Curierul Zilei - Pescuitul novacului şi crapului oglindă
PRIMA PAGINA arrow Sport arrow Pescuitul novacului şi crapului oglindă

*** Nu scriu să dau socoteală, scriu fiindcă vă preţuiesc     *** Bonificaţii pentru achitarea obligaţiilor fiscale     *** PASTILA de UMOR      *** Şoferul acuză că a fost bătut de poliţişti     *** Arsă de vie în casă     *** A patra condamnare în „Dosarul sclaviei“    *** Liga Campionilor, Etapa 6     *** Echipe de la locul 6 în jos!     *** România, în grupă cu Danemarca şi Ucraina    *** Luptă în 3 pentru locul 2     *** Glinţă, locul 8 la Campionatul Mondial     *** Jahii Carson, noul conducător de joc!     *** Fleşeriu: „Am meritat victoria“     *** Nini: „Greşim prea uşor în unele momente”     *** CSM Târgu Mureş-BCM U FC Argeş se joacă în ianuarie!     *** Sfinţii zilei      *** MUSACA DE CARTOFI CU SOIA     *** Evenimente 12 decembrie de-a lungul vremii     *** Voie bună şi probleme de sănătate     *** Seară de jazz-pop cu Maria Coman      *** Expoziţia „Comori ale Naturii” la Muzeul Judeţean     *** Rezidenţii, mai uşor de distribuit în ţară     *** CJ se va implica mai mult în transportul judeţean     *** „Cel mai frumos copil din Argeş“!     *** Dridi va conduce Groupe Renault Romania     *** Primarul Ene va fi demis!    

 
Pescuitul novacului şi crapului oglindă Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Curierul zilei vă prezintă speciile de peşti

Pescuitul novacului şi crapului oglindă


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, dar şi reţete culinare pe bază de peşte. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul novacului şi crapului oglindă.     
                                                                                     

Pentru pescarii sportivi, novacul şi sîngerul nu prezintă interes mare, deoarece nu mănîncă momeala tradiţională, deci nu pot fi capturaţi prin procedee clasice. Însă mărimea lor îi tentează pe mulţi să facă orice pentru o luptă cu aceşti monştri. Chiar dacă au fost încercări de elaborare a unor reţete de momeli pentru aceste specii de peşti, capturile au fost cu totul întîmplătoare. Novacul poate atinge dimensiuni uluitoare, depăşind 65 de kilograme, pentru pescar fiind o veritabilă ispită. Se hrănesc în principiu cu organisme microscopice, cei rezultaţi din încrucişările celor două specii, mai fac însă rabat de la această regulă. Sîngerul se hrăneşte cu plancton de origine vegetală, iar novacul, cu plancton de origine animală. Cele două specii de crap originare din Asia s-au combinat, astfel că în bălţile noastre sînt de fapt hibrizi care se hrănesc atît cu fitoplancton, cît şi cu zooplancton. Ei filtrează apa şi reţin organismele microscopice.

Caracteristicile novacului

Novacul poate trăi şi 20 ani. Are corpul moderat alungit şi comprimat lateral, mai înalt decît la sînger. Este acoperit cu solzi cicloizi relativ mici. Capul mare şi gros este uşor ascuţit, lat şi aproape turtit dorsal. Mustăţile sînt absente. Gura mare este oblică, superioară şi fără dinţi. Dinţii faringieni sînt situaţi într-un singur rînd, cîte 4 de fiecare parte. Ei servesc la sfărîmarea, dar mai ales la măcinarea hranei. Ochii mici, distanţaţi şi deplasaţi mult în jos spre colţul gurii. Partea ventrală conţine o muchie (carenă) între înotătoarele ventrale şi anală, care continuă şi pe pedunculul caudal. Partea ventrală este mai rotunjită decît a sîngerului. Înotătoarele pectorale, ventrale şi pedunculul caudal sînt mai lungi decît la sînger. Branhiospinii nu fuzionează între ei şi nu sunt concrescuţi cu istmul. Tubul digestiv este de 3,17-5,0 ori mai mare decît lungimea corpului. Coloritul corpului este mult mai închis decît la sînger. Spatele este brun-cenuşiu sau cenuşiu-verzui. Laturile sînt sur-argintii, cu numeroase pete neregulate întunecate sau dungi transversale mari de culoare maronie şi puncte negre. Abdomenul este albicios-argintiu.
Îno­t­ătoarele ventrale şi anală sînt uşor gălbui, restul înotătoarelor sînt cenuşiu întunecate.

Ritm impresionant de creştere

Hrana o formează, în principal, zooplanctonul, la care se adaugă viermii, fitoplanctonul şi detritusul organic. Depune icrele în masa apei, în plin curent. În ţara de origine, China, se reproduce primăvara, în lunile aprilie-mai, în mediu reofil. În Europa se reproduce frecvent artificial, în luna iulie. Ritmul de creştere este foarte mare, la 2 ani pot să cîntărească 0,750-1,950 kg, iar în al treilea an 3-4 kg. Pescuitul novacului, ca si în cazul fitofagului/sîngerului, este aproape identic, dacă vorbim de sculele folosite, diferenţa o face nada si momelile folosite, unele de natură vegetală, altele de natură animală. Novacul este un peşte care este atras de norul de particule din apă, hrănirea lui realizîndu-se prin filtrarea tehnoplanctonului din apă prin branhiile acestuia, lucru care îl face greu de prins la momeli obişnuite. Practic, absoarbe şi acul din jurul nadei cînd pescuim la staţionar cu forfac.

