Curierul Zilei - ACHIZIŢII SUSPECTE LA GRĂDINIŢE
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow stiri social economic arrow ACHIZIŢII SUSPECTE LA GRĂDINIŢE

*** 8 mii de şomeri necalificaţi, în Argeş     *** Profesorii protestează în Piaţa Milea     *** Dezinsecţie şi deratizare la Mioveni     *** În Tudor Vladimirescu va fi un turn      *** Vali Porcişteanu, prădat!     *** Băut, fără permis, a lovit şi a fugit!     *** Copii răniţi de un TIR     *** Angajat de la Dacia, mort la serviciu!     *** Operat la cap după accident     *** Casă veche, din zonă protejată, s-a dărîmat     *** Sfinţii Constantin şi Elena      *** S-a inaugurat Cinematograful Bucureşti     *** Concert extraordinar în aer liber      *** Victorie şi din nou pe locul 8!     *** Vor să învingă liderul, la Piteşti!     *** Tofan: „Putem obţine un rezultat bun cu Dunărea“     *** Memorialul Emil Bălănescu, un succes!     *** Reuşite pentru pugiliştii argeşeni    

 
ACHIZIŢII SUSPECTE LA GRĂDINIŢE Imprimare E-mail
(14 voturi)
luni, 09 ianuarie 2017
Index Comentarii
ACHIZIŢII SUSPECTE LA GRĂDINIŢE
Pagina 2

Lămîi cumpărate cu 18 lei/kg, lapte cu 7,5 lei /l şi legume la preţ dublu

ACHIZIŢII SUSPECTE LA GRĂDINIŢE

Domnule inspector şef Tudosoiu, mingea e în curtea dumneavoastră!

 

Inspectorul şef, domnul Tudosoiu, are o vorbă: „Şcoala s-a transformat în SRL“. Si are dreptate. Cele mai bune şi pro­fi­ta­bile afaceri se fac cu auxi­liarele şcolare, iar pro­fe­so­rii le recomandă cu elan pînă la limita obliga­tivi­tă­­ţii. Nu obligă, dar nici nu poţi merge la şcoală fără ele. Părinţii sînt obli­gaţi să susţină financiar edu­caţia gratuită din România. Editurile au de cîştigat, profesorii, de a­se­­menea, şi volumul des­fa­cerii cărţilor în şcoli a ajuns, în Argeş, la 1.600.000 lei pe an. Am înţeles că domnul Tudosoiu a mai tăiat din ela­nul editurilor, scăzînd cifra cu cîteva zeci de pro­cente. Această poves­te este ultra­cunoscută, s-a scris de nenumărate ori în presa locală, organele de control şi-au făcut datoria şi totuşi afa­cerea merge înainte fără probleme şi unii se îmbo­găţesc foarte uşor. Ceea ce nu se ştie şi nu s-a scris pînă acum este afa­cerea unor pa­troni cu gră­diniţele de stat. De exem­plu, stiaţi că majo­ritatea grădiniţelor de stat din Piteşti se apro­vi­zionează cu alimente pentru masa copiilor de la firme prefe­rate. Aceste firme pre­fe­rate au de fapt acelaşi pa­tron. Si nu lucrează de ieri de azi, ci de 4 - 5, chiar 6 ani. Ştiaţi că un adaos de 20 bani sau 50 bani sau 1 leu la un produs, fie el le­gumă, fruct, ou, lapte, vîn­dut în cantitate de mii de bucăţi sau sute de kg pe zi, poate aduce profituri de 2.000 euro/zi. La o gra­di­niţă de 235 copii, simplul transfer de alimente din supermar­keturi într-o zi (pe care am calculat-o aleatoriu într-o zi din SEAP), am aflat că firma distribuitoare a cumpărat alimente în valoare de 1.700 lei şi le-a vîndut gradiniţei la preţul de 2.700 lei. Dacă ar fi cum­părat gradiniţa din su­permarket, hrana copi­lului ar fi costat 7,23 lei pentru acea zi. În acest fel, cu intermediar, aceeaşi hrană i-a costat pe parinţi 11.48 lei.  Să nu uităm că sînt 4.000 de preşcolari în Piteşti în sistemul de stat, care se hrănesc în fiecare zi. Faceţi dum­nea­voastră socotelile pe zi, pe lună, pe an şi vă veţi da seama de volumul tranzacţiei.

