Curierul Zilei - „Mihăiţă Ianovschi a fost turnător, mincinosul de serviciu!“
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow „Mihăiţă Ianovschi a fost turnător, mincinosul de serviciu!“
 
„Mihăiţă Ianovschi a fost turnător, mincinosul de serviciu!“ Imprimare E-mail
(2 voturi)
marţi, 09 octombrie 2018

După 9 ani de tăcere, centralul Aurelian Bogaciu vorbeşte despre dosarul „Mită pentru Arbitri“

„Mihăiţă Ianovschi a fost turnător, mincinosul de serviciu!“


În aprilie 2009, fotbalul românesc era zguduit din temelii de primul scandal imens de luare şi dare de mită! DNA a intervenit în forţă şi a făcut arestări pe bandă rulantă, punînd cătuşele pe mîinile arbitrilor, patronilor, ale unor oameni de afaceri sau ale celor din conducerea CCA. Printre cei arestaţi în dosarul „Mită pentru Arbitri“ s-a aflat şi centralul Aurelian Bogaciu. La aproape 9 ani distanţă, centralul a povestit într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor despre perioada neagră pe care a trăit-o şi despre problemele de după liberare.

Bogaciu, arbitru FIFA cu o perspectivă fantastică la acel moment, a povestit în ediţia de luni a Gazetei Sporturilor lucruri incredibile despre cele 11 zile petrecute în arest, despre cine l-a turnat la DNA, despre modul în care i-a fost întocmit acel dosar şi despre perioada petrecută după gratii. Fostul central consideră că problemele pe care le-a avut i s-au tras de la Mihăiţă Ianoschi, la acea vreme arbitru de liga a doua care avea mari şanse de a ajunge în corpul arbitrilor de Liga I.

