Curierul Zilei - Schimbarea orei ar putea fi interzisă de UE
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow social economic arrow Schimbarea orei ar putea fi interzisă de UE

*** Prea multă Manu-factură      *** 28 de şoferi lăsaţi pietoni      *** Şi-a omorît soţul şi a luat doar 7 ani      *** A ucis un copil ţinîndu-şi fiul în poală      *** Viteza l-a dus pe cîmp      *** Şi-a rănit mama, grav!     *** Bătăuşii de la Oratia, condamnaţi a treia oară      *** Se opreşte curentul la Negraşi      *** Proiecte de reabilitare a străzilor din Piteşti      *** Biserica Maica Domnului resfinţită      *** Surprize mari şi cîştiguri multe!      *** Sfinţii zilei      *** PUI LA CEAUN      *** Evenimente 21 ianuarie de-a lungul vremii      *** Deputatul Rădulescu vrea suspendarea      *** Eclipsă totală de Lună!      *** Ce mai fac colegele de serie ale CS Mioveni şi FC Argeş      *** 9 goluri la debutul lui Opriţa!      *** Vor promovarea în Liga Naţională      *** Echipa ideală a debutanţilor      *** Vrea FC Argeş pe podium      *** FC Argeş vrea şi echipă de tineret!      *** Zvenko Buljan şi-a reziliat contractul!      *** Porcişteanu participă la Winter Rally Covasna!      *** Andreea Panţuroiu, sportiva anului 2018!     

 
Schimbarea orei ar putea fi interzisă de UE Imprimare E-mail
(2 voturi)
luni, 12 martie 2018


Schimbarea orei ar putea fi interzisă de UE


În toate ţările UE a produs emoţie ştirea că, pe 8 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care a cerut Comisiei europene „să facă o evaluare precisă“ a sistemului orar - invitînd deci la o poziţie cu o tentă mai obligatorie în acest sens. Rămîne de văzut cum va acţiona Comisia - iar dacă va lua o astfel de decizie, ea se va aplica şi la noi. Deocamdată, aşteptăm trecerea la ora de vară pe 25 martie.   


