Proteste cretine pentru o libertate fără sens

51

 • Din punctul meu de vedereÎntâmplarea face ca în aceste zile în care unii tineri ies pe străzi pentru a protesta împotriva regulilor de combatere a pandemiei, clamând că vor libertate, să citesc cartea lui Serge Moscovici ”După război, la Paris”, subintitulată ”Cronica anilor regăsiți”. Născut la Brăila în 1925 și decedat la Paris în 2014, Serge Moscovici este unii dintre fondatorii psihologiei sociale europene,un savant care a revoluționat studiul comportamentului maselor umane.


Poate că numele vă sună cunoscut, chiar dacă nu ați studiat domeniul psiho-sociologiei, pentru că fiul lui Serge, Pierre Moscovici, a fost comisar european și ministru al Franței.
Ceea ce este șocant în această carte este mărturisirea autorului cu privire la dificultățile vieții la Paris, după război. Foame, frig, muncă fizică, însingurare, umilință, frică. Totuși tânărul Moscovici reușește să se înscrie și să studieze la Sorbona pentru a face apoi o carieră științifică strălucită.
Ce libertate a avut Serge Moscovici ? Aceea de a munci. Aceea de a supraviețui într-o cameră fără încălzire, de a mânca adeseori doar un colț de pâine, de a trudi într-un atelier până la epuizare.
Ce libertate doresc tinerii care protestează pe străzi ? Ce își doresc ei să facă cu această libertate ?
Au telefoane inteligente, un laptop, o locuință încălzită, au totuși ce pune pe masă, chiar dacă din salariul sau pensia părinților, se uită la un televizor color, au acces gratuit la sistemul sanitar.
Față de tânărul Serge Moscovici care făcea foamea în Parisul anilor 1950, tinerii care ocupă acum buletinele de știri din România sunt niște răsfățați ai sorții.
Întrebarea recurentă este ce vor să facă tinerii protestatari cu libertatea pe care o invocă ? Să studieze și să muncească pe brânci ? Tare mă tem că este vorba depre libertatea de a sta la terasă și în cluburi la vreme de pandemie. Asta, desigur, după ce s-au săturat de jocuri pe calculator.
Jos pandemia ?
Trebuie să fii de-a dreptul cretin să scoți pe gură o asemenea lozincă, ori să îi tratezi pe medici drept criminali.
Permanent îmi aduc aminte de o vorbă a filosofului Ortega y Gasset care spunea că sunt oameni care se urcă în avion și pretind că nu li s-a adus rapid paharul cu apă sau cu băutură solicitat însoțitoarei de bord, dar care nu s-au gândit în viața lor la munca și inteligența a mii de ingineri care au contribuit la apariția avionului.
În fine, paradoxul acestor zile este că guvernarea PNL – USR merită proteste distrugătoare, în vreme ce protestele de acum sunt goale de conținut. Am mai spus-o, sunt sigur că guvernanții se bucură văzând ce strigă protestatarii, la fel cum s-ar bucura un criminal acuzat că a trecut strada pe culoarea roșie a semaforului.
Guvernarea de dreapta e criminală.
După cum bine formulează deputatul Simona Bucura Oprescu, Cîțu împrumută bani fără nicio legătură cu sprijinirea economiei românești.
România coboară în topul global al sprijinului direct din buget acordat în pandemie firmelor și populației și intră în compania unor țări din Africa!
Guvernele Orban și Cîțu au împrumutat sume record în numele României, dar nu au sprijinit firmele, nu au ajutat fermierii, nu au mărit pensii, salarii și alocații, iar investițiile publice sunt modeste.
Ei bine, sprijinul direct acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei plasează România în a doua jumătate a unui clasament global, în care Fondul Monetar Internațional analizează 191 de state.
Astfel, pe baza datelor de la finele lunii decembrie, centralizate acum, România se află pe locul 124 în lume, poziție deloc onorantă, cu o evoluție negativă.
FMI arată că România, cu măsuri directe de la buget de 2,3% din PIB, sub un prag de 2,5% din PIB, se află în compania statelor din Africa și a câtorva țări din Asia!
Și atunci, se naște din nou întrebarea: ce ați făcut cu banii, domnilor guvernanți? Răspunde cineva?
Dacă un singur tânăr protestatar ar fi pus întrebarea de mai sus folosind o portavoce, aceste demonstrații ar fi fost salvate moral.
“Performanțele” guvernelor Orban și Cîțu se văd în traiul de zi cu zi din ce în ce mai greu al românilor.
Câțiva indicatori ne arată proporțiile dezastrului provocat de către guvernanții de dreapta:
Astfel, conform Institutului Național de Statistică (INS), numărul şomerilor înregistraţi este în creştere cu 32,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019!
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost în trimestrul al IV-lea al anului 2020 de 65,8%, în scădere faţă de trimestrul anterior.
Euro a crescut la 4,91 lei pe piaţa interbancară după ce a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 4,89 lei la cursul BNR şi a atins cea mai ridicată valoare din istorie.
Deficitul bugetului consolidat continuă să crească: după ce anul trecut România a avut un deficit record, acum a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din păcate nu despre aceste lucruri grave este vorba la proteste, ci despre libertatea de a sta la terasă, doi pe un suc sau o bere, și de a-i îmbolnăvi apoi pe părinți și bunici.
Comisia Europeană respinge Planul Național de Reziliență și Redresare, capitolul Sănătate, elaborat fără dezbatere publică și consultare de către Guvernul Cîțu.
CE a formulat 13 pagini de obiecţii pe care le-a trimis autorităţilor de la Bucureşti pentru a fi clarificate.
„Este esenţial să se facă o distincţie clară între reforme şi investiţii. În prezent, componenta combină reformele cu investiţiile, ceea ce nu permite o identificare adecvată a etapelor şi obiectivelor, finanţării şi costurilor. Nivelul ridicat de ambiţie creează riscuri de cheltuieli pentru PNRR, inclusiv riscuri de a nu îndeplini etapele şi obiectivele.”, se arată în preambulul criticilor formulate de la Bruxelles.
Nicio vorbă despre asta pe străzi.
Protestele de acum nu fac decât să imunizeze guvernul.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


