Au ei vreo tresărire, simt ei vreo jenă pentru asta?

26
 • Din punctul meu de vedereNu mai ştiu bine unde am citit următoarea istorie. Se spune că un condamnat la moarte a întârziat să apară la eşafod din vina gardienilor. În acest răstimp scurt, cercetările au dovedit că omul nu era vinovat, altul fiind criminalul, acesta recunoscându-şi vinovăţia. Totuşi, şeful gărzii a luat decizia ca executarea celui dovedit nevinovat să aibă loc, motivând că o hotărâre judecătorească trebuie dusă la îndeplinire indiferent de circumstanţe. Îl executăm pe el acum, fiindcă aşa spune legea, iar după ce îl vom judeca pe celălalt, îl executăm şi pe el, ar fi spus şeful gărzii.
Mi-am amintit această istorie văzând că se discută mult şi cu îndârjire despre faptul că românii au avut trei zile de vid legistativ din motive constituţionale. Merită să facem atâta caz de Constituţie pentru doar trei zile ? Nu cumva suntem în situaţia şefului gărzii care a executat un nevinovat pentru a respecta în mod absurd legea ?
Răspunsul este că merită să dăm de pământ cu cei care conduc ţara, merită cu prisosinţă deoarece ne consideră proşti şi neinformaţi, incapabili să judecăm o situaţie juridică complexă, nedemni să avem o Constituţie.
Primul argument se referă la preşedintele Klaus Iohannis care ne-a minţit că există instrumente legale pentru cele trei zile goale de lege. Iată declaraţia:
„Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol”, a spus Klaus Iohannis.
Din păcate, preşedintele ne-a minţit în faţă, ca pe nişte fraieri, spunând că avem cadru legislativ în vigoare şi regulile şi restricţiile se bazează pe lege.
Nu, nu era nicio lege, deoarece legea stării de alertă intra în vigoare luni, adică astăzi, iar nicio restrângere de drepturi şi libertăţi din partea guvernului nu e constituţională fără lege.
Ar fi fost cu mult mai potrivit ca preşedintele României să recunoască deschis că guvernul a întârziat trimiterea în Parlament a proiectului legii stării de alertă şi să ne roage să trecem cu îngăduinţă peste această situaţie nedorită. Ne-ar fi putut spune că deşi hotărârile guvernului de restrângere a unor libertăţi nu sunt, într-adevăr, constituţionale pentru 72 de ore, ne roagă să le considerăm ca fiind perfect constituţionale, deoarece totul a ţinut de o întârziere birocratică.
Ar fi fost românii de acord că aşa e bine, că trebuie respectate nişte hotărâri chiar dacă ele, pentru o scurtă perioadă, nu au acoperire în Constituţie ? Eu cred că da, toată lumea ar fi înţeles, poate unii ar fi înjurat guvernul spunând că a fost leneş sau neglijent, însă nimeni nu ar fi profitat de vidul legislativ.
Pentru asta însă Iohannis ar fi trebuit să recunoască că ”guvernul lui” a greșit, că el însuși nu a atras atenția asupra situației create, că nu a procedat deloc nemțește, considerând că fiind în România lucrurile merg și așa.
În locul unei asemenea atitudini cinstite și sincere, ne-am trezit că senatorul Alina Gorghiu ne aruncă în față o teorie cinică și impertinentă, spunând că în politică sunt situații când poți să încalci Constituția.
”În politică sunt permise artificii, chiar dacă se încalcă Constituția!”, a spus Gorgiu, iar românii au întrebat-o:
– Să mori tu, Alina ?
Ca şi când nu era de ajuns atâta golănie, iat-o şi pe doamna vicepremier Raluca Turcan ieşind la rampă, sâmbătă, la Sibiu.
De fiecare dată când trebuie să scriu ”vicepremier” alături de numele doamnei Raluca Turcan, intru pe Google să văd dacă e adevărat. Și, de ficare dată, văd cu stupoare că e adevărat.
Ei bine, această doamnă a putut spune următoarele:
„”Nu uitaţi că am ajuns să se conteste, de exemplu, legalitatea amenzilor pentru că decizia Curţii Constituţionale a fost una pur şi simplu înfiorătoare. Adică o instituţie care veghează la respectarea legii îndeamnă printr-o decizie la sfidarea legii şi culmea este că această măsură de sfidare a legii a fost pe aceeaşi linie, a fost la unison cu punctul de vedere al PSD-ului”, a declarat Raluca Turcan.
Păi, dacă Viorica Dăncilă era proastă, despre doamna ”vicepremier” ce să mai spui văzând că nu înțelege nici măcar ideea de constituționalitate ? Pur și simplu, femeia nu pricepe și pace bună ce e statul de drept, ce rol are Constituția și cum se face controlul de constituționalitate. Nu vede importanța CCR, crede că tot ce decretează guvernul e sfânt și trebuie aplicat întocmai și la timp.
Cu asemenea lideri, evident că te poți teme că, în prostia lor, pot devia spre dictatură și cu toate că nu îi aprob, îi înțeleg pe cei din Piața Victoriei care au ieşit la demonstraţie, ba chiar şi pe cei care au merg la petrecere în Herăstrău.
O mare problemă este că poporul român e luat de prost şi simţind acest lucru se revoltă în felul său. De data asta, revolta a constat în folosirea la maxim a celor 72 de ore de vid legislativ, când regulile de prevenţie împotriva pandemiei au fost încălcate cu lejeritate.
Această lejeritate a generat, cu certitudine, infectări şi va avea drept consecinţă, cu aceeaşi certitudine, decese în plus.
Pe capul cui va cădea păcatul ?
Pe capul preşedintelui Iohannis, al premierului Orban, al Alinei Gorghiu, al Ralucăi Turcan şi a celorlalţi care nu şi-au făcut datoria şi ne-au luat de proşti.
Au ei vreo tresărire, simt ei vreo jenă pentru asta ?
NU.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)


