Curierul Zilei - Sfinţii zilei - 5 decembrie
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow social economic arrow Sfinţii zilei - 5 decembrie
Website Title : wRock.org
 Publicitate pdf
Sfinţii zilei - 5 decembrie Imprimare E-mail
(0 voturi)
miercuri, 05 decembrie 2018


Sfinţii zilei - 5 decembrie

În această lună, în ziua a cincea, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Sava cel sfinţit.


 Cuviosul Părintele nostru Sava cel sfinţit a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. De loc era din Capadocia, iar părinţii lui se numeau Ioan şi Sofia. Chiar de la începutul vieţii lui a îndrăgit vieţuirea călugărească, aşa că a intrat de mic într-o mănăstire numită Flavian.

 Era atît de înfrînat încă din copilărie, ca văzînd în grădină un măr şi dorind să-l mănânce, a zis: „Frumos era la vedere şi bun la mîncare fructul ce m-a omorît“. A luat mărul cu mîinile, dar nu l-a mîncat, ci l-a călcat în picioare şi lege şi-a pus să nu mănînce măr niciodată.La vîrsta de optsprezece ani, a mers la marele Eftimie (prăznuit la 20 ianuarie); acesta l-a trimis la cuviosul Teoctist (prăznuit la 3 septembrie) în chinovie. Acolo, a cunoscut vieţuirea dumnezeiască a fraţilor şi a mers pe urmele virtuţii celor pe care i-a cunoscut în chinovie. Din pricina covîrşitoarei lui înduhovniciri, marele Eftimie îl numea copil cu suflet de bătrân. Şi cu cît creştea în vîrstă cu atît sporea şi în virtute. De aceea a şi făcut multe minuni. Printre altele, prin rugăciunea lui, a făcut să izvorască apă în locuri fără de apă. A fost învăţătorul multor monahi. A fost în două rînduri sol la Constantinopol, trimis de patriarhii Ierusalimului din acele vremuri: o dată la împăratul Anastasie, iar a doua oară la împăratul Iustinian. Ajungînd deci la vîrsta de nouăzeci şi patru de ani, s-a mutat către Domnul.
n Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Anastasie.
Sfîntul Mucenic al lui Hristos Anastasie a văzut odată cum sunt întrebaţi şi judecaţi de păgîni sfinţii mucenici şi cum li se taie mădularele pentru mărturisirea lui Hristos. Pentru că era creştin şi pentru că ştia bunătăţile pregătite de Dumnezeu mucenicilor, dorea şi el să lupte pe aceeaşi cale pentru Hristos. Şi într-una din zile i s-a înfierbîntat inima lui şi-a făcut semnul crucii şi s-a dus în stadion. Stînd în mijlocul adunării de lume a strigat cu glas mare: „Găsit am fost de cei ce nu m-au căutat, vădit m-am făcut celor ce nu m-au cercetat!“. Privirile tuturor
s-au îndreptat spre el. Atunci el a zis: „Ascultaţi, toţi slujitorii diavolului, ascultaţi! Sunt creştin şi cred în Domnul meu Iisus Hristos; iar pe idolii voştri şi pe cei ce se închină lor îi dau anatemei şi-i urăsc“. Mulţimea a rămas înmărmurită de curajul lui. Dar îndată l-au dezbrăcat, l-au biciuit cumplit şi au zis: „Asta pentru neruşinarea şi obrăznicia ta! Dar dacă cinsteşti pe Hristos şi nu te lepezi de El, ţi se va tăia capul şi vei fi mâncare peştilor, tîrîtoarelor şi păsărilor“. Sfîntul nu s-a lepădat. Atunci călăii l-au apucat îndată, i-au tăiat capul şi ducându-l cu corabia departe puţin de ţărm, l-au aruncat în mare.
n Tot în această zi, pomenirea Sfîntului Mucenic Diogen, care s-a săvîrşit fiind lovit cu pietre.
n Tot în această zi, pomenirea Sfîntului Mucenic Averchie, care de sabie s-a săvîrşit.
n Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Non, care în pace s-a săvîrşit.
n Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Grat, care în pace s-a săvîrşit.
n Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Nectarie, cel din chilia lui Iagari, care se află lîngă Careea Atonului, şi a pustnicit pe la anul 1470 şi în pace s-a săvîrşit.
n Acest cuvios părinte al nostru Filotei de la Careia (Careotul), care în pace s-a săvîrşit.
n Acesta a fost părintele duhovnicesc al sfîntului Nectarie cel mai sus-pomenit şi a fost învrednicit de darul mai înainte vederii, iar mai apoi în pace s-a săvîrşit.
n Tot în această zi, pomenirea sfinţilor cuvioşi mucenici cei ce au locuit în chiliile Atonului şi au mustrat pe latino-cugetători, adică pe împăratul Mihail şi pe patriarhul Bec.
Cel dintîi dintre aceşti sfinţi cuvioşi mucenici a fost spînzurat, iar ceilalţi de sabie s-au săvîrşit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne,
miluieşte-ne şi ne mîntuieşte pe noi.
Amin.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1202

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info