Directorii de grădiniţă - o castă impenetrabilă de cei care nu sînt preferaţi

De ce spunem asta? Pentru că am descoperit o colaborare suspect de perfectă între doamnele conducătoare de grădiniţă. Trebuie specificat că sînt cîteva care nu aparţin grupului. Nu dăm nume, pentru că nu luăm partea nimănui. Din dorinţa de a afla cum stau lucrurile, ne-am anun­ţat prezenţa la cîteva grădiniţe din oraş şi am descoperit că ne aşteptau chiar şi acelea la care nu eram anuntaţi. Acest lucru spune multe. Mi s-a părut că discutăm cu Cosa Nostra, pentru că toate au aceleaşi răspunsuri, parcă şi-au făcut tema şi au învăţat aceeaşi poezie. În speranţa că subiectul e epuizat repede, ni s-a spus clar că deciziile cu privire la achiziţii nu le aparţin şi că există hotărîrea Consiliului de Administraţie din care fac parte directorul, doi angajaţi ai Primăriei, doi educatori şi doi parinţi. În unele cazuri am fost şi minţiţi pe faţă, fără nici o jenă, cu privire la firmele care execută reparaţiile.  Alteori, ni s-a spus în faţă că nu le interesează preţurile, ci faptul ca ele sînt multumiţe de colaboratori.
În ancheta noastră jurnalistică ce durează de cîteva săptămîni am descoperit cîteva firme abonate, aşa cum am spus, de ani, la aprovizionarea cu alimente a micuţilor.

1. SC Rocada Office Grup SRL, asociaţi: Baibarac Rita Florentina, Manolescu Radu Constantin şi Georgescu Petre Cătălin, administrator. Această firmă aprovizionează cu alimente din supermarketuri şi are 4 angajaţi declaraţi la ANAF.
# Gradiniţa cu Program Prelungit Primii Paşi
# Gradiniţa cu Program Prelungit Armonia
# GPP Castelul Magic
# GPP Castelul Fermecat
# GPP Dumbrava Minunată
# GPP Albă ca Zapadă
# GPP Micul Prinţ
# GPP Luminişul Pădurii
# GPP Pui de Lei
# GPP Sf. Nicolae (Cîmpulung)
# Liceul Tehnologic Dacia
# SC Gimnazială Virgil Calotescu (Bascov)

2. SC Maraco Company 2008 SRL, asociaţi: Manolescu Radu Constantin - asociat unic şi administrator. Această firmă aprovizionează cu produse de patiserie următoarele şi are 3 angajaţi declaraţi la Finanţele Publice.
# GPP Pui de Lei
# GPP Floare de Colţ
# GPP Dumbrava Minunată
# GPP Castelul Fermecat
# GPP Micul Prinţ
# Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Argeş.
Dacă observaţi, cele două firme, pe lîngă alţi asociaţi, au un nume comun, domnul Manolescu Radu Constantin, care mai are şi alt gen de afaceri (construcţii şi amenajări) cu gră­­diniţele şi scolile locale.

3. SC Adacor Construct Serv SRL, asociaţi Toteanu Valerica (administrator), Baibarac Rita Florentina, Manolescu Radu Constantin. Numărul de salariaţi, conform ultimei declaraţii depuse la Finante este 3. 
Unităţile cărora această societate comercială le-a prestat servicii de hidroizolare şi reparatii generale sînt:
# GPP Albă ca Zăpada
# GPP Dumbrava Minunată
# Şcoala Nr. 20 Tudor Vladimirescu
# Clubul Sportiv Municipal Piteşti.

Societatea de construcţii care are numai trei angajaţi a realizat lucrări de hidroizolare pentru o suprafaţă de 1.116,16 mp în vara anului 2015 la grădiniţa Albă ca Zăpada în valoare de 157.177,65 lei + TVA. Un an mai tirziu, la aceeasi gradinita lucrari de reparatii generale in valoare de 66.662,00 lei + TVA.  Cîteva reparatii generale au fost efectuate vara aceasta si la GPP Dumbrava Minunata, in valoare de 35.416,66 lei + TVA.  
Din toată această afacere, cel mai interesant este diferenţa uriaşă de preţ între cumpărare şi desfacere.

Dle inspector şef, noi nu avem nimic cu firmele, comerţul e liber, sînt baieţi deştepţi, ei s-au orientat la banii publici. Ce te faci cu directoarele, bugetare, care aleg preferenţial să cheltuiască iresponsabil banii părinţilor, oameni care trudesc ca sa îşi ţină copilul în grădiniţă de stat, sub conducerea dumneavoastră, unii dintre ei fiind restanţieri la plata hranei copiilor.

