Marius Călin despre scrierea cu diacritice pe internet

0

În trecut, scrisul cu diacritice putea face rău unui site deoarece Google făcea diferență între scrisul cu diacritice și cel fără. Astfel, articolele scrise cu diacritice nu apăreau în primele rezultate din cauza acestei probleme, dar acum totul a fost rezolvat și motoarele de căutare au învățat să arate textele cu diacritice.

În momentul de față putem spune că nu mai există diferențe între articolele scrise cu diacritice și cele scrise fără diacritice pentru motoarele de căutare. Așadar, vorbim acum despre experiența celor care intră pe site, fie că este un magazin online, blog personal, site de tehnologie sau pur și simplu un site de prezentare.

Cuvintele din limba română au foarte multe sensuri și adesea diacriticele fac diferențe uriașe în ceea ce privește mesajul pe care vrem să îl transmitem. Fată devine față sau râmă devine ramă. O ramă nu își face adăpost în pământ, iar râmă nu va fi niciodată suport pentru un tablou.

Și cele de sus sunt doar câteva exemple în care diacriticele fac diferența, situații sunt foarte multe și dacă stăm să analizăm cu siguranță găsim multe texte care nu pot fi înțelese sau sunt greu de înțeles din cauza lipsei diacriticelor.

Pe lângă ce tramsmite textul, bloggeri, trebuie să se gândească și la cititorii lor și la limba pe care au ales-o drept metodă de comunicare. Limba română se adaptează continuu, dar un lucru este cert, diacriticelor nu vor dispărea și dacă vrei să respecți limba în care scrii ar trebui să le folosești.

În ceea ce privește cititorii blogului, un text este mult mai ușor de citit atunci când are diacritice deoarece creierul nu mai muncește să le pună acolo unde lipsesc. De asemenea, aspectul unui astfel de blog este mult mai îngrijit și inspiră mai multă credibilitate pentru brandurile și persoanele cu care vrei să colaborezi ca blogger în viitor.

Spre exemplu, atât pe blogul personal, mariuscalin.ro, cât și pe celelalte site-uri pe care scriu, am ales să folosesc diacriticele și pot spune că nu simt că aș fi dezavantajat de motoarele de căutare pentru acest lucru, iar în ceea ce privește cititorii, am primit reacții pozitive atunci când am scris despre trecerea de la blog fără diacritice la blog cu diacritice.

Iar dacă cele de mai sus nu sunt motive suficiente, scrisul cu diacritice poate fi activat foarte ușor pe aproape orice dispozitiv. Pe Android, de obicei se instalează un nou language pack pentru  keyboard din setări, iar pentru laptop și PC îți recomand acest articol tutorial despre cum să activezi tastatura în română pentru a scrie cu diacritice.

În concluzie putem spune că scrisul cu diacritice nu mai este un moft, nu dăunează site-ului în motoarele de căutare și folosirea lui va aduce avantaje deoarece că respecți limba în care scrii și blogul va părea mult mai îngrijit pentru cititorii și colaboratorii tăi.