Curierul Zilei - Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii
Social*** ️ Zeci de milioane cheltuite în campanie     Fapt divers*** ️ A incendiat gospodăria bunicii     Fapt divers*** ️ Casă distrusă de foc la Drăganu     Social*** ️ 20 de persoane munceau la negru     Social*** ️ Un câmpulungean, cel mai bun sportiv al Armatei Române     Fapt divers*** ️ „Dispărutul“ s-a întors!     Fapt divers*** ️ A atacat un om cu cuţitul, pe stradă!    
 Publicitate pdf
Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii
(1 vot)
Tuesday, 07 April 2015

Tema din acest an este Siguranţa alimentaţiei

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii

Autorităţi, luaţi seama!

 

 Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pen­tru a marca în­te­meie­rea Organizaţiei Mon­diale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o opor­tunitate pen­tru locuitorii din orice comuni­ta­te să se implice în activităţi ca­re pot duce la o stare de sănă­ta­te mai bună. Tema din acest an este Sigu­ran­ţa alimentaţiei, o te­mă de maximă impor­tan­ţă pentru toţi oamenii de pe plane­tă şi pentru mul­te părţi intere­sate, inclu­zînd guvernele, so­cie­ta­tea civilă, sectorul privat, pre­cum şi agenţiile inter­guver­namentale.

Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătăţească siguranţa alimentaţiei (prin campanii de sensibilizare a publicului şi evidenţierea acţiunilor în curs de desfăşurare în acest domeniu), pre­cum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sînt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă).

Milioane de oameni mor din cauza bolilor transmise prin alimente

Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acţiune al sănătăţii publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecţie alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente. La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sînt copiii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi pînă la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului. Modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa microbiană, dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun întărirea sistemelor de siguranţa alimentaţiei, atît la nivel naţional, cît şi internaţional. Toţi cei implicaţi în lanţul alimentar, de la fermieri, pro­ducă­tori şi pînă la vînzători sau consumatori, au responsabilităţi majore în domeniul siguranţei alimentaţiei.

„De la fermă şi pînă în farfurie, mîncarea sigură să fie!“

 Ziua Mondială a Sănătăţii din 2015 este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianţi, personal medical, dar şi consumatori, cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte. Astfel, campania este centrată pe cele cinci mesaje-cheie pentru siguranţa alimentaţiei, concepute de OMS: Păstraţi curăţenia!
# Separaţi alimentele gătite de cele crude! n Gătiţi cît mai bine alimentele! # Păstraţi alimentele la temperaturi sigure! # Folosiţi sur­se de apă şi materii prime sigure! În Ro­mânia, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, avînd sloganul „De la fermă şi pînă în farfurie, mîncarea sigură să fie!“, este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în parteneriat cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa A­­li­­mentelor Argeş. Activităţile de informare-educare-comuni­care pe tema siguranţei alimentaţiei vor fi derulate de personalul Compartimentului Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Argeş, în unităţi de învăţămînt preuniversitar din judeţ. Concomitent, în spaţiile publice şi unităţile de alimentaţie publică vor fi afişate postere tematice, cuprinzînd cele cinci mesaje-che­ie pentru siguranţa alimentaţiei concepute de OMS, cu sprijinul personalului de specialitate din cadrul DSVSA Argeş.

I.Ivănoiu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 2667

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info