Curierul Zilei - Sună din nou clopoţelul pentru absolvenţii unei şcoli din Cîmpulung
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow social economic arrow Sună din nou clopoţelul pentru absolvenţii unei şcoli din Cîmpulung

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Sună din nou clopoţelul pentru absolvenţii unei şcoli din Cîmpulung Imprimare E-mail
(0 voturi)
luni, 15 aprilie 2019


Sună din nou clopoţelul pentru absolvenţii unei şcoli din Cîmpulung


Sună din nou primul clo­poţel pentru absol­ven­ţii unei Şcolii Gimnazi­ale ,,Oprea Iorgulescu” din Cîmpulung. Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţămînt.

Organizatorii fac un apel către foştii absolvenţi să îşi exprime gîndurile lor adresate acestei prestigioase instituţii de învăţămînt şi cadrelor didactice la acest moment aniversar. Toate acestea vor face parte dintr-un document în format electronic. Este important să precizaţi numele şi anul absolvirii. Materialele în format WORD, PDF, JPG sau AVI pot fi trimise la numărul de telefon 0754568425 şi pe adresa de email aldea.anca66 @yahoo. com. Termenul limită este 20 aprilie 2019. Festivităţile dedicate zilei şcolii vor avea loc în data de 11 mai, începînd cu ora 10.00.

Prima Şcoală din Ţara Romînească

Cîmpulungul Muscelului, al cărui nume are un ecou îndepărtat în hrisoavele ţării, adaugă la faima lui de veche şi trainică cetate de scaun şi pe acela de a fi adăpostit pe meleagurile sale, prima şcoală de slovă romînească. La 10 mai 1669, domnitorul Ţării Româneşti, Antonie- Vodă din Popeşti (1669-1672), înfiinţează la Cîmpulung prima şcoală din Ţara Romînească. Şcoala s-a ridicat pe terenul cumpărat în anul 1669 de Radu Năsturel, mare logofăt în cancelaria domnitorului Antonie Vodă, de la Stroe Leurdeanu din Goleşti, loc aflat lîngă piaţa de atunci a oraşului (astăzi terenul este ocupat de casele familiei Berechet şi de toate clădirile ce se văd pe prelungirea străzii Negru Vodă, spre sud şi pe strada I.L.Caragiale pînă la intersecţia acesteia, în Tabaci, cu strada Constantin Brîncoveanu).

Cea mai veche şcoală domnească din România

Astăzi, oraşul Cîmpulung Muscel se poate mîndri cu faptul că aici a fost întemeiată cea mai veche şcoală domnească (Bucureştiul, tocmai după 11 ani, adică în 1680, a fost înzestrat de domnitorul Şerban Cantacuzino cu Şcoala de la Sf. Sava). Prima şcoală oficială de stat, pusă sub controlul „Eforiei Şcoalelor“, a luat fiinţă în anul 1832. Cursurile școlare încep la 14 martie 1832 cu 30 de elevi, în incinta caselor domneşti aparţinînd Mînăstirii Negru Vodă. Oficialităţile oraşului vor construi un local nou, „în dosul caselor cluceresei Eliotina, situat în centrul oraşului (unde se află astăzi Şcoala Naţională „Oprea D. Iorgulescu”). La 8 septembrie 1836 s-a săvîrşit serbarea de inaugurare a noului local, iar în 1871, şcoala fiind neîncăpătoare, s-a mai adăugat la corpul clădirii o prelungire pentru o clasă şi o cancelarie. În 1864 şcoala a luat numele de „Şcoala de băieţi nr.1“. Dupa 90 de ani de folosinţă, vechiul local insalubru a fost demolat în 1926. S-a alcătuit un Comitet de iniţiativă, avîndu-l ca preşedinte pe filantropul Oprea D. Iorgulescu care a finanţat construcţia noii şcoli. Acelaşi „om de inimă şi iubitor al copiilor“ a lăsat prin testamentul Nr.189 din 5 martie 1934 „întreaga avere mobilă şi imobilă, care va ramîne la încetarea din viaţă … Fundaţiei Oprea D. Iorgulescu, Şcoala Primară de băieţi Nr.1 şi Şcoala Primară de fete Nr.2“ . În noul local, dat în folosinţă în 1929, pe lîngă Şcoala Primară de băieti Nr.1, a funcţionat şi Şcoala Primară de fete Nr.2, ce luase fiinţă în 1869. În 1964 localul este dotat cu încălzire centrală, planşeu de beton, parchet … La 24 mai 1970, şcoala, în prezenţa oficialităţilor locale, a sărbătorit 300 de ani de existenţă, cu acest prilej întocmindu-se prima monografie a şcolii. În toamna anului 1989 a început construcţia unui nou corp de şcoală, pe aripa de sud-vest, finalizat în anul 1993.

Din rîndul elevilor s-au ridicat oameni de o deosebită valoare

Acum, la 350 de ani de existenţă, Şcoala Naţională „Oprea D. Iorgulescu” se mîndreşte cu faptul că din rîndul elevilor ei s-au ridicat oameni de o deosebită valoare printre care amintim: C.D. Aricescu, istoricul şi poetul revoluţionar de la 1848; Prof. dr. Ion Nanu Muscel; Poetul Dimitrie Nanu; Medicul şi scriitorul Gheorghe Ulieru; Alexandru Muşătescu, profesor, decan al baroului de avocaţi din Muscel, primar al oraşului; Dumitru Ionescu Berechet, arhitectul şcolii şi al altor clădiri din ţară şi străinătate; Pictorul Ion Negulici; Ion Barbu (Dan Barbilian).

Redactor: Bogdan Radu

Corectura: Sorescu Loredana

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 763

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info