Curierul Zilei - Cine ne sunt imbecilii sau „când se suie scroafa-n pom, cine tace nu e om”
PRIMA PAGINA

*** M-am îndrăgostit de Klaus Iohannis     *** Spectacole incendiare la Tîrgul de Crăciun de la Mioveni      *** PASTILA de UMOR      *** Politician mort în accident!     *** Găsit în casă fără suflare     *** Femei spulberate de pe trecerea de pietoni     *** Sosesc taloane la concursul „Cel mai frumos copil din Argeş“!     *** Pompier rănit în misiune!     *** Şoferiţa nu a acordat prioritate     *** Caruselul poveştilor    *** Criticile unui comunist convins     *** Sfinţii zilei - 4 decembrie     *** Noroc în dragoste şi oportunităţi noi!     *** CHILI DE FASOLE NEAGRĂ CU CARTOFI DULCI     *** Evenimente 10 decembrie de-a lungul vremii     *** Au urcat pe locul 2!     *** La 5 puncte de locul 1!     *** „În retur vom fi mult mai puternici”     *** BCM U FC Argeş - CSU Sibiu, astăzi, ora 19:45, Digi Sport 4      *** Culisele meciului     *** Învinşi de liderul clasamentului!     *** CS Mioveni - Sportul Snagov 0-4 (0-1)     *** Celelalate rezultate ale etapei:     *** CS Dacia, campioane naţionale la Oină!    

 
Cine ne sunt imbecilii sau „când se suie scroafa-n pom, cine tace nu e om” Imprimare E-mail
(3 voturi)
joi, 06 decembrie 2018

Din punctul meu de vedere

Cine ne sunt imbecilii sau „când se suie scroafa-n pom, cine tace nu e om”


    Marele Umberto Eco spune aşa:  „Rețelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili care până acum își exprimau părerea doar în baruri, în fața unui pahar de vin, fără să facă rău comunității. Camarazii lor îi puteau reduce repede la tăcere. Acum, au același drept la cuvînt precum un laureat al premiului Nobel”.

    Întrebarea care se pune este cine ne sunt imbecilii.

    Vă garantez că în materie de exprimare a unor opinii nu există deştepţi şi proşti, fiecare om are dreptul să îşi spună punctul de vedere indiferent de nivelul şcolilor absolvite sau de coeficientul de inteligenţă. Ni s-a întâmplat tuturor să observăm că un om simplu, cu câteva clase primare dar trecut prin viaţă, poate fi mai rezonabil decât cineva care a absolvit mai multe facultăţi. Mie mi se întâmplă adeseori să descopăr acest fenomen şi de fiecare dată mă îndoiesc şi mai mult că şcoala îi face pe oameni superiori altor oameni prin altceva decât stricta specializare. Un absolvent de ASE va fi mai bun economist decât un absolvent de opt clase, dar nu va fi neapărat mai înţelept în judecarea unor fapte de viaţă, ori a unor probleme politice.

    Totuşi, nu trece zi de la Dumnezeu fără să vedem pe internet postări atât de cretine încât trebuie să mă întorc la Umberto Eco şi, împotriva voinţei mele,  să îi dau dreptate: „Drama internetului este că-l promovează pe idiotul satului drept purtător al adevărului.” E clar că trebuie să descoperim cine este idiotul satului.

    Idiotul satului. În nici un caz el nu este, aşa cum ar părea la prima vedere, omul cel mai puţin şcolit din sat. Nici posesorul celui mai slab coeficient de inteligenţă, fiindcă oameni care au dizibilităţi mintale nu stau pe internet şi, în genere, sunt susţinuţi moral ș imaterial de societate. Idiotul satului este un idiot caracterial, adică un imbecil.
    Legiunile de imbecili despre care vorbeşte Umberto Eco sunt legiuni de oameni lipsiţi de caracter care se consideră competenţi în toate domeniile şi întotdeauna sunt gata să îi creadă proști pe ceilalţi. Imbecilii nu prin prostie păcătuiesc, ci printr-o mare deformare a personalităţii care îi face opaci la dialog. Imbecilul nu se îndoieşte de sine, ci doar de alții, pune ştampile pe cei care nu îi dau dreptate, e întotdeuna agresiv, gata să te insulte. Ştiţi care este cea mai uşoară metodă prin care îl poţi descoperi pe imbecil ? Să îl rogi frumos să argumenteze opinia pe care o susţine. Te va înjura instantaneu.
    Imbecilul crede că opinia sa este atât de evident rezonabilă încât nu are nevoie să o explice. Este ca şi cum Dumnezeu, prin revelaţie, i-ar fi dictat ceea ce trebuie să scrie pe internet. Imbecilul este cu atât mai agresiv cu cât are mai multe diplome, deoarece i se par că hârtiile obţinute pe la diferite şcoli îi dau privilegiul la opinie fără argumentaţie. Imbecilul de pe internet îi dă dreptate peste milenii lui Cicero care spunea: „Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic”.
    Nu scriu aceste rânduri de dragul unor demonstraţii teoretice, dimpotrivă, mi-aş dori să îi ajut pe imbecili să se vindece de boala lor. Fiindcă imbecilitatea este o maladie care se manifestă nu doar pe net, ci şi în familie, la locul de muncă, în politică. Mai ales în politică.
    Imbecilitatea în politică ia proporţii cosmice. Pentru că este prea evidentă, imbecilitatea a început să se scuze pe sine inventând ideea de declaraţie politică. Tot ce e mai stupid, mai evident mincinos, mai parşiv, mai nociv este spălat de păcate pe motiv că avem de a face cu declaraţii politice. Adică o declaraţie politică nu mai este o simplă declaraţie care trebuie să respecte adevărul, este o declaraţie scutită de obligaţia de a fi adevărată ? Este ca şi cum politica şi adevărul ar fi încă de la naştere duşmani de moarte. Sper să nu fie totuși așa.