Directorii se motivează cu hotărîrile din Consiliul de Administraţie

Am mers, la începutul lunii decmbrie, prima dată la Grădiniţa cu Program Prelungit Castelul Fermecat din Piteşti şi am discutat cu directorul unităţii, Leontina Dănuţ. Am început discuţia pe tema modului de alegere a furnizorului. Directorul ne-a explicat: „Se aleg în Consiliul de Administraţie (CA). Depunerea ofertelor în cadrul CA. Acolo studiem preţurile şi noi achiziţionăm alimentele, în funcţie de ofertele primite la unitate. Licitaţiile se declanşează doar dacă se depăşeşte plafonul de 100 de mii de euro. Dacă nu, prin încredinţare directă, prin hotărîrea CA, format din 7 membri la nivelul unităţii noastre - reprezentanţi ai părinţilor, CL, Primăria şi 3 cadre didactice, printre care şi eu - preşedintele CA. Avem mai mulţi furnizori pe alimente, 5: Rocada, Maraco Company, Standard Mondo Pan, Radic Star şi mai avem Andra ... (n.r. - nu se înţelege prea bine denumirea) şi cu Fîntîna Bunicului. Avem şi administrator, el face comenzile. Noi facem, de obicei, joia sau vinerea, comanda pentru săptămîna viitoare, dar furnizorii vin în fiecare zi să ne aducă marfă. Noi lucrăm cu carne refrigerată şi nu putem să aducem carnea... Carnea o aduc Rocada şi Radicul. Încredinţarea directă o facem pe tot anul, şi preţurile trebuie să fie exacte pe tot anul“.
Întrebată fiind cum se aleg furnizorii, în funcţie de ce criterii, directorul ne-a precizat: „Şi cel mai mic preţ, şi calitatea, pentru că lucrăm cu copii şi, zic eu, că trebuie să avem calitate. Avem 300 de copii înscrişi. Trebuie să ţinem cont, pentru că preţurile nu se schimbă, doar dacă vrem noi să fie mai mic, dar niciodată mai mare. Ei trebuie să-şi ia o marjă pentru tot anul, chiar dacă piaţa se prăbuşeşte, ei n-au voie să-l schimbe, doar noi, dacă le facem mai mici“. Totodată, directorul a mai explicat că „au mai fost furnizori care au plecat din grădiniţă şi cărora nu le-a convenit să ne aducă în fiecare zi marfă, nici calitatea pe care noi am vrut-o“. Avînd în vedere preţurile la unele produse, unele mari comparativ cu cele din market, am încheiat discuţia solicitînd o concluzie referitor la acest subiect: „La noi contează în primul rînd calitatea produselor. Cred că asta este părerea tuturor. Şi preţul de achiziţie este foarte important, însă consider că cel mai important pentru noi este calitatea. Nu au fost voturi împotrivă în CA“.

Aceste societăţi comerciale au autorizaţie de la DSVSA pentru transportul alimentelor. Fiecare are autorizată cîte o maşină cu care iau alimentele direct din magazine şi le distribuie beneficiarilor, respectiv grădiniţelor. Societăţile respective nu au depozite de alimente în judeţul nostru.

Preţul şi colaborarea avută

Am mers ulterior la Grădiniţa cu Program Prelungit Dumbrava Minunată Piteşti. Am mers să discutăm despre modul de achiziţie a alimentelor şi preţurile acestora. De la începutul discuţiei ni s-a precizat că s-a aflat despre ancheta noastră şi implicit se ştie de ce am venit să discutăm. E bine de spus că la discuţie au participat directorul unităţii, Daniela Epure, şi administratorul, Magdalena Tulea. În aceste condiţii am intrat direct în subiect: Cum se aleg firmele? Răspunsul directorului a fost acesta: „În Consiliul de Administraţie, ei prezintă ofertele, noi în CA avem doi părinţi, pentru că pînă la urmă sînt fondurile părinţilor. Ei analizează ofertele şi stabilim în CA în baza procesului - verbal cine…“.

Î. - Cum se alege, în funcţie de ce criterii?