De trei ani, ONG-ul francez ACHED (l’Association contre l’heure d’été double) fusese foarte activ în promovarea acestei idei în Parlamentul european. A adus ca argumente problemele pe care ora de vară le-ar crea în trafic dimineaţa (ceaţă pe şosele, givraj la avioane etc.), accidente profesionale produse în minele din SUA în această perioadă, creşterea consumului de somnifere în Franţa şi Spania (ţările care au două ore diferenţă, vara, faţă de ora meridianului geografic de referinţă) - Franţa deţine, de altfel, recordul consumului de somnifere în Europa, urmată de Spania. De asemenea, faptul că secreţia hormonului de somn, melatonină, în corpul uman, este blocată de către lumină: pentru cei care trebuie să se scoale mai devreme ar apărea un deficit de somn care durează toată vara. Iar din martie, s-a pus în evidenţă o creştere a numărului de infarcturi, de către un studiu din Suedia. Se mai afirmă că necesarul sintezei vitaminei D ar fi asigurat, pentru corpul uman, de doar 15 minute de soare, aşa că nu e nevoie de atîtea ore de lumină naturală, în timp ce economia de curent e mică, de cînd au apărut lămpile de iluminat eficiente, care consumă de 5-10 ori mai puţin.
Pînă acum, discuţiile ACHED s-au direcţionat spre comisarul european pe transporturi, Violeta Bulc, care a fost reticentă, mai ales că atunci cînd s-a ridicat problema în Consiliul European de către o singură ţară (Franţa), reprezentanţii celorlalte nu au avut o poziţie concretă. De altfel, Franţa (ca şi Spania) are o problemă mai mare cu această oră, fiindcă, şi aşa, are chiar şi ora de iarnă decalată cu 1 oră faţă de cea reală, avînd orarul Europei Centrale, alături de Germania (şi toate statele pînă la linia Finlanda, Ţări Baltice, Ucraina, România, Bulgaria Grecia), în loc de cel englezesc, pe care îl mai respectă, pe continent, doar Portugalia. Astfel, pe timp de vară, au o oră de vară „dublă“. În lume, se practică acest sistem de mai toate ţările cu excepţia celor de la Ecuator, unde nu există diferenţe între vară şi iarnă. În Brazilia, de altfel, zona ecuatorială are o singură oră, iar cea sudică are două. La nivel european, o Directivă din 1997 a impus o oră comună şi o dată comună în toate statele membre pentru schimbarea orei, pe anii 1998, 1999, 2000 şi 2001. Potrivit unei noi Directive din 2001, s-au stabilit aceleaşi termene, pe perioadă nedeterminată: orarul de vară începe, în fiecare stat membru, la ora 1 a dimineţii, în timp universal, în ultima duminică din martie şi se încheie la ora 1 a dimineţii, în timp universal, în ultima duminică din octombrie.“
Care e situaţia la noi
În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, apoi a fost abandonată în 1941 şi s-a reintrodus în 1979.
l Decretul 190 din 1979 spunea că „pentru economisirea unor importante resurse energetice şi reducerea iluminatului electric prin creşterea timpului de folosire a luminii naturale a zilei„ se introducea ora de vară din prima duminică a lui aprilie, ora 0 (care devenea 1), pînă la ora 1 a ultimei duminic din septembrie (care devenea 0)
l Decretul 415 din 1983 introducea ora de vară mai devreme: de la ultima duminică din martie (ora 0).
l Din 1997, Ordonanţa 20 a Guvernului corela orarul de vară cu cel din ţările UE: de la ultima duminică a lui martie, ora 3 (care devine 4), pînă la ultima duminică din octombrie, ora 4 (care redevine 3), stabilind ca principiu reperul european, la eventuale schimbări ulterioare.
l În urma dezbaterilor de la Strasbourg, recent, s-a depus şi la Senatul nostru şi se află deja o iniţiativă legislativă, avînd ca unic articol abrogarea legii din 1997, semnată de mai mulţi deputaţi PMP, PNL şi USR, dar şi cu doi de la PSD şi unul de la UDMR. În expunerea de motive, iniţiatorul (de la PMP), spune că ora de vară a fost introdusă în 1916, în condiţiile războiului, însă ultimele studii ar arăta că beneficiile economiei de energie nu mai există, în schimb se creează disconfort asupra populaţiei şi perturbări de trafic. De aceea, cere să rămînă permanentă ora de iarnă.
Se pare însă că iniţiativa e cam grăbită, pentru că la nivel european încă se aşteaptă un răspuns al Comisiei Europene, printr-o directivă, care să dea o direcţie unitară la nivelul Uniunii - conform recomandării comisarului pe transport. De altfel, şi în Ungaria s-a votat deja pentru renunţarea la ora de vară, dar se aşteaptă un consens la nivel european.

Argumentele pro şi contra, în Parlamentul European

Unii europarlamentari au considerat chestiunea drept cea mai importantă din ultima jumătate de an - fiind de interes pentru mulţi. Alţii au catalogat-o o pierdere de timp ridicolă, în timp ce probleme mai importante rămîn nerezolvate. Alţii au spus că, dacă s-ar face un referendum, rezultatul ar fi strîns, deci periculos, datele ştiinţifice prezentate de ambele părţi nefiind atît de clare. De asemenea, nu e clar dacă avantajele unei variante compensează sau nu dezavantajele. Comisarul pe transport, Violea Bulc, a atras totuşi atenţia că, dacă e să se facă o schimbare, e de preferat să se facă simultan în toate ţările Uniunii  - pe de altă parte, unii au spus că e mai bine ca fiecare ţară să decidă pentru sine - mai ales că există exemplul Braziliei, care are două sisteme diferite: schimbarea orei se face doar în regiunile de sud. Altă problemă care rămîne neclară e dacă se elimină schimbarea orei, care orar să fie ales: cel de iarnă sau cel de vară - nici unul nefiind recomandat de vreun studiu ştiinţific special. Discuţiile pe această temă s-au mai purtat şi acum 40 de ani, dar argumentele nu au fost considerate suficient de solide. De data aceasta, 384 din cei 589 europarlamentari au votat argumentele pentru renunţarea la ora de vară.

