Curierul Zilei - În Ceair, potop, în Smîrdan, pustiu!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow În Ceair, potop, în Smîrdan, pustiu!
 Publicitate pdf
În Ceair, potop, în Smîrdan, pustiu!
(4 voturi)
Wednesday, 08 April 2015

Diferenţă de la cer la pămînt la clienţi, între cele două pieţe

În Ceair, potop, în Smîrdan, pustiu!

 

 Mai sînt cîteva zile pînă la Paşte, iar gos­podinele şi-au făcut deja listele de cum­pă­rături, astfel încît de pe masa de săr­bă­tori să nu lipsească preparatele tradiţio­nale: carne de miel, pastramă, drob, co­zonaci şi ouă roşii. În pieţele din Piteşti, marfă este din belşug. În privinţa clien­ţi­lor, între pieţele Ceair şi Smîrdan era, ieri, o mare diferenţă.

Dacă, în Ceair, nu aveai loc să arunci un ac în sectorul de carne şi în cel de miel şi pastramă, în Smîrdan, bătea vîntul printre galantare.

20 lei kg de drob

În Ceair, cea mai mare aglomeraţie era în sectorul de carne. Cli­en­ţii analizau cu atenţie preţurile la carne, iar acolo unde găseau mar­fa dorită şi preţul mai convenabil se opreau să cumpere. Kilogramul de carne de miel era 23 lei, pastrama - 25 lei, carne de porc tocată - 11 lei, muşchiul file de porc - 20,90 lei, pulpa fără os de porc - 15 lei, şoriciul - 40 de lei, organele de porc - 7,90 lei, un kg de drob - 20 lei, pul­pa de viţel - 19,90 lei, antricotul de viţel - 17,90 lei, cap piept rasol - 14,90 lei, fleică de porc - 15,50 lei, fleică ţărănească - 23 lei, creier porc - 20 lei, pui grill - 10 lei kg.

Clienţii, interesaţi şi de peşte

La sectorul de peşte era marfă mai puţină faţă de perioada Floriilor. Erau totuşi cîţiva clienţi interesaţi să aibă pe masa de sărbători şi preparate mai uşor de digerat din peşte. Dorada era 42 lei kg, crapul - 17 lei kg, păstrăvul - 22 lei kg, rondole somon - 52 lei, macrou - 11 lei, cod - 11,50 lei, merluciu - 17 lei, baby herin - 9,50 lei, file pangasius - 12 lei, plătică - 15 lei, hamsiile - 11 lei kg, icrele de crap - 6 lei/100g.

Fructele şi legumele, scumpe

Un kilogram de miez de nucă pentru cozonac era 40 de lei, iar ouăle aveau preţuri cuprinse între 40 şi 60 de bani. Un kilogram de varză murată pentru sarmale costa 3,5 lei. Verdeţurile nu pot lipsi nici ele din preparatele de pe masa de Paşte. O legătură de usturoi verde era 1,5 lei, una de ceapă verde 1 leu, iar mărarul şi pătrunjelul se vindeau cîte două legături cu 1 leu. Legumele şi fructele aveau preţuri mari. Roşiile - 8,5 lei/kg, ţelina şi păstîrnacul - 5 lei/kg, cartofii - 1,5 lei, morcovii - 3 lei, castraveţii - 9,5 lei, lămîile - 6 lei, portocale - 5 lei, banane - 8 lei, ardei roşii - 14,50 lei, cartofi noi - 3,5 lei, ciupercile - 10 lei, căpşunile - 17 lei, kiwi - 7 lei. Caşcavalul afumat costa 25 - 30 lei, caşul afumat - 17 lei, iar brînza de Sibiu - 28 de lei.

Carnea de miel, 22 lei

La sectorul special amenajat pentru carne de miel şi pastramă, din Ceair, era forfotă mare. Mulţi clienţi se uitau, mai puţini cumpărau. Un kilogram de carne de miel era 22 de lei, iar pastrama - 23 de lei. Astfel, un miel de 11 kilograme costă aproximativ 250 lei. Se vindeau şi jumătăţi sau sferturi de miel, în funcţie de cerinţele clienţilor. Oamenii erau nemulţumiţi de preţul organelor de miel care era piperat. Organele se vindeau cu 22 de lei kilogramul, adică la acelaşi preţ ca şi carnea de miel.  

Cozonacul, 8 lei

În Piaţa Smîrdan, un cozonac era 8 lei, cojile de  eclere - 7,50 lei, 1,50 lei - ceapa verde la legătură, 1,50 lei - usturoiul verde la le-gă­tură, salata verde - 2 lei, castraveţii - 9 lei, roşiile - 7 lei, roşiile cherry - 12 lei, legătura de pătrunjel şi mărar - 1 leu, cartofii - 1,5 lei, spanac - 6 lei/kilogramul, o legătură leuştean - 1 leu, ciuperci - 10 lei, măslinele - 12 lei, pulpă cu os pui - 8,99 lei, pui grill -  8,90 lei, pulpe superioare pui - 11 lei, piept dezosat cu piele - 17,40 lei, ouă - 45 de bani/buc., aripi de pui - 10,90 lei.

Fără clienţi la miei, în Smîrdan

În Sectorul cu carne de miel şi pastramă, de la etajul II al pieţei, bătea vîntul. Erau doar cîţiva comercianţi veniţi din Teleorman, iar clienţi, ioc! Kilogramul de pastramă era 23 de lei , 20 de lei costau organele de miel, carnea de miel - 25 lei, dar se negocia pînă la 23 lei. Comercianţii din Smîrdan se plîngeau de faptul că nu au clienţi şi că, de cîteva zile de cînd au venit în piaţă cu marfa, nu prea au avut vînzare. Oamenii spuneau că au fost izolaţi la etajul II, iar clienţii îi găsesc cu greu, fiindcă la etajul I al pieţei s-a deschis un magazin cu chinezisme.

Iulia Ivănoiu  Foto: Ion Tudor
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 3849

Comentarii (2)
Scris de fane in 09-04-2015 21:01 - Vizitator
 
 
Are mare dreptate domnul mergeti in piata Ceair la etaj unde se vinde pastrama ,miei si o sa vedeti pe ce au cheltuit Pendiuc cu girul consiliului local corupt bani nostri - tavan mucegait si umed, pereti murdari, scari inguste ca la bloc ,etc- ca sa ia spaga mai mare, in loc sa lase piata traditionala asa cum era si cu acesti bani multi sa faca altceva folositor pentru comunitate.Sa la fie rusine !
 
Scris de gogu in 08-04-2015 17:45 - Vizitator
 
 
Bravo primaria Pitesti asa stie sa promoveze produsele traditionale,izolandu-i pe acesti producatori si facand loc intermediarilor care dau spaga si chinezilor. 
Poate sa ne explice si noua nevinovatul Ionica si primarul spagar ce cauta magazinele chinezesti in pietele agroalimentare modernizate cu bani multi si cu spagi enorme? 
Numai la noi in Pitesti exista asa ceva fiindca mafia din primaria rosie isi face de cap in cardasie cu cei din consiliul local. 
In Ploiesti,Slatina,Targoviste si in alte orase nu exista asa ceva,piata agroalimentara este piata ,iar bazarul chinezesc isi are locul in alte spatii comerciale destinate acestui tip de comert fiindca mafia nu prea exista in aceste primarii. 
Sa mearga cei din primarie la Ploiesti sau Valcea si sa ia exemplu si sa mai renunte la la vesnica spaga.
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info