„FC Argeş n-a cîştigat niciun meci cu mine“

Aurelian Bogaciu susţine că totul a plecat de la meciul FC Argeş-Universitatea Craiova, terminat la egalitate, 1-1. Pe atunci, echipa din Trivale era finanţată de omul de afaceri, Cornel Penescu care a fost şi el pus sub acuzare pentru dare de mită.
Cum ai primit decizia de a fi condamnat la 3 ani cu suspendare?
- Am fost foarte surprins. Decizia a fost luată într-un complet de trei. Au fost o femeie şi doi bărbaţi. Doamna a motivat că nu am nicio vină... Reţineţi că sînt singurul arbitru cercetat pentru corupţie cînd echipa despre care se spunea că mi-a dat mită nu a cîştigat niciun meci cu mine! Niciodată, niciodată! FC Argeş nu a cîştigat un meci cu mine! Niciodată! Cum e posibil aşa ceva?
Şi cum a sunat acuzarea împotriva ta?
- Păi, la primul meci au zis că, de fapt, nu s-a întîlnit nimeni cu mine. Dar era vorba că mi-ar fi dat cineva ceva la meciul al doilea pentru al treilea. Şi cînd a venit meciul al treilea, eu am dat penalty în minutul 90 pentru oaspeţi, adică pentru Craiova, şi cartonaş roşu pentru FC Argeş! Şi meciul s-a terminat 1-1. În total, făcînd un rezumat, eu le-am dat 14 cartonaşe galbene, 2 roşii şi 2 lovituri de pedeapsă împotriva lor şi n-au cîştigat niciun meci!
Toate semnele de întrebare au fost asupra meciului FC Argeş-Craiova, 1-1, nu?
- Atunci a fost o singură fază, în minutul 90, cînd a fost un clinci şi am eliminat cîte un jucător de la Argeş şi unul de la Craiova. Acuzaţia după acel meci, în instanţă, a sunat aşa: cineva i-a spus altcuiva să-i dea „lu’ ăla mic“, ăla mic fiind eu, „5.000 de mici“ şi micii erau dolari. Asta a fost combinaţia...
Dar s-a demonstrat că ai luat banii?
- Nu! Asta a fost întrebarea pe care am pus-o de fiecare dată. De ce nu-mi arătaţi că eu am luat banii? De ce nu mi s-a făcut flagrant, dacă ştiau că mi-au dat mie bani? Aşa cum spuneau ei, că ăla i-a dat mită „lu’ ăla mic 5.000 de mici“. Cînd am plecat de la Piteşti, pe autostradă spre casă, de ce nu mi-ai făcut flagrant cu mandat să scot tot ce am? Dacă-mi găseai banii făceam şi 10 ani de puşcărie!.
„Mi se sugera să-l torn p-ăla, p-ăla, p-ăla, p-ăla“
Fostul central a descris în Gazeta Sporturilor şi modul de lucru al procurorilor de la DNA. Fostul cavaler al fluerului îl consideră pe piteşteanul Mihăiţă Ianovschi un „turnător“. Centralul a avut ocazia să se întîlnească faţă în faţă cu cel pe care îl consideră vinovat de ce i s-a întîmplat.
La audieri, procurorii erau agresivi?
- Nu, nu, nu. Doar că mi-au sugerat că aş putea să le întind o mînă de ajutor: «Eşti băiat tînăr, ai tot viitorul în faţă...». Trebuia să spun anumite lucruri despre persoane influente din Federaţie, despre cei din Comisie, despre cum se făceau promovările. Îi interesa dacă cineva din Federaţie m-a ajutat. Aşteptau nume grele de la mine...
Sugerau şi nume?
- Aşteptau să spui ceva despre anumite persoane. Aşa cum a făcut-o turnătorul mincinos de serviciu Ianovschi.
De ce îl consideri aşa?
- Nu înţeleg cum poţi să spui anumite lucruri despre un om cînd tu habar n-ai despre el.... Mi se sugera să-l torn p-ăla, p-ăla, p-ăla, p-ăla. Ei nu aveau ceva cu mine, au mers pe pista maestrului Penescu.... Şi-aşa au ajuns la fotbal. Au dat un boom cu fotbalul. Mie mi-au spus că nu am vrut să colaborez cu anchetatorii, că n-am vrut să-i ajut.
- Cu Ianovschi te-ai mai întîlnit de-atunci?
- La vreo doi ani şi jumătate, în McDonald’s în Militari, m-a bătut pe spate. M-am înverzit, înroşit, primul sentiment a fost să o iau bărbăteşte! Dar m-am gîndit că cine ştie ce se mai întâmplă. Ce rost avea să discutăm? Zarurile erau deja aruncate! Oricum mi s-au părut multe lucruri ciudate în cazul lui.
- La ce te referi?
- Mi s-a părut ciudat că l-a chemat o singură dată la audieri, trei minute, n-a răspuns nimic, iar procurorul zicea că-l agasăm. El acuza pe toată lumea... De unde ştia el? El spunea „aşa am auzit“. Că a auzit de la unul că cineva vorbise cu Penescu şi îi zisese să-mi dea mie nu ştiu ce. El era martor... Aşa scria în rechizitoriu! El era martor peste tot. Au fost multe lucruri ciudate. Multe, multe, multe.
„În arest a fost cumplit...“
Bogaciu a povestit şi despre perioada petrecută în arest. Fostul arbitru a descris cu lux de amănunţe condiţiile pe care le oferă statul celor care ajung după gratii. Bogaciu era la curent cu tot ce scria presa despre dosarul de corupţie în fotbal în care şi el era implicat.
 În arest preventiv ai stat...
- 11 zile. Am ieşit la prima cerere. Am fost în faţa instanţei, am vorbit. Şi m-au adus înapoi la arest într-o bătaie de joc şi într-un circ. M-au pus în cătuşe cu Penescu ca să arate ei lumii că, uite, e legat de ăla cu care a făcut combinaţia.
