Curierul Zilei - Secretele erau promisiuni şi strategii
PRIMA PAGINA arrow Politic arrow Secretele erau promisiuni şi strategii
 Publicitate pdf
Secretele erau promisiuni şi strategii
(0 voturi)
Saturday, 18 February 2017

Reconstituirea vizitei lui S. Shhaideh

Secretele erau promisiuni şi strategii

 

 Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh şi şefa ministerului-mamut al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (M.D.R.A.P.F.E.) a făcut ieri prima sa vizită de lucru, tocmai la Piteşti, însoţită de secretarii de stat Sirma Caraman şi Adrian Ionuţ Gîdea. Vizita a fost organizată de Consiliul Judeţean, în Sala Mare a Consiliului, unde au fost chemaţi să participe conducerea Prefecturii, consilierii judeţeni, primarii din judeţ, parlamentarii de Argeş, „Comitetul Consultativ de Excelenţă“, constituit de Dan Manu, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului universitar. Într-un cuvînt, mai toată lumea.

A lipsit doar presa, care a fost lăsat în sală doar cîteva secunde, pentru puţine poze - apoi a fost invitată afară, ca de la o şedinţă cu informaţii secrete. Ulterior, a trebuit să aflăm de la preşedintele CJ, Dan Manu, că „a fost o discuţie constructivă şi cu primarii, cu societatea civilă, cu comiterul de excelenţă consultativ, cu toţi parlamentarii şi cu toţi primarii“. Presa neavînd loc printre aceste foruri, a trebuit să întrebăm întîi reprezentanţi ai opoziţiei despre ce s-a discutat înăuntru.
„A fost bine, CJ a dat dovadă de transparenţă invitîndu-ne şi pe noi, şi singurul lucru în neregulă a fost lipsa presei. D-na Shhaideh a răspuns bine, tehnic şi punctual, şi există un superoptimism legat de proiectele mari, dar, atîta timp cît nu vedem responsabili de proiect şi termene intermediare, există şanse ca lucrurile să nu se întîmple“ - ne-a relatat deputatul USR Ionuţ Moşteanu.

Deputatul PNL Dănuţ Bica

ne-a spus la rîndul său: „Întîlnirea a fost utilă, dar aş vrea să văd şi finalizarea temelor ridicate. Am mai participat la întîlniri unde s-a discutat mult şi nu s-a rezolvat mare lucru. Doamna pare a fi în temă, dar problema e bugetul propus de guvern. Temele ridicate în Argeş puteau să facă parte din el. Am făcut eu însumi amendamente, dar dînsa mi-a răspuns că trebuie solidaritate şi trebuie ajutate şi zonele mai puţin dezvoltate“. Adrian Miuţescu, consilier judeţean PNL, ne-a răspuns la fel: „Întîlnirea a fost în regulă, dar sîntem curioşi  ce va rezulta din ea, dacă se va concretiza prin finanţări efective, fiindcă, aşa, de vorbit, vorbim frumos“.

Ce s-a vorbit

La conferinţa de presă de du­pă întîlnire, majoritatea întrebărilor ziariştilor au trebuit să fie în le­gătură cu „ce s-a discutat“ înă­untru. Acest lucru a trebuit să fie prezentat de însăşi dna Shhaideh. „S-a prezentat o strategie de dezvoltare a judeţului Argeş - cred că dl preşedinte v-a pus la dispoziţie strategia“. „Nu ni s-a pus“, a aflat, jenată, dna vicepremier. „Da, nu am pus-o la dispoziţie, pentru că joi va fi dezbaterea în plenul CJ şi va fi supusă spre aprobare“ - a explicat Dan Manu.
De altfel, viceprim-ministra a fost întrebată dacă i se pare normal că presa nu a avut acces la şedinţă. „Condiţiile de organizare le stabileşte gazda“, a răspuns Shhaideh, care a încercat să îl scuze pe Manu: „Nu ştiu, dacă în timpul lucrărilor aveaţi şi dvs. întrebări, mai reuşeam să răspundem la primari.“
A continuat deci să răspundă personal, despre „care au fost problemele ridicate de primari“. Astfel, „primele subiecte s-au referit la asigurarea finanţării infrastructurii locale“. Aici, vi­cepremierul a făcut o promisiune: „Pînă în 2020, toate comunele din judeţul Argeş vor avea asigurată alimentarea cu apă şi canalizare.“ De asemenea, a spus că aşteaptă de la primari, în termen de 30 de zile de la promulgarea bugetului, „propunerile dînşilor, solicitările de finanţare a obiectivelor de investiţii pe care dînşii le au în portofoliu“, urmînd ca „după ce primim toate solicitările“, să fie analizate şi să se încheie contractele de finanţare. A punctat ca un avantaj faptul că Ministerul Dezvoltării s-a unit cu Ministerul fondurilor europene, şi „în acest moment putem face o corelare exactă a investiţiilor“, şi, astfel, „nimeni nu se va retrage din master-planul de apă ca să vină să ia finanţare la Programul Naţional de Dezvoltare Locală.“
În fine, o a doua problemă ridicată de primari a fost: „îmbunătăţirea legislaţiei care guvernează administraţia publică locală“. Aici, dna vicepremier a cerut tuturor care se confrută cu probleme să citească noul Cod Administrativ (aflat în dezbatere publică) - şi să facă, dacă e cazul, propuneri de îmbunătăţire. Iar, dacă legislaţia e încă neclară, „să primim nişte memorii, adrese, solicitări corelate astfel încît să înţelegem că e vorba de o solicitare generală, care necesită o modificare legislativă“ - primarii fără experienţă trebuie însă deocamdată să primească asistenţa tehnică de la Consiliul Judeţean.