    Nu vreau să vin cu exemple deoarece ar însemna să aduc în discuţie prea multe nume, din toate taberele politice. Vreau însă să îi rog pe cititorii acestor rânduri ca atunci când aud că face cineva o declaraţie politică să îi ceară să facă doar o simplă declaraţie omenească, obişnuită, care să aibă legătură cu adevărul. Nu există declaraţii politice, există doar declaraţii adevărate, mai puţin adevărate şi de-a dreptul false.
    Unii au ajuns la concluzia că în epoca noastră şcoala se poate dispensa, ori poate marginaliza predarea ştiinţelor umaniste, printre care se numără psihologia şi logica. Las la o parte paradoxul demenţial că omul nu învaţă despre psihologia omului și mă voi referi doar la logică. Predarea logicii în şcoală, masiv şi încă de la clasele mici, ar descongestiona de imbecili atât internetul, cât şi politica.
    Ar fi minunat ca imbecilul să ştie ce înseamnă argumentul „ad hominem” sau „ad verecundiam”, nu denumirile latineşti, ci conţinutul, care e simplu. „Ad hominem” înseamnă să nu ataci ideile unui om prin atacarea omului, iar „ad verecundiam” înseamnă susținerea valorii de adevăr a unei aserțiuni pe baza autorității, cunoștințelor și poziției persoanei care face aserțiunea. Cum ar fi (nu mă pot abţine) cutare lucru e adevărat fiindcă aşa a zis Klaus Iohannis.
    Un paragraf aparte l-aş dedica unei erori logice numite „argumentum ad ignoratiam”, adică zici că un lucru e adevărat numai fiindcă nu a fost demonstrat ca fiind fals. Vreţi un exemplu ? Iată, spui că Liviu Dragnea are proprietăţi în Brazilia deoarece nimeni nu a demonstrat că nu are.
    Acum înţelegeţi de câţi imbecili din politică şi de pe internet am scăpa dacă la şcoală s-ar pune mai mult accent pe studiul logicii ?
    Totuşi, am spus mai sus că imbecilitatea ţine de character, nu de şcoală şi îmi susţin ideea. Un om de caracter simte instinctiv că nu trebuie să comită erori de genul celor amintite mai sus. Nu trebuie să ştie ce înseamnă „ad verecundiam” pentru a nu se baza doar pe autoritate, “ad hominem” pentru a nu ataca la persoană sau “ad ignorantiam” pentru a nu susţine ceva fals  doar fiindcă e imposibil de dovedit contrariul. Caracterul rezolvă aproape tot ce ţine de exprimarea corectă a opiniilor, dar acolo unde nu există, ar fi important studiul logicii.
    Unde ne sunt aşadar imbecilii ? Sunt sus, în pomii de pe internet, conform expresiei şi comice şi dure potrivit căreia „când se suie scroafa-n pom, cine tace nu e om”.
    Uite că nu am tăcut.

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)

Vizualizari: 777

Comentarii (4)
Scris de Bogdan in 06-12-2018 10:40 - Vizitator
 
 
Unde ne sunt imbecilii? Pai foarte simplu: clasele inferioare isi exprima parerile pentru bula lor de pe retelele de socializare iar cele superioare, pentru o masa infinit mai mare de oameni de la tribuna parlamentului si (in special) pe diversele canale media direct sau indirect, pentru ca nu-i asa domnule Smeoreanu, asinus asinum fricat.
 
