Curierul Zilei - Kovesi, revocată de Iohannis
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Social - Economic arrow Kovesi, revocată de Iohannis

*** Vor bani să îşi crească copiii      *** Proiect de cercetare nucleară la ICN      *** 800 de locuri de muncă în Spania      *** PASTILA de UMOR      *** Pregătiri pentru Festivalul Zavaidoc     *** „Moromeţii 2”, la Cinema „Bucureşti”     *** Filmele săptămînii 16-22 noiembrie     *** Braconierii au lăsat maşina şi-au fugit     *** Beat turtă, a căzut în canal      *** S-a oprit cu maşina într-un pod     *** Scandalagiii din Valea Măcelarului, condamnaţi     *** Înlocuiţi carnea cu fasole      *** Copiii cu păduchi la Grădiniţa „Sfînta Maria”     *** Amenzi drastice pentru şoferi      *** 30 lei biletul la meciul cu americanii     *** Liga Naţiunilor     *** După puncte la Timişoara!     *** Naţionala de tineret a SUA vine la Piteşti!     *** Voleibalistele junioare joacă la Braşov      *** Argint pentru Alexandra Olteanu la Braşov     *** Karatiştii din Mioveni, în concurs la Buzău     *** Curiozităţi pescăreşti     *** Pescuitul şalăului cu peştişori vii    

 
Kovesi, revocată de Iohannis Imprimare E-mail
(0 voturi)
marţi, 10 iulie 2018

Ce spun politicienii argeşeni

Kovesi, revocată de Iohannis


Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, prin purtătorul său de cuvînt, revocarea din funcţie a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Decretul de revocare a fost publicat în Monitorul oficial, ieri. Anunţul a fost făcut la 32 de zile de la emiterea motivării deciziei Curţii Constituţionale 358/2018 prin care, preşedintele era obligat să o revoce din funcţie pe şefa DNA. Curierul zilei a realizat un sondaj printre politicienii argeşeni. Tuturor le-a fost adresată întrebarea: De ce credeţi că a amînat preşedintele Klaus Iohannis revocarea?  Iată ce au răspuns aceştia:


„Nu înţeleg de ce era graba asta?“

Adrian Miuţescu, preşedintele PNL Argeş : „Eu consider că nu a amînat. A trebuit să analizeze în ansamblu situaţia. Preşedintele trebuia să găsească soluţii şi cu ce trebuia făcut după revocare. Nu putea fi lăsată situaţia aşa iar instituţia să rămînă în aer. Trebuia să se ştie ce este de făcut, pentru a fi continuată lupta anticorupţie, aşa cum au fost luate angajamentele în faţa Uniunii Europene. Această treabă nu se poate face peste nopate şi cînd vrea PSD-ul. Trebuie analize complete, trebuie să se consulte şi cu alţi oameni. Nu înţeleg de ce era graba asta? Nu era un termen prevăzut nici în motivarea Curtii Constituţionale, nici în Constituţie. Eu cred că tremenul de 30 d ezile a fost unul rezonabil“.

„Decizie corectă, mult întîrziată!“

Şerban Valeca, preşdinte PSD Argeş: „ Nu ştiu de ce a întîrziat, a fost o decizie personală a domniei sale. A fost o decizie pe care domnia sa trebuia să o ia de acum 30 de zile. Purtătorul de cuvînt vorbea despre statul de drept şi respectarea Constituţiei, lucru care era valabil şi cum 30 de zile. Este o decizie corectă, dar mult întîrziată. Înainte deciziile CCR erau respectate, imediat după ce erau date. De aproximativ un an, nu mai sunt respectate, mai mult sînt influenţe ale unor ONG-uri cu finanţare din afară. Trebuie să se termine cu asta! Noi trebuie să judecăm şi să luăm deciziile care ne privesc„. 

„Nu e Kovesi, e altul“

Deputatul Cătălin Rădulescu:  „ Această revocare este doar o picătură de apă rezolvată, într-un ocean de probleme. De ce a întîrziat domnul preşedinte ştie numai el! Oricum, nu a respectat decizia CCR, nu a respectat Constituţia, nu a respectat decizia Comisiei de la Veneţia! Al doilea lucru legat de această decizie, este faptul că el a aflat probabil, că vom cere în Parlament revocarea din funcţia de preşedinte şi a făcut mutarea asta pe tabla de şah. Faptul că se revocă o doamnă şi rămîne altul care a girat abuzurile nu înseamnă că a rezolvat situaţia. Trebuie demişi urgent, toţi cei care au încheiat protocolurile cu SRI şi cum cine le-au mai încheiat, în urma cărora au fost făcute multe abuzuri. Nu e Kovesi, va fi altul“. 