Argeşul, la pachet cu Dîmboviţa

După vizita în Argeş, dimineaţă, programul a inclus o altă vizită similară în Dîmboviţa, în aceeaşi zi, urmată de o vizită, astăzi, în Prahova - judeţ căruia i se dedică o zi întreagă. Am întrebat-o deci dacă vrea astfel să confirme o tradiţie guvernamentală mai veche de comasare a Argeşului cu alte judeţe, sub coordonarea Prahovei - care primeşte, tacit, instituţii regionale. Dna Shhaideh a răspuns că a venit întîi aici pentru că Dan Manu a fost primul care a invitat-o. „Iniţial am zis că poate e bine să ne întîlnim regional, dar e mai bine să ne întîlnim în fiecare judeţ“. Regionalizarea însă „se face doar prin revizuirea Constituţiei“, indiferent de ce se întîmplă cu instituţiile şi cu „modul de organizare a aparatului central“.

Spitalul Judeţean, cel mai interesant

Sevil Shhaideh a dat apoi asigurări că toate proiectele au şanse de finanţare dacă sînt bine argumentate şi, răspunzînd unui cîrcotaş, „la Teleorman nu se duc bani decît la fel ca la Argeş, adică pe proiecte“. Evident, a precizat că deocamdată nici un proiect argeşean nu are garantată finanţarea („nu pot să spun, pînă nu le văd depuse“), dar, din modul în care le-a trecut în revistă, unele se pare că o atrag mai mult decît altele.
# Despre proiectul Molivişu, nu părea să reţină mare lucru. Dan Manu a promis totuşi că „în toamna acestui an“ va fi „funcţională“ pîrtia.
# Shhaideh era însă la curent cu solicitarea privind „magistrala de alimentare cu apă potabilă a localităţilor de pe platforma Cotmeana“ şi cu obiective ale Consiliului Judeţean pe partea de drumuri: „modernizarea DJ 703 B Costeşti-Şerbăneşti; a DJ 703 Morăreşti-Uda; a DJ 702 A Ciupa-Răteşti; a DJ 703 Şerbăneşti-Siliştea; podul peste DJ 741 Piteşti-Valea Mare-Făgetu-Mioveni, la Ştefăneşti; podul peste DJ 738 Jugur-Drăghici-Mihăeşti la Mihăeşti. # A numit „cel mai important“ proiect şi a anunţat că îi va da „o atenţie specială“, „Consolidarea şi reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti“ şi „Spitalul de la Mioveni“, care va fi „analizat cu maximă atenţie“. #  Despre centura Piteştiului, a promis că va vedea dacă este deja la Ministerul Transporturilor, altfel, va putea fi finanţată prin autorităţile locale. # Cît despre „Transfăgărăşan şi autostradă“, am aflat doar că o să „aibă o discuţie în acest sens cu Ministerul Transporturilor“.

Călin Popescu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 11269

Comentarii (1)
Scris de Spiroiu in 27-02-2017 00:36 - Vizitator
 
 
Dragi tineri , raul care ni s-a produs pe 11 decembrie prin lipsa voastra la vot se va putea indrepta .Scufita rosie ( era sa zic ciuma) asta e obisnuita sa minta , sa ascunda si sa "munceasca NOAPTEA ca HOTII ! Ramaneti treji dragi tineri pt. a nu vi se fura viitorul ...
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info