Cristian Gentea îmi aduce aminte de Constantin Stroe

22
 • Din punctul meu de vederePreşedintele PSD Piteşti, fizicianul Cristian Gentea, a fost desemnat, dumincă, drept candidat al PSD pentru funcţia de primar al capitalei de judeţ. Gentea, considerat de unii favorit la câştigarea alegerilor în Piteşti, a prezentat presei argeşene un mesaj intitulat Preambul la campania electorală. Documentul a fost primit de ziarişti cu mult interes. Iată despre ce este vorba.


”Preambul la campania electorală
Mulțumesc colegilor din PSD pentru marea onoare pe care mi-au făcut-o desemnându-mă candidat pentru funcția de primar al uneia dintre cele mai frumoase localități din lume, municipiul Pitești.
Mulțumesc presei pentru că îmi preia acest mesaj și îi asigur pe toți ziariștii de prețuirea mea, de disponibilitatea pentru transparență totală și dialog permanent.
Mandatul sau mandatele mele la Primăria Pitești vor marca o nouă epocă în viața municipiului nostru drag, vor înseamna un răspuns clar, amplu și eficient la provocările secolului XXI.
Vă propun și o expresie de lucru care sugerează multe: PITEŞTI – MICUL BUCUREŞTI.
Vecinătatea ne ajută şi putem ”importa” din București cât mai mult din nivelul de trai, din salarizarea , din deschiderea spre Europa și întreaga lume, din lumea afacerilor, din lumea culturală a capitalei României. Putem, la rândul nostru ”exporta” valorile istorice ale zonei în care s-a întemeiat nucleul Țării Românești.
Voi prezenta, cât mai repede, programul electoral al meu și al echipei mele. Veți vedea că este întemeiat pe știință, management și dragoste.
Dragoste, fiindcă mi se pare că municipiului și oamenilor săi le trebuie mai multă dragoste din partea Primăriei.
PITEȘTI – MICUL BUCUREȘTI va spori în identitate, în personalitate, în gradul de fericire măsurabilă a oamenilor.
Fericirea socială a piteștenilor este țelul meu suprem.
La treabă, pentru Piteș­tiul de mâine !
Cu prețuire,
Ing. Cristian Gentea,
în curând, cu voia oamenilor, primar al municipiului Pitești.”
Desigur, ceea ce tocmai ați citit este un material electoral, singurul apărut până acum în județul Argeș care spune și altceva decât bla, bla, bla. Ceea ce m-a șocat, dar în mod plăcut, la acest Gentea este că nu folosește limba de lemn cu care ne-au tot bătut în cap candidații și, sunt convins, ne vor mai bate. M-am interesat și eu și am aflat că nici nu merg lucrurile formale în relația cu Cristian Gentea, omul are școala negocierilor internaționale la cel mai înalt nivel științific, în domeniul energiei nucleare, fiind director al Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară. Dacă îmi dați voie să fac un joc de cuvinte, municipiul Pitești pare a primi, prin Crisitan Gentea, ceva energie nucleară pentru dezvoltare.
Să nu zici însă niciodată hop până nu sari și chiar dacă fizicianul Gentea a început, clar, cu dreptul în campanie, cel puțin după opinia mea, trebuie să îi văd programul electoral în întregime pentru a mă putea pronunța în cunoștință de cauză.
Deocamdată, nu am această cunoștință de cauză, am însă un indiciu ajutător, anume Curriculum Vitae, adică firul vieții candidaților pe care îi știu până acum. Ei bine, Cristian Gentea stă excepțional la acest capitol, pur și simplu nu are rival, ba chiar simți un fel de gâdilare la coarda orgoliului că Piteștii ar putea avea un primar de acest fel. A nu se înțelege însă că disprețuiesc cumva pe vreunul dintre candidați din punctul de vedere a ceea ce au făcut în viață acești oameni.
Să nu fiu însă mincinos, că nu îmi stă în fire. Îl disprețuiesc un pic pe Sorin Apostoliceanu pentru faptul că a plecat de la PSD la PNL cu ușurința unui fante care trece de la o amantă la alta, în funcție de cum îi dictează lui hormonii.
În legătură cu CV-ul lui Gentea, chiar aș vrea să încercați să mă contrazuceți, deși nu cred că veți avea cum. Căutați pe internet acest CV și spuneți-mi și mie dacă nu ar fiu corect ca un om cu atâta rigoare și cu atâtea reușite în industria energiei nucleare să fie primar la Pitești.
Știți de cine îmi aduce aminte Cristian Gentea prin competență profesională și managerială ? Îmi aduce aminte de regretatul Constantin Stroe, directorul general al Automobile Dacia, cel care a privatizat uzinele și le-a făcut glorioase pe plan mondial. Gentea, într-un domeniu mai puțin vizibil de către opinia publică, stă aproape de Stroe.
În fine, îmi vine să spun că eu nu locuiesc la Pitești, locuiesc la Albota și îl am primar pe Ducele meu, dar îi invidiez acum pe piteșteni pentru conceptul lui Cristian Gentea ”Pitești – micul București”. Cred că i-am înțeles ideea, ce rost are să te înfrățești cu cine știe ce localitate de la mii de kilometri, când ai atât de aproape Bucureștii cu care poți colabora administrativ foarte eficient. Și să nu aud că București are probleme, desigur că are, dar se poate lua de la capitala țării ceea ce este mai bun și mai frumos.
În fine, se spune în popor că unora le place popa și altora preoteasa, de aceea nu insist să fiți de aceeași părere cu mine, însă, vorba lui Pruteanu, doar o vorbă vă mai spun.
Nu îl cunosc foarte bine pe noul candidat, Cristian Gentea, dar din ceea ce am putut să îmi dau seama, e genul de om care impune respect din prima, iar asta o spun dincolo de orice campanie electorală.
Piteștii nu l-au avut primar pe Stroe, poate recuperează cu Gentea.
Acesta este punctul meu de vedere, nu uitați că exact așa se numește această rubrică al cerei episod de azi îl închei aici fiindcă încep meciurile de promovare.
La ora când ziarul va fi închioșcuri și acest articol pe net se va ști dacă echipele argeșene au promovat în Liga I.
Dacă da, e miracol, dacă nu, vom spune că balonul e rotund.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


