1100 de salariaţi Dacia, în şomaj tehnic

0



Măsura vine la nici o lună de la reluarea activității în uzina cu peste 15.000 de angajați.


Sunt trimiși în șomaj tehnic angajați de la secţiile Presaj şi Mecanică. Potrivit companiei, activitatea este adaptată cererii comerciale, informează dii24.ro, iar cum există fabrici care nu şi-au reluat producţia, o parte din ceea ce se făcea la Mioveni pentru acestea nu are de lucru. Potrivit liderilor de sindicat, cei 1.100 de salariaţi care vor sta acasă în şomaj tehnic sunt din secţiile care produc piese şi subansamble pentru fabricile din Rusia, Maroc, Brazilia și Franţa, care sunt închise.
Două schimburi la presaj
„Cei care sunt în şomaj tehnic fac piese pentru alţii. Atunci, nelucrând ei, n-au ce să lucreze nici ai noştri. (…) Din 15.000 de oameni, stăm acasă 1100. Am convenit ca Presajul să lucreze doar în două schimburi. Fiecare echipă, când îi vine rândul la schimbul trei, stă acasă” a declarat Nicolae Pavelescu, lider de sindicat Dacia. Pe platforma industrial Dacia – Renault s-a reluat activitatea integral din data de 4 mai, însă acum se produc doar 1.180 de maşini pe zi, potrivit sindicaliştilor.
760 de şomeri tehnici la Motoare
Dintre ceo 1100 de salariaţi care au intrat în şomaj tehnic, 760 de angajaţi sunt din Secţia Motoare. Acetşia nu vor mai veni la muncă până la finalul lunii iunie. „Industria auto a fost afectată odată cu declanșarea crizei sanitare și în România, încă din luna februarie, când a fost înregistrat primul caz de infecție cu COVID–19 în țară. Activitatea de fabricație pe platforma industrială Dacia de la Mioveni a fost suspendată și reluată gradual, începând din 21 aprilie, în acord cu partenerii sociali, prioritizând condițiile de igienă și securitate pentru protejarea sănătății angajaților noștri. Din 11 mai, activitatea celor două uzine se desfășoară în trei echipe, adaptând-o cererii comerciale. La sfârșitul lunii mai, cadența de fabricație a fost de 1200 de vehicule pe zi, iar în cursul lunii iunie, este prevazută creșterea acesteia, la 1300 de vehicule pe zi”, arată Direcția Comunicare Groupe Renault România.bricile din străinătate nedeschise deocamdată.
“Dacia va fi salvatorul Renault!”
Şi viceliderul Sindicatului Autorturisme Dacia, Ion Iordache a vorbit despre situaţia celor peste 1000 de angajaţi care au intrat în şomaj tehnic. S.M.
“În momentul față, Dacia a început, așa cum s-a anunțat deja, să lucreze. Mă refer în primul rând la Uzina de Vehicule care fabrică maşinile la final, lucrează nu la capacitate maximă, dar 1200 de maşini se fac zilnic, aşa că este un început. Noi sperăm ca în curând să lucrăm la capacitatea maximă pentru care este programată uzina de vehicule. Avem probleme în schimb, la uzina Mecanică, provocate de faptul că uzinele din Franţa sunt într-o restructurare masivă, La Mecanică, se fac motoare, cutii de viteză şi alte componente din autoturism. Probleme sunt create, aşa cum am spus, de faptul că nu avem comenzi din afară. Lucreayă decât pentru Dacia în moemntul de faţă Am găsit soluţia împreună, cea care este prevăzută în cotract, ca salariaţii care nu au de lcuru să intre în şomaj tehnic pentru aproape o lună de zile. Este vorba despre aproximativ 1000 de oameni. Plata este 85%. O soluţie greu de luat, dar deja s-a luat şi oamenii sunt în şomaj tehnic”a declarat ieri dimineaţă Iordache.
S-au stagnat investiţiile
De asemenea, acesta a vorbit şi despre investiţiile oprite la Uzină şi despre ceea ce înseamnă Dacia pentru Grupul Renault. “Celelate firme o duc, poate mai greu decât Dacia, neexistând comezi. Nu există nici bani să onoreze cotractul pe care îl avem . Avem o situaţie foarte grea în judeţul Argeş, în sensul că se fac restructuri la toate firmele. La o fabrică de 100 de oameni ca să faci o restucturare de 50 de oameni înseamnă 50% din persoanl, care pleacă acasă. În mare s-au încetat contractele pe perioadă determinată. Erau foarte multe astfel de contracte la UVV, acolo unde se lucrează pe trei schimburi. Salariaţilor de acolo li s-au prelungit contractele pe perioadă determinate, unde s-a putut. Eu vreau să transmit un mesaj. Aş dori să fie un mesaj optimist. Este adevărat că trecem printr-o perioadă grea, nu numai noi, întreaga economie a lumii este în acestă situaţie. Dar Dacia aşa cum aţi văzut şi din hotărârile pe care la-a luat firma Renault, va avea un parcurs în care eu cred. Până la urmă va fi salvatorul lui Renault. Eu prevad ca de la 1 septembrie să lucrăm la capacitatea pe care o are acum Dacia. Ce s-a întâmplat rău la Dacia, pentru viitor este că în momentul de faţă sunt sistate investiţiile și ştiţi că aveam o investiţie majoră, în sensul în care, să ne mărim capacitatea de la 350.000 de maşini pe an, la 400.000. În momentul de faţă această investiţie este stagnată. În rest, suntem la mâna cumpărătorului. Îndemn cumpărătorii, cei care sunt intereaţi de economia României să cumpere maşini de la Dacia, de la Ford, maşini româneşti” a spus viceliderul de sindicat.  S.M.