Curierul Zilei - 12 călugări, săltaţi de mascaţi noaptea!
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow fapt-divers arrow 12 călugări, săltaţi de mascaţi noaptea!
Website Title : wRock.org
 Publicitate pdf
12 călugări, săltaţi de mascaţi noaptea! Imprimare E-mail
(5 voturi)
luni, 16 aprilie 2018

15 ani de la dispariţia misterioasă de la Mănăstirea Negru Vodă

12 călugări, săltaţi de mascaţi noaptea!


Un lucru cît se poate de bizar, învăluit şi astăzi în mister, s-a petrecut acum 15 ani în spatele porţilor închise ale Mă­nă­stirii Negru Vodă, din Cîmpulung. În anul 2003, chiar în săptămîna Lumi­nată, de după Paşte, în plină noapte, în locaşul de cult au descins mas­caţii pentru a-i lua pe cei 12 călugări, în frunte cu preotul arhimandrit Vichentie Punguţă. Un lucru neelucidat nici în prezent şi despre care nimeni nu mai vorbeşte, nici chiar pe şoptite.      


Pe atunci, cel mai ciudat a fost faptul că a doua zi după dispariţia călugărilor, la mănăstire, au apărut măicuţe, care susţineau cu mîna pe inimă că acolo au fost de cînd se ştiu. Puţin mai tîrziu, au început să apară şi călugării dispăruţi, ei fiind localizaţi pe alte mănăstiri din judeţ, inclusiv la Curtea de Argeş. Părintele stareţ Vichentie Punguţă a reapărut în 2004 într-un locaş de cult creştin ortodox din Middletown - New York, existînd la vremea respectivă informaţii cum că ar fi plecat în pelerinaj în America. După ceva timp, el ajunge preot la Mănăstirea Robaia, sub jurămîntul tăcerii asupra celor întîmplate în noaptea din 2003. Pe atunci, mulţi au pus dispariţia călugărilor pe seama unui „manifest“ de pe internet, însă gurile rele din rîndul credincioşilor musceleni vorbeau de nişte mari feţe bisericeşti care şi-ar fi dorit transformarea Mănăstirii Negru Vodă în biserică de mir, avînd chiar „arvunite” şi trei posturi de preot. O altă variantă a dispariţiei călugărilor, lansată tot la nivel de zvon, a fost că monahii au fost pedepsiţi pentru practicile neortodoxe la care se pretau, ei fiind văzuţi deseori, printre altele, în timp ce aduceau lăzi cu bere şi alte băuturi alcoolice în incinta mănăstirii, de la o bodegă din apropiere.

Versiunea oficială: călugării, mutaţi pentru curăţenie!

Reamintim că, la vremea respectivă, declaraţiile oficiale ale reprezentanţilor Arhiepiscopiei Argeşului pe marginea dispariţiei călugărilor de la Mănăstirea Negru Vodă au lipsit cu desăvărşire. Abia trei ani mai tîrziu au venit şi explicaţiile, însă, acestea au fost vagi şi cusute cu aţă albă, fără să lămurească ceea ce s-a petrecut de fapt. „În urmă cu trei ani, la Mănăstirea Negru Vodă, din Cîmpulung, au fost executate nişte lucrări de reparaţie. Cu acea ocazie au fost mutaţi călugării la alte lăcaşuri de cult din judeţ”, declara în 2006, pentru un ziar electronic argeşean, consilierul episcopal Ovidiu Vlăsceanu. „În perioada ianuarie - septembrie 2003, călugării de la Mănăstirea Negru Vodă au fost repartizaţi la alte lăcaşuri de cult din judeţ, deoarece în cadrul complexului monahal s-a făcut curăţenie. În toată această perioadă, la Negru Vodă au fost aduse măicuţe pentru a pregăti masa muncitorilor şi a face rînduiala aşa cum se cuvine într-un sfînt lăcaş“, i-a ţinut isonul protopopul de Muscel de la vremea respectivă, Eugeniu Matei, care a omis însă să precizeze de ce după terminarea curăţeniei nu s-au mai întors călugării la mănăstire.

Mişcarea Ortodoxă de Reînviere Monahală la „Negru Vodă“?

Potrivit yogaesoteric.net, „curăţenia” de care au vorbit reprezentanţii episcopiei ar fi fost una simbolică. Se bănuieşte că mascaţii au intervenit în forţă, întrucît se credea că la Negru Vodă se afla un nucleu al Mişcării Ortodoxe de Reînviere Monahală (MIREM), o mişcare misterioasă alcătuită din călugări, călugăriţe, stareţi, preoţi ortodocşi care protestau împotriva unor hotărîri ale celor care conduceau Biserica Ortodoxă Română, avînd susţinerea unor călugări de la muntele Athos. Dealtfel, acţiunea de mutare a călugărilor a venit la scurt timp după Proclamaţia lansată de această organizaţie, care a venit ca o grea lovitură pentru Biserica Ortodoxă Română, ale căror hotărîri şi principii „vin în contradicţie cu credinţa seculară ortodoxă şi sînt, de altfel, veritabile erezii”. Semnatarii Proclamaţiei cereau Patriarhiei, printre altele, retragerea BOR din Consiliul Ecumenic şi cereau ca Biserica să ia poziţie împotriva politicilor de globalizare, precum şi împotriva intrării României în UE.