Pentru renunţarea la ora de vară

l Un studiu arată că 20% din populaţie ar avea probleme de sănătate din cauza schimbării orei - în timp ce restul de 80% nu crede că cei 20% au vreo problemă, dar trebuie ţinut cont şi de minoritate. l Se compară senzaţia cu tulburarea produsă de schimbarea fusului orar, la zborul cu avionul (jetlag): ar exista şi aici un fel de „mini jetlag“, în special la persoanele mai vulnerabile ca vîrstnicii şi copiii. l Schimbarea orei ar duce la creşterea fumatului, a consumul de alcool, cafeină, la obezitate, diabet de tip 2, probleme metabolice şi depresie.l S-a afirmat că totalul costurilor directe şi indirecte s-ar ridica la 1% din PIB. l Nu ar exista dovezi că există activităţi sporite ca urmare a orarului de vară. l Asociaţii ale victimelor drumului acuză acumularea de oboseală care are loc în săptămînile după schimbare - în special iarna, dar şi primăvara: diferenţa generează insomnie, ceea ce duce la acumularea de oboseală.l Pentru sectorul transporturilor de marfă schimbarea impune de fiecare dată sarcini administrative suplimentare pentru reglarea traficului - iar confuzia persistă oricum, o perioadă  l Lipsa de somn reprezintă o problemă privind siguranţa rutieră: e cauza unui mare număr de accidente care utilizatorii vulnerabili ai drumurilor - pietoni şi biciclişti.l Principalul argument al introducerii orei de vară se referea la economia de energie. Era însă valabil atunci cînd iluminatul reprezenta cea mai mare parte a consumului de energie în gospodărie, şi o mare cheltuială pentru autorităţi. Astăzi, ponderea iluminatului e nesemnificativă în consumul de energie casnic: chiar şi aerul condiţionat, de pildă, costă mai mult (mulţi stîlpi de iluminat se alimentează şi ei singuri, cu panouri solare, iar uneori energia e produsă în exces). Ora de vară servea intereselor unor economii de război: practica fiind introdusă de ţarul Nicolae al II-lea şi Kaiser-ul Wilhelm al II-lea, apoi îmbrăţişată de Hitler şi Stalin.
Economia încă era un argument la mijlocul secolului XX şi în anii ‘70. Acum însă economiile care se fac sînt nesemnificative, mai ales că tehnologia şi stilul de viaţă s-au schimbat.
l Ora de vară duce la pierderea productivităţii şi creşte riscul accidentelor, prin privarea de somn pe perioada cît organismul se obişnuieşte cu noul orar. În această perioadă, rata de stop cardiac ar creşte, după unele studii, cu 24%, accidentele de muncă, cu 6%, accidentelor rutiere, cu 8%, şi se pierde aproape 20% din productivitate. Elevii trebuie să meargă la şcoală şi ei mai devreme - unii, pe întuneric. Tulburările de somn le afectează şi performanţele şcolare.l S-a vorbit mult şi despre impactul asupra bioritmului - s-au amintit, de altfel, studii care arată că şi la animale e la fel de precis ca şi la oameni (şi astfel, s-a pus şi problema efectelor asupra zootehniei şi asupra bunăstării animalelor). La om, readaptarea ceasului interior la cel exterior se face într-o perioadă de 4-14 zile. Perturbarea bioritmului perturbă sănătatea umană, ceea ce creşte costurile protecţiei şi remedierii acesteia. l În zonele nordice, mai ales dincolo de cercul polar, schimbarea ceasului cu o oră nu reprezintă oricum nici o îmbunătăţire serioasă a situaţiei.l În loc să se schimbe ceasul vara, pentru a favoriza activităţile de agrement, s-ar putea reduce ziua de lucru.l Introducerea orelor diferite nu a avut logică: se poate schimba doar programul la instituţiile care doresc acest lucru. l E mai important impactul asupra sănătăţii decît argumentele privind unele avantaje economice
l Claudia Ţapardel: „Argumentul economisirii energiei nu mai e valabil. Creşte însă rata atacurilor de cord, a accidentelor rutiere şi se creează sarcini administrative adiţionale pentru transporturi şi turism“. Maria Grapini: „În industrie, unde se lucrează în 3 schimburi, sînt întîrzieri la schimbarea orei“
l Nu există studii care să demonstreze ştiinţific efectele benefice ale orei de vară asupra sănătăţii umane. Ritmul natural al omului e determinat de ora de iarnă, care se raportează mai bine la parcursului soarelui de la răsărit la apus. Timpul de iarnă are avantajul că predispoziţia la accidente e mult mai mică dacă se începe călătoria mai tîrziu.