R. - În funcţie de preţ şi de colaborarea pe care am avut-o. Dacă sîntem mulţumiţi că au adus produse de calitate, şi să ştiţi că aici chiar numai produse de calitate luăm, şi au adus la timp, pentru că la noi, la grădinţe, se aduce în funcţie de numărul de copii. Cîteodată mai fluctuează numărul de copii şi ne mai trebuie 10 produse, astfel încît dăm telefon şi vine şi le aduce să completăm. Avem 175 înscrişi şi frecvenţa este cam la 120“.
Pentru că la mai multe grădiniţe am întîlnit cam aceleaşi firme care livrează produsele, am întrebat dacă alte firme nu depun oferte. Administratorul grădiniţei ne-a precizat: „La pîine, două firme au depus şi am rămas cu una datorită preţului şi a bunei colaborări“. În completare directorul a precizat: „Noi ne luăm o marjă şi dacă eşti nemulţumit de un anumit furnizor, pe parcursul anului, trebuie să ai şi pe altcineva. Noi, anul trecut, am avut furnizor pe lactate, dar domnul de anul trecut a venit tîrziu şi a adus oferta după ce terminasem CA“.
Am ajuns şi la preţuri şi am întrebat şi noi: De ce luaţi lămîile la 8,26 lei? Administratorul ne-a spus: „Pentru că au fost, în septembrie - octombrie, 14 lei în supermarket. Acum le avem la 7 lei lămîile. Preţul, îl stabilim, îl scad în funcţie de piaţă. Dacă văd că la piaţă s-au ieftinit, eu nu le dau...“. În completare directorul spune: „Semnăm un contract în care este specificat la preţul pieţei“. Cu toate astea, diferenţe între preţul de achiziţionare de la distribuitor ajungea şi la 3 lei, astfel că a venit următoarea întrebare: Deci sînteţi de acord să daţi 3 lei în plus la lămîi la kilogram? Directorul ne-a răspuns: „Păi eu sînt de acord? Părinţii sînt de acord, că nu sînt banii noştri“.

Î. - Dar dumneavoastră antamaţi afacerea asta?

R. (Director) - Nu fac eu afaceri, domne!

Î. - În Consiliul de Administraţie!

R. (Director) - În CA sînt doi părinţi care au verificat preţurile şi au fost de acord. Este şi calitatea mărfii.

Cum la două societăţi cu care colaborează unitatea figurează un asociat comun, le-am întrebat dacă ştiu acest lucru. Directorul a precizat: „Ne spuneţi dumneavoastră. Cu ce ne deranjează că ei sînt asociaţi din moment ce ei îşi fac treaba şi unitatea e mulţumită şi aduc produse de calitate şi nu ne aduc stricăciuni. Înainte, cu cine am lucrat, ne aducea toţi cartofii stricaţi, pătrunjelul veşted, de a trebuit să ne certăm un an întreg cu el“. A intervenit şi adminstratorul unităţii: „De ce nu spuneţi că la ora actuală cartofii îi iau la 1,8 lei, şi pe piaţă sînt la 2 lei? Sînt variaţii. Nu pot nici eu urmări zi de zi piaţa, dar cînd aflu, le spun directoarei că le tai din preţ“.

Î. - Dar le mai lăsaţi 3 lei.

R. (Director) - Dar staţi un pic, la cartofi pierde şi cîştigă în partea cealaltă. Să echilibrăm totuşi. Apoi renunţăm şi nu o să ne mai aducă nimeni.
Întrebate de ce nu lucrează direct cu producătorii, cele două doamne au precizat că au încercat să discute, însă aceştia nu vor. Cu 9 lei pe zi, copiii mănîncă dimineaţa, gustarea de la 10, la prînz, ciorbă şi felul doi, şi la patru. În ce priveşte modul de achiziţii, directorul unităţii a spus: „Avem atîtea controale, vine auditul... Faptul că luăm prin SEAP, nu avem nimic de ascuns!“. Am întrebat în final şi dacă a făcut reabilitarea grădiniţei şi cu cine. Administratorul a discutat cu contabila care ne-a spus că: „Reabilitarea cu acoperişul cu General Pres şi proiectarea a fost altceva“.

Alăturat vă prezen­tăm exemple de pro­duse şi preţurile lor de achi­ziţie în comparaţie cu pre­­ţul pieţei, în oricare dintre supermar­­ke­tu­rile aflate în ime­­diata apropiere a gradi­niţelor men­­ţi­o­nate.