26 COMENTARII

 1. Tu ai vreo tresărire, Gheorghe Smeoreanu, când alaltăieri ai fost cu PSD, ieri cu PDL, azi cu PSD s. a. m. d.? Sau tresari doar când ți se arunca bani în traista de la partid?

 2. Proiectul initial al legii (cel trimis de guvern in parlament) prevedea intrarea in vigoare a legii imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial(s-ar fi intamplat joi seara), insa parlamentul a decis sa intre in vigoare dupa 3 zile ! Nu trebuia amintit,macar in treacat,acest lucru in editorial?
  Pentru amuzament, cand dati search pe Google la numele „Dancila”, ce va apare?

  • Băăă, fraier cipat de dreapta, am zis că te las în pace, dar nu mă pot abține când te văd așa de necitit (eufemistic vorbind), de te râd și curcile. Bine, la cât ești de papagal… La fel ca tine este și guvernul care nu cunoaște Constituția României, art.78: ,,Legea se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei” Parlamentul a respectat Constituția, nu putea lăsa în textul de lege aberația unor ,,nimeni”. O altă proastă a dat și ea cu mucii în fasole: ,,În politică sunt permise artificii, chiar dacă se încalcă Constituția”. Pe lângă Gorghiu, Veorica este spuma mării, deșteaptă foc.
   P.S. Smeoreanu nu a amintit în editorial, nici măcar în treacăt, despre prostia guvernului de necalificați, pentru că este un domn și i-a fost rușine de rușinea voastră. Inutil însă…de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

   • Este clar, voi , adulatorii Vasilicai , sunteti o specie limitata intelectual ,cu un limbaj de mahala , care faceti spume la gura si cand scrieti..Este exclus dialogul cu voi pentru ca va lipseste esentialul, educatia!
    Ce pretentii sa ai de la un ins care acum ceva timp afirma ca Johannis a trimis cu forta cateva mii de cetateni in Germania la lucru , culmea ,si fara adeverinte ? Atat pot ei judeca , sa avem totusi mila si compasiune , si cei cu handicap trebuie cumva integrati !
    Cu sau fara voia lor !

   • Eu pot să scriu atât elevat cât și pmfletistic, pe când tu, nici măcar gramatical. E departe griva de iepure! Te-ai făcut de râs, iremediabil. Ia o pauză, până uită lumea!

    • Cand pomenesti de gramatica,nu poti exemplifica? Ca asa e deontologic!
     Oare tu esti cel care,mai ieri,scriai „bisaptamanal” dezlegat ?

     • Uită-te, înghesuitule, cum așezi cuvintele în pagină, fără spațiere, cu ghilimele neromânești, nu mai vorbesc de diacritice că ai zis că ești prea deștept: maturi/mături, paturi/pături, vai de noi! Visezi că am scris eu ,,bisăptămânal” (vezi, așa se pun corect ghilimelele) dezlegat. Niciodată! Te iert pentru că ești mic și…papagal!

  • Mai Coco nu parlamentul a hotarat ca legea intra in vigoare peste 3 zile .ACEST LUCRU E PREVAZUT in Constitutie.Dar la tine ,de unde nimic nu e, nici Dumnezeu nu cere,adica minte. Asta e ce sa-i faci

 3. Stimati argeseni,

  Hai sa punem mana de la mana, sa deschidem un cont si o luna de zile, sa-i platim noi „simbriasului rosu” Gh. S, simbria pe care o incaseaza de la PSD.
  2000-3000 de euro si o luna de zile ori il rugam sa nu mai scrie nimic la gazeta sau sa scrie si altceva in afara de politica.
  Alte subiecte care ne intereseaza pe noi argesenii.
  De exemplu, acum cu demararea construirii autostrazii Pitesti-Curtea de Arges – Sibiu sa „roage” dumnealui prietenii care conduc judetul, sa investeasca in dezvoltarea zonei turistice din nordul judetului,
  Sunt convins ca si vara si iarna, bucurestenii vor lasa aglomerata Valea Prahovei si vor „invada” Argesul. Ce peisaje mirifice avem in judet !
  Dar pe dl. S Gh nu-l intereseaza decat Klaus Johannis si PNL. Atat, A ajuns sa-i viseze si ziua. Cum spunea cineva zilelel trecuite, se afla in sevraj politic.

