Curierul Zilei - Alte ştiri pe scurt
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow Alte ştiri pe scurt
 Publicitate pdf
Alte ştiri pe scurt
(0 voturi)
Wednesday, 08 April 2015

Alte ştiri pe scurt

 

Puteţi alege arbitrii ce judecă litigiul

Argeşenii care vor să scape de termenele lungi şi de procedurile greoaie de la instanţele judecătoreşti pot opta pentru posibilitatea de a-şi alege singuri arbitrii ce judecă litigiul. Astfel, puteţi opta pentru Curtea de Arbitraj de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie Argeş care oferă servicii de arbitraj instituţionalizat pentru soluţionarea litigiilor interne şi internaţionale. Pentru aceasta e suficient să includeţi în contracte o clauză arbitrală. Sentinţa arbitrală produce aceleaşi efecte şi se execută ca şi o hotărîre judecătorească.  

    A.Roşu 

TVA redus la 9%, de la 1 iunie

Ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a decis reducerea TVA-ului la alimente la 9%, cu data de 1 iunie pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică. Guvernul îşi men­ţine intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.    

A.Roşu 

Cei mai buni la Latină

După ce s-a terminat Olimpiada Naţională de Limbi Clasice, organizată la Piteşti, Argeşul a avut o serie de premianţi. Elevii argeşeni care au obţinut rezultate deosebite sînt: premiul I Latină - Alexandru Flavian Petruţ Creţu, clasa a X-a, Colegiul Naţional Ion C.Brătianu, Piteşti, prof. îndrumător Gheorghiţa Cucu, menţiune - Elena - Adriana Cîrstea, clasa a IX-a, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu Mioveni, prof. îndrumător Cristian Hoaghea, menţiune - Andreea Iuliana Cîrlănaru, clasa a XII-a, Colegiul Naţional Ion C.Brătianu Piteşti, prof. îndrumător Gheorghiţa Cucu.   

A.Dumitru

Noutăţi pentru arendaşi

Argeşenii care au în proprietate o suprafaţă agricolă de pînă la două hectare şi au venituri din arendarea bunurilor agricole ar putea fi scutite de la plata contribuţiei la asigurări sociale de sănătate. Senatul a adoptat o propunere legislativă de completare a Codului fiscal. Propunerea va fi transmisă Camerei Deputaţilor, ce are rol de for decizional.

A.Roşu 

Creşte indemnizaţia zilnică de delegare şi detaşare 

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei zilnice de de­legare şi detaşare şi a sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare dacă nu beneficiază de cazare în structuri de primire turistică şi în cazul depla­sării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului. Cuantumul indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se majorează la 17 lei, iar cuantumul su­mei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare şi care nu se cazează în condiţiile art. 26 din Hotărîrea Guvernului 1.860/ 2006, se majorează la 45 lei.

A.Roşu 

Cryptowall blochează calculatorul şi cere bani

Cryptowall este o versiune avansată a Cryptolocker, un ransomware ce criptează documentele din computerele infectate şi apoi cere bani de la utilizator, în schimbul cheii de decriptare. Astfel de mesaje au ajuns la sute de căsu­ţe poştale, iar cei ce accesează fişierele ataşate riscă infectarea cu acest virus, Cryptowall. Este recunoscut pentru faptul că îşi ascunde acţiunile în aplicaţii sau fişiere inofensive, interactive şi rulează o serie de tehnologii ce includ JavaScript şi pot redirecţiona utilizatorul la o adresă externă.

A.Roşu 

Vom primi paşapoartele prin poştă

Din 1 aprilie, Poşta Română a început să distribuie paşapoartele care sînt solicitate de persoane fizice. Acestea vor fi livrate la domiciliul solicitantului. Poşta va pune la dipoziţie destinatarului o metodă de verificare online a statusului expedierii şi va trimite un mesaj telefonic ce va conţine data livrării şi taxele percepute.   

A.Roşu

Cursuri gratuite pentru tineri

Pînă pe 15 octombrie, 200 de per­soane cu dizabilităţi, ori de etnie romă, cu vîrsta peste 18 ani ce au părăsit sistemul de protecţie a copilului sau femei în situaţii de risc din regiunile de implementare a proiectului „O şansă pentru fiecare“, pot urma cursuri gratuite de iniţiere operator calculator şi antreprenoriat economie socială. Obiectivul este ca şansele de angajare pe piaţa muncii a beneficiarilor cursurilor să crească semnificativ şi să evite efectele şomajului pe termen lung. Cursurile durează şapte zile, iar diploma este recunoscută de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Cursanţii beneficiază de transport, masă şi cazare gratuite şi primesc o subvenţie de 500 lei. În Argeş este implementat de Asociaţia Euroclasstrainding, Asociaţia „Florian Liviu„ şi T.M.D. Lasting Service.

