţionî­nd în cadrul Comitetului Cen­tral al Partidului Comunist Român. Se presupune că modelul aflat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău ar fi aparţinut fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. 

 

Iulia Şutan 

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

„Fătă atitudine, fără dăruire!“
Altul nu ați găsit sa l întrebați ? Dacă a ajuns olteanu asta sa și dea cu părerea cum a jucat echipa naționala ...
20/11/19 11:42 Mai mult...

Se închide Piaţa Ceair
Şi să dărâme şi turnul INUTIL de acolo care ocupă spaţiu şi urâţeşte yona
20/11/19 09:05 Mai mult...

Căruţaş rănit în accident
Si noi soferii am spera ca toti betivii din Harsesti si Stolnici sa nu mai considere ca soseaua e a ma-si de acasa. Tot...
20/11/19 06:53 Mai mult...

Luaţi cu prudenţă antibiotice!
mergeti cu incredere la Natisan, va prescrie sefa antibiotic pentru orice stranut
19/11/19 23:19 Mai mult...

Căruţaş rănit în accident
Caruta din imagine nu este cea de la locul accidentului unde carutasul Daniel i a fost proiectat pe asfalt.Arata ca un m...
19/11/19 19:51 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---





 
Flag Counter


PRchecker.info