Curierul Zilei - Cu mortul pe bîrnă!
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow Fapt Divers arrow Cu mortul pe bîrnă!
Fapt divers *** ️ Tâlhărit în bar, la păcănele!     Fapt divers *** ️ Au plecat cu mortul, a luat foc casa!     Economic *** ️ România, cea mai mare inflaţie din Europa     Sport *** ️ „Am controlat jocul, mai puteam marca!“     Social*** ️ Majorarea accizelor la ţigări, amânată     Fapt divers*** ️ Motociclist rănit, în accident     Fapt divers *** ️ Femeie dispărută de acasă!     Social *** ️ Trei viitori pompieri de nota 10!    
 Publicitate pdf
Cu mortul pe bîrnă!
(4 voturi)
Tuesday, 12 February 2019

Ca la noi la nimeni,

Cu mortul pe bîrnă!


De peste trei ani, o familie din comuna Oarja, a făcut numeroase demersuri pentru a obţine autorizaţiile necesare construirii unui pod care să facă accesul către locuinţa lor. Aceştia sunt nevoiţi să traverseze pe o punte îngustă, trecerea autovehiculelor sau a utilajelor nefiind posibilă. Momentul a culminat ieri, în timpul unei înmormîntări cînd oamenii au fost nevoiţi să facă echilibristică cu coşciugul în braţe. Întregul alai a stat cu sufletul la gură de teamă ca defuncta să nu fie răsturnată în gîrlă. Momentul tragicomic s-a închiat cu un oftat general, moment în care unul dintre preoţii care însoţeau cortegiul s-a văzut obligat să-i mulţumească Domnului pentru ajutor.   

Am pornit ieri către Cătunul Baboilor, din comuna Oarja. Drumul pînă acolo, a fost unul anevoios din cauza şoselei plină de gropi şi denivelări. Încă de la intrarea în comună, şoferii sînt întîmpinaţi de un asfalt cîrpit pe alocuri, dar totuşi, atît de plin de gropi încît nici nu ai ce să ocoleşti. Dacă nu ai vedea de-o parte şi de alta case frumoase ai crede că te afli înt-un sătuc uitat de lume, nu la cîţiva kilometri de Piteşti într-o comună renumită şi dezvoltată. Odată ce am reuşit să scăpăm de şoseaua plină de hîrtoape nu am ajuns la civilizaţie, ci mai rău. Ne-am afundat în noroi pe un drum neasfaltat, unde cîndva fusese aruncat pietriş. Ajunşi în cătun, jurnaliştii au fost întîmpinaţi de mai mulţi localnici care au început să îşi spună necazul. Povestea a început în anul 2016 cînd pe Rîul Neajlov angajaţii Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a demarat lucrări de întreţinerea a cursului de apă. Ionel Petre avea un pod care făcea legătura cu drumul comunal şi astfel avea acces cu maşina către gospodăria sa şi terenurile agricole pe care el le deţine şi trebuie să le lucreze. Atunci podul a fost îndepărtat şi deşi familia a făcut numeroase demersuri pentru refacerea lui, toate au rămas fără răspuns. Astfel, Ionel Petre a rămas izolat de restul comunităţii, accesul către proprietatea lui fiind făcut pe o pune îngustă, de circa 50 de centimetri, construită tot de familia sa. În caz de urgenţă, echipajele de ambulanţă şi pompieri nu pot ajunge la casa omului. Familia a făcut, în cei trei ani, 16 solicitări locale şi 27 judeţene, pentru refacerea podului. Toate au rămas fără rezultat. Neplăcerile au culminat ieri, cînd Ionel Petre şi-a condus mama pe ultimul drum. Localnicii au venit să-i aprindă o lumînare bătrînei şi-au aşteptat curioşi, unii dintre ei extrem de furioşi, să vadă cum vor putea trece peste rîu, cu sicriul.

