Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 12 – 16 octombrie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):
#Prelegerea cu tema Viața – Dar al lui Dumnezeu și drept al omului, oferită de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”.
#Prelegerea cu tema Constantin Dobrescu-Argeș, susținută de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”.
#Prelegerea cu tema Mitropolitul Dosoftei, susținută de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Limba Română Literară de-a lungul Timpului”.
#Dezbaterea cu tema Pictorul Ion Pantilie – Față în Față cu Secolul 21, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gînduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe artistul plastic Ion Pantilie.
“Pictorul Ion Pantilie este una dintre figurile emblematice ale artei plastice argeșene. Este fondator al Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România, al cărei președinte a fost, în perioada 1980-1990. Se numără, de asemenea, printre fondatorii Galeriei ”Metopa” din Pitești. A predat la Liceul de Artă ”Dinu Lipatti”, între anii 1971-2010. În intervalul 1989-2001, a fost directorul acestei prestigioase instituții de învățământ. S-a implicat în toate proiectele culturale comunitare de impact, este deținătorul a numeroase premii naționale și internaționale și se bucură și astăzi, la vârsta de 75 de ani, într-o Românie scindată și tulbure, de autoritate, recunoaștere, prețuire.
În aceste zile, pictorul Ion Pantilie expune, la Galeria ”Metopa”, o serie de 14 lucrări, sub genericul ”Mare”. Este vorba numai despre o parte dintr-un ciclu nou, de 30 de piese. Lucrările sunt realizate în cheie minimalistă, într-o cromatică dinamică, supusă triadei idee-esență-spirit”, spune Denisa Popescu.
Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, medicul-scriitor Adrian Mitroi, avându-l invitat pe profesorul de limba și literatura română Vasile Ghițescu.
„Domnul profesor Vasile Ghițescu, unul dintre puținii decani de vârstă care mai pot frecventa Cenaclul Armonii Argeșene, și-a dedicat viața promovării limbii și literaturii române și în general a culturii românești, demonstrând că aceasta poate fi integrată în cultura universală. Și-a îndeplinit harul, destinul vieții sale cu mare pasiune și dedicație, sacrificând pentru acestea chiar și sănătatea. Prin tot ceea ce a realizat în planul profesional putem afirma, fără a greși, că domnul profesor Vasile Ghițescu reprezintă, fără îndoială, un model de urmat pentru generațiile care i-au succedat” sunt considerațiile lui Adrian Mitroi despre invitatul său.
Prelegerea cu tema De ce să jucăm șah?, în cadrul proiectului cultural-educativ „Pasionat de Șah cu Andrei Rădulescu”, oferită de instructorul de șah Andrei Rădulescu.
„In această prelegere vă voi prezenta principalele îmbunătățiri pe care șahul le aduce în viața fiecărui practicant, avantajele pe care acesta le oferă, dar și cele mai importante domenii de activitate care au o strânsă legătură cu sportul minții”, spune Andrei Rădulescu.
Dezbaterea cu tema Simplitatea și puritatea unei sportive, în cadrul proiectului „Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, având-o invitată pe eleva Teodora Marica.
„Fiecare persoană are un spirit competitiv, dar în același timp și simplu. Și mulți visează să exploreze posibilitățile propriului corp. O persoană câștigă forță și încredere atunci când face mișcare. Un stil de viață activ influențează pozitiv starea de sănătate a copilului: aspectul fizic impresionant, forța morală, rezistența la boli, depășirea depresiilor. Fiecare copil își are simplitatea sa. Simplitatea coordonării corpului, a conduitei realizate în timpul antrenamentului și puterea cu care un sportiv atinge nivelul optim al stării psihice și fizice. Despre toate acestea vom discuta cu sportiva Teodora Marica, o componentă a lotului de Gimnastică și Balet al Centrului Cultural Pitești”, informează Nicoleta Andrei.
Prelegerea cu tema Cosmos Amor, susținută de publicistul George Dănică.
“Sunt foarte multe poezii scrise despre natură, amor, cosmos și copilărie. În poemul cu care am pornit la drum literar de la o simplă strofă am ajuns la o mare slovă de 715 strofe, am reușit să combin versuri despre locurile natale până-n cele astrale, astfel am pus în poezie rânduri cu mari gânduri, până la geometria descriptivă și cea cosmică. Prin versurile mele, vreau să apar în fața dumneavoastră și ca poet, pe lângă scriitor documentarist dar și decriptolog, în sensul că am pus în ecuații matematice fapte și fenomene petrecute atât pe Terra cât și-n cosmos, reușind că scriu două mari enciclopedii, respectiv: Terra matematica și Cosmos matematic”, susține George Dănică.
Dezbaterea cu tema Toamna Scriitorilor și Poeților Argeșeni și Musceleni, coordonată de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe poetul Constantin Vărășcanu.
“Vă propunem să ne reamintim de momentele speciale din viața și activitatea literară a marilor oameni de cultură ai zonei, și anume George Topârceanu, Liviu Rebreanu, Ion Pillat, Marin Ioniță”, informează Valentin Uruc.
ZIARUL CURIERUL ZILEI ESTE INTERESAT DE OPINIILE ŞI SUGESTIILE DUMNEAVOASTRĂ, LEGATE DE CONŢINUTUL CURIER.RO.
De asemenea, aducem în atenţia tuturor CLIENȚILOR noștri ACTUALI și VIITORI, noua adresă de E-MAIL a redacţiei: anuntcurierulzilei@gmail.com Trimite
CONTACTAŢI-NE LA TELEFOANELE: 0248/215740; 0248/215726; 0348/401525