- Judeţul Argeş, în scenariul verde
- Masca purtată în permanență, distanța de 1 metru și ușa deschisă la clase – sunt principiile de bază la reluarea cursurilor în clase
- În 8 localităţi se învaţă în scenariul galben, iar în una în cel roşu
Elevii vor merge la cursuri, de astăzi şi în judeţul Argeş, în majoritatea localităţilor, excepţiile fiind puţine. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat astfel scenariile oficiale care se aplică din 8 februarie, acestea vizând toate unitățile de învățământ din învățământul preuniversitar, mai puțin liceele militare și școlile de poliție, care au reguli diferite.
Săptămâna trecută a fost emis şi Ordinul Comun al MInisterelor Sănătăţii şi Educaţiei privind reluara cursurilor, iar la nivelul judeţului Argeş, Inspectorul Şcolar General, Liliana Murguleţ a înştiinţat directorii instituţiilor de învăţământ regulile ce trebuiesc respectate şi totodată a luat cunoştinţă dacă sunt probleme sau nu în teritoriu. “Toate şcolile vor fi deschise, acolo unde localităţile sunt în scenariul verde. Am luat toate măsurile în acest sens din timp. O noutate a Ordinului Comun se referă la stagiile de practică la învăţământul professional, unde va fi acum prezenţă fizică, în condiţiile în care şcoala funcţionează în scenariul verde. De asemenea, trebuie avut grijă, ca distanţarea în clasă să fie de minim 1 m între elevi, aşa este prevăzut, însă unde nu este posibil, se acceptă şi ca distanţa maxim cât permite spaţiul. Asta implică o reaşezare mobilierului. Din 8 februarie nu mai avem cursuri tip hibrid, adică şi la şcoală şi online. Scenariul de învăţământ din judeţ respectă lista de la DSP priivind incidenţa ratei de îmbolnăviri, adică majoritatea judeţului va învăţa în scenariul verde” ne-a spus înainte de începerea şcolii Liliana Murguleţ, şefa ISJ Argeş.
Conforma datelor DSP, în Argeş, sunt 8 localităţi “galbene” cu incidenţă între 1 şi 3 la mie (Leordeni, Bogaţi, Bughea de Sus, Domneşti, Şuici, Valea Danului, Tigveni, Cotmeana), una “roşie” cu incidenţă peste 3 la mie (Cuca), restul fiind “verzi”.
Scenariile privind activitatea instituțiilor de învățământ sunt următoarele:
➨ Verde: Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie sanitară.
➨ Galben: Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori – Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie sanitară. Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
➨ Roșu: Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar. Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studii.
Principalele recomandări pentru elevi
● În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil.
● Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități.
● Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul, care poate fi descărcat aici:
● Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie.
● Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și: cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs dar şi colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz. S.Mihai