Curierul Zilei - Pescuitul la plătică primăvara
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Pescuitul la plătică primăvara
Fapt divers *** ️ Şoferul beat s-a urcat pe scuar     Fapt divers *** ️ Elevi prinşi cu marijuana     Fapt divers *** ️Iubitul părăsit i-a bătut pe îndrăgostiţi     Fapt divers *** ️Şase maşini incendiate din răzbunare!     Editorial *** ️ Cei mai iubiţi dintre români vor pierde alegerile     Sport *** ️ Victorie obţinută fără emoţii!     Social *** ️ A renunţat la funcţia de manager     Social *** ️ Cea mai mare creştere economică din Europa     Social *** ️ Se opreşte curentul în Poienarii de Muscel     Social *** ️ Se optează pentru admitere separată    
 Publicitate pdf
Pescuitul la plătică primăvara Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 16 februarie 2019

Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit

Pescuitul la plătică primăvara


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la plătică pe timpul primăverii.

Cel mai valoros reprezentant al familiei abramidelor (Abramidae) este plătica, specie care atinge şi talia cea mai mare dintre toate celelalte „membre” ale familiei. Limita nordică a răspîndirii sale în Europa este cercul polar, cea sudica fiind bazinul Mării Mediterane. Platica poate fi întîlnită în toate apele dulci ale Europei, începînd cu Irlanda şi pînă în munţii Ural. În România, plătica este prezentă în toate apele, în afară de pîraiele montane şi de lacurile de la mari altitudini, dintre munţi. Se simte bine în Dunăre, în bălţile de revarsare, precum şi pe cursurile inferioare ale rîurilor mai mari, care în trecut erau denumite „zona plăticii”, datorită numărului mare din aceste porţiuni ale apelor. Plătica poate fi întîlnită în lacurile cu apa dulce din zona litoralului (Razelm şi Siutghiol), unde se pescuieşte în cantităţi mari. Plătica nu lipseşte nici din lacurile dulci de şes, cum ar fi Snagovul, Mogoşoaia, Căldăruşani, Cernica, sistemul de lacuri Taga-Geaca, Zău de Cîmpie, heleşteiele de la Cefa etc. Dintre rîuri, în apele Prutului (pe cursul inferior), Siretului, Mureşului, Oltului, Someşului, Crasnei, Sicului, Jiului şi ale Timişului se găsesc cantitati considerabile de plătică, iar în număr mai mic şi în canalul Bega.

Este un peşte sperios

 Asemănîndu-se din acest punct de vedere cu ciprinizii, spaţiul vital al plăticii este asigurat de rîurile cu curenţii foarte lenţi şi de apele unor lacuri adînci. Poate fi întîlnită şi în mlaştinile şi bălţile cu portiuni de apa mai adîncă, în gropile mari, mîloase, argiloase, precum şi în apele cu multă vegetaţie acvatică submersă. De regulă, se întreţine în imediata apropiere a albiei, unde scormoneşte în căutarea hranei. Apele cu adîncimi de mai mulţi metri sînt folosite mai eficient de plătică decît de crap. Uneori părăseşte zonele mai adînci şi urcă în straturile superioare, unde se adună în grupuri şi înoată „plutind” parcă la suprafaţă. Fiind un peşte foarte sperios, dispare extrem de rapid, la cel mai mic zgomot suspect, retragîndu-se din nou în adîncuri. Uneori, plăticile se adună în grupuri mari şi scurmă fundul apei în comun, tulburînd apa şi provocînd ridicarea bulelor de aer la suprafaţă. Toate aceste semne anunţă pescarul experimentat că în zonă există multe plătici. Primăvara, în primele zile mai călduroase, razele soarelui atrag plăticile care se ridică în grupuri mari către suprafaţă, în apropierea malului, unde apa nu este mai adîncă de 1-1,5 m şi se încălzeşte mai uşor. Cu prilejul revărsărilor de primăvară, plăticile pot fi găsite tot în porţiuni ce nu depăşesc această adîncime. Odată cu sosirea zilelor toride de vară, plătica se retrage către zonele mai adînci din apă, de unde se ridica doar atunci cînd vînturile de vară provoacă valuri la suprafaţa lacului. În rîuri, plătica trăieşte cu predilecţie în porţiunile cursului mai lent, apărînd însă adesea la confluenţa rîurilor cu canale sau cu alţi afluenţi, în zonele de întîlnire a curenţilor rapizi cu cei lenţi, unde se formează vîrtejuri, iar în unele golfuri mai mari, acolo unde apele formează anafore. De multe ori plătica poate fi găsită scormonind adînciturile din malul rîului, în căutarea hranei.

