Curierul Zilei - „Am antrenat-o să ajungă campioană“
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow „Am antrenat-o să ajungă campioană“

*** O stafie bântuie prin România - stafia lui Zelea Codreanu      *** ️Se opreşte curentul în Piteşti     *** Cinema Lumina redat spectacolelor     *** Întîlnire a medicilor de familie, la Mioveni     *** Femeie de 90 de ani accidentată      *** Hoţi prinşi în flagrant!     *** Doi răniţi, în accident     *** Nebun cu un cuţit în mînă, pe stradă    *** Şofer turc, beat la volan    *** Pieton beat făcut una cu pămîntul    *** „Ţineţi mintea deschisă şi învăţaţi permanent!“    *** Ora să ştim     *** Biscuiţii Popular şi un mix de fructe, retraşi de la vînzare!     *** Teo Vlad, în expediţie pe Everest     *** Dacia a participat la Forul Industriei Auto     *** Sfinţii zilei      *** Moştenire şi avantaje materiale!     *** Ruladă de porc cu struguri     *** Evenimente 25 martie de-a lungul vremii     *** Rezulatete primei etape din preliminarii Euro 2020     *** Remiză albă la Petroşani!     *** Înfrîngere după greşeli în apărare    *** Naţionala U21, învinsă la limită     *** Pribeagu, locul 1 la Cupa Viva    *** Emil Săndoi a plecat de la FC Argeş!     *** Concurează cu un bolid de 200.000 euro!    *** Bianca Andreescu, în sferturi la Miami!    *** Campion de lupte la toate categoriile!   

 Publicitate pdf
„Am antrenat-o să ajungă campioană“ Imprimare E-mail
(1 vot)
miercuri, 09 ianuarie 2019

Exclusivitate!

Interviu cu Gabriel Hristache, primul antrenor al Biancăi Andreescu

„Am antrenat-o să ajungă campioană“

Sportiva le-a învins acum cîteva zile pe Caroline Wozniacki şi Venus Williams


La doar 18 ani, Bianca Andreescu este noua senzaţie a tenisului, după ce acum cîteva zile a ajuns în finala turneului de la Auckland, trecînd de nume colosale din circuitul WTA precum Caroline Wozniacki sau Venus Williams. Numărul 152 mondial a pierdut în trei seturi finala turneului din Noua Zeelandă, jucată în compania sportivei Julia Georges, scor 6-2, 5-7, 1-6. După această performanţă, sportiva cu origini româneşti a mai urcat 45 de locuri, ajungînd acum pînă pe locul 107.

Bianca Andreescu s-a născut în oraşul canadian Mississauga, pe 16 iunie 2000. Părinţii ei, Maria şi Nicu erau mutaţi peste Ocean de cîţiva ani. La scurt timp, familia Andreescu s-a întors în România, iar Bianca a copilărit la Piteşti, unde a făcut grădiniţa şi şcoala primară. Tot la Piteşti s-a apucat de tenis la vîrsta de 6 ani sub îndrumarea antrenorului Gabriel Hristache. După cîţiva ani petrecuţi în România, în cele din urmă, familia Andreescu a luat decizia de a se stabili definitiv în Canada. Bianca şi-a continuat pasiunea pentru tenis la clubul de tenis Ontario, din Mississauga, iar la 14 ani a ajuns în lotul naţional al Canadei. Ascensiunea sa a început acum cinci ani. Ca junioară, a cîştigat practic tot ce era de cîştigat. Bianca Andreescu are în palmares 2 titluri la juniori în turneele de Grand Slam, în proba de dublu, alături de Carson Branstine: Australian Open (2017) şi Roland Garros (2017). Ea a obţinut şi de două ori titlul Orange Bowl, performanţă care a mai fost atinsă de o singură jucătoare, spaniola Ana Alcazar.

Bianca Andreescu: „Vă mulţumesc pentru susţinere“

Bianca Andreescu a ţinut mereu să precizeze rădăcinile sale româneşti. După turneul fabulos de la Auckland, sportiva le-a mulţumit celor care au susţinut-o: „Vă mulţumesc pentru susţinere tuturor de acasă, din Canada şi din România. Tot suportul pe care mi l-aţi acordat înseamnă enorm pentru mine. Îi apreciez pe cei care au venit să vadă meciurile mele de tenis. Am jucat cel mai bun tenis din toată cariera mea săptămîna aceasta!”, a declarat sportiva româno-canadiancă, la finalul partidei cu Julia Georges.