Pentru păstrarea actualului sistem

l Chiar dacă unii oameni par să fie dezavantajaţi (deşi studiile sînt neconcludente), acest lucru poate fi compensat de efectele pozitive ale sănătăţii induse de creşterea activităţilor de agrement şi de activităţi în aer liber. l Un singur stat a cerut schimbarea, în Consiliu (Franţa) - ceilalţi nu au avut nici o poziţie.l Nu există un studiu al Comisiei care să indice costurile pe transporturi cu schimbarea orei.l Parlamentarii care fac naveta n-au păţit nimic de la schimbarea orei - nu sînt bolnavi.l Un studiu făcut în SUA arată că, dimpotrivă, trecerea la ora de vară reduce frecvenţa accidentelor - nu le înmulţeşte - lumina soarelui fiind necesară. Nordicii suferă în mare parte de depresie, din cauza lipsei luminii. O oră de lumină în plus vara rămîne un avantaj. Chiar şi pentru economie e un avantaj - creşte consumul şi are avantaje în industria turismului, mai ales în zona mediteraneană. l Ora în plus 7 luni oferă mai mult timp liber: vara poţi sta la terasă, poţi face jogging. Iar iarna, elevii nu puteau circula dimineaţa în întuneric. l Serile de vară luminoase şi expunerea mai mare la soare au efect bun contra osteoporozei, bolilor cardiovasculare şi bolilor respiratorii
Călin Popescu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2273

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Click view
Intrebarea CurieruluiComentarii

Şi-a călcat soacra cu maşina!
din ce partid politic face parte, timidul sofer?Lasa ca are tara legi
22/01/19 15:33 Mai mult...

Doi răniţi în accident la Topoloveni
NU din cauza poleiul!! numai din cauza soferul de doi bani ca nu stie sa se adapt la conditii de vrema
22/01/19 14:38 Mai mult...

Apa şi canalizarea plătite scump, la Piteşti!
Modernizarea s-a facut pe timpul lui Mujea.La Apa este de povestit.Gentea face legea si acolitii lui.Ionica beneficiaza ...
22/01/19 10:41 Mai mult...

Apa şi canalizarea plătite scump, la Piteşti!
Profit de ocazie pt a reaminti sistemul discretionar practicat de SC Apa Canal 2000 in ceeace priveste deversarea apelor...
22/01/19 10:26 Mai mult...

Cum se fac angajările la Spitalul Mioveni
Ce se întâmplă cu personalul de la vechiul spital Mioveni/punctul de lucru Calinesti? După cum este specific mizeri...
22/01/19 09:21 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Luni, 07.01.2019

--- 3.633 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info