DSVSA Argeş a verificat magazine, fabrici, abatoare şi brutării
S-au confiscat mai multe tone de produse
În cursul lunii ianuarie 2020, DSVSA Argeş a efectuat 496 de controale pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor şi a sănătăţii publice. Aceste controale s-au desfăşurat în magazine, fabrici de carne, abatoare, mori sau gospodării particulare.
11 ferme controlate
Astfel, situaţia concretă a acestor controale este următoarea:
-unităţi cu profil restaurant, bufet, fast food, pizzerie – 28 controale
– abator – 1 control
– fabrici de preparate carne – 1 control
-ferme porci – 11 controale
-ferme bovine – 2 controale
-ferme găini ouă consum – 16 controale
– fond vânătoare – 3 controale
– farmacii veterinare – 3 controale
– stupine – 2 controale
-măcelării – 4 controale
-carmangerii – 3 controale
-centru ambalare ouă – 1 control
-centru colectare lapte – 6 controale
-cantine – 3 controale
-unitate industrie lapte – 3 controale
-super/hipermarketuri – 15 controale
-magazine alimentare 84 controale
– laborator patiserie, cofetarie – 22 controale
– gospodării populaţie – 243 inspecţii
-CMV – 10 controale
– brutării – 13 controale
– unităţi morărit – 1 control
-unitate de depozitare produse alimentare – 12 controale
-unitate de depozitare cereale – 1 control
-unitate industrie alimentară – 4 controale
-depozit frigorific – 4 controale.
12 sanţiuni financiare
În aceeaşi perioadă, pentru neconformităţile constatate, consilierii DSVSA Argeş au aplicat conform HG 984/ 2005 cu modificările şi completările ulterioare, 19 sancţiuni contravenţionale, din care 7 avertismente scrise (condiţii necorespunzătoare la depozitarea produselor alimentare) şi 12 amenzi în valoare totală de 35.000 de lei, astfel:
-5 amenzi în valoare de 14.800 de lei pentru manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
-2 amenzi în valoare 2 400 de lei pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
-2 amenzi în valoare de 2.400 de lei pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
-1 amendă în valoare de 10.000 de lei pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi a celor destinate nutriţiei alimentelor, în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare;
-1 amendă în valoare de 3.000 de lei pentru nerealizarea de către operatorii din sectorul hranei pentru animale a Planului autocontrol;
-1 amendă în valoare de 2.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea şi păstrarea evidenţelor referitoare la animalele tratate, produsele medicinale administrate, durata tratamentului şi perioada de aşteptare, precum şi nerespectarea perioadei de aşteptare pentru animalele tratate şi produsele obţinute de la acestea;
2,5 t de carne distruse
De asemenea, în cursul lunii ianuarie au fost confiscate şi scoase din consumul public următoarele cantităţi şi sortimente de produse alimentare:
-carne – 2550 de kg
– preparate carne – 1201 de kg
-peşte – 312 kg
-lapte – 204 l
-produse lactate – 1144 de kg
-ouă – 995 de bucăţi
-alte produse – 778 de kg. Valoarea totala a acestor produse a fost de 101 204 lei.
„Nu poţi să ţii peştele la un loc cu brânza!“
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Sorin Sorescu, ne-a explicat ce au urmărit în luna ianuarie inspectorii DSV în teren, dar şi pentru ce s-au dat amenzile şi unde s-au făcut controalele.
„Am controlat de-a lungul lunii ianuarie restaurante, fast-food-uri, cantine şi nu numai…. am avut şi tematică. Am mers pe principiul compatibilităţii, cele care au miros specific, cum ar fi peştele, să le depoziteze separat, pentru că nu poţi să ţii peştele cu brânza sau carnea. Sau un alt exemplu, am găsit că ţineau navetele pe jos, când ele trebuiau ţinute pe paleţi… Am dat şi mai multe amenzi. A fost şi o amendă de 10.000 de lei pentru ambalare şi etichetare necorspunzătoare, însă avem şi amenzi mai mari, de exemplu pentru produse expirate, în hipermarket-uri, unde dacă se distribuie o serie de astfel de produse, poate ajunge la un număr foarte mare de cumpărători, deci cu un risc mult mai mare…. Avem şi carne, produse de carne, peşte, produse lactate, ouă, confiscate şi scoase de la consum pentru că urmau să expire. În astfel de cazuri suntem chemaţi şi aceste produse se distrug!“, ne-a spus directorul DSVSA Argeş, Sorin Sorescu. S.M.
Citiți, de asemenea, pe curier.ro