‘’A fost un simplu joc politic’’

Andrei Gerea, deputat şi vicepreşedinte ALDE:’’A fost o întîrziere pe care nu o putem înţelege decît într-un registru strict politic. În final, s-a revenit la cadrul constituţional. Era bine dacă nu se ridicau atîtea discuţii şi se aplica ceea ce era firesc să se aplice de la început. Toată această tergiversare este nejustificată şi nu a adus nimic nou. Toată lumea, inclusiv preşedintele a spus că trebuie respectată Constituţia. A fost un simplu joc politic.‘’

„Oricine ar veni, să nu fie înregimentat politic“

Ion Dumitru, primar Albota: „Nu îmi dau seama de ce a întîrziat atîta timp această revocare. Este un subiect care mă depăşeşte. Credeţi că cel care va veni îi va lăsa pe ăştia să fure? Din punctul meu de vedere, oricine ar veni ar trebui să nu fie înregimentat politic. Să nu acţioneze la comenzi politice! Cei 40 de ani de comunism în care am stat sub „Cizma bolşevică“ nu au făcut atîta rău cît au făcut americanii“. 

„Nu prea a avut timp...“

Ion Georgescu, primar Mioveni şi vicepreşedinte PSD Argeş: „Avînd în vedere că a fost ocupat cu instigarea populaţiei pentru ieşirea în stradă şi cu revocarea Guvernului, nu prea a avut timp de citit la Curtea Constituţională. Probabil acum a terminat şi şi-a adus aminte că au trecut cele 30 de zile, odată cu terminarea lecturării de la Curtea Constituţională şi a revocat-o. Noi ne bucurăm că a terminat de citit în termenul prevăzut de lege. Pe viitor îi recomand să se ocupe mai mult de atribuţiile care le are în fişa postului... îmi permit ca cetăţean să îi recomand asta!“

„Legea fundamentală a ţării nu poate fi negociată“

Simona Brătulescu, preşedintele organizaţiei ALDE-Argeş, vicepreşedinte al Consiliulul Judeţean Argeş. „ Domnul preşedintele Ionhannis a declarat că va lua o decizie după ce va citi şi va înţelege ceea ce citeşte. Probabil că de aceea a durat atît de mult să se pronunţe: unii înţeleg mai greu importanţa respectării Constituţiei. Semnarea revocării tocmai acum cred că, din punct de vedere politic -înţeleg că mai vrea un mandat- a fost extrem de nefericit gestionată cel puţin din două motive: societatea civilă, neangrenată politic, a interpretat derept laşitate gestul  său, considerînd că a preferat să-şi conserve mandatul de preşedinte. Pe de altă parte, şovăiala în a respecta Constituţia îl va costa procente bune de încredere în ochii celor care înţeleg că Legea fundamentală a ţării nu poate fi negociată“.

„Iohannis, un preşedinte şantajabil!“

Gheorghe Dinescu, preşedintele PNŢCD Argeş: „Klaus Iohannis a amînat revocarea Laurei Codruţa Kovesi mai mult de o lună pentru că este un preşedinte şantajabil de către statul paralel care l-a şi pus în această funcţie. Este şantajabil de către Servicii şi Justiţie. Oricul Iohanis a încălcat grav Constituţia cînd nu a revocat-o imediat din funcţie. Coaliţia ar trebui să aplice imediat pentru suspendarea preşedintelui. Dacă nu face acest lucru ar însemna că PSD şi ALDE încalcă ei Constituţia“.

Motivarea CCR a fost dată acum o lună

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene. Timp de 80 de minute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în sinteză, raportul de 36 de pagini privind activitatea managerială la nivelul conducerii DNA, reţinînd în sarcina Laurei Codruţa Kovesi 20 de „acte şi fapte de netolerat”, pentru care a cerut revocarea. Pe data de 30 mai, CCR a emis decizia nr. 358/2018 prin care îl obliga pe preşedintele României să o revoce pe şefa DNA. Judecătorii Curţii Constituţionale au dat publicităţii, pe 7 iunie, motivarea deciziei prin care îl obligă pe Klaus Iohannis să o revoce din funcţie pe şefa DNA. Motivarea deciziei are 133 de pagini. 6 dintre cei 9 magistraţi susţin că preşedintele României a încălcat Constituţia, prin refuzul de a o demite pe Codruţa Kovesi. În acelaşi document de 133 de pagini ceilalţi trei judecători au interpretat Constituţia diametral opus şi au concluzionat că şeful statului a acţionat legal.