Nădirea este esenţială

Stilul cel mai eficient este la match, cu plută de minimum 3-5 grame, cîrlig nr. 4, cu curbura cît mai largă şi buchet de viermi sau pufi ca momeală. Se fac 2 kg de ttx cu apă, pentru eficienţă maximă adaugi 2 mîini de iarbă tocată să înverzească nada. Pentru frecvenţă maximă, arunci o treime din cantitatea de nadă fleşcăită dintr-o dată, ca să faci un nor mare, după care întreţii cu bulgăraşi cît nuca, la distantă de 2,3 minute. Se aruncă montura tot atît de frecvent. După fiecare peşte, arunci 4-5 bulgăraşi de nadă tot cît nuca, şi bancul se regrupează. Se prind şi 10-12 peşti într-o oră, dar te vei plictisi după 2,3 ore de treabă asiduă. Se poate da la orice fel de popup, nada e importantă (trebuie să facă nor ). Novacul are o mare valoare economică. Carnea sa este foarte bună. Este comercializat în stare proaspătă, îngheţată sau afumată. Se găteşte printr-o multitudine de moduri, ciorbe, prăjit, la grătar, plachie, saramură, uscat peste iarnă.

Novac la grătar

După ce novacul este lăsat la vînt cîteva zile, se prepară un baiţ ce poate conţine următoarele ingrediente: sare, piper, boia (dulce/iute), cimbru, foi de dafin. Din toate aceste ingrediente se face o pastă care o omogenizăm cu vin sec alb. Punem peştele pe grătar şi îl lăsăm să se rumenească pe ambele părţi. Se serveşte cu mămăliguţă caldă şi mijdei de usturoi.

Crapu oglindă, un peşte puternic

Crapul oglindă (Cyprinus Carpio Specularis) se asemănă foarte mult cu Crapul Salontă (Crapul golaş). Face parte din familia Cyprinide, bineînteles se găseste din ce în ce mai puţin în apele din România, impactul braconajului şi al poluării sînt factorii decisivi care îi fac lipsită prezenţa pe multe ape de la noi. Este un peşte robust, puternic şi viclean, cu gura cărnoasă şi două perechi de mustăţi pe buza superioară, dintre care prima pereche are organe mici, urmate de două mustăţi mari, aşezate spre colţurile gurii. De regulă are spatele de la verzui închis, brun, pînă la cenuşiu, cu lateralele argintii sau gălbui. În bazinele piscicole cu înmulţire controlată culorile acestui peşte sînt mai albicioase, estompate faţă de nuanţele închise care le găsim la peştii din mediul natural/sălbatic. Este un peşte extrem de sensibil la factorii externi şi trebuie nădit îndelungat în acelaşi loc pentru a fi atras.

Nade şi momeli recomandate

Nada folosită, ca şi în cazul celor doi fraţi ai săi, crapul comun şi salonta, poate consta în grîu, porumb în lapte sau fiert, spărturi ale diverselor seminţe, cartofi fierţi sau rame de tot felul - albe (de pamînt), roşii de gunoi (bălegar), negre (de mîl). Sînt eficiente aromele şi aditivii cu anason, vanilie, rom, fructe (mixture cu adaosuri pe bază de căpşună şi dulci), precum şi laptele praf care atrage peştii prin norul eliberat în apă, acestea sînt mai puţin sau mai mult influenţate de apa pe care pescuim, sălbatică sau nu. Momelile vor avea acelasi conţinut ca şi nada. Sînt interzise mişcările vergii deoarece acest peşte are un simţ de conservare foarte ascuţit şi riscăm astfel să se ascundă. Medodele de pescuit ale acestui peşte se aseamănă în proporţii mari cu cele ale crapului comun sau ale salontei. La fel şi sculele de pescuit pentru aceştia.

Rase de crap de cultură:

- Rasa cu solzi incompleţi (rasa „Galitiană“) poate avea solzi de-a lungul liniei laterale şi pe marginile corpului. Se găsesc exemplare şi cu trei rînduri de solzi pe spate, un rînd pe linia mediană şi cîţiva de-a lungul marginii dorsale.
- Crapul Salontă are solzii dispuşi pe marginile corpului, lipsindu-i cei de pe linia laterală.
- Rasa golaşă (rasa „Aischgrund“) - degenerate prin consangvinizare, specie cunoscută şi sub denumirea Toplles, nu au solzi deloc.
- Crapul de Frăsinet are stabilitate biologică permanentă şi un ritm de creştere foarte mare. Se recunoaşte după „ghebul“ ce porneşte după linia capului şi înălţimea corpului ce depăşeşte 60% din lungime;
M.Duinea

Vizualizari: 1911

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net

Click view
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

Balint: „Nu avem cum să promovăm“
Pitestiul trebuie sa mai astepte putin ca sa promoveze pentru ca nu mai este mult pana la votari.
13/12/18 17:20 Mai mult...

Şoferul acuză că a fost bătut de poliţişti
Daca facea asta in SUA, nu trecea de primul filtru de politie pentru ca-l executau din prima. A pus in pericol vietile a...
13/12/18 15:49 Mai mult...

Nu scriu să dau socoteală, scriu fiindcă vă preţuiesc
Vai ... ce impresionant. Mi-au dat lacrimile de netarmurita emotie. Va rog ca dimineata sa beti fierbinte ceaiul sau c...
13/12/18 13:49 Mai mult...

Nu scriu să dau socoteală, scriu fiindcă vă preţuiesc
" Mă doare suferinţa lor şi i-aş ajuta dacă aş ştii cum să o fac. " - Corect : as sti !
13/12/18 13:04 Mai mult...

Primarul Ene va fi demis!
asta ar mai lipsi..o asociatie ene ca drumuri nu fac pe motic ca sunt alegrri la anul desi fonduri alocate sunt!!! du-te...
13/12/18 10:34 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Vineri, 23.11.2018

--- 4.141 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info