Curierul Zilei - In memoriam Victor Naghi
PRIMA PAGINA arrow Cultural - Monden arrow In memoriam Victor Naghi
Fapt divers *** ️ A murit la nuntă!     Fapt divers *** ️ Alpinist decedat, în Munţii Făgăraş     Fapt divers *** ️ Principele Nicolae a rămas fără permis     Fapt divers *** ️ Accident cu 7 victime     Editorial *** ️ Cum e turcul - şi pistolul. Cum e neamţul - şi poporul     Sport*** ️ O nouă victorie în deplasare!     Social*** ️ Dosar penal pentru constructor     Social *** ️ Numărul tinerilor se va înjumătăţi!     Social *** ️ Calinic, la Hramul Bisericii din Mioveni    
 Publicitate pdf
In memoriam Victor Naghi
(1 vot)
Monday, 11 November 2013

Fostul director ARO, omagiat la Muzeul Municipal Cîmpulung

In memoriam Victor Naghi

 

 Muzeul Municipal Cîmpulung a găzduit, vineri, începînd cu ora 16, vernisajul ex­pozi­ţiei „Oameni de seamă ai Cîmpulun­gului: Victor Naghi, director ARO Cîm­pulung, 1957 - 1982“. Evenimentul, ini­ţiat de prof. univ. dr Ştefan Trîmbaciu, reprezintă prima recunoaştere publică, oficială, a meritelor celui mai important şi longeviv lider al uzinei constructoare de maşini de la poalele Măgurii la dezvol­tarea ora­şului Cîmpulung şi a zonei în­conjurătoare, după ce autorităţile loca­le de după 1990 au ignorat total acest amănunt important.

Ziarul „Evenimentul Musce­lean“ a insistat, în perioada 1998 - 2000, ca Victor Naghi să primească re­cunoştinţa Municipalităţii, prin a­cordarea titlului de „Cetăţean de onoare“, dar demersurile n-au a­vut finalul scontat, autorităţile de atunci refuzînd categoric acest lu­cru. Aşa se face că expoziţia pre­gătită de directorul, încă în funcţie, al Muzeului Municipal, Ştefan Trîm­baciu, în colaborare cu Angela Brîn­duşescu, soţia lui Ionică Brîndu­şescu, împreună cu care Victor Na­ghi a venit la Cîmpulung de la Că­lan, Olimpiu Arsu, un apropiat al fa­miliei, inginerul Emil Hagi, fost sa­lariat la ARO şi pasionat de au­toturismele IMS, şi publicaţia amin­­tită anterior, a venit ca o re­com­pen­să morală pentru nedreptatea care s-a făcut la finele anilor ’90.

Autorităţile locale au ignorat evenimentul

Au fost expuse în vitrine foto­grafii inedite din viaţa particulară şi pro­fesională a lui Victor Naghi, de­coraţii, diplome, simboluri lega­te de Uzina ARO şi multe alte o­biec­te personale, inclusiv celebra sa şapcă. Holul Muzeului Municipal a fost neîncăpător, vineri, după-a­mia­ză, foarte multe persoane - foşti muncitori, tehnicieni,  ingineri, di­rec­tori şi lideri de sindicat de la ARO, jurnalişti şi oameni care l-au cunos­cut pe Victor Naghi - dorind să-l omagieze pe unul dintre artizanii dezvoltării multilaterale a Cîmpu­lun­gului. Din păcate, şi de această dată, atitudinea oficialităţilor locale a lăsat de dorit, la vernisaj fiind pre­zenţi doar consilierii Ionel State şi George Bălan. E­venimentul a fost singura, poate, ocazie de a fi adunat laolaltă foşti anga­jaţi ai Uzinei ARO, care s-au revă­zut du­pă ani şi ani, au schim­bat impresii, au povestit întîmplări cu şi despre Victor Naghi, în timp ce pe un e­cran improvizat a rulat tot timpul un film de 9 minute, cu sec­venţe din documentare de acum  40 de ani despre ARO şi cel mai impor­tant director al uzinei. Înainte de a fi un eveniment cultural şi chiar u­nul monden, pînă la urmă, căci Naghi a fost un om popular, de via­ţă, apropiat de oameni, vernisajul expoziţiei a fost, cu siguranţă, un eveniment de suflet, deoarece ARO, de care Naghi nu poate fi rupt, care încă răscoleşte senti­mente de­mult îngropate şi ume­zeşte o­chii celor care şi-au lăsat tinereţea între zidurile ARO.

Narcis Manole
 

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 06.08.2019

--- 2.722 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info