22 COMENTARII

 1. E Psd ist de al tu Smeoreanule, cu cata dragoste ai scris acest articol… bine ca nu l ai comparat cu Nicolescu Vecinul, cred ca era mai bine daca comentai despre sentinta data de tribunalul Arges in cazul fratilor criminali!

  • V-a dat Smeoreanu perversa ca pe Târgu Ocna, gata, ,,stop joc”, Gentea nu are cum să nu iasă primar

   • Așa este, cum se exprimă candidatul: „Voi prezenta, cât mai repede, programul electoral al meu”.
    Nu mai sunteți deloc analitic când este vorba de simpatii politice (și erați atât de intransigent!); cultivarea limbii române se face doar cu aceia care au alte opinii, cu ai noștri treacă-meargă.

 2. D-le Smeoreanu faceți o prezentare bombastică unui preambul electoral similar: „candidat pentru funcția de primar al uneia dintre cele mai frumoase localități din lume, municipiul Pitești”, „putem importa din București cât mai mult din nivelul de trai, din salarizarea, din deschiderea spre Europa și întreaga lume”, „a privatizat uzinele și le-a făcut glorioase pe plan mondial”. Apoi, exagerați cu cu comparațiile pozitive candidatului, cu lauda CV-ului acestuia. Este foarte ușor de observat că ați scris ca un gazetar de partid despre un candidat al aceluiași partid, ceea ce face din actualul articol un material electoral. Și încă ceva, d-le Smeoreanu: cam multe greșeli de scriere în editorialul dv.