Lămîile se cumpără cu 18 lei/kg

Preţul la acelaşi produs, livrat în ultima lună de Rocada, diferă de la grădiniţă la gradiniţă:

LĂMÎI

# GPP Castelul Magic plăteşte 18 lei
# GPP Armonia - 10 lei
# GPP Micul Prinţ - 12 lei
# GPP Castelul Fermecat - 18 lei
# GPP Primii Paşi - 8.49 lei
# GPP Dumbrava Minunată - 9 lei
# GPP Luminişul Pădurii - 18 lei

 OUĂ

# GPP Castelul Magic plăteşte 0.54
# GPP Micul Prinţ - 0.54
# GPP Castelul Fermecat - 0.60
# GPP Dumbrava Minunată - 0.54
# GPP Luminişul Pădurii - 0.54

BANANE

# GPP Castelul Magic plăteşte 6.70 lei
# GPP Armonia - 6 lei
# GPP Micul Prinţ - 6 lei
# GPP Castelul Fermecat - 6.70 lei
# GPP Primii Paşi - 6.70 lei
# GPP Dumbrava Minunată - 6 lei
# GPP Luminişul Pădurii - 6.70 lei

    ŞI LISTA CONTINUĂ…


Vizualizari: 4026

Comentarii (16)
22-09-2017 09:59
 
DE CE NU SE COLABOREAZA DIRECT CU HIPERMARKETURILE?  
PRETUL AR FI MUUULT MAI MIC.... 
DAR DE... CINE SA-SI MAI UMPLE BUZUNARELE??
Vizitator
 
MIHAIL
10-01-2017 08:28
 
Nu cred ca este corect sa denigrati directorii de gradinite si sa veniti cu afirmatii mncinoase! Alimentatia din gradinite este de foarte buna calitate!Produsele sunt proaspete si aduse zilnic! Supermarketurile nu aduc produsele la gradinite, iar gradinitele nu dispun de masini pentru aprovizionare!
Vizitator
 
parinte
09-01-2017 20:04
 
In legătura cu articolul de mai sus una din doamnele enumerate Baibarac Rita Florentina este soția polițistului Baibarac Doru de la Serviciul Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Arges de aceea se poate noi.... :)
Vizitator
 
Stoica Virgil
09-01-2017 20:02
 
In legătura cu articolul de mai sus una din doamnele enumerate Baibarac Rita Florentina este soția polițistului Baibarac Doru de la Serviciul Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Arges de aceea se poate noi....
Vizitator
 
Stoica Virgil
09-01-2017 19:19
 
Pai normal Baibarac Rita Florentina este soția unui polițist de la Serviciul Investgarea Fraudelor ei au ce le trebuie peste tot oamenii de rând așteaptă .Verificati va rog sa vedeți ca soțul este politist
Vizitator
 
Ștefan Dan
09-01-2017 18:24
 
Acum ca v-au dat in gat, asteptam masuri. 
Oare au bunul simt sa demita, sa impuna decenta si corectitudine? 
 
Cum se aleg hotii di Consiliul de Administratie? Sunt toti pe mana. 
 
Mi-ar fi rusine sa mai apar la munca daca as fi vreuna dintre directoarele gradinitelor din material.
Vizitator
 
asteptam masuri
09-01-2017 14:28
 
Copilul meu este la o gradinita particulara. Este exclusa o asemenea practica acolo. Sunt dimineti in care ma intalnesc cu patronii gradinitei la supermarket, sau ii vad venind ei insisi cu cumparaturi proaspete pentru masa copiilor. Sa fim seriosi, practica descrisa in articol este specifica unitatilor de stat. Aceeasi la gradinite ca si la scoli, spitale, primarii, etc. Gasesti aceiasi furnizori dubiosi, aceleasi preturi umflate, aceleasi practici de a deturna banii. Chiar ne facem ca nu vedem, ca nu intelegem??
Vizitator
 
Mama de copil la gradinita
09-01-2017 13:02
 
D-lor jurnalisti, dar la Campulung de ce nu veniti??? Va spun ca a-ti face lumina si aici asupra auxiliarelor care sunt bagate pe 'gat'parintilor chiar de doamna inspector de la Piesti care are editura ,bine inteles indirect ,de alimentele achizitionate celor din articolul dvs.Va rugam ,veniti si la Campulung! Cu stima.
Vizitator
 
Nicolae Marina
09-01-2017 12:14
 
Ambele directoare recunosc ca daca pretul e prea mare, pot decide achizitionarea de la alti furnizori. Si totusi de ce nu o fac? Cum adica lamaile la 18 lei?  
Si, daca am inteles bine, in Consiliul de Administratie sunt si angajati ai primariei. Ar trebui sa dea explicatii in egala masura. 
Toti membrii CA. In frunte cu conducerea gradinitei. 
Noi ne-am saturat de aceste afaceri.  
Scoala gratis nu e gratis, spitalul nu e pentru cei care nu dau spaga, gradinitele sunt surse de imbogatire pentru cei care decid de unde cumpara si cat platesc pe mancarea micutilor nostri. 
 