Decretul publicat în Monitorul Oficial

Purtătorul de cuvînt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi a dat citire, ieri,  mesajului care anunţa revocarea: „ Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupţia afectează viaţa fiecărui cetăţean şi dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice şi blocarea luptei anticorupţie se traduce prin lipsa de spitale, şcoli, autostrăzi, administraţie publică eficientă“. La scurt timp, decretul de revocare a fost publicat în Monitorul Oficial.

Kovesi: „ Nu abandonaţi, dragi colegi!“

După revocare, Laura Codruţa Kovesi a făcut o declaraţie publică. A ieşit în faţa presei însoţită de colegii săi din DNA, care au stat în spatele său, pe scări. „Mandatul meu încetează începînd de astăzi. Am fost procuror-şef timp de 5 ani, o lună şi 24 de zile şi tot ce am realizat sau nu am consemnat într-un raport, care va fi făcut public pe site-ul instituţiei noastre. Vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege(...) Vă mulţumesc pentru curajul vostru, pentru profesionalism, pentru rezistenţă şi dîrzenie în lupta cu infracţionalitatea, că aţi mers înainte indiferent cît de atacaţi am fost, cît de umiliţi în faţa societăţii, a familiilor noastre, tîrîţi în noroi fără posibiltatea de a ne apărea, am putut doar să sesizăm CSM.  Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică, ne interzice legea. DNA este o instituţie matură, îşi îndeplineşte atribuţiile indiferent de provocări, nu abandonaţi, dragi colegi“, a fost mesajul fostei şefe DNA.

Anca Jurma procuror şef interimar la DNA

Augustin Lazăr a decis delegarea magistratului Anca Jurma în funcţia de procuror şef interimar al DNA. Anca Jurma a fost consilierul Laurei Codruţa Kovesi, iar anterior procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Vizualizari: 952

Comentarii (7)
Scris de ALEX in 10-07-2018 13:10 - Vizitator
 
 
acum credeti ca aveti liber la furat eu sper ca cine vine sa faca acelasi lucru cu hotii!
 
Scris de Viorica in 10-07-2018 13:06 - Vizitator
 
 
Valeca , mare suporter al statului de drept mai bine sa ne spuna noua si DNA-ului cum se fac angajarile la ICN
 
Scris de argesean in 10-07-2018 11:01 - Vizitator
 
 
Revocarea doamnei Kovesi reprezinta incercarea de suprimare a justitiei ! 
Toti infractorii din parlament,in frunte cu cei din Arges,urmaresc blocarea cercetarii dosarelor in care sunt implicati, a furturilor si averilor dobandite fraudulos de ei si acolitii lor! 
JOS PSD-ALDE!
 
Scris de gogu in 10-07-2018 10:56 - Vizitator
 
 
Sensei Valeca ,cum ramane cu codul onoarei? 
L-ati uitat demult! 
Pacat!
 
Scris de pitesteanu" in 10-07-2018 10:54 - Vizitator
 
 
Pe altcineva nu puteati intreba decat pe Radulescu?  
Asta ne-a facut de rasul lumii ! 
Nu ca ailalti sunt mai breji!
 
Scris de aurel in 10-07-2018 10:51 - Vizitator
 
 
Daca deciziile CCR trebuiesc respectate (desi am mari dubii in legatura cu impartialitatea lor), atunci cum ramane cu decizia privind numarul de parlamentari;respectiv 300 si parlament unicameral???? 
Din cate vad se respecta doar daca convine unora,daca nu... 
Din toti sparlamentarii de Arges, cati se simt cu musca pe caciula?? Cati ar trebui sa fie urmariti penal si dusi la Colibasi??? 
Mie rusine cu asa specimene !!!
 
Scris de Viorica in 10-07-2018 08:20 - Vizitator
 
 
Valeca ,mare adept al statului de drept mai bine sa ne spuna noua dat si DNA-ului cum se fac angajarile la ICN
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Marţi, 06.11.2018

--- 3.709 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info