Scris de CVititor in 06-12-2018 08:25 - Vizitator
 
 
Recunosc,citesc de fiecare data cu mare placere comentariile d-lui Smeoreanu pe care il consider \"resuscitatorul\"-daca exista un astfel de termen-acestui jurnal pe care am renuntat de mult sa-l mai cumpar si sa-l mai citesc.Dupa mine exista atatea greseli,atat gramaticale cat si de sintaxa a frazei,atatea banalitate si repetitivitate a expresiilor,atata \"suficienta\"in tratarea subiectelor incat renuntarea pare cea mai inteleapta solutie. 
Tocmai de aceea comentariile distinsului ziarist constituie o gura de oxigen,solutia vitaminizata care odata perfuzata in trupul bolnav al Curierului ii mai da sperante de viata. 
Si eu folosesc adeseori expresia cu \"scroafa in copac\", nu ai cum,face parte din realitatea cotidiana,sunt cazuri atat de evidente incat nu te poti abtine. 
Cat despre imbecili..apar de prea multe ori printre cei care \"infiereaza\" comentariile d-lui Smeoreanu... :?  
In articolul de mai sus se face referire la \"caracterul\" omului...eu as folosi expresia \"bunul simt\" expresie mult mai folosita in limba romana,care tine de educatie,cultura si natura umana, nu in cele din urma de \"cei 7 ani de-acasa\" 
Din pacate,copiii care va injura constant in comentariile lor au inceput scoala -daca au urmat vreuna- de la 3-4-5 ani.....Si-atunci...de unde ???
 
Scris de Argeseanul in 06-12-2018 07:57 - Vizitator
 
 
Domnule Smeoreanu,  
Cu tot respectul, va rog, dupa ce terminati cu osanalele inchinate celui care duce Romania si putina democratie care exista in tara noastra, la pieire, cititi scrisoarea descisa a unui vechi PSD-ist, preşedintele PSD Caraş Severin, Ion Mocioalcă, de zilele trecute, adresata VENETICILOR care au pus mana pe cel mai mare partid politic din Romania. Nu este nevoie sa o comentati in paginile ziarului. Ati supara personaje precum LD, Radulescu-mitraliera sau fantele Draghici.  
Cititi-o doar si reflectati. Atat. 
Daca, macar cu 1 %, va va schimba ideile politice pe care le perorati, nu este totul in zadar. 
In rest o zi buna si sarbatori fericite.
 
Scris de Gelu in 06-12-2018 07:30 - Vizitator
 
 
"Un absolvent de ASE va fi mai bun economist decât un absolvent de opt clase, dar nu va fi neapărat mai înţelept în judecarea unor fapte de viaţă, ori a unor probleme politice."  
Te contrazici singur inca din rezumat! Asa ca lasa-i pe toti sa vb pe net! Dar ce zici despre cei ce scriu in ziare?
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
            
Şoferiţa nu a acordat prioritate

article thumbnailŞoferiţa nu a acordat prioritate Două persoane au fost rănite, iar maşinile pe care le conduceau au fost serios avariate în urma unui accident care a avut loc sîmbătă, în jurul prînzului, pe DN 73, la ieşirea din Cîmpulung spre Braşov.   
Continuare

Alte articole
            
CHILI DE FASOLE NEAGRĂ CU CARTOFI DULCI

article thumbnailCHILI DE FASOLE NEAGRĂ CU CARTOFI DULCI TIMPI DE PREPARARE: Timp de preparare: 10 min. Timp de gatire: 25 min. Gata în: 35 minINGREDIENTE 1 cartof dulce mare2 căţei de usturoi tocaţi1 ceapă mare tocată150 ml sos de roşii
Continuare

Alte articole
            
„În retur vom fi mult mai puternici”

article thumbnailSăndoi are mare încredere în potenţialul echipei:„În retur vom fi mult mai puternici” La finalul partidei de vineri seară, cu Pandurii Târgu Jiu, cîştigată de FC Argeş cu 3-1, Emil Săndoi, antrenorul echipei din Trivale, a ţinut să mulţumească...
Continuare

Alte articole
            
Criticile unui comunist convins

article thumbnailCriticile unui comunist convins Recent, s-a lansat volumul „Mărturiile unui prim-secretar“, de Gheorghe Catană (ocupant al funcţiei între 1987 şi 1989, dar cu o îndelungată carieră în structurile de conducere ale judeţului şi anterior). După o primă...
Continuare

Alte articole
embedgooglemap.net

Click view
Click view

 ******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

M-am îndrăgostit de Klaus Iohannis
Pai sigur...Klaus ramasese neporcait in oficina de partid a PSD-ului. Esti incalificabil domnule Smeoreanu!! Halal sa-...
10/12/18 10:34 Mai mult...

M-am îndrăgostit de Klaus Iohannis
Da, mizerabilul mângâietor de dosuri pesediste s-a întors. Şi umple de bale Curierul zilei, folosind expresii nazis...
10/12/18 09:31 Mai mult...

M-am îndrăgostit de Klaus Iohannis
Da, mizerabilul mângâietor de dosuri pesediste s-a întors. Şi umple de bale Curierul zilei, folosind expresii nazis...
10/12/18 09:24 Mai mult...

„În retur vom fi mult mai puternici”
Mai puternici da , dar cu alt antrenor , la ce lot aveti jocul nu este pe măsura iar daca ai bun simt cum zici trebuie ...
10/12/18 08:26 Mai mult...

Politician mort în accident!
Oare au creier acești demenți care se cred la curse? Tâmpiților, din prostia voastră mor atâția oameni nevinovati...
10/12/18 08:16 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Vineri, 23.11.2018

--- 4.141 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 

Loto 6/49

Flag Counter


PRchecker.info