- La Câmpulung
Tăierea brazilor reprezintă o risipă enormă și, deși există alternative, pentru ca tradiția bradului să fie în continuare respectată, în mod inconștient oamenii recurg an de an la tăierea brazilor, care în final ajung aruncați la gunoi.
Tradiția împodobirii bradului de Crăciun este respectată de lumea creștină, an de an, fără ca oamenii să se gândească la consecințe, la urmările produse în urma tăierii brazilor și fără să conștientizeze că unui brad bun de tăiat, pentru a fi împodobit în perioada sărbătorilor de iarnă, îi trebuie ani de zile ca să crească. Trist este că, deși există alternativa bradului artificial care este mai puțin costisitor și în plus poate fi refolosit și anii următori, foarte multă lume alege încă bradul natural, fără a se gândi la pagubele ecologice produse și toate acestea de dragul tradiției, nici măcar a necesității. Conform specialiștilor în silvicultură, un brad de aproximativ 2 metri are nevoie de peste 12 ani ca să crească și chiar dacă ar exista varianta reciclării, pagubele produse în urma tăierilor tot nu ar fi acoperite. Respectarea tradiției nu ar trebui să însemne distrugerea naturii, tradiția nu ar trebui să primeze rațiunii.
La Câmpulung din două încercări s-a ales bradul bun!
Un tir cu platformă a transportat, la sfârșitul săptămânii, din pădure bradul pentru Sărbătorile de Iarnă, în centrul municipiului Câmpulung. Între timp cei de la ADP îndrumați de autoritățile locale i-au pregătit și locul în fața primăriei într-o gaură de canal. Operațiunea a fost reușită până când a ieșit primarul Elena Lăsconi din primărie și a dat cu ochii de brad. La prima vedere l-a refuzat din start chiar dacă și-a dat acordul asupra lui în natură, acest brad de vreo 8 metri fiind o sponsorizare. Se pare că înălțimea bradului nu s-a ridicat la nivelul preferințelor fostei vedete naționale, fiind făcut bucăți pentru lemne de foc și toate forțele au fost puse în mișcare. Să sperăm că până la Crăciun vom avea brad chiar dacă are vreo 8 metri câmpulungenii fiind obișnuiți de-a lungul timpului cu brazi ce atingeau vreo 20 de metri. ,,Am primit donație un brad care arăta bine în poză însă în urma transportului și a manevrelor făcute în timpul montajului ne-am trezit cu un brad aproape chel. Nu fac compromisuri de niciun fel așa că i-am rugat să-l demonteze. Acum m-am întors din pădure și am identificat un brad și am primit asigurări că o să fie transportat corespunzător. În primăvară o să plantăm un brad superb pe care l-am identificat deja pentru a nu mai trece prin asemenea situații”, a scris primarul Elena Lăsconi pe pagina sa de socializare. În cele din urmă a fost dus alt brad fiind deja montat, acum urmează să fie împodobit. B Radu