A.Roşu

Articolele pirotehnice vor fi etichetate

Articolele pirotehnice vor fi etichetate cu un număr de înregistrare, bazat pe un sistem de numerotare uniform. Acesta va conţine detalii privind instituţia ce a autorizat produsele şi categoria căreia îi aparţin. Apoi, toate informaţiile vor fi păstrate minim 10 ani. Noile prevederi au fost aprobate ieri de Guvern. Producătorii şi importatorii de articole pirotehnice vor avea obligativitatea de a ţine un registru cu toate numerele de înregistrare ale articolelor pirotehnice produse sau importate de ei, denumirea lor comercială, tipul şi subtipul generic, locul de producţie. Producătorul sau importatorul va furniza autorităţilor compe­tente şi celor de supraveghere a pieţei din toate statele membre, la cerererea motivată a lor, toate informaţiile înregistrate în registrul articolelor pirotehnice. Dacă ei îşi încetează activitatea, registrul cu toate informaţiile înregistrate vir fi date autorităţii de supraveghere a pieţei. Cei ce nu respectă aceste condiţii vor fi sancţionaţi cu amendă între 5.000 - 10.000 lei.

A.Roşu

Cursuri de modeling gratuite pentru studenţi 

Cursurile de modeling sînt organizate de Casa Studentului şi adu­ce la fiecare ediţie profesionişti în domenii precum fotografie de mo­dă, hairstyle, make-up şi design vestimentar. Pot participa fete şi băieţi pînă la 35 de ani. Înscrierile au loc în fiecare sîmbătă, între ora 12- 14, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti. Proiectul durează şapte săptămîni. Noţiunile şi experienţele acumulate în cadrul cursului sînt menite să ajute cursanţii să înceapă colaborarea cu agenţia de modeling, pentru viitoare acţiuni din acest domeniu, cum ar fi prezentări de modă, castinguri, şedinţe foto etc. Cursul de iniţiere şi performanţa pentru studenţi sînt gratuite.

A.Roşu 

Zeci de societăţi în vizorul ITM Argeş

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş va desfăşura în cursul anului 2015 Campania Naţională pentru îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă în întreprinderile mijlocii şi mari, prin scăderea numărului de neconformităţi prezente la locul de muncă. În cadrul campaniei vor fi monitorizate 34 de unităţi mari şi mijlocii din judeţul nostru asupra cărora se vor desfăşura activităţi de informare, conştientizare şi control. La finalul campaniei vor fi promovate rezultatele ca exemple de bune practici privind îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă în întreprinderile monitorizate.   

A.Roşu 

Cînd plătim timbrul de mediu

Conform Ordonanţei de Uugenţă a Guvernului nr. 9/2013 se prevede ca timbrul de mediu să fie plătit o singură dată. Iată în ce situaţii argeşenii trebuie să scoată aceşti bani din buzunar: cînd o maşină e înmatriculată prima dată în România; cînd o maşină e reintrodusă în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din acesta, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului; pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nici o taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate; pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare sau de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.    

A.Roşu 

De anul viitor, fără taxă hotelieră  

Argeşenii care se cazează la hoteluri nu vor mai achita, începînd din 2016, taxa hotelieră în valoare de 1% din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur, percepută de primării prin intermediul unităţilor de cazare. Taxa a fost propusă spre abrogare prin proiectul noului Cod Fiscal. În prezent, de la plata taxei sînt scutiţi numai cei pînă la 18 ani inclusiv, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pensionarii, studenţii, militarii şi veteranii de război.   