Au vrut să-l facă propria cheltuială

Familia Petre a făcut numeroase demersuri pentru a fi refăcut podul sau a obţine aprobările necesare să îl construiască din fonduri proprii, aşa cum fusese şi cel dinainte. „În primul rînd aş vrea să spun că sunt total îndurerat. Sunt venit de la Berlin, special să îmi duc bunica pe ultimul drum. Numai că, nu prea am pe ce drum să o duc, efectiv! Dacă putem să ne uităm în spate, se observă că nu prea avem cum( n.r se vedea rîul cu maluri îndepătate mult unul de celălalt). Dincolo de asta, l-am rugat pe tatăl meu să facă demersurile necesare către Prefectură, deoarece mie mi se pare îngrădirea drepturilor omului. Constituţional vorbind, avem dreptul la îngrijri medicale, la asistenţă medicală şi la asistenţă de urgenţă, pe care nu o pot oferi. Nu ai cum! Nu ai cum să ajungi! Au fost făcute demersuri atît judeţene cît şi locale, în mai multe direcţii, în schimb cooperarea primarului din comună este zero. Din cîte am înţeles este total necooperant pe această structură. Noi am încercat să-l abordăm cu mai multe direcţii. Am fost de acord, de asemenea, să suportăm costurile construcţiei podului necesar şi toate cele. De trei ani durează povestea, de trei ani sînt făcute reclamaţii în mai multe direcţii. Nu pot să aproximez costurile, exacte, însă nu cred să fie mai mult de 2.000 de euro ceea ce este jumărate din salariul meu şi nu m-ar deranja să suport costurile. Nu au vrut nici măcar să ne dea autorizaţie de construcţie. Înainte a fost un pod metalic construit de părinţii mei. A fost îndepărtat pe Apele Române. Nu au motivat în niciun fel doar au respins cererea în mai multe feluri şi forme“, declara Mihai Petre, fiul loalnicului. „Nu am văzut aşa ceva în Germania, iar în calitatea mea de medic sînt obligat să acord prim-ajutor oamenilor în orice situaţie de urgenţă. Am fost la multe apeluri de urgenţă dar niciodată nu am văzut aşa ceva, nu neapărat în Germania ci peste tot în lume unde am mers şi am lucrat. O să încerce să tragă coşciugul două persoane pe această punte pe care o vedeţi, fiind singura posibilitate. Problema a fost ridicată de mai multe ori. Toate echipajele de urgenţă au fost plasate întotdeauna la intrare de aici şi trebuia să se deplaseze pe jos la locaţie. De asemenea, dacă Doamne fereşte era vorba de un incediu, atunci suportam consecinţele ca atare pentru că nu aveam, cum să intervenim“, a adăugat Mihai Petre.

Viceprimarul supărat că au stricat vechiul pod

Momentul înmormîntării se apropia şi oamenii treceau cu grijă pe punte pentru a merge către casa defunctei. Printre cei sosiţi la faţa locului s-a numărat şi viceprimarul care a spus: „În situaţia aceasta singur şi-a făcut rău, nu noi, Primăria. Pentru că atunci cînd au venit cei de la ape cu decolmatările aici, eu i-am interzis să îşi ia podul. El singur l-a luat. Iniţiativa a fost a dînsului şi a celor de la Apele Române. Le-am interzis să îşi tragă puntea şi ei au tras-o. Nu este decizia Primăriei să tragă puntea. Noi nu am dat promisiuni ca instituţie, ca Primărie. Să vedem ce urmează de acum în colo. Foarte rău ce s-a întîmplat, e ceva regretabil. Este un caz particular care nu se poate face de Primărie. Da, adevărat şi oamenii ăştia plătesc impozite, dar noi ca Primărie nu putem să facem un pod numai pentru ei, că ne sare lumea-n cap“, spunea viceprimarul Alexandru Argeşanu. Fratele defunctei a intervenit în discuţie şi l-a contrazis pe viceprimar spunîndu-i că au existat discuţii ca familia să îşi construaiscă singură podul de care are atîta nevoie, dar s-a izbit de refuzul şi nepăsarea primarului. „A zis că le face pod, dar să vină cu proiectant. Cînd a venit cu proiectantul a doua zi, domnul primar era plecat pe glie. L-a chemat în ziua următoare. A venit iar şi pînă la urmă, cînd a venit în noiembrie să-i aducă proiectul, domnul primar nici nu a vrut
să-l primească!“.

