Curierul Zilei - In memoriam Victor Naghi
PRIMA PAGINA arrow Cultural - Monden arrow In memoriam Victor Naghi
 
In memoriam Victor Naghi Imprimare E-mail
(1 vot)
luni, 11 noiembrie 2013

Fostul director ARO, omagiat la Muzeul Municipal Cîmpulung

In memoriam Victor Naghi

 

 Muzeul Municipal Cîmpulung a găzduit, vineri, începînd cu ora 16, vernisajul ex­pozi­ţiei „Oameni de seamă ai Cîmpulun­gului: Victor Naghi, director ARO Cîm­pulung, 1957 - 1982“. Evenimentul, ini­ţiat de prof. univ. dr Ştefan Trîmbaciu, reprezintă prima recunoaştere publică, oficială, a meritelor celui mai important şi longeviv lider al uzinei constructoare de maşini de la poalele Măgurii la dezvol­tarea ora­şului Cîmpulung şi a zonei în­conjurătoare, după ce autorităţile loca­le de după 1990 au ignorat total acest amănunt important.

Ziarul „Evenimentul Musce­lean“ a insistat, în perioada 1998 - 2000, ca Victor Naghi să primească re­cunoştinţa Municipalităţii, prin a­cordarea titlului de „Cetăţean de onoare“, dar demersurile n-au a­vut finalul scontat, autorităţile de atunci refuzînd categoric acest lu­cru. Aşa se face că expoziţia pre­gătită de directorul, încă în funcţie, al Muzeului Municipal, Ştefan Trîm­baciu, în colaborare cu Angela Brîn­duşescu, soţia lui Ionică Brîndu­şescu, împreună cu care Victor Na­ghi a venit la Cîmpulung de la Că­lan, Olimpiu Arsu, un apropiat al fa­miliei, inginerul Emil Hagi, fost sa­lariat la ARO şi pasionat de au­toturismele IMS, şi publicaţia amin­­tită anterior, a venit ca o re­com­pen­să morală pentru nedreptatea care s-a făcut la finele anilor ’90.

Autorităţile locale au ignorat evenimentul

Au fost expuse în vitrine foto­grafii inedite din viaţa particulară şi pro­fesională a lui Victor Naghi, de­coraţii, diplome, simboluri lega­te de Uzina ARO şi multe alte o­biec­te personale, inclusiv celebra sa şapcă. Holul Muzeului Municipal a fost neîncăpător, vineri, după-a­mia­ză, foarte multe persoane - foşti muncitori, tehnicieni,  ingineri, di­rec­tori şi lideri de sindicat de la ARO, jurnalişti şi oameni care l-au cunos­cut pe Victor Naghi - dorind să-l omagieze pe unul dintre artizanii dezvoltării multilaterale a Cîmpu­lun­gului. Din păcate, şi de această dată, atitudinea oficialităţilor locale a lăsat de dorit, la vernisaj fiind pre­zenţi doar consilierii Ionel State şi George Bălan. E­venimentul a fost singura, poate, ocazie de a fi adunat laolaltă foşti anga­jaţi ai Uzinei ARO, care s-au revă­zut du­pă ani şi ani, au schim­bat impresii, au povestit întîmplări cu şi despre Victor Naghi, în timp ce pe un e­cran improvizat a rulat tot timpul un film de 9 minute, cu sec­venţe din documentare de acum  40 de ani despre ARO şi cel mai impor­tant director al uzinei. Înainte de a fi un eveniment cultural şi chiar u­nul monden, pînă la urmă, căci Naghi a fost un om popular, de via­ţă, apropiat de oameni, vernisajul expoziţiei a fost, cu siguranţă, un eveniment de suflet, deoarece ARO, de care Naghi nu poate fi rupt, care încă răscoleşte senti­mente de­mult îngropate şi ume­zeşte o­chii celor care şi-au lăsat tinereţea între zidurile ARO.

Narcis Manole
 

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics

Zi record

Miercuri, 23.01.2019

--- 4.353 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info