Fanul Simonei Halep

În interviurile acordate presei canadiene, Bianca a mai spus că este fascinată de jocul liderului mondial, dar şi de Kim Clijsters şi Roger Federer. Sportiva a spus că o leagă o frumoasă prietenie de Simona Halep: „Cu Simona am avut ocazia să mergem la un eveniment, la Montreal, şi bineînţeles, că i-am cerut cîteva sfaturi. Ea m-a sfătuit, printre altele, să nu mai joc la juniori, ci să trec la profesionişti. Ceea ce am şi făcut. Cunosc şi alte jucătoare românce, vorbesc cu toate fetele, sînt foarte drăguţe şi ne simpatizăm“.

Doar tatăl Biancăi urmăreşte live meciurile!

Familia Andreescu urmăreşte cu sufletul meciurile Biancăi. De emoţii, doar tatăl sportivei urmăreşte live partidele: „Soţia mea nu se uită la meciurile ei, se emoţionează repede. De obicei, mă uit de unul singur şi îi spun şi ei scorul”, a declarat Nicu Andreescu, tatăl Biancăi, pentru postul de televiziune canadian CBC.Hristache vorbeşte deschis despre sportiva sa

„De acum încolo începe greul“


Piteşteanul Gabriel Hristache este antrenorul care i-a pus Biancăi pentru prima dată în mînă racheta de tenis. De la acesta, sportiva româno-canadiană a învăţat ABC-ul tenisului de cîmp, iar acum a devenit un nume destul de important în tenisul mondial. Chiar dacă după un timp drumurile lor s-au despărţit, antrenorul ţine permanent legătura cu sportiva şi familia acesteia. Pe Gabriel Hristache l-am găsit pregătind mai mulţi copii la un balon de tenis din apropierea Piteştiului, la „munca de jos“ cum îi place lui să-i spună. Este mîndru că a contribuit şi el la performanţa Biancăi şi speră ca în viitorul apropiat eleva sa să ajungă în topul celor mai bune jucătoare de tenis din lume.

„Părinţii ei sînt oameni deosebiţi“

Cum a ajuns să facă tenis?
-În jurul vîrstei de 6 ani, la Prundu, la Baza Sportivă Arpechim a intrat pe poartă cu mama ei, Maria, care mi-a spus că fata ei vrea să facă tenis de cîmp. Am dat nişte teste cu ea şi am constatat că are înclinaţie către acest sport. După aceea, am stabilit un program, ea avînd intenţia să rămînă în România pentru că nu era prea ok pentru Bianca să rămînă în Canada pentru sistemul care era acolo. Şi-ar fi dorit să vină în ţară. Ăsta a fost motivul pentru care şi-a petrecut aproape 2 ani şi 6 luni la noi în ţară, timp în care şi-a dorit foarte mult să facă tenis.
I-aţi cunoscut foarte bine părinţii....
-Părinţii ei sînt oameni deosebiţi. L-am cunoscut şi pe Nicu(n.r. tatăl Biancăi) care a rămas la serviciu în Canada. Venea aici doar în vacanţă. Un tip foarte onest, greu de găsit în România. Maria(n.r. mama Biancăi) era mai visătoare, cu speranţe mai mari. Ea credea mai mult în şansele Biancăi de a face tenis de mare performanţă.
Cum era Bianca ca şi copil?
-Era foarte ambiţioasă pentru vîrsta ei. Era extrem de tenace, maturizată, pentru vîrsta de 6 ani. Foarte ascultătoare şi disciplinată. Un mare merit îl are şi fiul meu care este de aceeaşi vîrstă cu ea. Îi plăcea să vină la antrenamente, pentru că după aceea, se juca cu băiatul meu, pe zgură. A avut perioade în care Răducu al meu era răcit, iar ea spunea că nu vrea să vină la antrenament dacă nu venea şi Radu.