 3. curierul a fost si va ramane un ziar de pupat in cur…psd-ul,cu asa conducere a ziarului poti face o cumetrie de membri mancatori de kk

 4. Devine deja o certitudine, tov. Smeo a devenit un marunt postac de partid care,in sfarsit , si-a gasit steaua calauzitoare…Asta dupa luni bune in care umbla bezmetic printre Georgescu,Manu,Valeca,Mitraliera,Minzina, avand grija sa nu supere pe niciunul, pana nu se limpezesc apele!
  Iar despre cat de mic este ziaristul Smeoreanu, pentru cei care sunt la curent cu atacurile tot mai dese la adresa prefectului Soare, o precizare: a indicat drept sursa a articolului un site, „stiripesurse.ro”,cunoscut in media drept o sursa de fake news, avandu-l patron pe un fost reporter de la Antena 3 ( Iosiv Buble, casatorit cu senatoarea PSD Diana Tusa) Legat de prefectii de Arges, va amintiti de ultimii doi livrati de PSD, Mihai Oprescu si Emilian Dragnea, adica sotul doamnei si ,probabil, cel mai tern dintre PSD-isti.
  Legat de sloganul de campanie, tare ma tem ca cei informati,cei de buna credinta ,cei care au habar de lumea civilizata nu vor la Pitesti un mic Bucuresti….

  • Jură-te că nu e adevărat că Soare a fost făcut praf (nu de stele ci colb, d’ăsta peren) de Vela. Se știe din mai multe surse, așa că ,,ciocu mic și joc de glezne”!

   • M-ai dezamagit crunt,omule cu diacritice…Chiar de atat de putin ai nevoie pentru autosatisfacere, sub toate formele ei? Totusi, daca citesc mai atent,indici mai multe surse! Sugubatule….

    • Vezi cât ești de slab? Cum sună sugubatule în loc de șugubățule? În privința autosatisfacerii, cred că ești adeptul lu Onan, hoțule…

 5. Cum să-ți dorești să ajungi ceva mic, micul București?! Piteștiul are identitatea lui, istoria lui, valorile lui. De ce nu marele Pitești? Cum ar fi fost ca marele Dobrin să fi dorit vreodată să ajungă micul Lucescu, când el a fost tot timpul Prințul din Trivale?! Oamenii mărunți au tot timpul țeluri mici. Total dezechilibrată și comparația din titlu.

 6. 1. Cred că, da, Gentea e o alegere bună a PSD pentru funcţia de primar al Piteştiului;
  2.În ceea ce priveşte scrisoarea pentru piteşteni, aici nu sunt de acord cu editorialistul, cred că e de un patetism ridicol iar sloganul Piteşti, micul Bucureşti e hazliu (adică luăm ca model şi Rahova, Ferentari, autobuzele turceşti ale lui Firea şi celelalte tare urbane pe care PSD le-a agravat de când conduce capitala?

 7. Stimate domnule Gentea, dacă vreți ca noi, turma de alegători ai democrației sociale, să vă votăm, lăsați deoparte titlul de ,,ing” că vă faceți de tot râsul. Cetățenii vă aleg doar pentru titlul de ,,om”, cu tot ce înseamnă el pozitiv într-o societate divizată și înrăită. P.S. Când era dezavuat de comuniști și nu mai avea mijloace de subzistență, Tudor Mușatescu începuse să confecționeze pungi. Drept pentru care, într-un spirit de frondă umoristică și-a pus pe ușă o plăcuță: ,,Tudor Mușatescu – pungaș”. Sigur, comparaison n’est pas raison!

 8. „pentru funcția de primar al uneia dintre cele mai frumoase localități din lume, municipiul Pitești.”

  Traiesc in Pitesti de peste 40 de ani si inca din copilarie mi s-a parut un oras tern, cu centrul sau plin de blocuri comuniste (si periferiile sunt la fel).
  Chiar nu stiu unde se gaseste frumusetea in acest oras,
  mai ales cand in perioada comunista am avut ocazia sa vizitez Ardealul (Brasovul, Clujul – astea da, orase cu centre istorice frumoase),
  iar dupa revolutie am mai fost si prin alte tari.