Puntea cu bucluc

În timpul acestor discuţii au sosit şi preoţii pentru slujba ce urma să fie făcută înainte ca mortul să fie dus la groapă. „Trecem pe punte, ne facem rînduiala. Cu voia Domnului, reuşim! Am mai avut situaţii din acestea, cînd vine iarna şi e zăpada mare, ieşi cu mortul în condiţii mai grele...“ a încercat să fie împăciuitor preotul Marius Gardin. Cînd a sosit momentul efectiv al trecerii punţii chiar şi preotul a avut emoţii că operaţiunea se va derula în condiţii bune. Astfel, alaiul s-a apropiat de zona cu pricina şi coşciugul, cărat pînă atunci de patru bărbaţi, a fost preluat de doi, atît cîţi aveau loc pe punte. Bărbaţii unul în faţă şi altul în spate s-au opintit la greutatea destul de mare şi au înaintat păşind încet. Ca să fie siguri că nu le cade în rîu, au rezemat coşciugul de balustrada care însă, era un pic cam înaltă şi le făcea operaţiunea mai dificilă. Întregul alai a aşteptat cu răsuflarea tăiată ca sicriul să fie dus de partea cealaltă a rîului. Astfel, făcînd echilibristică pe punte cu coşciugul în braţe, cei doi bărbaţi şi-au dus misiunea la bun sfîrşit. Un oftat prelung s-a făcut auzit, iar unul dintre preoţi şi-a unit mînile şi privind spre cer a zis: „Mulţumim, Doamne!“. Chiar şi viceprimarul, de faţă la momentul neplăcut, a răsuflat uşurat cînd a văzut că moarta nu a ajuns în apă, aşa cum exista pericolul. Imediat după ce sicriul a fost aşezat în maşina mortuară, mai mulţi oameni s-au năpustit pe punte, ca să treacă repede, moment în care preotul s-a văzut obligat să le atragă atenţia, strigînd disperat:“ Mai puţini, mai puţin, mergeţi cîte unul să nu se rupă puntea. Încet, cîte unul“, îi îndemna acesta pe sătenii din cortegiu.

Podul trebuie construit de administraţia locală

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea ne au declarat că încă din anul 2016 în zonă au început să fie făcute lucrările. „ Este vorba de lucrări curente de întreţinere a albiei şi aducerea la parametri corespunzători a secţiunii de scurgere a apei. Construcţia respectivă, spun aceştia, nu era autorizată, din acest motiv proprietarul, la momentul respectiv al lucrărilor, a înţeles că trebuie să o îndepărteze pentru a preveni riscul producerii de inundaţii. Conform legii apelor, astfel de construcţii trebuie autorizate. Obligaţia de a asigura accesul către o locuinţă intră în sarcina administraţiei locale“, au precizat reprezentanţii ABAAV. 
M.Sandu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2394

Comentarii (1)
Scris de podul de piatra s-a daramat in 14-02-2019 01:29 - Vizitator
 
 
Asa, citind articolele pe tema asta, ai crede ca e rea vointa a primariei si te miri de ce nu il lasa pe om sa isi faca singur pod. 
Se pare ca l-au lasat sa isi faca pod prin anii '90, cand totul era posibil in domeniul constuctiilor ilegale (garaje pe spatiul verde, carciumi si butice tot pe spatiul verde etc.). 
Acum le e frica sa semneze vreo hartie cei de la primarie si nici nu ar gasi vreun temei legal ca sa aiba ce sa scrie in ea. 
Legalitate: 
Al cui e terenul pe care a construit omul vechiul pod?  
Cred ca e teren public - oricum terenul aflat la nu stiu cati metri de malul raului nu poate fi proprietate privata potrivit unor legi legate de ape. 
Cine isi asuma siguranta traficului pe podul respectiv? Adica, daca intra pe pod o masina de 7 tone si cade in rau, cine e vinovat? 
 
E usor sa vii la ziar si sa zici ca vrei sa faci pod pe banii tai, dar patesti ca aia de la Colectiv daca se intampla vreun accident pe pod.
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Tâlhărit în bar, la păcănele!
Felicitari politistului care s-a implicat in prinderea infractorului.Rusinebsistemului care permite eliberarea lui desib...
20/08/19 08:49 Mai mult...

Gravidă moartă, la Judeţean!
O tragedie. Totusi cred ca la un alt spital posibil s-o fi trait.
20/08/19 08:40 Mai mult...

Tâlhărit în bar, la păcănele!
inseamna ca trebuie sa stea macar 5 ani inchis, nu 2 sau 3 ani!
20/08/19 08:22 Mai mult...

Gravidă moartă, la Judeţean!
O mizerie de articol! Vindeți numai mizerii!!!! Adevărul domnilor trebuie sa scrieți, nu minciuni!!!
20/08/19 07:59 Mai mult...

Gravidă moartă, la Judeţean!
Îngrozitor, altă mămică moartă , 3 bebeluși lăsați orfani de măcelarii din județean.... Oare de data asta vor ...
20/08/19 06:57 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 06.08.2019

--- 2.722 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info