 4. Dacă guvernanții nu gestionează bine criza, comit abuzuri ș.a.m.d., PSD-ul și aliații săi, care dețin majoritatea parlamentară, să vină urgent la guvernare. Acum nu e vorba despre o schimbare politică firească în democrație, ci de o obligație patriotică. Și să salveze țara de epidemie, să relanseze economia, să mărească pensii și ajutoare de șomaj ș.a.m.d. Dar dacă nu o fac, atunci sunt la fel de vinovați precum puterea. Chiar mai vinovați, fiindcă un laș e mai detestabil decât un prost!

  • pai e bine pentru psd la gargara, cresc in sondaje dand din buze… nasol e ca nu pot guverna fara iudemereu, ca prin comunele din arges cu primari psd s-a votat iudemereul, desi populatia n-a vazut unguri decat la tv…. ionopot chivanoc piesede, blat autononia, servus szmeureny…

 5. Un articol mizerabil, scris cu ură de un „ziarist” expirat, prăfuit, depășit și învechit. Scrie doar ceea ce vor să audă cei câțiva aplaudaci de serviciu marcați cu roșu. Comportament nociv demn de un activist de partid unic.

  • Normălene, ești pielea p., lipitor de afișe, n-ai cultură, n-ai funcții, nimic…doar o ură viscerală față de comunismul care te-a făcut om, te-a ajutat să termini ,,prefesionala”, ,,liciu” la întuneric/seral și facultatea la f.f. Dacă nu pe tine, pe tac-tu! Sictir!

 6. Pentru Propagandisti ca tine scrie cel care murdărește mereu hârtia lunea și joia. Pentru acei circari care fac tumbe la fiecare articol, dar aterizează mereu în cap. Marș înapoi la educația dată de tac-tu și rămâi în întuneric.
  Tu, ăsta care ești un frustrat, nu ai școală câtă vacanță am avut eu.

  • Relativ la școli, hai să facem pariu! Inclusiv pentru funcții (alese sau obținute prin examen). Ești departe, nea’ Cutare. Eu nu am iubit comunismul dar văzându-vă pe voi cum lătrați la lună, am devenit propagandistul unei cauze pierdute, așa, de chichi, ca să se mire proștii.

  • Bă, netrebnicule, cum poți spune că Smeoreanu murdărește hârtia, tu, un rahat cu ochi?

 7. Sunt câteva hiene ca Riciu (merge și legat) , ca VC ititor (ăsta doar dezlegat) , mai nou Propaganda (ăsta e tot Riciu, deci legat ) care atunci când nu au argumente folosesc cuvinte urâte, cu care au crescut ei. Vorba celui de mai sus, e de educație.

  • De preferinta legati, cand sunt dezlegati musca acea parte a corpului aflata, la bipede, la jumatatea distantei dintre calcai si ceafa si , judecand dupa frecventa muscaturilor, le place al naibii de mult ! Au insa si o latura umana , tot acolo isi pupa idolii….

   • Coiotule, mucles, după faza cu necunoașterea crasă a Constituției, nu mai ai dreptul la cuvânt. Repetentule!

  • Vulturică, tată, ți s-a aplecat de la stârvurile îngurgitate, ești rău, vorbești prostii și-l confunzi pe tov. Riciu cu Propaganda. Cât despre educație, se vede…

  • Te-a bagat cineva in seama bah, pacate amarate ce-ti zici pompos „vultur” ??? Dezbaterea e libera, adevarat, fiecare are dreptul la propria opinie. Bag seama ca va doare rau pe voi, astia „dreptaci” ce scrie unul ca mine sau ca Riciu.De fapt descriem doar adevarul simtit de noi toti odata cu venirea la putere a „leprei galbene” dirijata din umbra de dulapul de Cotroceni.
   Hooo, ca mai avem putin, si deconteaza papagalul de Orban si „guvernul meu” pentru toate matrapazlacurile comise.
   Apropos de educatie : cand am folosit cuvinte urate cu care tu zici ca am crescut ? din contra, am incercat sa estompez cateva derapaje verbale aparute inerent.Eu am crescut in mediu academic baietasule, si chiar nu vreau sa ma mai cobor la nivelul unuia ca tine.

 8. Jos holera galbenă si mutantul din deal care ne conduc spre dezastru. Au gandul doar la anticipate, ii doare in spate de popor. Iar
  pe tembelii care scriu pe aici si ii apara, o sa-i tinem minte.

Comentariile sunt închise.