  Doar o vorba sa va mai spun:
  mergand cu fetita mea, in varsta de 10 ani, pe jos prin Pitesti am fost surprins de urmatoarea intrebare:

  – Tati, in Pitesti toate trotuarele sunt asa de inguste?

  I-am raspuns ca au mai ramas prin cateva locuri trotuare mai late, pe langa niste blocuri vechi unde inca nu s-a apucat nimeni sa construiasca blocuri noi sau vile noi…

  Dragi pitesteni, orasul nostru (ca si Bucurestiul) a ajuns orasul in care
  „se construiesc blocuri noi printre blocurile vechi”
  cu toate consecintele lipsei de distantare sociala intre ele.
  Bineinteles, se construiesc cu Plan Urbanistic Zonal si autorizatie de constructie aprobate de Primarie.

 9. S-a aflat ultima simbrie primita de „marele” si „impartialul” ziariat Smeo, de la onor Consiliul Judetean Arges: 7000 lei, bani luati din cei care se cuveneau: Salpitflor,Centrul Cultural si Filarmonica.
  Ce ne trebuie Filarmonica si Centrul Cultural, cand noi trebuie sa rasplatim osanalele lui Smeo.

 10. Sunt uimit cand aflu din acest articol ca Stroe a fost o mare personalitate a Pitestiul cu meritul „deosebit” ca a privatizat Dacia Pitesti.

  Spre aducere aminte, statul roman a vandut Uzina Dacia Mioveni pentru circa 50 milioane de dolari (e mai mult decat suma pe care a fost vanduta ARO Campulung!)
  si cu scutiri de plata TVA si alte favoruri oferite investitorului pe o perioada de nu-stiu-cati ani.

  Are cineva curajul sa caute pe google suma pe care Cehia a vandut Uzinele Skoda?

  Cat despre „managementul” lui Stroe – sa revenim cu picioarele pe pamant:
  Uzina Dacia Mioveni producea in anul 2004 modelul Dacia 1410 la nivel tehnologic al anilor 1965-1970 cu cateva imbunatatiri (cea mai notabila: motor pe injectie).
  La momentul respectiv cred ca era ultima fabrica din Europa de Est care mai producea asa ceva,
  adica o masina cu motor dispus longitudinal (in caz de impact frontal motorul intra in habitaclu), suspensie pe spate cu punte fixa (prima senzatie cand am trecut pe Logan a fost ca trece mult mai lin peste gropi decat Dacia)
  si alte reminiscente ale unor vremuri apuse.

  Culmea e ca aceasta masina s-a vandut ani de zile cu shpaga, si inainte si dupa revolutie,
  iar Stroe si-a facut „relatii” prin lumea afacerilor cu „aprobari speciale” (prin care puteai cumpara o Dacie cu 2 zile inainte de scumpire), prin reteaua de dealeri „agreati” de Dacia (dealeri care puneau un adaos comercial de 7% pe o masina care o vindeau in 2 ore), prin CNCD care doar pentru faptul ca plimba hartii primea un adaos comercial de 5% pe toate masinile care ieseau de pe poarta uzinei, inainte sa ajunga la dealeri.

  Ce mai incoace si incolo – un om care a stiut sa ia „caimacul” din vanzarile Daciei si sa lase statului praful de pe toba (o Dacie costa circa 4000 de dolari, iar profitul incasat de Uzina era de 100 dolari – restul profitului se ducea la CNCD si la dealeri).

  In lumea asta a capitalismului de cumetrie (o denumire bine gasita de catre Ion Iliescu) Stroe este exemplul tipic de succes.

 11. poate scri si despre rectoru care se va construi la Mioveni adus de dl inginer .. si care merge cu plumb topit si la care francezii si altii iau dat cu flit ca e prea periculos ..

  si care probabil daca va pati ceva va nenoroci de tot Argesu

  da nue problema la Romanica merge cu dastea bio .. sa facem plici

 12. Gentea & Ciocanescu & Valeca, Grupurile 3 si 4 Cernavoda nu functioneaza dupa 30ani, apa grea pe stoc, ANDRAD… Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleară: salarii, comisioane…

Comentariile sunt închise.