Echipele de baschet își pot relua pregătirea!

0
  • BCM U Pitești își poate face planul pentru noul sezon



Federația Româ­na de Baschet a transmis, marți, tuturor structurilor afiliate la FRB, o adresă de informa­re oficială prin care se arată că, după o lungă perioadă în care activitatea spor­tivă a fost oprită, începând din aceas­tă săptămână, în acord cu respecta­rea normelor publi­cate de autorități, activitatea de pre­gătire în spații în­chise poate fi reluată.


Cum acest sezon competițional a fost încheiat, fără a se stabili campioana în Liga Națională de Baschet Masculin și Liga Națională de Baschet Feminin, echipele de seniori își pot face planul pentru noul sezon. Aceste prevederi trebuie respectate însă de cluburile de juniori care au de disputat turneele finale unde se vor decerna medaliile de campion. Cel mai probabil, echipele de seniori printre care și BCM U FC Argeș Pitești vor începe pregătirea pentru noul sezon la începutul lunii august, iar mai mult ca sigur, multe din aceste restricții vor dispărea.
Măsurile se aplică în Starea de Alertă
Astfel, în data de 30 mai 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătătii, nr. 601/2020, pentru aprobarea regulamentelor privind condițiile necesar a fi respectate în vederea reluării competițiilor sportive în aer liber sau în bazine acoperite sau aflate în aer liber, precum și a activităților de pregătire sportivă în spatii inchise, în bazine acoperite sau aflate în aer liber de către sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați. Măsurile se aplică în perioada stării de alertă, în condițiile ridicării graduale a restricțiilor, coroborat cu necesitatea asigurării desfășurării în condiții de siguranță sanitară a activității sportive, antrenamente și competitii.
Ce reguli trebuiesc respectate
Pentru organizarea activității de pregătire fizică trebuie luate următoarele măsuri:
– Organizarea spațiului de pregătire sportivă astfel încât să permită menținerea distanței de minimum 2 metri între oricare două persoane și un spațiu pentru fiecare persoană de 7 metri pătrați;
– Coordonarea administratorilor sălii cu autoritățile de sănătate și cele locale astfel încât asigurarea sănătății tuturor participanților la activitatea sportivă, dar și a personalului auxiliar să reprezinte obiectivul prioritar;
– Plasarea la loc vizibil a anunțurilor scrise privind regulile de igienă, distanțare fizică și cele de acces în sală;
– Triajul observațional zilnic la intrarea în sală. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) și febră mai mare de 37,3 grade C;
– Plasarea recipientelor cu soluții dezinfectante pentru mâini la intrarea în sală;
– Elaborarea planurilor de sănătate și securitate în muncă, în conformitate cu normele în materie;
– În cazul încăperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectueaza nebulizarea o dată pe săptămână, în afara programului de lucru și se efectueaza dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului;
– Suprafețele și spațiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel puțin o dată la 4 ore);
– Asigurarea unei ventilații adecvate a tuturor încăperilor sau aerisirea lor periodică, cel puțin o dată la 4 ore.
În cazul în care sala este prevăzută cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora în regim de circuit și se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiași sesiuni de antrenament. Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte și după fiecare utilizator;
De asemenea, cu excepția perioadei de desfășurare a activităților fizice intense, purtarea măștii este obligatorie pe toata durata prezenței în sală.
Amenzile ajung până la 30.000 lei
Același act normativ stabilește faptul că este interzisă folosirea în comun a dușurilor, saunei și altor zone cu risc mare de transmitere a virusului. Nerespectarea prevederilor privind organizarea spațiului de pregătire fizică, astfel încât să permită menținerea distanței de minimum 2 metri între oricare două persoane și un spațiu pentru fiecare persoană de 7 metri pătrați, constituie contravenție și se sancționează în conformitate cu prevederile HG nr. 857/2011, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice. În cazul în care o persoană care participă la activitatea de antrenament suspectă/confirmată cu Covid-19 se realizează operațiuni de dezinfecție a încăperilor respective de către unități de dezinfecție, dezinsecție și deratizare autorizate.
Antrenamentele, fără contact fizic
Departamentul Tehnic al FRB recomandă cluburilor sportive și antrenorilor să respecte, în acest moment, următoarele principii în pregătirea fizică și tehnico-tactică a sportivilor:
– antrenorul va organiza colectivul pentru pregătirea INDIVIDUALĂ, fizică și tehnică, respectând regulile de distanțare din Ordinul 601/2020, fără contact și fără interacțiune între sportivi, în baza conceptului UN SPORTIV – O MINGE.
În funcție de evoluția pandemiei din săptămânile viitoare, precum și de regulile impuse de autorități, antrenamentele se vor putea desfășura gradual pe grupe/posturi lucrându-se pe ateliere, în această fază fiind permisă transmiterea mingii între componenții grupului, dar fără interacțiune. Pe viitor, în funcție de măsurile de relaxare comunicate de autorități se va putea permite interacțiunea între sportivii aceluiași grup/atelier și contactul moderat și/sau antrenamentul colectiv și pregătirea specifică premergătoare competițiilor. M.D.