Curierul Zilei - Povestea unui sclav de la Berevoeşti
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow stiri fapt-divers arrow Povestea unui sclav de la Berevoeşti

*** „S-o luaţi pe Kovesi acasă!“      *** Ludovic Orban a fost la Vila Florica     *** Se pot depune cereri de rebranşare la căldură     *** Spînzurat văzut prin binoclu     *** Agresorul a solicitat restituirea cauzei la Parchet      *** Individul care a furat, cercetat sub control judiciar     *** Accident la Bascov, din neatenţie!     *** Pirandele s-au luat la bătaie!     *** Judecătorii pot primi pedepse cît ale criminalilor     *** Japonezii fabrică 4 milioane de motoare      *** Şcolarizare pentru Dacia la 2 licee din Argeş      *** Fotbaliştii au jucat cu elevii!     *** CS Mioveni joacă cu Hermannstadt, la Cisnădie     *** Campioană la handbal feminin!     *** Cele mai titrate echipe, prezente la CM     *** Ştiri la zi de la CM    

 
Povestea unui sclav de la Berevoeşti Imprimare E-mail
(5 voturi)
miercuri, 12 iulie 2017

Unde te duce viaţa...

Povestea unui sclav de la Berevoeşti

 

A trăit clipe de coşmar! La simpla povestire a atrocităţilor la care a fost supus, ţi se face pielea de găină. Pe trupul lui se văd urmele adînci ale bătăilor pe care le-a suportat. Acestea stau dovadă a faptului că nu fabulează. Tremură din tot corpul, articulează cu greu cuvinte, însă este co­erent. Îşi ţine mîinile căzute pe lîngă corp, este foarte slab şi abia poate să meargă. Unul dintre degete îi este strîmb, din cauza unei fracturi pentru care nu a primit îngrijiri medicale. Poveştile lui din vremea sclaviei sînt cutremură­toare. Clipele trăite în timpul prizonieratului său au fost relatate şi în sala de judecată, acolo unde a dat ochii cu călăii lui. Constantin Florian Bratu, de 37 de ani, din comuna Lunca Corbului, este unul dintre sclavii stăpînilor din Berevoeşti. 

 


„Am fost un om normal. Am lucrat ca taximetrist 7 ani. Am ajuns acolo, la Berevoeşti. M-au nenorocit! M-au făcut din om, neom! Nu mai sînt bun de nimic! Abia mă mai ţin pe picioare! Din cauza bătăilor! M-au bătut toţi: el, părinţii lui, copiii şi nepoţii lui! Şi ţigănuşii ăia mici mă băteau cu biciul“, aşa îşi începe povestea cutremurătoare Constantin Florian Bratu, de 37 de ani. Bărbatul, victimă a stăpînilor de sclavi de la Berevoeşti, povesteşte coşmarul prin care a trecut şi care i-a transformat întreaga viaţă. Dintr-un om sănătos şi muncitor, a ajuns ca vai de el, beneficiar de ajutor de handicap, trăind din mila semenilor. Este foarte slab, tremură din tot corpul şi nu îşi poate controla mersul. Are un frate, Ion Cristian Bratu, de 27 ani, care, la rîndul lui, a fost victimă a proprietarilor de sclavi de la Berevoeşti. Potrivit spuselor lui, a fost exploatat şi bătut vreme îndelungată de Aurel Onică şi Viorel Grancea, Ionuţ Cătălin Grancea şi Silvia Grancea. De altfel, numele asupritorilor lui sînt menţionate şi pe site-ul Tribunalului Argeş la dosarul de trafic de persoane în care cei enumeraţi au fost trimişi în judecată, fiind condamnaţi în primă instanţă.  

Muncă pe viaţă pentru maşina lovită

„Lucram la o spălătorie din Bascov în urmă cu vreo doi ani. A venit un fost coleg de taxi şi mi-a spus că cei de la Berevoeşti caută şofer. Au venit Aurel (n.r. - Aurel Onică) şi cumnatul lui, Gheorghe. M-au pus să fac curse de transport lemne, cu un Iveco. Aurel se urca beat şi pleca cu maşina. Nu avea permis. În prima zi, a intrat cu maşina într-un stîlp din beton. Cînd a lovit maşina, pe mine m-a aruncat pe geam şi mi-am spart nasul. Mi-a pus cuţitul la gît şi a zis: Hai acasă! şi am fugit de acolo, pînă să vină Poliţia. Cînd a ajuns acasă, de frica lu’ tac-su, a minţit că am condus eu. Nu eram eu la volan, el fusese. Toţi m-au bătut, şi tac-su, şi mă-sa, şi el, toată familia. Mi-au zis că, pentru maşina lovită, o să muncesc toată viaţa la ei“, povestea Constantin Florian Bratu.  

