- După pesta porcină, DSV Argeş se confruntă cu o nouă boală
Gripa aviară dă şi în acest an bătăi de cap autorităţilor. Astfel, fiind sezonul ei, boala a început deja să se manifeste la niveul Europei şi bate cu paşi repezi la spre ţară şi psrejudeţul nostru.
Tocmai de aceea, Direcţia Sanitar Veterinară Argeş, a început deja să ia măsuri, iar un prim pas a fos deja făcut. Astfel, după cum ne-a spus directorul Sorin Sorescu, medicii veterinari din Argeş au fost deja înştiinţaţi şi instruiţi despre noua boală, pentru a putea preveni sau limita transmiterea ei. “Având în vedere contextul epidemiologic, sub raportul influenței aviare înalt patogene, atât la nivelul Uniunii Europene cât și a unor țări terțe, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a dispus intensificarea măsurilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale și a celor nonprofesionale pentru diminuarea riscurilor de apariție a acestei boli” ne-a spus ieri şeful DSVSA Argeş.
Interdicţii pentru gospodari
La nivelul exploatațiilor nonprofesionale s-a interzis astfel accesul păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau natural şi s-a cerut separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestic. Mai mult, medicii vererinari le-au transmis argeşenilor că este interzisă creșteriea păsărilor domestice în aer liber, adăparea lor cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice şi s-a interzis depozitarea hranei pentru păsările domestice și a păsărilor captive într-un mod neprotejat de păsările sălbatice sau de alte animale. Recomandările medicilor veterinari din Argeş au mers mai departe şi s-a cerut gospodarilor să prevină contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie dar şi să aplice măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestic.
Fermele trebuiesc supravegheate atent
De asemenea şi fermele de păsări riscă foarte mult în această perioadă, de aceea, recomandărilor au venit şi pentru ele. În acest sens, la nivelul exploatațiilor comerciale a fost solicitată împrejmuirea exploataţiei, astfel încât să nu poată permite intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate, dar şi prevenirea accesului mamiferelor-controlul rozătoarelor precum și interzicerea altor animale domestice și sălbatice (de exemplu pisicile si câinii). Deţinătorii fermelor din Argeş trebuie să aibă în vedere drenarea apelor existente şi trebuie să acopere şi să închidă atât spațiul de depozitare pentru materialele de așternut și furaje. În aceste unităţi nu trebuie să existe nicio amenajare sau spațiu de cazare a altor păsări (de exemplu păsări de companie sau pentru hobby), toate persoanele vor respecta normele de biosecuritate şi va trebui să existe dezinfector rutier, filtru sanitar veterinar corespunzător și functional, echipament de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori, precum şi a condiţiilor pentru decontaminarea acestuia.
“Am instruit medicii”
Directorul DSV Argeş, Sorin Sorescu ne-a spus mai multe despre măsurile luate: “Tebuie intensificată supravegherea oficială la nivelul fondurilor cinegetice a populațiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă și continuarea supravegherii păsărilor moarte sau bolnave și notificarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș – Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală a păsărilor descoperite moarte. De asemenea, trebuie o atenție sporită și o conștientizare asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii a vânătorilor, care pot transmite virusul sălbatic la domestic atât în exploatațiile non-profesionale cât și în cele comerciale. Trebuie totodată intensificate măsurile privind condițiile mișcării păsărilor vii și a subproduselor provenite de la acestea. Există şi obligativitatea notificării medicului veterinar de libera practică concesionar sau DSVSA asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate. Despre toate aceste măsuri au fost instruiţi deja angajaţii şi medicii veterinari din judeţ, pentru prevenirea răspândirii gripei aviare”. S.Mihai