51 COMENTARII

 1. Ce bine incepuse editorialul de azi!

  Da – tinerii care cer libertatea de a se intalni la terase si-au facut „calculul” egoist ca, in caz ca se vor infecta cu Covid, vor face o forma usoara a bolii si nu vor ajunge la ATI. De aici egoismul si inconstienta lor.

  Dar continuarea editorialului… spre problema indatorarii tarii este politica pura.

  Cum credeti ca ne simteam noi, cei de dreapta, in timpul ultimei guvernari PSD cand aflam ca se fac imprumuturi externe si in acelasi timp se maresc pensii platite din bugetul consolidat al tarii (pentru ca bugetul CAS nu avea cum sa cuprinda aceste mariri)?
  Sau cand aflam ca aparatul bugetar s-a umflat ajungand la un raport nemaiintalnit in UE intre numarul de angajati la privati (adica sustinatorii bugetului) si numarul de angajati de la stat (adica consumatorii bugetului)?

  Ei bine domnilor, si atunci (pe guvernarea PSD) si acum (pe guvernarea de dreapta) se stie ca „sacul fara fund” al indatorarii tarii ajuta partidele de la putere sa faca cadouri electoratului propriu in vremuri de criza.
  Iar acest electorat, cand voteaza, nu tine cont de sursa banilor sau beneficiilor primite.

  In situatia de azi, desi deputata Simona si dl. Smeoreanu nu vad prea mari investitii publice, noi cei de dreapta (care muncim la privat) vedem cel putin relansarea constructiei de autostrazi, ba chiar deblocarea constructiei A1 Pitesti – Sibiu (autostrada sabotata de PSD in favoarea unui Parteneriat Public Privat pe A3 Comarnic – Brasov).
  Nu sunt bani care vor ajunge in buzunarele noastre sub forma de vouchere de vacanta sau alte pomeni electorale.
  Dar sunt bani bagati in infrastructura care ne va ajuta direct sa circulam mai repede si mai in siguranta si indirect prin atragerea investitorilor straini.