I-au făcut şi fratele sclav

Zilnic, era pus la muncă. „Mă duceam cu el (n.r. - Aurel Onică) la lemne, la pădure. Mă ajutau ăia (n.r. - alţi sclavi)  să încarc. De mîncare, nu prea îmi dădeau. Din cauza asta, acum, am probleme şi cu stomacul. Pîine, dacă îmi mai dădeau, cîteodată nici pe aia! Îmi ziceau: Azi n-ai muncit, nu mănînci! Dormeam în grajdul cailor. Nu munceam doar la pădure. Mai făceam şi curat la cai, dădeam cu mătura prin curte, strîngeam fîn, ce treabă era de făcut. Mă băteau pînă leşinam! M-au legat! Îmi dădeau drumul doar cînd mă duceam la muncă şi apoi mă legau iar“, descria Bratu momentele trăite. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că îl exploatează pe Florian, stăpînii de sclavi l-au dus la Berevoeşti şi pe fratele său mai mic.
„S-au dus şi l-au luat de acasă, de la Lunca Corbului. L-au minţit că eu sînt sănătos şi o duc bine la ei. I-au zis să vină să muncească cu mine, să fim amîndoi. Pe el l-au dus la Grancea Petre“, a adăugat bărbatul, vizibil traumatizat.

Tîrît şi legat pe cal prin comună

A avut o încercare de a fugi. A fost singura! Coşmarul pe care l-a îndurat cînd a fost prins l-a înspăimîntat atît de tare, încît nici prin minte nu i-a mai trecut vreodată să o facă. „Am fugit într-o noapte. Am mers pe jos mai mulţi kilometri. Se făcuse ziuă cînd m-au prins. Au venit cu calul după mine. M-au legat cu o curea de-o mînă şi de cal. Apoi, au dat bice calului. Cînd a luat-o la goană, pe mine m-a trîntit la pămînt şi m-a tîrît aşa, prin comună. Apoi, m-a dezlegat şi m-au dus acasă, unde m-au bătut iar toţi. Eu eram la pămînt, şi ei dădeau cu pumnii şi cu picioarele. Atunci mi-au rupt patru coaste. Nu m-au dus la spital. Niciodată nu m-au dus la spital, cît am stat la ei. Nici după accident, nici după bătăi, nici după ce m-a tîrît calul. După ce s-a terminat, am fost la spital, şi acolo mi-a spus că am coastele fracturate demult“, a adăugat Constantin Florian Bratu.

„Nici la veceu nu mă lăsau singur“

Cel mai umilitor moment era atunci cînd trebuia să se ducă la veceu. „Nici la veceu nu mă lăsau singur. Cînd aveam nevoie, le spuneam şi mă duceam cu cîte cineva: ori cu unul din ei (n.r. - Aurel, soţia, fiul său, nepotul lui), ori cu copiii. Şi ţiganii ăia mici erau la fel de răi. Şi ei mă băteau cu biciul. Odată, nepotul lui a vrut să mă violeze. Eu eram legat şi nu puteam să fug. Am scăpat, că a venit tac-su“, a mai spus victima stăpînilor de sclavi. Bărbatul s-a întors acasă cu fratele lui. Deşi, imediat după ce s-au descoperit faptele „stăpînilor“, autorităţile au anunţat că le oferă protecţie şi ajutor victimelor, în prezent, Constantin Florian Bratu se descurcă aşa cum poate. Fiind grav bolnav, primeşte o pensie de handicap. A fost audiat în dosarul de trafic de persoane şi a dat ochii cu cei care l-au asuprit. „M-au luat jandarmii şi am fost la proces. Am spus ce mi-au făcut. Au zis că mint, că nu mi-au făcut nimic. Eu din cauza lor am ajuns aşa. Am fost normal. Munceam, mergeam bine şi eram în putere. Acum, nu mai sînt bun de nimic!“, a încheiat bărbatul povestirea.   

