“Examenele naţionale se vor susţine!”

0



Datele stabilite pentru susţinerea Evaluării Naţionale de către elevii de a 8-a şi a BAC-ului de către cei de a 12-a, au rămas bătute în cuie, 15 iunie şi 22 iunie. Ministerul nu mai are de stabilit şi de transmis inspectoratelor şcolae calendarul, normele de desfăşuare a examenelor şi modalitatea de corectare, ştiindu-se că în anii trecuţi lucrările erau corectate de către alte judeţe.


Examenul de Evaluare naţională va începe la 15 iunie, iar cel de Bacalaureat în data de 22 iunie, a declarat ministrul educaţiei, Monica Anisie, respingând ideea amânării sau anulării acestor probe, desi s-a vorbit în ultimul timp şi despre a astfel de variant. Ministrul a spus că știe că sunt voci care îi cer acest lucru, dar a decis să țină seama de mesajele care, dimpotrivă, i-au cerut să nu renunțe la examene. Monica Anisie a precizat ce se întâmplă și cu probele pentru învățământul vocațional și professional, informează digi24.ro. „Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem, o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale. Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor. Sunt voci care susţin acest lucru (n.r. – renunţarea la examene) şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că tocmai, nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea naţională. Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine Evaluarea naţională sunt avantajaţi nu pe baza mediilor din V-VIII, dar ca să răspundem categoric, trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a mai spus Monica Anisie.
10 în clasă,și cu măști
„Avem o certitudine. Examenul de bacalaureat începe pe data de 22 iunie. Începem cu probele scrise, urmează după aceea probele de competenţe. Ceea ce doresc să precizez este faptul că programa pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta conţine mai puţină materie decât până acum. Deci, am eliminat conţinuturile care se regăseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare au de parcurs numai materia de până la semestrul întâi’, a mai afirmat Anisie, care anunțat că în scurt timp va fi publicat calendarul pentru examenul de bacalaureat.
Cel mai probabil, elevii care susţine examenele naţionale vor purta măşti, dar decizia în acest sens va fi luată de către Ministerul Sănătăţii. „Nu am transmis ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm în perioada revenirii elevilor pentru activităţile de învăţare sau pentru examenele naţionale. Într-adevăr trebuie să luăm măsuri prin care să nu expunem elevii şi, aşa cum am precizat, în sală vor fi maximum 10 elevi, distanţaţi fizic şi purtând într-adevăr măşti. Asta am spus încă de la început că trebuie să luăm această măsură. Şi domnul Raed Arafat a spus că, purtând masca, îi protejăm pe ceilalţi şi ne protejăm şi pe noi” a mai declarat ministrul educației.
“Nu se ştie deocamdată calendarul şi cum vom proceda cu măştile!”
Inspectorul general școlar din Argeș, Dumitru Tudosoiu a risipit și el orice urmă de îndoială care plana asupra susținerii examenelor în acest an. „Situaţia este clară: examenele naţionale adresate elevilor se vor susţine. Pe 12 iunie se termină anul şcolar, şi mă refer la interacţiunea cu copiii, se vor încheia situaţiile şcolare. Apoi pe 15 iunie începe evaluarea naţională. Examenele se vor susţine! Deocamdată nu s-au elaborat procedurile care permit susţinerea examenelor, referitoare la normele de distanţare fizică. Vom primi subiectele cum se ştie, cum s-a făcut în anii precedenţi. Nu se ştie în momentul de faţă dacă vor fi corectate lucrările în alte judeţe, cum a fost în trecut. De asemenea, calendarul mai trebuie stabilit şi aceste norme în vederea accesului în unităţile de învăţământ, cum se va sta la examene… Nu vor fi mai mult de 10 în sală… şi nu ştim dacă măştile şi mănuşile le vom asigura noi sau fiecare pe cont propriu. Important este însă că se ţin aceste examene. Referitor la măşti şi mănuşi, bănuiesc că vom veni cu soluţii pentru ajutorarea celor care nu au posbilitatea să le achziţioneze. Şi dat fiind faptul că vor fi doar 10 în sală, vorbim automat de un număr mai mare de săli şi de cadre, dar nu este problemă nici pentru una nici pentru alta.. Nu va mai fi nimeni în unităţi, mă refer la alţi elevi aşa că nu sunt probleme cu sălile…. Sunt aproximativ 10.000 de elevi care vor da cele două examene, în jur de 5.000 vor susţine Evaluarea iar alţi 5.000 BAC-ul” ne-a spus ieri Tudosoiu. S.M.