Oare nu le este teama? Presa e cu ochii pe toate institutiile publice, de unde se fura fara rusine. Cand se vor opri? 
 
Unde sa ne ducem copiii?  
 
Sa va fie rusine.
Vizitator
 
Florentina
09-01-2017 11:54
 
romania hotilor.... :( :(
Vizitator
 
ilie
09-01-2017 11:17
 
Baietelul nostru merge la una dintre gradinitele care apare in articol. Habar nu am avut pe ce se duc banii pentru hrana. 
Lucrurile nu sunt transparente deloc, cu atat mai mult cu cat noi, parintii credem ca "asa e legea". 
Si totusi nu e asa, legea spune ca  
"... daca se constată că preţul postat de operatorii economici pentru obiectul achiziţiei este mai mare decât preţul pieţei, atunci autoritatea contractantă poate realiza achiziţia de la orice operator economic, elaborând în acest sens o notă justificativă" CITAT DIN LEGE 
 
Si de ce unele gradinite platesc preturi mult mai mici pentru acelasi produs?  
 
pt dl Sorin: noi nu am cumparat niciodata lamai la 18 lei din magazinele din Pitesti, ce comision mai e si asta?
Vizitator
 
prea scump
09-01-2017 11:06
 
De ceva vreme ne intrebam cat din banii pe care ii platim noi pentru cei doi copii care merg la gradi, sunt cheltuiti pentru mancare si de unde se aprovizioneaza.  
Nu suntem de acord sa se cumpere la suprapret, oare doamnele din articol carora nu le pasa de banii nostri cumpara lamaile pentu acasa tot cu 18 lei? laptele il iau asa scump sau cauta ceva ieftin si bun? 
Asa ar trebui sa se gospodareasca si cand conduc o gradinita. 
De ce le permitem? Ar trebui sa ne strangem toti parintii si sa le cerem socoteala.
Vizitator
 
un parinte
09-01-2017 09:17
 
E un intreg lant de smecherii in aceste gradinite. Directoarele, educatoarele toate stiu de aceste smecherii si ilegalitati si fac front comun. Solicitam controale de la autoritati.
Vizitator
 
Mircea Iordache
09-01-2017 08:27
 
Acum, depinde de momentul in care au fost cumparate lamaile caci au fost perioada in care chiar atat au costat in supermarchet. Si daca tot si-au tras firme furnizoare doar nu credeati ca alea fac voluntariat.E evident ca isi luat un comision care se regaseste in preturi .
Vizitator
 
sorin
09-01-2017 04:14
 
Așa e făcută legea. Descriere pe scurt: licitație la inceputul anului, selectarea furnizorului după criteriul prețul cel mai mic (al firmelor care participa la licitatie, nu al preturilor de pe piata) aprovizionare pe durata întregului an la preturile stabilite în contracte. Preturile sunt mai mari fiindcă contractul e pe tot anul. Dacă un kg de ceapa e în contract la 2,5 lei și prețul pe piața ajunge la 5 lei in cursul anului furnizorul trebuie sa aprovizioneze cu 2,5 lei ca în contract. Sunt riscuri și pentru furnizor. El poate pierde sau castiga din fluctuatia preturilor de.a lungul anului. Legea e veche. Sa speram ca noii guvernanți o vor modifica si o vor face mai realista. Dacă iei 5 oferte din piată acum la o aprovizionare de 3000 lei pe contract faci o economie de 1000 lei. Dar trebuie sa ai administrator deștept sa alerge din timp ca sa aibă timp sa parcurgă toată procedura legala. Și dacă găsești produse și preturi bune la supermarket Îți trebuie contract de intermediere a plății sa card de plata. Succes.
Vizitator
 
Unul


 
< Precedent   Următor >

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

 

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curieruluicăutare personalizată

Horoscop zilnic

Google Analytics

Sfinții zilei

Zi record

Luni, 7.05.2018

--- 3.901 vizitatori unici ---


 
 
 
 

Mersul trenurilor

Flag Counterembedgooglemap.net