TIMPI DE PREPARARE:
Timp de preparare: 35 min
Timp de gătire: 10 min
Gata în: 45 min.
INGREDIENTE:
1 kg vinete
3 căţei de usturoi zdrobiţi
2 linguriţe boia picantă (opţional)
2 linguriţe boia dulce
1 şi 1/2 linguriţă chimion
350 gr. pastă de roşii/roşii decojite şi tocate
200 ml apă
1 frunză de dafin
1 linguriţă zeamă de lămâie
o mână de pătrunjel proaspăt tocat
ulei de măsline
sare şi piper după gust
MOD DE PREPARARE:
Că seamănă la prima vedere cu zacusca noastră cea de toate zilele, e evident. Dar gustul este mai mult decât diferit. O mâncare extrem de gustoasă, uşor de preparat, care se poate servi atât caldă cât şi rece, alături de nişte pâine prăjită crocantă sau nişte lipii fierbinţi de casă. Deliciu! Cojeşte vinetele, taie-le transversal sau cuburi. Pune-le într-o tavă, stropeşte-le cu ulei de măsline, presară sare deasupra şi dă-le la cuptorul preîncălzit vreo 30 de minute, până se rumenesc şi coc. Scoate-le şi lasă-le un pic la răcit. Într-o tigaie mare, sotează usturoiul zdrobit, în ulei de măsline, timp de 30 de secunde. Adaugă şi condimentele (în afară de piper şi frunza de dafin), mai lasă-le încă 10 secunde în tigaie până să adaugi roşiile tocate, apa, sare, piper şi frunza de dafin. Lasă aşa 5 minute. Dă de pe foc, adaugă zeama de lămâie şi pătrunjelul tocat. Mai adaugă extra ulei de măsline, sare şi piper, dacă simţi nevoia.