Fostul stareţ a cerut în zadar explicaţii

Îndepărtat de la Mănăstirea Negru Vodă, fostul stareţ Vichentie Punguţă reuşeşte să publice pe internet, din „exil“, un material şocant despre descinderea mascaţilor din primăvara lui 2003. „La cererea noastră de a face cunoscută părerea avizată a oficialilor episcopali în legătură cu dispariţia nocturnă a obştii de la Negru Vodă, am fost respinşi cu cuvintele: «Nu avem nimic de declarat». Asemenea fapte sînt de netolerat, de neînchipuit, de netrecut sub tăcere! Este clar un abuz, o încălcare flagrantă a drepturilor de vieţuire într-o ţară ortodoxă, dar de cine îngăduită? De cine pusă la cale? Cine şade în spatele întregii regii, căci actorii îi cunoaştem? Să fi fost acolo sălaşul vreunui cuib terorist ce pregătea atentate la adresa Ortodoxiei şi care doar cu trupe super-specializate a putut fi anihilat? Greu de închipuit!  Nu vrem să ne lansăm în afirmaţii neîntemeiate, dar ca o coincidenţă, descinderea a avut loc cam la o săptămână după lansarea Proclamaţiei Mişcării Ortodoxe de Reînviere Monahală. Dacă mercenarii au crezut că în Negru Vodă este centrul Mişcării s-au înşelat amarnic. Ceea ce ne stîrneşte pricini de nelinişte este tocmai modul comunisto-securist de operare ce aminteşte întrucîtva de sinistrul an ‘59, cînd călugării şi monahiile au fost evacuaţi „legal“ din mănăstiri prin decretul 410 (ce luaţi aminte, nu a fost încă abrogat!) semnat de liftele roşii în acordul şi sprijinul cît disimulat, cît manipulat al prelaţilor vremii“, mărturisea fostul stareţ de la Negru Vodă. Acum, la trecerea a 15 ani de la „miracolul“ dispariţiei unei întregi obşti bisericeşti nimeni nu mai pomeneşte măcar de ceea ce s-a întîmplat atunci. Un mister cunoscut poate numai de înaltele feţe bisericeşti, care pe atunci au încercat să facă dispărută chiar şi... mănăstirea.
    N.Manole

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4983

Comentarii (1)
Scris de Adi in 16-04-2018 05:04 - Vizitator
 
 
Ca fost practicant in perioada aceea la Negru Vodă , venit după ore de la Seminarul Iustin Patriarhul, pot sa va spun ca la manastirea cu pricina nu exista mici macar o tentativă de erezie . Stiu ca Matei Eugen era protoereu si director de seminar teologic însă ,,sub acoperire,, iar pe deasupra un om cu cersitul zeciuilii . Cred ca el nu a avut legătură in Negru Vodă ptr ca staretul nu se supune protoereului dar pot avea animozitati si fiți siguri că existau , chiar si noi practicanții asistam la intepaturile venite din partea lui Matei Eugen către staretul de la Negru Vodă. Frapant ptr mine era atunci ca in spațiul destinat odihnei aveau televizoare , parabolice . Curățenia putea sa fie făcută cu același personal , nu mutat . Noi in timpul practicii eram grupați, o parte la strană iar alta la treburile mănăstirești , exemplul , tăiat de lemne , curățat curte samd. Adevarata practică era la biserica Flamanda.  
Ptr ca nu am mai tolerat abuzurile făcute personal de director , umilinta de a sta in frig pe banii mei , apă rece , mancare proastă , obligativitatea de a cumpăra zeci de cărți pe trimestru, bătaie fizică administrată de director si santajarea cu exmatricularea daca nu plătim zeciuiala , eu am renunțat la doi ani după admiterea mea la cursurile seminarului respectiv . Și nu imi imaginez ca multe din atrocitățile menționate de mine s-au terminat. Anii respectivi imi revin in minte mereu ptr ca tin de niște abuzuri la varsta de 14-15 ani , fizice si psihice . De notorietate era relația doamnei Buta ( pedagog de internat ) pcu directorul seminarului, bătăile administrate de soțul doamnei respective de soțul ei si care avea mai tarziu sa devină parlamentar .  
Stiu lumea asta ortodoxă din interior si e una neagră, fără nuante de alb .
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info