Greu de integrat într-un centru

Despre cazul fraţilor Bratu, primarul comunei Lunca Corbului nu este străin. Contactat telefonic, Gheorghe Drăgan ne-a explicat: „ I-am sprijinit cu tot ce am putut. Unul dintre ei e bolnav, dar celălalt nu are nimic. Pe cel bolnav, eu am luptat să îl ducem la un centru, unde să fie îngrijit. Am zis că dăm acolo pensia lui, şi mai pune primăria diferenţa, dar e greu, că nu vrea. Ştiu că, imediat după ce a scăpat, atunci, a fost integrat într-un centru de o organizaţie neguvernamentală, însă a fugit. Ar trebui dus undeva, unde să fie asigurată pază, ca să nu mai fugă. Nu ştiu ce soluţie o să găsim, pentru că nici ei nu vor să colaboreze. În urmă cu trei zile, le-am făcut curat în casă cu cei care primesc ajutor pentru venintul minim garantat. Nu vă imaginaţi ce am scos de acolo! Le dau vecinii de mîncare de milă, îi mai ajută biserica. Nu se încadrează la ajutor social, din cauză că au pensie de handicap“.

Stăpînii, condamnaţi

Tribunalul Argeş a dat în luna martie sentinţa pentru inculpaţii care l-au avut ca sclav pe Constantin Florian Bratu. Aurel Onică, cu antecedente penale, a primit 5 ani şi 4 luni de închisoare. Viorel Grancea are o condamnare de 4 ani şi 4 luni, la fel şi Ionuţ Cătălin Grancea, cel mai tînăr dintre stăpînii de sclavi, avînd doar 18 ani cînd a fost arestat, iar Silvia Grancea ar trebui să execute o pedeapsă de 3 ani închisoare. Instanţa a decis ca inculpaţii să-i plătească daune de 15.000 de lei lui Constantin Florian Bratu. Sentinţa nu este definitivă, fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Piteşti. 
M.Sandu  Foto: C.Tudor


Vizualizari: 3247

Comentarii (3)
13-07-2017 07:23
 
Glontul pentru astia, si pentru toti retarzii din comuna aia de handicapati mintal care au stiut ce se intampla si au tacut ar trebui pusi sa achite daune pe toata perioada vietii celor care au avut suferit.Justitia in romania nu face dreptate ca legile le fac penalii
Vizitator
 
UNUL
13-07-2017 07:25
 
Halal justitie!Halal legi,halal organe judiciare, halal primar, asistenta sociala, specimene umane care au stiut si nu au facut nimic.Imaginile au facut inconjurul planetei si ei iau 5 ani si 15000daune unei persoane nenorocite pe viata.Si cate persoane au mai nenorocit specimenele astea si ei nu patesc nimic.
Vizitator
 
xy
12-07-2017 14:03
 
5 ani de inchisoare???? Specimenele alea ar trebui sa stea la inchisoare zeci de ani si pe viata folositi la munca in folosul comunitatii!!!
Vizitator
 
Rasist

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

 


  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

„S-o luaţi pe Kovesi acasă!“
Kovesi a bagat la bulau o gramada de hoti numai ca acum judecatorii au prins frica PARTIDULUI asa ca am revenit la vremu...
25/05/18 11:15 Mai mult...

Judecătorii pot primi pedepse cît ale criminalilor
Ca intotdeauna, judecatorii corupti apar in public sa vorbeasca despre lupta anticoruptie. Urmeaza dezvaluiri despre ma...
25/05/18 10:59 Mai mult...

Judecătorii pot primi pedepse cît ale criminalilor
Judecatorii argeseni, unelte de incredere ale DNA. Nu ies din vorba binomului si sunt rasplatiti cum se cuvine(avansari,...
25/05/18 09:39 Mai mult...

„S-o luaţi pe Kovesi acasă!“
AR TREBUI AMENDA CAT PENSIA PE CARE O INCASEAZA PT TURBULENTUL ASTA
25/05/18 09:30 Mai mult...

Japonezii fabrică 4 milioane de motoare
Romanii fabrica 4 mil.de motoare pentru patron japonez.Patronul este japonezul si atat.
25/05/18 08:44 Mai mult...

căutare personalizată

Horoscop zilnic

Google Analytics

Sfinții zilei

Zi record

Luni, 7.05.2018

--- 3.901 vizitatori unici ---


 
 
 
 

Mersul trenurilor

Flag Counter