Meciurile de fotbal s-ar putea juca cu spectatori!

0
  • LPF și FRF nu vor competiții cu stadioane goale



Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, susține că din luna iulie a acestui an, există posibilitatea ca spectatorii să revină pe stadioane la meciurile de fotbal, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19.


Anunțul a fost făcut acum câteva zile la finalul întâlnirii la care au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Tineretului și Sportului, Federaţiei Române de Fotbal și LPF. Astfel, dacă Ministerul Sănătății
Ștefan: ”Vrem spectatori pe 10% din capacitatea stadioanelor”
„A fost o întâlnire interesantă, s-a discutat legat de prezența spectatorilor la meciuri. A rămas ca în următoarele două săptămâni să evaluăm situația și, în funcţie de ceea ce se va întâmpla, din luna iulie să existe și această posibilitate. FRF a venit cu o propunere interesantă, respectiv ca în 10% din capacitatea stadionului să fie prezenți spectatorii. Dar există doctori, epidemiologi care vor evalua și ei și îşi vor spune părerea. Dacă ne raportăm la Arena Națională ar fi 5 000 de spectatori, iar acesta este un număr rezonabil. Ba chiar la un moment dat trebuie să vedem dacă există capacitate din partea cluburilor pentru a controla accesul tuturor acestor fani. Așa că eu cred că este o decizie care va rămâne la latitudinea cluburilor. Nu îi poți obliga să permită accesul spectatorilor. Ei își vor evalua situația și vor lua o decizie. Deci se va evalua modul în care e implementat protocolul în forma sa actuală în următoarele două săptămâni și vedem ce se întâmplă și cu numărul de cazuri. Iar dacă lucrurile stau așa cum trebuie mergem în zona de a permite accesul spectatorilor”, a declarat Justin Ştefan.
Observatorii vor supravegrea respectarea protocolului
Secretarul general al LPF a menționat că respectarea protocolului medical la meciuri va fi supravegheat de observatorii de joc: „A mai fost o discuție legată de observatorii de joc, pentru că ei sunt cei care vor verifica modul în care se respectă protocolul. Iar, dacă vor exista observatori care vor încălca regulile din protocol, vor fi excluși din corpul de observatori”.
Burleanu: ”Ne dorim spectatori pe stadioane”
Și Răzvan Burleanu, președintele FRF, prezent la această întâlnire, a precizat că și-ar dori ca spectatorii să revină pe stadioane înainte de finala Cupei României, programată pe 22 iulie: „Finala Cupei s-ar putea disputa cu spectatori, este adevărat. Dar noi, ca federație, ne dorim să vedem spectatori pe stadioane mai devreme de 22 iulie. Unul dintre obiectivele noastre a fost acela de a permite accesul spectatorilor până în 10% din capacitatea stadioanelor la meciurile din România. În primă fază doar la meciurile din Liga 1, iar apoi și la cele din Liga a 2-a. S-a interpretat greșit că FRF este împotriva revenirii suporterilor pe stadioane. S-a discutat de prezența a 500 de spectatori, dar nu, poziția noastră este de a permite până la 10% din capacitatea arenei. Asta bineînțeles, după un protocol în care, de exemplu, se prevede ca la fiecare loc ocupat alte 12 sunt libere. Pentru că obiectivul este siguranța și sănătatea suporterilor. Inclusiv mâncarea și băutura la stadion sunt bine reglementate în protocolul medical depus de federație la Ministerul Sănătăţii și MTS”.
Finala Cupei, pe 22 iulie
Începând cu data de 1 iunie, autoritățile au permis organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în aer liber (cu excepția sporturilor de contact), fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordinul comun al Ministrului Tineretului și Sportului și Ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Conform calendarului aprobat de FRF, Liga 1 s-a reluat pe 12 iunie, iar Liga a 2-a va continua din 4 iulie. Finala Cupei României a fost programată pentru 22 iulie. M.D.