Muşcătura este foarte fină

Pescarii sportivi apreciază platica pentru că, în locurile unde se întreţine în grupuri numeroase, se poate prinde un mare număr de exemplare în scurt timp. Zilele de primăvara, precum şi cele din lunile iulie-august sînt cele mai propice pentru pescuitul plăticii. În aceste perioade, plătica muşcă cu aviditate cîrligul ce i se oferă, mai ales în primele ore ale dimineţii şi după-amiază tîrziu. Pe timp noros, dar cald, cînd este zăpuşeală, rezultatele sînt la fel de bune de-a lungul întregii zile. Pescuitul sportiv dă în general rezultate frumoase în apele limpezi, în care peştele observă cu uşurinţă nada ce i se oferă în cîrlig. Şi în cazul plăticii este foarte eficientă nădirea prealabilă a locului de pescuit. Pentru aceasta se foloseşte mălaiul cu granulaţie mare, îmbibat cu apă, boabele lăptoase de porumb tocate mărunt sau mămăliga, care atrag plăticile de la cele mai mari distanţe. Unii pescari susţin că şroturile sînt şi mai potrivite pentru nădirea locului de pescuit. Pentru pescuitul plăticii se poate folosi orice fel de vargă mai lungă, uşoară şi cu vîrful flexibil, deci sensibil. Firul trebuie să fie mai gros de 0,16-0,18. Rîmele se înţeapă totdeauna în cîrlige de 6-7, cocoloaşele de mămăligă sau de pîine în cîrlige de 8-9. Pluta este bine să fie uşor reglabilă pentru a permite pescarului să o mute mai în sus sau mai în jos pe fir, după necesităţi. Cînd temperatura apei începe să scadă, plătica se retrage către zonele mai adînci. În acest caz se poate aplica şi metoda de pescuit cu plumbul pe fund, folosind plumbul fixat sau glisant pe fir. Plumbul, care nu trebuie să fie greu, se fixează la o distanţă de 15-20 cm de cîrlig. Muşcătura plăticii este slabă. Ea gustă mai întîi din nadă, motiv pentru care pescarul trebuie să fie atent spre a alege momentul cel mai bun pentru a înţepa cîrligul. În rîuri, plătica agăţată în cîrlig încearcă să scape înotînd în general împotriva sensului de curgere a apei, în timp ce în lacuri ea se îndreaptă întotdeauna spre locurile mai adînci. În caz ca porţiunea respectiva de apă este bogată în vegetaţie submersă, obosirea plăticii trebuie redusă la minimum, pentru a evita riscul agăţării firului printre tulpinile de plante. Pe cursurile inferioare ale rîurilor, în locurile cu cursul domol, leneş, unde albia este acoperită de mîl sau argilă, iar zona malurilor este bogată în papură şi stuf, în compania plăticii se mai găsesc şi alţi reprezentanţi ai familiei sale ca, de exemplu, cosacul şi batca, dar este necesar un ochi format şi multă experienţă pentru a-i deosebi.
Lungimea minimă admisă la pescuit este 25 cm.

Pescuitul începe primăvara

Pescuitul plăticii debutează la începutul primăverii, de obicei în luna martie. În aceasta perioadă, peştele se găseşte pe lîngă mal, în acele ape mai puţin adînci. Vara, pe caldură, acest peşte va merge mai la adîncime, pentru a se feri de razele puternice ale soarelui. În cel mai cald anotimp, plătica se prinde cel mai bine dimineaţa, pînă la orele prînzului, după care va fi din ce în ce mai greu de pescuit. Pe timpul toamnei, se va adaposti în cele mai adînci zone ale apei.
De asemenea, în această perioadă, plătica se va strînge în grupuri mari, aşadar pescarii au şansa de a realiza capturi importante. Este indicat să se încerce pescuitul pe vreme liniştită, fără vînt puternic şi fără curenţi, în apele pline de stufăriş. Iarna, plătica nu se mai hrăneşte la fel de mult cum o face în anotimpurile mai calde. Totuşi, peştele preferă în această perioadă larve şi libelule şi nu refuză nici momeala din cîrlig, aşa că există o şansă de a-l prinde chiar şi în lunile anotimpului friguros.
În ceea ce priveşte nădirea, este recomandat ca aceasta să se facă în prealabil. În scopul atragerii plăticilor, cel mai bine este să se folosească mămăliga, seminţe de in, boabe de porumb, cartofi fierţi, şrot de floarea soarelui sau făină de cînepă prăjită.

Echipamentul necesar

Întrucît plătica este un peşte foarte sperios, nu este bine să efectuăm lansări în forţă, pentru că impactul plumbilor pe suprafaţa apei va înlătura peştii din zonă. Din aceste considerente, este indicat să avem foarte mare grijă să nu facem zgomot cînd încercăm să capturăm acest peşte. La fel ca şi crapul, plătica prefera să-şi aleagă hrana de pe fundurile mîloase ale apelor. Cele mai comune momeli folosite pentru plătica sînt larvele de libelule, viermii, rîmele, gîul fiert, mazărea, pastele făinoase şi porumbul. O parte dintre pescarii ce vor să prindă plătici folosesc vergi foarte fine, confecţionate din carbon şi care au o lungime între opt metri şi treisprezece metri. Alternativ, se pot utiliza şi bolognesele, în general cele mai lungi (în jur de şapte-opt metri). Astfel, ele vor permite aruncări mai uşoare. Mulinetele diferă în funcţie de mărimea bologneselor, iar firele principale trebuie să fie între 0,16 şi 0,20 milimetri. Plumbajul pentru plute nu trebuie să fie mai mic de două grame şi nici să depăşească şapte-opt grame. În legătură cu cîrligele recomandate, acestea trebuie să aibă numerele 12-14 şi să fie dotate cu o tijă cît mai lungă.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 935

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info