  A.Roşu

Internet gratuit la Piteşti Mall

Împărtăşirea pe Facebook a pozelor cu persoana iubită sau a celor aflaţi la cumpărături va fi o joacă de acum încolo la Piteşti Mall. Asta, pentru că, de acum, centrul comercial pune la dispoziţia clienţilor conexiune gratuită la Internet. Odată ajunşi aici, tot ce trebuie să faceţi este să intraţi în setările telefonului şi să accesaţi secţiunea WiFi, să alegeţi reţeaua denumită „FreePitesti Mall“ şi să urmaţi instrucţiunile de autentificare, unde în baza numărului de telefon introdus veţi primi un cod PIN pe care îl introduceţi în browser şi vă puteţi bucura de Internet în voie, liber şi gratuit, în orice zonă din incinta centrului comercial. 

   A.Roşu 

Vaccinarea contra bolii limbii albastre, în toamnă

În condiţiile în care ministrul Daniel Constantin a anunţat că vaccinarea ovinelor şi a bovinelor împotriva bolii limbii albastre va începe în toamnă, Dumitru Băiculescu, preşedintele ANSVSA, spune că încă se fac calcule. Uniu­nea Europeană a alocat aproape 10,2 milioane de euro pentru acest program, însă mai este nevoie de bani spre a putea începe vaccinarea tuturor rumegătoarelor şi a animalelor din gospodăriile populaţiei şi a celor din exploataţiile comerciale. Deşi bugetul alocat anul acesta ANSVSA este mai mare ca cel de anul trecut (630 milioane de lei), în el nu au fost incluşi şi banii pentru vaccinarea împotriva bolii limbii albastre. Pe de altă parte, Băi­­culescu este de părere că situaţia nu ar trebui să fie luată în tragic, pentru că cele 2.849 de animale moarte şi 6.691 animale afectate anul trecut nu înseamnă nimic, raportat la cele circa 16 milioane de animale. Potrivit acestuia, vaccinarea va începe, „în cel mai fericit caz, în perioada septembrie - octombrie“, adică după perioada de vară, cînd se transmite boala la animale.

I.Ivănoiu

200 de milioane de lei pentru agricultori

Guvernul a decis alocarea sumei de 200 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor, fonduri deblocate în acest sens, printr-un memorandum, din bugetul de stat pentru 2015. Fondurile sînt destinate acordării ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru campania 2014 şi în sectorul zootehnic pentru specia bovine. De asemenea, din aceste sume va fi plătit ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV 2014 şi în trimestrul I 2015, ajutorul de minimis acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor pro­duse de condiţiile hidro şi meteorologice din ianuarie - august 2014, în sectorul vegetal. Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale i-au fost aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2015 credite de angajament şi credite bugetare. Deblocarea sumelor se aprobă de Guvern, prin memorandum, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, în funcţie de gradul de realizare a veniturilor fiscale şi cheltuielilor bugetare.   

  I.Ivănoiu

Lecţii de prevenire în şcoli

Cu prilejul programului „Şcoala altfel“, personalul Centrului Regional Piteşti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Per­­soane, în colaborare cu reprezentanţi din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenţă E­ducaţională Argeş, Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Argeş, ONG „Sprijin pentru Viaţă“, Asociaţia „Sfinţii Spiridon şi Irina“ şi ONG „Salvaţi Copiii“ - filiala Argeş, organizează o serie de activităţi de prevenire şi informare a elevilor din unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, precum şi a minorilor instituţionalizaţi în centre de plasament, privind fenomenul traficului de persoane. Astfel, în unităţi şcolare sînt distribuite ma­teriale cu conţinut informativ (afişe, pliante). În acest sens, elevii sînt informaţi cu privire la riscurile şi consecinţele traficului de persoane, ceea ce va contribui substanţial la îmbunătăţirea cunoştinţelor lor cu privire la acest fenomen. De asemenea, în locuri publice, sînt programate activităţi de prevenire, in­formare şi sensibilizare a populaţiei în vederea conştientizării riscurilor asociate traficului de per­­soane şi întărirea capacităţii de autoprotecţie la ameninţările acestui fenomen, reducerea vulnerabilităţii gru­purilor de risc (în primul rînd copiii neînsoţiţi, nesupravegheaţi sau instituţionalizaţi, dar şi femei, persoane cu handicap, bătrîni, solicitanţi de azil şi persoane care au primit o formă de protecţie în România), reducerea cererii pentru exploatarea sexuală a femeilor şi reducerea cererii pentru exploatarea prin muncă. În perioada următoare, Centrul Regional Piteşti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane va continua să desfăşoare o serie de activităţi de prevenire şi informare a elevilor din instituţiile şcolare din Argeş.

A.Dumitru

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2843

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info