„Avea voinţă, ambiţie şi tenacitate“

La vîrsta ei promitea, avea calitate?
-E foarte greu de spus la 6 ani dacă un copil are calitate!. Dacă aş putea prevesti că încă de la o vîrstă fragedă va face mare performanţă, aş fi Dumnezeu!. Dar avea nişte calităţi care sînt necesare la tenis. În primul rînd voinţă, ambiţie, tenacitate. Era foarte isteaţă şi extraordinar de serioasă pentru cei 6 ani ai săi!. Nu am avut niciodată cu ea probleme la antrenament, să nu asculte şi să nu respecte ce îi spun. Părinţii ei au susţinut-o în tot ce a făcut. Meritul cel mai mare în tenisul din România îl au părinţii pentru că sistemul nu te ajută cu absolut nimic. Tot ce înseamnă club, federaţie... Părinţii sînt cei care au ajutat-o să facă pasul către marea performanţă. Au făcut sacrificii şi au plecat în Canada, ţară care a înţeles cît de important este să susţii un sportiv şi să investeşti în el, ceea ce s-a şi întîmplat. Fedeţia Canadiană de Tenis îi oferă în jur de 200.000 de dolari în fiecare an, lucru care în România ar fi fost imposibil!. Acest lucru îl păţesc eu cu băiatul meu. Joacă foarte bine, dar nu sînt ajutat cu nimic şi s-ar putea să-l pierd!.
Cum a ajuns să reprezinte Canada?
-Povestea este în felul următor. Ea este născută în Canada, părinţii ei au plecat în această ţară înainte să o aibă pe ea. S-a născut în Canada, iar părinţii ei şi-au dorit să revină în România şi să locuiască aici. Dar sistemul cu care s-a confruntat permanent Maria, nu i-a permis să dezvolte şi să facă ceva în România!. Au fost nevoiţi să se reîntoarcă în Canada. Ea oricum nu a jucat pentru România niciodată. Ea este canadiancă!. Şi-ar fi forit să revină în România dacă lucrurile erau în regulă. Se naturaliza şi îşi lua cetăţenia română. Se întîmpla ceea ce ar fi fost normal să se întîmple, dar atîta timp cît în România nu funcţionează lucrurile cum trebuie, s-au văzut nevoiţi să se reîntoarcă în Canada.

„ Are toate armele ca să ajungă o mare jucătoare“

După ce s-au stabilit definitiv în Canada aţi mai ţinut legătura cu Bianca şi familia ei?
-Eu nefiind un fan al reţelelor de socializare, am vorbit mai rar cu ea, dar am ţinut legătura prin Radu care vorbeşte aproape zilnic cu Bianca. Întotdeauna au ţinut legătura şi pînă să ajungă ea o mare vedetă!. Eu am urmărit-o cu sufletul, de la televizor!. Voi face un efort şi voi merge să o felicit personal. Este o performanţă deosebită, ceea ce a realizat la Auckland. Mi-aş dori ca pe viitor, copii care sînt foarte talentaţi să nu mai fie nevoiţi să plece din România.
Ce-i prevedeţi pentru viitor?
-De acum încolo va începe greul pentru ea în tenis, întrucît a ajuns între primele 100 de jucătoare ale lumii. Sînt nişte etape foarte grele, dar are toate calităţile necesare pentru a ajunge o sportivă de Top 10. După ce a demonstrat acum la Auckland, în meciurile cu Caroline Wozniacki  şi Venus Williams, a arătat că are toate armele necesare pentru a juca la un nivel mult mai ridicat. Odată cu înaintarea în vîrstă şi cu un plus de experienţă, cred că va fi o jucătoare de Top 10!.

„Fără susţinere financiară, nu poţi face performanţă!“

Avînd în vedere experienţa pe care o aveţi în antrenorat, există vreo reţetă a succesului în tenis?
-În viaţa asta nu există o reţetă a succesului în mai nimic!. Este vorba despre un cumul de factori şi cu cît îndeplineşti mai mulţi, cu atît şansele de a face performanţă cresc. În afară de dorinţa copilului de a face tenis de performanţă şi de sacrificii, trebuie să ai şi susţinere financiară. Mai trebuie să ai şi un sistem cum este în străinătate. Mă refer la baza materială. Oameni pregătiţi în ce înseamnă nutriţie, recuperare, preparator fizic. Ce este acum în România, cu greu găseşti aceste lucruri. Poate doar în marile oraşe şi în Bucureşti. Prin muncă şi cu aceste condiţii, se poate face mare performanţă, cum am avut şi noi în România la atîtea sporturi!. Dar, se pare că la noi, la cum funcţionează lucrurile acum în România, nu mai performăm în niciunul din sporturile tradiţionale în care am performat, cum ar fi fotbalul, handbalul, gimnastică. Cauza este că au dispărut aceşti factori care trebuiesc îndepliniţi.
În Canada, Bianca are la dispoziţie toate condiţiile pentru a face performanţă. În cîţiva ani o vedeţi în primele zece jucătoare din lume?
-Mi-e foarte greu să spun că în 2 sau 3 ani va ajunge în primele zece din lume!. Are 18 ani, iar dacă va fi sănătoasă şi va fi ocolită de accidentări, lucru foarte rar în tenisul mondial, poate ajunge!. Meciurile şi suprafeţele pe care se joacă, utilizează foarte mult articulaţiile şi genunchii. Cum s-a şi văzut în finală, a avut probleme cu piciorul şi spatele. Dacă este sănătoasă, cred că în 2-3 ani poate ajunge o sportivă care va bate la uşa Topului 10 mondial.

„Duceţi-vă copiii la sport!“

Ce ar trebui să ştie piteştenii despre antrenorul Gabriel Hristache?
-Am 45 de ani şi am practicat tenisul de la vîrsta de 7 ani. Am făcut performanţă pînă la 21 de ani. De fapt, chiar sînt un pionier al tenisului, nemaiexistînd în Piteşti un sportiv activ de 45 de ani, care încă joacă!. Sînt alte generaţii, apărute după mine, la care am avut ocazia să pun şi eu umărul la performanţă. Mă refer la Adrian Ungur care s-a antrenat cu acelaşi profesor ca şi mine, Remus Enache. Mai este fata dînsului, Diana. Am început să antrenez de la vîrsta de 22 de ani pentru că problema resurselor financiare se punea şi atunci, ca şi acum, în România. Tenisul este un sport foarte scump. Nu ştiu dacă aş face din nou tenis în România, dar probabil, succesele pe care le-au avut aceşti copii, m-ar motiva să fac din nou acelaşi lucru. În cei aproape 25 de ani de antrenorat, am cîteva nume de copii care au făcut o meserie din tenis.
În afară de Bianca Andreescu, ce alţi sportivi de mare valoare aţi mai format şi pregătit?
-Este o listă mai lungă şi fiecare are povestea lui. La nivel naţional am foarte mulţi copii. Am 7-8 titluri de campionate naţionale cîştigate cu Ion Silviu, Horobeanu, Sandu, Arina Vasilescu care este activă şi joacă şi acum la nivel internaţional, Radu Hristache, băiatul meu, care este campion naţional, Gabor Adina care a fost generaţie cu Monica Niculescu, dar care nu a putut continua tenisul de mare performanţă din motive financiare. Cam aceştia sînt sportivii cu care am lucrat şi au făcut ceva mai deosebit. Arina Vasilescu a cîştigat campionatele naţionale pînă la 14 ani şi are şi acum contract cu firma Wilson. I-am recomandat să meargă în străinătate. A plecat şi acum joacă pentru Germania. Speranţele sînt mici ca România să mai producă performanţă într-un sport, dar cum se spune, speranţa moare ultima. Să sperăm că se vor îndrepta lucrurile şi vom putea face şi noi mai multe pentru sportivii noştri.
Ce i-aţi sfătui pe părinţii care vor să îşi dea copii la tenis?
-Vîrsta optimă pentru începerea tenisului este în jur de 5-6 ani. În primul rînd, aş sfătui pe toată lumea să-şi aducă copii la sport, pentru mişcare şi sănătate în primul rînd. În timp, noi antrenorii, vom vedea dacă au înclinaţie către marea performanţă şi le vom spune părinţilor ce au de făcut. Dorinţa mea este ca toţi copiii să facă sport. De la an la an, mi-e foarte greu să mai găsesc un copil cu care să fac sport, pentru că după cum spun statisticile din Europa, sîntem pe primul loc la copii obezi pînă în 12 ani!. Din ce în ce mai greu găseşti un copil cu care să poţi face performanţă!. Mi-aş dori ca sistemul de învăţămînt, statul, să impună mai multe ore de sport în şcoli.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1477

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info