  Daca sesizati diferenta… chapeau!

 2. Mai lasa-ne, bre, nea Smeorele, cu cartile psiho-sociologice si cu plimbarile pe strazile Parisului, ca ne-ai omorat. Ne-ai mai spus, ne-ai mai plictisit destul, ajunge, gata, am inteles. La Valcea se spune ,, Te dadusi gramada”, iar la Albota ,, Dusmanii moare „. Apoi te bagasi din nou in polica, unde matale ai idei putine, dar fixe . Ca Ion cu fluierul, p-aia o stie, p-aia o canta. Nimic nou. De parca nu cei dinainte, PSD-istii matale, ne-au facut sa plecam din tara, unde om vedea cu ochii. Asa ca, las-o jos, ca macane.

 3. ” Ce libertate doresc tinerii care protestează pe străzi ? Ce își doresc ei să facă cu această libertate ? ”
  // Mosule cu barba-n noduri ca si caltii cand nu-i perii …// pe cand vremea ti-a trecut, mai vezi-ti de treaba !

 4. Din nou un articol ticalos, de infierare a dreptei criminale, cum ne reaminteste tovarasul!
  Nenea Smeo, in 2020, in toate tarile din lumea asta a crescut somajul, deficitul a luat-o in sus, PIB-ul in jos…E pandemie!
  Ia incearca matale sa te uiti si mai jos si vei vedea ca deficitul in Romania e mai mic decat media europeana, ca avem in trimestrul IV printre cele mai cresteri economice, ca nu stam chiar asa rau cum ne prezinti mataluta situatia…
  Vrei sa ne spui daca vreo tara din lumea asta a mai marit, in 2020, cu 14%pensiile? Macar cu 10%, cu 8% ? Nu te chinui, nu gasesti!
  Nu reiau argumentele lui Clevetici, bine documentate, adaug un singur lucru, e o binecuvantare ca nu ne-a prins pandemia cu Dancila prim-ministru…Aia ar fi fost o tragedie, nu ceea ce ne prezinti tu cu atata incapatinare..Halal ziarist!

    • Nu le mai răspundeți celor care se ascund, dar atacă comentatorii. Ei n-au păreri despre articol, despre ziarist, ei doar sar precum maidanezii. Se cunosc bine cei doi postaci de serviciu. Iar cine se bagă în troacă, ii mănâncă……. siamezii.

     • Și eu cred că așa este mai bine: să nu se răspundă decât celor care își exprimă opinii despre editorial. Ceilalți, care nu se referă la articol și îi înjură pe cei care au, trebuie lăsați să-și rumege ura/frustrarea în tăcere și să se sufoce în propria mizerie; oare or primi și vreo răsplată pentru atacurile injurioase? Poate acesta ar fi un pas spre normalitate, în ciuda inconfortului cauzat de injuriile adresate.

     • Stimate domn, eu nu v-am mai aruncat mărgăritare…și nici nu latru ca voi, incognito, îmi asum comentariile.

  • Pensiile trebuiau majorate in septembrie cu 40% conform legii, aprobata in Parlament si promulgata de catre presedintele Johannis. La inceputul anului pensiile trebuiau ajustate cu coeficientul inflatiei si in raport cu cresterea salariului mediu. Pai ce facem e lege sau pandemie ? DURA LEX, SED LEX spunea dreptul roman. Tu chiar crezi ca ne-am fi imprumutat mai putin daca se respecta legea ? Eu am o pensie la nivelul subzistentei dupa 42 de ani de munca si pe functii de conducere in 20 din acestia. Anii trec repede, maine-poimaine devii pensionar, sa vedem tot asa gandesti ?

   • A. Riciu, cum îți asumi comentariile injurioase? Cum ai făcut (cel puțin) data trecută, când ai zis că renunți și nu mai postezi?
    Cum nu latri incognito? Ți-ai dat cumva numele adevarat?
    Nu ești onest nici cu tine, nici cu ceilalți!

   • Pe partea cu legalitatea n-ai grija:
    ca sa majoreze pensiilor doar cu 14% guvernantii de dreapta au schimbat legea de care pomenesti printr-o alta ordonanta de urgenta sau nu mai tin minte ce.

