De Paşte, chiar dacă nu au bani, se împrumută pentru a avea ce pune pe masă Mielul şi pasca, preferatele piteştenilor Piteştenii consideră sărbătorile de Paşte foarte importante pentru ei, aproape toţi înroşesc ouă în casă, se declară religioşi şi spun că merg des la biserică, chiar dacă nu se spovedesc decît rareori. Acestea sînt cîteva dintre concluziile ce reies din sondajul de opinie pe care l-am realizat zilele trecute în centrul oraşului. Cei intervievaţi ne-au spus ce vor face de Paşte, dacă masa le va fi mai bogată sau mai săracă decît anul trecut şi ce bucate ne le vor lipsi în această zi specială.
# Elisabeta Moisescu (69 de ani), pensionar: „Nu am bani de Paşte, dar o să mă împrumut şi tot o să am de toate pe masă în seara de Înviere. Aşa este obiceiul şi trebuie să fac acest lucru în fiecare an. Nu voi merge decît la biserică şi apoi voi sta acasă şi voi aştepta să vină nepoţii pe la mine“. 
# Gabriel Cazan, mediator: „Eu sînt vegetarian, dar tot o să servez Paştele cum se cuvine. Am o mulţime de preparate vegetale şi o să avem, ca în fiecare an, o masă îmbelşugată. Înainte de masă, vegetarienii mănîncă întotdeauna fructe. Noi nu bem niciodată apă înainte şi în timpul mesei. La aperitiv, bineînţeles, vom avea un platou cu ouă roşii, caşcaval afumat de Rucăr, drob din miez de nucă, cu ciuperci, mărar şi ouă, roşii, castraveţi, pastă de brînză cu usturoi, pastă de humus din năut, cu chimion, cîrnăciori din somon fume, muştar Dijon. Urmează ciorba de perişoare din miez de nucă amestecat cu morcov şi mărar. Apoi, chifteluţe din soia, cu piure, file de Pangasius, cu busuioc, la grătar, cu garnitură de salată din spanac, cu sare, ulei şi zeamă de lămîie“. „Nu fac economie la bani de Paşte“ 
# Florica Costache: „O să pregătesc din toate cîte puţin, deoarece aşa este bine, să ai masa plină de Paşte, mai ales că or să vină pe la mine nepoţii şi copiii. Ca de obicei, această sărbătoare se petrece în familie. Dacă va fi frumos afară, voi merge şi la ţară, la un grătar“. # Cornelia Nanu (56 de ani), contabil: „Îmi doresc ca masa din sfînta sărbătoare să găsească familia unită, cu toate bunătăţile pe masă. Nu ne va lipsi nimic, la fel ca şi în ceilalţi ani. Vom sta acasă, vom merge în parc dacă va fi frumos. Preferatele mele sînt stufatul din miel şi pasca“. # Elena Movilă (32 de ani), profesor: „Nu îmi vor lipsi de pe masa de Paşte salata de beof, sarmalele şi ouă vopsite. Nu fac economie la bani cînd vine vorba de Paşte, deoarece odată pe an manînc aşa ceva. A doua zi de Paşte vom merge la munte“. „Nu o să-mi lipsească nimic de pe masă“ # Lucreţia Iancu (55 de ani): „Eu fac de obicei ciorbă de miel, stufat şi drob. Facem şi friptură la grătar şi, desigur, ouă roşii. În funcţie de cheful pe care îl am, voi mai face şi salată. Cozonac şi pască nu fac, ci le cumpăr“. # Monica Gheorghescu (44 de ani): „De Paşte se mănîncă mîncare tradiţională. O să prepar şuncă fiartă cu ouă, dar nu vor lipsi brînza şi ceapa verde, drobul de miel, ciorba de miel, sarmalele, friptura de miel cu sos de hrean, iar pasca este nelipsită. Cam aşa arată la mine masa de Paşte. O să cheltui atît cît este necesar ca să mă simt bine şi să am de toate pe masă“. 
# Daniela Stana (31 de ani): „Nu o să-mi lipsească nimic de pe masa de Paşte, deoarece am economisit special pentru acest eveniment, cu mult timp înainte. Şi dacă nu aveam, mă împrumutam şi tot făceam ceva ca să am masa plină de bunătăţi. Că, doar odată pe an este Paştele!„. „Cheltui cam 200 de lei!“
# Valeriu Voinea: „O să am pe masă cîte un pic din toate bunătăţile de Paşte. Aşa este bine! O să merg la Înviere, o să iau lumină şi o să merg apoi acasă să ciocnesc un ou roşu şi să mănînc cozonac“. # Iancu Dumitru (45 de ani): „Vine Paştele şi n-am banii necesari pentru a-i oferi familiei o masă cît de cît decentă. O să cheltui cam 200 de lei, dar nu prea ai ce să cumperi bun de banii ăştia...“. # Doina Lemnaru (59 de ani): „Am trecut prin piaţă şi am văzut mieii de Paşte. Din păcate, am rămas doar cu văzutul, deoarece mi s-au părut prea scumpi. Mai aştept, poate se mai ieftinesc! Dacă nu, fac o mîncare de ştevie, ouă roşii, salată de beuf, o prăjitură şi gata“. „Cumpăr carne de pui şi verzituri“ # Claudiu Marinache (66 de ani), pensionar: „Paştele reprezintă o ocazie prin care familia se adună în jurul mesei, pentru a fi împreună şi pentru a se bucura de toate alimentele pe care ni le aduce primăvara. Aşa că, tăiem mielul de pe listă şi cumpărăm doar carne de pui şi verzituri“. 
# Andreea Alexandra (23 de ani), studentă: „O să merg la munte cu prietenii şi o să ne distrăm pe cinste. Nu o să prepar nimic deoarece am noroc cu părinţii mei. O să merg la Înviere, iar a doua zi o să mă distrez“. # Victor Tudose (31 de ani): „Deoarece nu dispun de bani, am cumpărat cea mai ieftină sticlă de vin, suc, brînză, o caserolă cu mititei şi un cozonac. Cu toate acestea, tot am scos din buzunar aproape 120 de lei“. Antonela Roşu Vizualizari: 3078
Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v. AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |