Curierul Zilei - Pescuitul la bologneză!
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Pescuitul la bologneză!
 Publicitate pdf
Pescuitul la bologneză!
(0 voturi)
Saturday, 09 February 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul la bologneză!


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la bologneză.

 Foarte mulţi pescari care preferă acest mod de pescuit întîmpină greutăţi atunci cînd sînt pe baltă. Site-ul pescarmehedintean.ro,, unul dintre cele mai bune în materie de pescuit din ţară vă spune exact ce trebuie să faceţi pentru a avea o partidă reuşită la bolognesă.  
Aşa cum sugerează şi numele, denumirea acestei tehnici provine din Italia şi cu toate că iniţial doar metoda de pescuit s-a numit aşa, cu timpul numele s-a transmis şi lansetei utilizate. Dacă vă întrebaţi prin ce este diferită această metodă, atunci trebuie să aflaţi că pescuitul la bologneza se deosebeşte de celelalte tehnici de pescuit cu plută, respectiv match-ul sau rubeziana prin faptul că ne oferă posibilitatea de a pescui la distanţă pe ape curgătoare şi este o metodă folosită frecvent de pescarii din toată ţara în special la pescuitul scobarului sau/şi al mrenei.

Echipamentul necesar

Bologneza este de fapt o lansetă uşoară, cu lungimea cuprinsă între 4 şi 8 m, însă (pentru comoditate) mai frecvent utilizate sînt beţele de 5 şi 6 m. În scopul uşurării băţului, blancurile sînt subţiri şi făcute din carbon iar monturile inelelor au doar un singur picior şi sînt construite din aliaje foarte uşoare. Acţiunea lansetei trebuie să fie de vîrf pentru a înţepa rapid, iar greutatea de lansare e cuprinsă de obicei între 1-20 grame. Mulineta utilizată trebuie să fie de mici dimensiuni, cît să intre pe ea 100 m de fir de 0,12 - 0,20 mm şi e bine să aibă minim 4 rulmenţi, iar raportul de recuperare să fie cuprins între 5:1 şi 6:1. Frîna trebuie să funcţioneze impecabil şi să fie amplasată pe tambur (de preferat) pentru o manevrare uşoară. Plutele recomandate la tehnica bologneză se aleg în funcţie de curentul apei şi au de obicei între 3-15 grame, de preferinţă mici şi bombate cu chila lungă, pentru a avea stabilitate în curent, dar asta nu înseamnă că nu puteţi folosi şi alt gen de plute dacă doriţi. Firele utilizate trebuie să fie plutitoare (normale), de preferat în culori vizibile (fluo), pentru că acest lucru acest lucru ne ajuta să controlăm mai bine linia. Spre deosebire de pescuitul la match, unde pentru fineţe se foloseşte un plumbaj etalat pe fir (care poate încurca linia cînd ne e lumea mai dragă), la pescuitul cu bologneză e recomandat un plumbaj grupat, din cauza lansărilor foarte dese. Cîrligele folosite vor fi alese după mărimea peştelui vizat, în mod obişnuit numerele 10 - 18 şi obligatoriu vor fi cu vîrful drept, pentru a înţepa rapid.

Avantaje şi dezavantaje

Preţul echipamentului nu este exagerat, cu 100-150 lei putînd să achiziţionăm un băţ şi o mulinetă de calitate foarte bună. Are randament excelent pe ape curgătoare mai mult sau mai puţin adînci. Montura folosită e foarte simplă. Metoda bologneză e greu de aplicat dacă suflă vîntul, pentru că acesta va crea burţi suplimentare ale firului, extrem de dificil de controlat. Locul de pescuit ales trebuie să aibă viteză de curgere cît de cît constantă. Beţele cu cît sînt mai lungi cu atît sînt mai greu de manevrat, chiar dacă sînt foarte uşoare.

Pescuit la tîrît sau reţinut?

Pe majoritatea rîurilor din ţara noastră, pescuitul cu pluta lăsată să curgă în voia curentului sau la tîrît, este cu siguranţă una dintre cele mai populare tehnici.
Folosind această metodă avem avantajul că putem acoperi o suprafaţă relativ mare, însă în cazul că peştele este localizat într-o zonă restrînsă, eficienţa acestei tehnici se reduce drastic. Aceiaşi poveste dacă pescuim în curent puternic sau într-o zonă cu teren accidentat, unde substratul are variaţii mari de adîncime pe distanţe relativ scurte. În prima situaţie descrisă (curent puternic), dacă lasăm pluta liberă, aceasta prinde o viteză prea mare pentru a putea pescui eficient, plus că peştii de multe ori refuză o momeală care se deplasează prea rapid!
În situaţia a doua (substrat denivelat), mai mult ca sigur ca montura se va agăţa printre obstacolele de pe fundul apei sau, în cel mai bun caz, momeala va fi cînd deasupra vadului, cînd pe fundul apei. Soluţia la aceste probleme este relativ simplă şi constă în reţinerea plutei.
Am zis relativ, pentru că nu este suficient să stopăm pur şi simplu pluta, ci mai trebuie să facem nişte mici modificări la montură, după cum veţi descoperi mai jos.

Nădirea şi tehnica de pescuit

Înainte de a începe partida de pescuit mai trebuie făcute două lucruri importante: prepararea nadei şi apoi nădirea de apel, aruncînd pe vad pentru început 5 - 6 bulgări grei. Pentru ca nada să ajungă pe fundul apei exact acolo unde doriţi (adică pe vadul dvs şi nu pe al vecinilor), bulgării trebuie lansaţi înspre amonte la o anumită distanţă, care depinde de viteza de curgere a apei, cît şi de adîncimea acesteia. Evident că după ce bulgării ating substratul, curentul apei va dispersa nada, dar e important să n-o disperseze prea departe de locaţia noastră. Tehnica de pescuit propriu-zisă e simplă, însă e nevoie de puţin antrenament pentru a o stăpîni cum trebuie. Ideea acestei metode este ca acul cu momeală să curgă pe deasupra zonei nădite la începutul partidei, cumva într-o poziţie puţin oblică: mai întîi cîrligul, apoi plumbul şi pluta - evident cîrligul şi plumbul pe fund, iar pluta la suprafaţă. Cum se procedează? Lansaţi în amonte de locul nădit, cam cu 6 - 7 m. Lăsaţi pickup-ul mulinetei deschis şi eliberaţi uşor firul, frînîndu-l cu ajutorul mîinii (degetelor). Pînă aici nimic dificil !. Partea cea mai grea la metoda bologneză constă în controlarea firului liber dintre plută şi vîrful lansetei (baniera), evitand formarea „burţilor“ care ne pot deranja mult la aplicarea înţepăturii, însă fără a-l trage spre mal, scoţînd montura din zona nădită. O tehnică frecvent folosită constă în recuperarea înceată a cîtorva ture de mulinetă sau reţinerea uşoară a firului pentru a scăpa de burţi, dar şi pentru a atrage peştele. E bine să nu exageraţi totuşi, pentru că dacă reţineţi prea mult cîrligul se va ridica de pe substrat şi nu veţi avea muşcături.

Detaliile care potface diferenţa

Odată cu reţinerea plutei veţi avea posibilitatea de a explora substratul, practic centimetru cu centimetru, iar în condiţiile enumerate la primul paragraf, acest lucru o să vă permită să ţineţi momeala pe fundul apei, exact acolo unde sînt cantonaţi peştii, pînă cînd veţi avea o muşcătura! În imaginea din partea stîngă, puteţi vedea clar marea deosebire dintre pescuitul tîrît şi cel reţinut. Observaţi că, pe lîngă neajunsurile enumerate în primul paragraf, în imagine se vede cum „burta“ firului, în cazul pescuitului la tîrît, intră prima în contact cu peştele (vizual sau chiar fizic), putînd să-l sperie înainte ca momeala să ajungă la el!. Tot din cauza acelei „burţi“ a firului, aplicarea înţepăturii va fi oarecum încetinită. În cazul plutei reţinute firul este perfect întins, chiar şi după alica de semnalizare, acest lucru ducînd la semnalizarea mai promptă a muşcăturii şi la aplicarea mai rapidă a înţepăturii, asta pe lîngă avantajele mai sus menţionate. La sfîrşitul acestui paragraf mai menţionăm că reţinerea poate fi făcută parţial, lăsînd montura să se deplaseze uşor din cînd în cînd (mişcarea respectivă face peştii curioşi), sau total, montura rămînînd practic la punct fix.

Două probleme şi soluţiile lor

Distanţa
Aţi observat desigur că după ce lansaţi pluta (la distanţe mai mari decît lungimea vergii) şi o reţineţi, aceasta are tendinţa să se apropie de mal. Acest lucru se întîmplă datorită forţelor care acţionează asupra plutei, respectiv forţa de reţinere şi forţa curentului apei. De obicei, pluta se stabilizează atunci cînd ajunge cam în dreptul vîrfului vergii, însă acest lucru poate fi foarte neplăcut, mai ales dacă peştii mişună (de exemplu) la distanţă de 7 m şi dumneavoastră aveţi o vargă de numai 5 m. Pentru a rezolva această problemă, o primă soluţie constă în folosirea unei vergi mai lungi. Însă cum majoritatea pescarilor se bazează pe telescopica universală din dotare, soluţia cea mai practică şi ieftină rămîne achiziţionarea unei plute speciale, care (culmea!) atunci cînd e reţinută se îndepărtează de mal. O astfel de plută puteţi vedea în îmaginea alăturată. Şi pot să vă spun din experienţa proprie că folosind acest gen de plută cîştigaţi circa 2 - 3 m, măsuraţi de la vîrful vergii.
Lestarea
Trebuie să precizăm de la început că în cazul plutei care curge liber odată cu curentul apei, greutatea lestului echilibrează perfect portanta plutei. În cazul că reţinem pluta, lestul are tendinţa să fie scos de sub plută, asupra acesteia acţionînd, în această situaţie, doar o fracţiune din greutatea lestului. Acest lucru se produce datorită descompunerii forţelor (vezi imaginea alăturată) şi are două efecte: pluta se ridică parţial din apă, iar cîrligul cu momeala este săltat de pe substrat. Pentru compensarea acestor efecte nedorite, pluta va trebui să fie supralestată. Supralestarea plutei în cazul pescuitului reţinut se va face la faţa locului şi trebuie să ţină cont de 3 factori: viteza curentului, gradul de reţinere (de la reţinere uşoară pînă la reţinere totală) şi adîncime. În orice caz, pluta poate fi încărcată suplimentar destul de mult (chiar pînă la 50 - 60%).

Recomandări finale

Dacă în apele cu curent slab sau mediu puteţi utiliza (pentru reţinut) chiar şi plute obişnuite, atunci cînd aveţi de a face cu ape mai repezi vă recomandăm plutele plate. După cum puteti vedea în imaginea alăturată aceste plute sînt special proiectate pentru o rezistenţă hidrodinamica minimă, forma deosebită facilitînd mult reţinerea lor. Pe deasupra, antena (chiar dacă pare că e pusă strîmb) semnalizează atît trăsătura peştelui cît şi lestarea corectă!. Sau altfel spus: dacă pluta nu este lestată corect, în funcţie de cei trei factori enumeraţi în paragraful anterior, antena nu va avea o poziţie verticală. Pentru că niciodată nu ştii ce toane are peştele, dar şi pentru că nu poţi modifica toată ziua la monturi, e indicat să pescuiţi cu doua undiţe, pregătite de acasă. Pe una folosiţi o montură lestată normal, pentru a putea pescui cu pluta liberă (la tîrît), iar pe cealaltă o montură supralestată, pentru cazul în care peştii sînt mofturoşi sau sînt localizaţi într-un loc cu suprafaţa restrînsă. 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1288

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info