În arest ai stat cu cei implicaţi în dosar?
- Nu, nu. Acolo-s poveşti multe. Corpodean a stat cu Făcăleaţă. Eu n-am stat. Eu am avut o gaşcă superbă. Am stat cu un criminal, cu un hacker, cu un violator, cu unul care-l tăiase pe faţă pe un poliţist cu un briceag după un accident auto şi eu... spaima! Mi-aduc aminte cînd am ajuns acolo a venit cu mine comandantul Poliţiei. A deschis uşa la celulă şi l-a chemat pe cel care era recunoscut ca şef, dintre cei arestaţi: „Comisare, te rog frumos, răspunzi cu capul dacă păţeşte ceva domnu’ Bogaciu“. Îi zicea Comisare!!! (Râde).
Condiţiile cum erau?
- Deplorabile! Stăteam şase într-o cameră cu paturi suprapuse şi-un WC într-un colţ. Soţia era însărcinată, iar eu nu ştiam ce să fac, simţeam că voi claca psihic! Atunci am avut o reacţie urîtă şi le-am zis că dacă soţia mea păţeşte ceva, îmi fac dreptate singur. Şi chiar îmi făceam! În momentul în care mi-au zis atunci, în acea cameră, că mă arestează, mi s-a pus un nod în gît, mi-am şi scos cravata, simţeam că mă sufoc.
În arest citeai ziarele?
- În fiecare zi, la ora şase, îţi aruncau ziarele pe sub uşă. Scria în ziar „Şpagaciu!“, în loc de Bogaciu. Era şi asta o metodă de tortură, îşi doreau să citeşti chestia aia. Totuşi, să ştiţi că cine a zis vorba aia „Ce nu te omoară te întăreşte“ mare dreptate a avut! A fost cumplit, dar eu eram obişnuit, ca fotbalist, ca arbitru, cu cantonamentele. Le-am cerut de acasă rummy, table, cărţi. Îi ziceam: „Comisare, hai să jucăm!“. Am stat 11 zile, dacă stăteam mai mult...
Gheorghe Constantin a vrut să se sinucidă!
- Nu vreau să vorbesc multe. ştiu... Eram acolo. Era dărîmat, dărîmat. Eu am dus o luptă teribilă cu mine, mă gîndeam la soţie, la copilul care era în burtică. N-aveam ce face, eram obligat să trăiesc. Mi-am zis că trebuie să rezist!
„Judecătorul de la fond stătea la masă, la o nuntă, cu procurorul DNA şi cu celebrul procuror «Portocal㻓
Fostul cavaler al fluierului a rămas surprins cînd a aflat combinaţiile dintre magistraţi şi judecători. Bogaciu susţine că „judecătorul de la fond a stat la aceeaşi masă, la o nuntă, cu procurorul de caz de la DNA Piteşti şi cu celebrul procuror «Portocal㻓.
În 2015 a venit pronunţarea finală a cazului. Cum ai trăit ziua aceea?
- Eram acasă. Ştiam că se va da în ziua aia, dar se făcuse deja ora 8 seara. Avocaţii plecaseră de la Tribunal. Sentinţa am văzut-o prima dată pe site-uri...
Ai ceva să-i reproşezi acelui judecător de la fond, care te-a condamnat şi el în prima instanţă tot la 3 ani cu suspendare?
-Cel mai tare m-a deranjat că într-o seară, la o emisiune, am văzut informaţia că judecătorul care ne-a judecat pe fond fusese la aceeaşi masă, la o nuntă, cu procurorul de caz de la DNA Piteşti şi cu celebrul procuror „Portocală“. Atunci mi-am dat seama... Păi, dacă eu, judecător, merg la masă cu tine, procuror, care ar putea să fie decizia finală? Inclusiv la Mihai Gâdea în emisiune am văzut imaginile respective.
Cine e „celebrul «Portocal㻓?
Procurorul Mircea Negulescu a fost exclus la începutul acestui an din Consiliul Superior al Magistraturii. Principala acuzaţie împotriva lui a fost că a luat legătura cu un suspect în mai multe dosare. În unele înregistrări apărute în spaţiul public, Mircea Negulescu, zis Portocală, îi cerea unui martor cu identitate protejată să semneze un denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă îi zicea: „Anul trecut scriam de Cozma şi se duce nevinovat la puşcărie“.
M.Duinea

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1815

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

Vă demontez, pe viu, o minciună înfiorătoare
Ma ia groaza cand vad atatea "celenterate" cum comenteaza cu spume la gura. O liniste mormantala se va asterne spre fin...
21/02/19 12:07 Mai mult...

Vă demontez, pe viu, o minciună înfiorătoare
Excelenta prezentare! Dar e nevoie de o completare necesara: "...fiindca au pretenta ca judecatorii sa fie cu botul pe l...
21/02/19 12:01 Mai mult...

Vă demontez, pe viu, o minciună înfiorătoare
"Eliminarea oamenilor de afaceri mici si autohtoni si a politicienilor care fura din banul public" e varianta completa s...
21/02/19 11:51 Mai mult...

Vă demontez, pe viu, o minciună înfiorătoare
Dar pana la urne , NE VEDEM IN PIATA VICTORIEI duminica 24 febriarie si rezistam domnule Gheorghe ! Rezistam , atat cat ...
21/02/19 10:38 Mai mult...

Vă demontez, pe viu, o minciună înfiorătoare
gheorghe puti ingrozitor a kgb
21/02/19 10:18 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics

Zi record

Miercuri, 23.01.2019

--- 4.353 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info