Curierul Zilei - Legea electorală, fără uninominal
PRIMA PAGINA

*** Preafericitul Daniel, la Mănăstirea Curtea de Argeş      *** Piteştiul, printre oraşele bogate      *** Apă nepotabilă la Ciomăgeşti şi Tigveni      *** Mama şi-a scos copilele pe videochat      *** Crimă în camera de hotel      *** Incendiu în comuna Uda      *** Bradu şi Mioveni II, învinse      *** A devenit campion la Cîmpulung!      *** BCM Argeş, locul 2 la Memorialul Ziguli      *** „Echipa se bate la locurile fruntaşe“      *** Dulca: „Fotbalul te pedepseşte!“      *** „A cîştigat echipa care a avut atitudine“      *** Champions League, etapa 2      *** Violonista Cristina Goicea, în concert la Filarmonică      *** Respect, bucurie şi spirit de sărbătoare în familia Scp Pimsa SRL, din Oarja      *** Adrian Tase, la Congresul Naţional de Cardiologie      *** Campanie de informare privind contracepţia      *** Zeci de peşti morţi pe lacul din Parcul Kretzulescu!     

 
Legea electorală, fără uninominal Imprimare E-mail
(1 vot)
sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Legea electorală, fără uninominal

 

 De ieri, bătălia politică pentru Parlament a intrat în „linie dreaptă“. Vă prezentăm mai jos ce spune prevede legea electorală în vigoare.

Alegătorii pot vota doar în propriul judeţ. Dacă şi-au schimbat recent adresa, modificările trebuiau comunicate cu 45 de zile înainte de alegeri. Nici partidele nu mai pot schimba acum candidaţii. Dacă un candidat decedează sau renunţă după depunerea candidaturilor, el nu poate fi înlocuit. Dacă decesul survine după tipărirea buletinelor, votarea merge înainte, doar că nu i se atribuie mandat.

Defăimarea şi discriminarea, interzise

În campanie, acţiunile politice nu se pot face în unităţi militare şi în spaţiile din şcoli, în timpul cursurilor. În campanie sînt interzise, conform Legii 208/2015, discriminarea, incitarea la ură şi intoleranţă, defăimarea şi învrăjbirea religioasă ori etnică şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase. De asemenea, în emisiunile electorale, candidaţii trebuie să nu pună în pericol ordinea constituţională, să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice, să probeze toate acuzaţiile cu incidenţă penală sau morală şi să nu incite la discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală ori etnie.

13 parlamentari de Argeş

O noutate pentru acest an este revenirea la votul pe liste: diferenţa e că judeţul întreg este acum un singur colegiu cu mai mulţi parlamentari, iar ordinea acestora e dictată de partid, nu de voturi şi de algoritmul complicat, care putea produce surprize. Norma de reprezentare este de 1 deputat la 73.000 de locuitori şi 1 senator la 168.000 de locuitori.  Astfel Argeşului (Circumscripţia electorală nr. 3) îi revin 4 senatori şi 9 deputaţi, - la fel ca şi judeţelor Bihor, Braşov şi Galaţi. Parlamentari mai numeroşi au judeţele Bacău, Cluj, Dolj, Suceava şi Timiş (4 senatori, 10 deputaţi), Constanţa şi Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi) şi Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi). Bucureştiul are 13 senatori şi 29 deputaţi. Cei mai puţini parlamentari (numărul minim, de 2 senatori şi 4 deputaţi) au circumscripţiile: Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa,  Mehedinţi, Sălaj, Teleorman şi diaspora.

Pragul, 5% sau 20%

Aparent, principiul reprezentării proporţionale e mai uşor de înţeles la votul pe liste, în practică, algoritmul de atribuire a mandatelor este acelaşi ca şi la votul uninominal. Redăm, mai jos, pe scurt, paşii acestui algoritm: # Biroul Electoral Central stabileşte partidele şi alianţele electorale care trec pragul. Acest prag e de 5% din voturile valabile sau (o noutate gîndită pentru UDMR) 20% din voturi, în 4 judeţe. # Pe fiecare judeţ, se calculează, separat pentru deputaţi şi la senatori, coeficientul electoral al circumscripţiei: numărul total de voturi ale partidelor care au trecut pragul, împărţit la numărul mandatelor pe judeţ - numărul întreg rezultat din această împărţire. În primă fază, fiecărui competitor i se repartizează deci atîtea mandate de cîte ori coeficientul electoral al circumscripţiei intră în numărul de voturi valabile primite. În acest calcul, la nivel de judeţ, apar, desigur, şi candidaţii independenţi, care pot primi un singur mandat.

Redistribuirea, complicată

După această primă fază, mandate neatribuite se comunică Biroului Electoral Central, împreună cu voturile valabile „neutilizate“. În a doua etapă a împărţirii: se repartizează mandatele pe judeţe, printr-o procedura matematică destul de complicată, dar care are meritul de a realiza distribuirea echitabilă pe plan naţional şi local. Procedeul e următorul: se adună voturile neutilizate ale fiecărui partid şi se împart, pe rînd, la 1, 2, 3, 4 etc., notîndu-se cîturile, cu 15 zecimale. Toate cîturile se ordonează descrescător, pînă la numărul total de mandate de atribuit. Ultimul cît, cel mai mic, reprezintă „coeficientul electoral naţional“. Fiecare partid va primi deci atîtea mandate de cîte ori acest coeficient se cuprinde în numărul de voturi neutilizate l Aceste mandate se împart apoi judeţelor, proporţional cu voturile neutilizate pe fiecare circumscripţie: voturi neutilizate local se împart la cele neutilizate naţional şi se înmulţesc cu mandatele pe care partidul trebuie să le primească. Rezultatele se ordonează iarăşi descrescător, pe ţară şi pe circumscripţii. În caz de rezultate egale, primează numărul de voturi neutilizate local, apoi cele neutilizate naţional, iar, la egalitate perfectă, BEC trage la sorţi. În mod asemănător se face şi ultima repartizare, pe judeţ. Dacă şi acolo e egalitate, partidele pot negocia sau se trage la sorţi l Este posibil, legal, să se reia alegerile într-o secţie sau  judeţ, dacă un competitor aduce dovezi temeinice că s-a modificat, prin fraudă, atribuirea mandatelor  - înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor şi încheierii pro­ceselor-verbale. În acest caz, pînă la repetarea alegerilor, atribuirea mandatelor e suspendată.

Călin Popescu


Vizualizari: 3153

Comentarii (2)
14-11-2016 22:52
 
Nu numai psd. 
Pe toți!
Vizitator
 
Iaca cui
12-11-2016 15:25
 
SCOATETI-PSD-IN-AFARA-LEGII
Vizitator
 
justitiarul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >

Horoscop zilnic

Google Analytics

Sfinții zilei

Zi Record Vizitatori

Marți, 19.09.2017

4.149 vizitatori unici

Ghid TV

Mersul trenurilor

Flag Counter