    Asa e in politica:
    – orice partid cu majoritate poate trece prin parlament o lege, dar urmatoarea guvernare (cu alta majoritate) o „revizuieste in punctele esentiale” printr-o alta lege sau ordonanta.

    P.S.
    Si eu voi deveni pensionar intr-o zi si nu vreau sa fiu la mana PSD-ului sau a altui partid care poate stabili prin lege valoarea punctului de pensie in functie de cati bani are bugetul tarii in acel moment.
    Vreau sa contribui la Pilonul II (privat) si sa primesc pensia tot de acolo,
    dar vezi ca PSD-ul de azi a schimbat legea cu Pilonul II (la asa-zisa revolutie fiscala cu mutarea contributiilor la angajat) si ne-a tras tzeapa la cei care am contribuit pe acest pilon.

    P.P.S.
    Conu Leonida fata cu reactiunea:

    „EFIMIȚA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetățenii leafă?

    LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, d-le, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…”

  • Mah babuinilor, de ce nu va vedeți voi de treaba voastră si aruncati sageti cu ” postaci de serviciu, maidanezi, siamezi ” v-a intrebat cineva de vorba șleahta de handicapati ? Spune unu ‘ ca ” trebuie lăsați să-și rumege ura/frustrarea” De unde ai mah tu, babuinule cuvintele astea ? Eu le-am folosit intr-un comentariu de anul trecut si bag seama ca te-au marcat așa de mult încât ti s-au gravat pe cei 2 neuroni ai tai. Altu’ zice : ” sa-i izolam ! ” Pe cine sa izolezi mah, jegule ? Mai bine ai avea grija s-o izolezi pe muma-ta de tac-tu, sa nu cumva sa mai procreeze inca o greseala a naturii, inca un maimutoi. E unu’ simandicos nevoie mare, ce clamează intr-una ca vrea comentarii la articol, opinii, dezbateri, etc…dar tu cu sleahta ta de cimpanzei nu faci altceva decat sa-l contrazici in permanenta pe Smeoreanu, sa incerci sa-l desconsideri, sa-l discreditezi, sa-l jignesti, sa-l demolezi. Nu e bah nimic in capu’vostru, sunteti cu totii mai urati ca foamea si mai rai decat tifosul si de voi ar trebui sa ne izolam noi, ceilalti si sa fugim ca de Uciga-l toaca ! Nu aveam de gand sa mai scriu niciun comentariu dar efectiv o cautati cu lumanarea. Ia sa vedem cum ma izolati voi, maimutoilor, dupa ce v-am ciuruit tartitele? Oarba după voi !!!!

 5. Simandicosu’ este papagalul jumulit care mi-a zis jigodie într-o împrejurare în care eram complet nevinovat. Ăsta, în fiecare zi de luni și joi (dar nu numai) sare din baie, se uită la editorial ca proasta în târg sau ca juniorul la poarta nouă și începe să se umfle ca broasca, nu-și mai încape în piele, cine mai e ca el? Îmi aduce aminte de proverbul cu fudulul și destulul. Așa cum au remarcat niște anonimi mai înainte, să califici articolul drept ticălos și să aduci ca argument că dreapta este mai ,,lucrativă” (?!?),
  pensiile crescând cu anemicul 14%, scos cu forcepsul, fară a se respecta legalul 40%, arată nimicnicia personajului. Eu am vrut să-l las în pace, să se ocupe de ,,familiala” lui, că e cam amărât, n-are diacritice, n-are vocabular, n-are verbul cu el…dar văd că îl doare capul, n-are nici stare, se crede buricul Pământului cu ideile sale superflue. Hombre, mai ușor cu pianul pe scări că zdrăngăne. Tu doar îl transporți, nu știi să cânți. În sfârșit, mă opresc, vorbesc degeaba, nu pricepi nimic și, vorba lui Vadim, nici notițe nu-ți iei.

  • E clar, te-ai devoalat, ăsta ești tu în realitate, vorbești ca un birjar beat, ironiile la adresa ta ți-au întunecat mintea, nu te-ai mai putut stăpâni, ai dat afară toată infecția, scatofagule! Te dădeai băiat corect, trăitor la țară, dat cu odicolon ieftin, dar mult. Nu așa dispare duhoarea…Te compătimesc, ce erai și ce-ai ajuns! Pentru mine nu (mai) exiști, aș pierde vremea cu un nimeni în drum. Sănătate!

    • Pentru clarificare: A. Riciu, indiferent de cât de vitriolante i-au fost comentariile și aprecierile, n-a folosit niciodată cuvântul scos pe cioc de papagalul rufos: rahat!

    • Nu va credeam asa slabi. Cei doi si acolitii lor, cati or fi, daca or mai fi, v-au redus la tacere. Pai nu va laudati voi ca i-ati terminat, ca sunt la podea, k.o., alea, alea? Ati reajuns la alfabetizare, clasa intai, liniute. Sau sunt altfel de liniute? Mai inteligente?

 6. Greseala a fost ca s-a propus ignorarea celor doi. Cum sa latre ei la luna? Bietii actorasi au nevoie disperata sa fie bagati in seama, ei nu pot functiona decat injurand, jignind sau, asa cum recunoaste unul dintre ei, „ciuruind tartitele” celorlalti….La asta se rezuma existenta lor! Jalnice personaje…

  • Bah capitalistule cu pfa, vaccinat cu nesimțire peste rand si murdar la gura ca Hector la „târtița”, ai auzit de „marele” comentator si ziarist CTP ? Ala care, când apare la tv cu craniul lui diform arata ca semnul pictat pe stâlpii de inalta tensiune ” Pericol de moarte” ? Cred ca el este modelul tau si mai ales când se lanseaza in disertații prelungite făcând spume la gura. Ei bine, a fost intrebat de ce foloseste cuvinte dure, aparent injurioase in discursurile lui. A raspuns ca foloseste doar un limbaj „licentios” , el fiind altfel un om pregatit la nivel superior.
   La fel fac si eu, folosesc un limbaj licentios pentru a putea coborî la nivelul de intelegere al unora dintre „frații tai de culoare politica si gandire”. Si apoi trebuie cumva sparta râvna asta a ta permanenta de a-l desființa pe editorialist, prin niște exprimări ceva mai picante.
   Si pentru ca pana la urmatorul editorial ma simt extrem de izolat ,avandu-l alături doar pe „siamez” – toata stima camarade ! – va transmit cateva versuri ce va caracterizează ( șleahta de babuini ) scrise de marele poet Adrian Paunescu.

   In slujba semenilor

   Nebunii urcă-n vârf de tot,
   Comandă lumea idiot,
   Declară zilnic un război,
   Murim săraci, murim umili,
   Din moftul unor imbecili
   Și este vai si-amar de noi.
   Nu mai există nici valori,
   Nu se mai nasc nemuritori,
   Există bani si-atâta tot,
   Să fim maimute-n carnaval,
   Maimuta n-are ideal,
   Maimuta are numai bot.
   Sunt puse țările la zid,
   Democratia e un vid,
   Sub echilibrul pururi frânt,
   Se-aruncă-n lume maladii,
   Popoarele spre-a se rări,
   Că-s prea multi oameni pe pământ.

 7. Vai de voi …!!! Ori cum zicea Alexandru Lapusneanu ? Prosti, dar multi …
  La voi se potrivește „multi si prosti” !!!
  In așteptarea editorialului de maine sa aveti o noapte linistita .

  • Vc-ule, am tras apa. Da’ tot mânjit rămâi până mâine când aștepți tu editorialul. Și după te umpli de tot. Iar. Și tot așa….

 8. Ce așteptări mărețe de la viață are siamezul: Editorialul de mâine. Lăpușneanu zice ceva pe partea asta?

 9. Nici macar nu ai barbatia sa semnezi cu pseudonimul pe care il folosesti in mod frecvent si te ascunzi in anonimat. Băiețică, n-ai nicio șansa, nu te mai ascunde, idioțenia si prostia te devoalează. Si prosti si multi ! Dar tu esti sef printre ei ! La mai mare !

Comentariile sunt închise.